FULL OPTİMİZASYON
Domain Bitiş Süresi, bugünkü tarihten itibaren en az 3 yıl olmalıdır. Sizin domaininiz sonra dolacak. Buna ilave olarak en az kadar domain sürenizi uzatın. Domain dolma süresi ne kadar uzun olursa, Google’da sitenin geleceğini o kadar uzun düşünür. Sitenin geçici bir amaç için oluşturumadığını anlar.
Sitenizi, kendi branşında yükseltmek için gelişen web teknolojilerini ve Sosyal Medyayı kullanmak gerekir. Dolayısıyla, günde yüz binlerce içerik eklenen sosyal medyada sizin de bulunmanız sitenizi üst sıralara daha kolay taşımanızı sağlayacaktır. Twitter, Facebook, FriendFeed gibi en çok bilinen sosyal medyalarda sitenize yer vermek, hem hızlı indexlenmesini, hem sitenize trafik (hit) akışını hem de üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır.
Sitelerin öncelikli amacı ziyaretçilere hizmet etmektir. Ziyaretçiler için olumlu karşılanılan ve iyi izlenim bırakan her şey, Google için de aynı olumlu bakışı ve aynı izlenimi verir. Dolayısıyla sitedeki görsellik ve hız gibi etkenler SEO açısından dolaylı fayda sağlayacak etkenlerdir.
- - Sıkıştırılmamış Sayfa Boyutu : Sitenize ait Sıkıştırılmamış Html sayfa boyutu : KB kadardır. Bu boyut 25 KB’ı geçmemeli veya 25 KB’a çok yakın olmalıdır. Eğer içerik bazlı bir siteniz varsa bu boyutun 40 KB’lara çıkması doğaldır.
- - Sayfa Boyutunun küçültülmesi için, gereksiz kodlar temizlenmeli ve sıkıştırma uygulamaları yapılmalıdır.
- - Sayfa boyutu ve yüklemesini azaltmak için html sıkıştırması oldukça etkilidir. Gzip gibi sıkıştırma tekniklerini kullanarak sitenizin %77 oranına kadar küçültülmesini sağlayabilirsiniz. Sitenizde sıkıştırma yapılmadığı için sitenizin kodlama yapısına uygun gzip veya başka sıkıştırma aracını kullanmanızı öneririz.
- Siteniz WordPress olduğundan, bu sıkıştırma işlemi için Gzippy eklentisini kullanmanızı öneriyoruz. Eklentiyi yükleyip aktif etmeniz yeterlidir. - - Sayfa bellekleme ile de, belleğe alınan dinamik sayfaların, statik olarak gösterilmesi sağlanır. Dolayısıyla sayfaların belleğe alınarak daha hızlı açılması ve bandwidth tasarrufu yapılmasını sağlayablirsiniz. Sitenizde bellekleme yapılmadığı için sitenizin kodlama yapısına uygun cache veya başka bellekleme aracı veya modülünü kullanmanızı öneririz.
- Siteniz WordPress olduğundan, W3 Cache eklentisini kullanmanızı öneririz. - - Sitenizdeki Http İstekleri fazla olduğu için, sunucunuzu yavaşlatabilir, hatta aşırı cpu kullanımı sebebiyle suspend edilmesine yol açabilir. Bu durumdan kurtulmak için, özellikle resimler ile daha fazla kullandığımız http isteklerini azaltmamız gerekir.
- Bunlar için, resim yerine daha çok yazı kullanmak büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
- Bir diğer yöntem ise, Css Sprite tekniğidir. - - Sitenizde adet etiketi bulunmaktadır. etiketi sitede sadece 1 kere yer almalıdır. etiketi sitedeki Sayfa Başlığından sonra gelen en önemli kelimeleri vurgulamak için konu başlığında kullanılan bir etikettir.
- - Sitenizde etiketi bulunmamaktadır. etiketi sitedeki Sayfa Başlığından sonra gelen en önemli kelimeleri vurgulamak için konu başlığında kullanılan bir etikettir.
- - Sitenizde etiketini şu şekilde kullanmanız gerekir. Sayfadaki içeriğe çok yakın olacak şekilde içeriğin hemen üstüne
- Anahtar Kelimeniz kodunu eklemeniz gerekmektedir. kodunu daha etkili kullanabilmek için h1 etiketi ile anasayfanıza link verebilirsiniz.
- -<a title="Anahtar" href="sitenizinadi.com"> Anahtar Kelimeniz</a>
- - Sitenizde 1’den fazla etiketi bulunuyor. Bu sadece 1 adet olmalıdır. En önemli anahtar kelimenizi içeren etiketinin dışındakileri temizleyiniz.
- - Sitenizdeki taglerinin sıralaması, yukarıdan aşağıya küçükten büyüğe doğru olmalıdır. Örneğin, tagi taginin üzerinde olmamalıdır.
- https://www.seohocasi.com/h-taglari-nedir-ne-ise-yarar/
- Siteniz WordPress olduğundan, h taglerinin doğru sıralamaya uyması için aşağıdaki eklentiyi kullanmanızı öneririz.
- - - Sitenizde robots.txt dosyası kullanılmıyor. Robots.txt, Google’ın indexlemesi veya indexlememesiyle ilgili verdiğiniz komutları içeren gerekli bir txt dosyasıdır.
- https://www.seohocasi.com/robots-txt-yapimi/
- - Sitenizde Site Haritası bulunmuyor. Site haritası ile sitenizdeki tüm bağlantıları listeleyebilir. Yeni yazılarınızın Google tarafından daha hızlı indexlenmesi sağlanabilir ve Google dizinine kaydetmediği URL’leri farkedip indexlemesini sağlayabilir.
- - Sitenizde favicon bulunmuyor. Favion yeni web teknolojilerine ait bir özelliktir. Yine sitenizin kalitesini etkileyen önemli bir kriterdir. Dolaylı bir SEO çalışmasıdır.
- - Sitenizde URL Canonicalization bulunmamaktadır. Canonical özelliği, bir sayfanın farklı uzantılar ile indexlenerek kopya içerik olarak algılanmasını engelleyebilecek en önemli ve son teknoloji SEO kriteridir. Bu özelliğin kullanılmaması sitenizin filtreye girmesine bile sebep olabilmektedir.
- - https://www.seohocasi.com/kuralli-url-url-canonicalization/
- - Siteniz WordPress olduğundan, Canonical özelliğini kullanmanız için All in one SEO veya WpSEO eklentisini kullanmanızı öneririz.
- - Sitenizde 50 Kb boyutunu geçen resimler vardır. Aşağıda listelediğimiz bu resimler 50 KB’dan küçük olacak şekilde ölçülendirerek sitenizde kullanın. Mümkün olduğunca az sayıda ve küçük boyutlarda resim kullanmanızı öneririz.
- o
- o
- o
- - Sitenizdeki resimleri, orjinal boyutlarından farklı ölçülerde kullanmayınız. Çünkü erçek ebatlarında olmayan resimler, kullanıcı algılamasında kötü izlenim bırakacak, sitenin imajı azalacak, bunun sonucunda dolaylı yoldan SEOyu olumsuz etkileyecektir.
- - Sitenizde 50 Kb boyutunu geçen flash animasyonlar vardır. Aşağıda listelediğimiz bu flashlar 50 KB’dan küçük olacak şekilde ölçülendirerek sitenizde kullanın. Google flash dosyalarının içeriğini göremediği için, mümkün olduğunca az sayıda ve küçük boyutlarda flash kullanmanızı öneririz.
- o
o
o
- - Sitenizdeki resimlerin genişlik ve yükseklik ölçülerini kodlamada belirtmek, tarayıcıların resimlerin boyutlarını daha hızlı okuyarak, hızlı yüklenmesini ve görüntülenmesini sağlayacaktır.
- Örneğin resime ait ölçüleri kodlamada şu şekilde belirtiniz : height="100" width="100" - - Sitelerinizdeki bazı resimlerde alt etiketleri bulunmamaktadır. Resim aramalarında, üst sıralarda bulunmak için resimler için de SEOyu dikkate almalıyız. Alt etiketi, Google gözünde resimlerin yorumlanması demektir. Bu aynı zamanda sayfa içi optimizasyonda da bir bütünlük oluşturmaktadır. Dolayısıyla SEO’da olmazsa olmazlardandır. Resim alt etiketlerini, resim olmayan linkler için kullanmak filtreye girmenize yol açabilir. Alt etiketlerini sadece sitenizde görüntülenen resimler için kullanmanız gerekebilir. Aynı zamanda alt etiketlerine, birden fazla anahtar kelimenizi virgül ile ayırarak girmenizde spam görünümü oluşturacağı için filtreye girmenize sebep olabilir. Yapmanız gereken en iyi alt açıklama işlemi, resimde görüklerinizi cümle olarak yazmaktır. Google’un gözü olsaydı resimde ne görecekti, bunu alt etiketinde açıklamanız gerekir. Google’a ne kadar dürüst olursanız o da size o kadar cömert olur.
- Alt etiketi olamayan resimler şöyledir. (alt=”resimde ne görüyoruz”) - - Sitenizin güncel web teknolojilerine uyması Google’ın sitenizi daha çok sevmesini sağlayacaktır. W3c, web 2.0, web 3.0 uyumluluğu bu teknolojilerden en önemlileridir.
- Sitenizde w3c standartlarına uyumsuzluk tespit edildi.
o Xhtml uyumsuzluğu Hata
? link
o Css uyumsuzluğu Hata
? Link
- Yukarıdaki hataların giderilmesiyle, sitenizdeki tarayıcı uyumsuzluklarını çözmüş olacaksınız ve bu şekilde farklı taraıcıları kullanan ziyaretçiler, sitenizde herhangi bir hata ile karşılaşmadan sitenizde dolaşabilecek. Anasayfa kadar alt sayfalarında w3c hatalarının giderilmesi hem ziyaretçiler hem de Google açısından faydalıdır. - - Sitede kullanılan javascript dosyaları, bir yandan sayfalara işlevsellik katarken bir yandan da yük olmaktadır. Javascript dosyalarını minimum sayıda kullanmak sitelerine hız ve bandwidth kazandırabilir. Ancak vazgeçemediğiniz js dosyaları varsa aşağıdakileri uygulamanızı tavsiye ederim.
- Javascriptleri sayfanın en alt bölümüne yani footer’a yerleştirmek, site açıldıktan sonra js dosyalarının yüklenmesini sağlayacağı için, siteyi yavaşlatmamış oluruz. Aynı zamanda, javascript dosyalarının kodlarını optimize ederek daha küçük boyutlara getirebilir, bu şekilde de vazgeçemediğimiz js dosyalarının daha az yer kaplamasını sağlarız. Aşağıdaki siteler ile js dosyalarımızı sıkıştırarak küçültebiliriz.- javascriptcompressor.com/Default.aspx
- compressor.ebiene.de
- - Sitenizde eskide kalmış geçersiz kodlama teknikleri bulunmaktadır. Bunları mutlaka düzeltiniz.
- script language
- language='JavaScript' kodlarını tamamen kaldırın, js dosyalarında sadece type='text/javascript' olmalı
- div align
- img align
- table align
- Hizalama (align) işlemleri html ile değil css ile tanımlanmalıdır. Class ve id ler ile bu stilleri sayfa içlerine uygulamanız gerekir.
- a target target eski teknoloji yeni sayfada açma işlemidir. yerine rel="externel"
- https://www.seohocasi.com/target-yerine-external-neden-gereklidir-nasil-saglanabilir/
- Center
- ortalama kodları yerine yine style yardımıyla ortalanmalar sağlanmalıdır.
- iç içe tablo
- - Sitenizde inline stiller (html içi style) yer almaktadır. Bunlar Hem html dosyanız içerisinde yer alarak html boyutunuzu büyütmektedir. Hem de SEO açısından olumsuz bir etken olmaktadır. Bu html içi stillerin id veya class ile belirtilerek style.css dosyanızdan çağırmanız gerekmektedir.
- kodu aşağıdaki şekilde kullanılmalıdır.
- sayfaici { bckground:#ccc; clor:#fff; brder: solid blck 1px;} bu kod siteye ait stil.css dosyaına yerleştrilir.
- olarak değiştirilir.
- Sitenizde bulunan birden fazla css dosyalarının kodları tek css de birleştirilmelidir. Birleştirilen bu tek css dosyası da, sıkıştırılarak ve gereksiz kodlar temizlenerek optimize edilmelidir.- www.cssdrive.com/index.php/main/csscompressor/
- - Sitenizde birden fazla css dosyası yer almaktadır. Bu dosya kodlarının birleştirilerek aynı kaynaktan çağırılması gerekir.
- - Sitenizde inline javascriptler (html içi javascript) yer almaktadır. Bunlar Hem html dosyanız içerisinde yer alarak html boyutunuzu büyütmektedir. Hem de SEO açısından olumsuz bir etken olmaktadır. Bu html içi javascript kodlarının bir .js dosyasına yerleştirilerek, o .js dosyasının harici olarak çağırılması sağlanmalıdır.
- sitenizde bu şekilde yer alıyor. “javascript kodu” alanındaki kod ne kadar büyükse siteniz o kadar yavaşlar.
- <script src="tema/abc.js" type="text/javascript"></script> yukarıdaki “javascript kodu” alanındaki kodlar kesilerek abc.js isimli bir js dosyasına yapıştırılır vee “src” koduyla abc.js blunduğu konumdan çağırılır.
- - Siteniz üzerinden yaptığınız harici link çıkışları ne kadar sitenizin içeriğiyle doğru orantılı bir siteye yapılırsa, pagerankınız da o kadar yükselme olur.
- Sitenizdeki harici link çıkışı 20 linki geç memelidir.
- Sitenizdeki site içi link çıkışı 50 linki geçmemelidir.
- - Sitenize İmage Expires Tags bulunmuyor. İET ile sitenizdeki resim, pdf gibi dosyaların güncelleme ömrünü sunuculara belirtmiş olursunuz.. Belirttiğiniz zamana kadar o dosyalar tarayıcılar tarafından devamlı çağrılmaz. Tarayıcıların önbellekleri dökümanları sunucuya onaylattırmadan ziyaretçilere gösterebilirler. Bu şekilde sitenizde trafik düzeyleriniz de oldukça düşer.
o ExpiresActive On- ExpiresDefault A600
- ExpiresByType image/x-icon A2592000
- ExpiresByType application/x-javascript A604800
- ExpiresByType image/gif A2592000
- ExpiresByType image/png A2592000
- ExpiresByType image/jpeg A2592000
- ExpiresByType application/pdf A2592000
- - Sitenize ait Title, Meta Description ve Meta Tagler sitenizin içeriğiyle doğru orantılı olmalı.
- Sitenize ait en çok kullanılan Tek Kelime yoğunluk oranları aşağıdadır.
o Tek Kelime :
o İki Kelime :
- Olası Title :
- Olası Meta Description :
- Olası Meta Tags :
- Hedeflediğiniz anahtar kelimeler toplam içeriğe oranla 2 - 5% civarını geçmemelidir. Bu oran içerisindeki her kelimede Google’da yükselmeniz kolaydır. Bunun üzerine çıkan kelimelerde spam şüphesiyle Google’da sıra kaybı yaşayabilirsiniz. Uygun görülen limiti geçen kelimeler aşağıda listelenmektedir.
o Autocad
o SEO - - * ipucu = nofollow linkler sizin pagerankınızın yükselmesine katkıda bulunmaz ancak hangi kelime ile nofollow link verildiyse o kelimede üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur. Nofollow yorumlar, imleme sitelerine ekleme, forumlarda nofollow link ile konu açma, bunların hepsi sitenizin alınan link textinde yükselmenizi sağlar.
- Siteniz WordPress olduğu için kullanmanızı önerdiğimiz SEO Eklentileri
- - SEO friendly images
o https://www.seohocasi.com/resimler-icin-seo-calismasi/
o - - WpSEO
o - - All in One SEO Pack
o - - Automatic SEO Links
o https://www.seohocasi.com/wordpress-automatic-seo-links/
o - - Google XML Sitemaps
o https://www.seohocasi.com/sitemap-site-haritasi-nedir/
o - - SEO Super Comments
o https://www.seohocasi.com/wordpress-yorumlar-icin-seo-eklentisi/
o - - Head Cleaner
o - - Breadcrumb NavXT
o - - Broken Link Checker
o https://www.seohocasi.com/wordpress-broken-link-checker/ - - Contextual Related Posts
o o https://www.seohocasi.com/wordpress-contextual-related-posts/ - - Gzippy
o - - Transposh Translation Filter
o
SEO optimizasyonu demişsin ama sanki SEO birtek wordpress'e yapılıyor. Bir sitenin analiz sonuçlarını Yorumlarıp yazmışsın. Kendi deneyimlerinizi yazsaydınız bence daha iyi olacak.
mrb kaan abi döktürmüşşün Yine Gerçekten çok güzel olmus eline sağlık bvaya faydalı bilgiler var peki bir soru soracam Bu Ekelntileri önermissin baya eklenti var Site hızlı olacak demişsin bu eklentiler Siteyi yavaşlatmaz mı + cpu kullanıını yükseltmezmi?
Yakup öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim. Elbette eklenti sayısı arttıkça sitenin cpu kullanımı, band tüketimi artar ve hızı yavaşlar. Ancak bazı eklentiler vardır ki, cpu kullanımını, band tüketimini azaltır ve hızı arttırır. İşte paylaştığımız eklentilerin bir kısmı da, sitenizi hızlandırmak için kullanılacak olan elentilerdir. Tabi ki, amacımız Google'da yükselme ve hiti arttırmak dolayısıyla sitelrin biraz yavaşlamasını da göze almak gerekir. Ama çoğu yavaşlamaları da diğer eklentiler engellemektedir.
Örnek olarak, bir hastanın iyileşmesi için ilaç verilir, o ilacın yan etkisini de azaltmak için başka ilaç verilir. Bizim belirttiğimiz eklentiler de bu şekilde.
Elinize sağlık güzel ve akıcı bir makale olmuş
Benim öğrenmek istediğim Head Cleaner ayarlarıyla ilgi eklentiyi aktif ettim sitenin ansayfası boş olarak çıkıyor. Biraz ayarlarla oynadım baktım olmadı kaldırdım. Eğer siz kullanıyorsanız ayarlar kısmının caps ını koyarsanız sevinirim. 2. kurduğum eklenti Transposh - translation filter for WordPress ondada şöyle bir sorun var bayraklara tıklayınca çeviri yapmıyor. yardımcı olursanız sevinirim.
EğitimTube, öncelikle Head Cleaner eklentisi. siteyi hızlandırmak için çeşitli özelliklere sahiptir. Örneğin js dosyalarının footerdan açılarak sitenin daha hızlı yüklenmesi, gereksiz kodların kaldırılması, js ve css lerde dıkıştırma vs. Sizde ki problem büyük ihtimalle,
CSS and JavaScript are cached on the server.
gzip compress to CSS and JS.
hatalarından kaynaklanabilir.
Bendeki ayarlar şu şekildedir.
Transposh da ise, eğer gzippy eklentisini kullanıyorsanız veya başka bir gzip uygulamasını kullanıyorsanız çeviri yapmamaktadır.
Malesef bu eklentileri çalıştıramadım. Göndermiş olduğunuz caps göre ayarladım ama sitenin ansayfası gene gözükmüyor. kaldırmak zorunda kaldım.
EğitimTube, dediğim gibi genellikle bu sorunlar siteye göre değişebilir. Sitelerde kullanılan js ve css dosyaları aynı olmadığı için her sitede farklı conuç verebilir.
Bazı sitede, js gzip problem oluştururken, bazı sitede jsleri footerda görüntülemek problem oluşturur. Bu gibi problemleri deneme yanılma ile çözmeniz gerekir.
kolay gelsin ilk önce,
ben sizden yardım isteyecektim.eger yardımcı olursanız Allah razı olsun diyeceğim.
İlk sorunum şu ;
site:blogmekani.com
yukarıdaki aramada son 24 saatte açtığım konular indexlenmiş gibi gözüküyor fakat açtığım herhangı bir konunun tamamen adres linkini kopyalayıp Google'da aratınca çıkmıyor bu sorunum için yardım isteyecektim.
son sorum ise : bu w3 validator uyuyumluluğundan bahsetmişsiniz fakat ben bu hataları tarattırdım ama duzeltme işlemini yapamadım. Bu konularda yardımcı olursanız çok memnun olurum.sabırsızlıkla mailinizi bekliyorum.msn adresimde executive_chef@windowslive.com
Makalenizi sonuna kadar okudum ve böyle bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Başka bir site için çıkarılan döküman sanırım, ancak çok faydalı bilgiler içeriyor. Birazda olsa fikir sahibi oldum
@Beypazari, başka bir site için değil, her site için uygulanabilecek hazır bir şablon. Buradaki verilerde yer allan boşluklar, analiz sonucuna göre doldurulabilmektedir. Aynı zamanda geçerli olan kısımlar silinebilmektedir
Örneğin, sitenizde h1 tagi bulunmuyor yazısı. Analiz sonucunda sitede h1 tagi çıktıysa o silinir. Bunun gibi ekleme ve çıkarmalara uygun şekilde hazırlanmıştır.
Çok güzel bir anlatımdı. Ancak kafama takılan Gzip eklentisinin nasıl işlediği. Bu eklentiyi yükledikten ve sitenin tüm dosyaları sıkıştırıldıktan sonra hızı artacak mı? Bu hız artışı CPU kullanımını etkiler mi ve suspende sebep olabilir mi?
Ben sitenizi takip ediyorum zaman buldukça ve forumdan bir çok paralı SEO analiz makaleleri falan almıştım ve kalite olarak bunun ayarındaydı, hatta bundan düşük makalelere bile para vermiştim.
Kısacası gerçekten faydalı bilgileri ücretsiz dağıtıyorsunuz. Forumda tekrar tekrar paylaşılan birbirinin aynısı makalelerde değinilmemiş vurgulara yer veriyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim ve fırsat buldukça yeni makalelerinizide takip edecem.
İyi çalışmalar, Seçkin.
Google flash dosyalarının içeriğini göremediği için, mümkün olduğunca az sayıda ve küçük boyutlarda flash kullanmanızı öneririz.
Demişsiniz Google flash'ı indexleyebiliyor. Ama sadece statik bölümlerini. Bunuda düzeltmek üzereler yakında tüm flash içerikler indexlenecek...
Düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Evet Google flash içerikli görmek üzere geliştirmeler yapıyorlar. Bunu biliyoruz, ancak bunu algoritmalarına entegre etmeden bu konuda bir yönerge vermek doğru olmaz. Dolayısıyla bu özellik Google tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra, SEO bilgisi olarak sitemizde ve analiz rehberinde yer alacaktır.
teşekkürler yazı için faydalı yazı olmuş
bazı kriterleri uyguladım kendi siteme
Yazınızı baştan sona okudum gayet başarılı tebrikler, yanlız 6 madde de filan etiketten bahsedilmiş orda bir karışıklık oluşmuş sanırım, etiketi filan die geçiyor ama ne etiketi olduğu yazmıyor bilginize.
Uzun ve detaylı ama bir o kadar da güzel bir yazı olmuş. Bu harika makale için teşekkürler. Sonuçta her şey bizim yararımıza.
Elinize sağlık. Türkçesi çok bozuk bir yazı olsa da içeriği oldukça dolu
Bilmediğim bir kaç eklentileride ekledim
Blog işine yeni başladım artık göreceğiz başarır mıyız başaramaz mıyız 🙂