- Zübeyir Kıdil
- 0
# Haberler
Yapay Zeka Destekli Yeni Google Arama Deneyimi
Yapay Zeka Destekli Yeni Google Arama Deneyimi Nasıl Olacak? Search Generative Experience (SGE) Nedir? Search Generative Experience'ın Faydaları...
Devamını OkuSEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. SEO’nun amacı, insanlar işletmenizle ilgili ürün veya hizmetleri Google, gibi diğer arama motorlarında aradığında görünürlüğünü artırmak için sitenizi iyileştirme ve optimizasyon süreci anlamına gelir. Arama sonuçlarında ne kadar uygun görünürse, dikkat çekme, potansiyel müşterileriniz ve marka bilinirliğiniz doğru orantıda artar.
Arama motorları, web'deki sayfaları taramak, site içerisindeki linkleri gezmek, bu sayfalar hakkında bilgi toplamak ve bir dizine koymak için kendi oluşturmuş oldukları botları kullanırlar. Arama Sonuçlarını, o sırada tam olarak aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak için birçok algoritma kullanırlar.
Algoritmalar, belirli bir sorgu için arama sonuçlarında en uygun sayfaların görünmesi gereken sırayı belirlemek için yüzden fazla sıralama faktörünü veya sinyali dikkate alarak arama sonuçlarındaki sayfaları analiz eder. Kütüphane benzetmesi yaparsak eğer, kütüphanede çalışan bir kişinin kütüphanedeki her kitabı tek tek okuduğunu varsayalım ve herhangi bir sorunuza tam olarak cevap verecek şekilde bilgi sahibi olduğunu düşünelim. Aslında arama motorlarının yaptığı işlem budur.
SEO, dijital pazarlamanın temel bir yapı taşıdır. İnsanlar genellikle ürünler ve hizmetler hakkında bilgi almak için ticari amaçla her yıl trilyonlarca arama yaparlar. Aramalar, genellikle markalar için öncelikli dijital trafik kaynağı olmaktadır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlayıcı bir unsurdur. Arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sırada yer almak, kârlılığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.
Arama sonuçlarındaki Rich Snippet ve Bilgi Panelleri gibi özelliklerin, görünürlüğü daha fazla artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan etkileşim sağlayabileceğini unutmayın.
Site içi SEO’da, web sitenizi içerikten tekniğe kadar her alanda optimize etmeniz gerekmektedir. Bunlar;
✅ Title: | SEO uyumlu başlık |
⛓ URL Yapısı: | SEO uyumlu link yapısı |
📝 Description: | SEO uyumlu açıklama |
📄 İçerikler: | Özgün ve zengin içerik |
📊 Yapılandırılmış Veri: | Verilerinizi işaretleme |
🚀 Performans : | Site Hızı |
🏡 Görsel Optimizasyon: | Görsel ALT Etiketi |
Web Sitenizin Büyüklüğü ve daha fazlası, bunları SEO rehberimizin ilerleyen adımlarında detaylıca değiniyor olacağım.
Site dışı SEO’da ise farklı web sitelerinden bağlantı alarak bizlere referans olmalarını sağlayan tüm çalışma türlerini kapsamaktadır. Backlink alabileceğimiz birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Dış bağlantı alabileceğimiz yöntemler ise;
📲 Sosyal Medya Çalışmaları : | Sosyal medya reklam veya post oluşturmak. |
🖥 Gönderimler : | Sözlük, bilgi paylaşım platformlarında içerik paylaşmak. |
📧 E-Posta Erişimleri : | Mailing çalışması yapmak. |
Beyaz şapka ve Siyah şapka dendiği zaman SEO ile alakası pek anlaşılmamaktadır. Ancak neden bu şekilde adlandırıldıklarını anlatınca sizler de anlayacaksınız 🙂
Beyaz Şapka, kurallara bağlı ve uygun şekilde yapılmakta olan SEO çalışmalarını kapsamaktadır. Şöyle ki; web sitenizdeki kaliteli ve alakalı içeriği, site optimizasyonu ve doğru bağlantılar almanızla alakalıdır. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik de uzun vadeli bir çalışma stratejisidir.
Siyah Şapka ise; tam tersi olarak arama sonuçlarında çıkabilmek adına yapılan tüm kurallara aykırı, etik olmayan çalışmaları kapsamaktadır. Etik olmayan çalışmalarla arama sonuçlarına üst sıralarda çıkmanız kolaylaşabilir ancak Google bunu fark ettiği zaman büyük olasılıklı sitenizi cezalandırır ve yasaklar.
Açıkçası; kimse SEO dünyasında Google ile ters düşüp kendisine düşman etmek istemez, daha çok Google gözünde iyi adam rolünde olmak ister 🙂 Bu yüzden kurallara uygun çalışmalar planlayarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
En fazla odaklanmamız gereken Arama motorları sıralama faktörleri nelerdir?
Arama motorları; Crawling, Indexing ve Sonuçları Seçmek şeklinde 3 ana maddeden oluşmaktadırlar.
Web sitesi üzerinde, bölümleri, içerikleri, anahtar kelimeleri, başlıkları, linkleri, görselleri ve daha birçok alanı taraması olayına denmektedir. Web sitenizde bulunan herhangi bir verinin tarandığı kısımdır.
Tarayıcılar, diğer web sitelerini işaret eden bir web sitesindeki tüm link bağlantılarını algılar. Sonrasında ise tekrar tekrar yeni gelen bağlantılar için bu sayfaları ayrıştırırlar. Arama botları, verileri güncel tutabilmek adına tüm siteleri düzenli olarak taramaktadır.
Dünyanın her yanından ulaşılabilen hayali bir kütüphane düşünün. Web siteniz için tarama işlemi gerçekleştirildikten sonra, bu kütüphaneye eklenmektedir. Bir web sitesinin dizine eklenmesi biraz zaman alabilmektedir. Bu zamanı ise tahmini olarak 1-10 gün arasında belirtebiliriz.
Sitenizde herhangi bir kısmı güncellediğiniz zaman, arama botları sitenizi tekrar taramaya başlayacaktır. Web sitenizde yer alan herhangi bir güncellemeyi arama botları taramadığı süre içerisinde arama sonuçlarında çıkamayacağınızı unutmayınız.
NOT: Sitenizin index alıp almadığını site:siteadi.com şeklinde kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Arama sonuçları hem web siteleri hem de kullanıcılar için büyük öneme sahiptir. Kullanıcı aramakta olduğu sorguyu gönderdiğinde arama motoru dizine girer ve en alakalı sonuçları arama sonuçlarında gösterir. Sorgu, çeşitli algoritmalara dayanarak kullanıcının aramakta olduğu içeriği karşısına çıkarabilmek için milyarlarca web sitesinin kontrol edilmesi işlemidir.
Arama motorlarını yöneten firmalar (Google, Microsoft, Yahoo vs) algoritmaların kesin hesaplarını gizli tutmaktadır ve bununla da birlikte birçok iyi sıralama faktörünün olduğu bilinmektedir.
İçeriğimizde daha önce de bahsettiğim üzere çok fazla sıralama faktörü mevcuttur. Bunların birçoğu kanıtlanmış ancak bir kısmı da henüz sadece bilinenler, herhangi bir şekilde kanıtlanamayan sıralama faktörleridir.
SEO öğrenmek için tüm sıralama faktörlerini ezbere bilme zorunluluğunuz yoktur ancak temel düzeyde bilmeniz sizlere + puan kazandıracaktır.
Peki, bu sıralama faktörleri nelerdir?
Tüm sıralama faktörlerini sizlere sunamasam da en temel ve en önemli olanları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ancak, backlink profilinin en önemli sıralama faktörü olduğu düşünülmektedir. Bir web sitesinin aldığı geri bağlantılar ve kalite backlink profilini yansıtmaktadır. Backlink, bir web sitesinin kendisinden farklı bir web sitesine yönlendirmek için verdiği bağlantıdır.
SEO, hem kullanıcılarla hem de arama motorlarıyla dost olmayı, iyi geçinmeyi amaçlamaktadır. Kullanıcı etkileşimi zayıf SEO çalışmalarınıza zamanınızı ve paranızı yatırıyorsanız sitenizin konumu maalesef ki iyileşmeyecektir. Bu durumda hem paranız hem zamanınız boşa harcanmış olacak. Ancak kullanıcının arama niyetini öncelik olarak belirleyip ona göre çalışmalar gerçekleştirirseniz olumlu sonuçlar alacaksınızdır.
Aşağıda bir kullanıcının arama motorunu nasıl kullandığına dair bir örnek yer almaktadır:
Arama motorları zaman geçtikçe kendini geliştirerek kullanıcının arama niyetin daha doğru cevaplar vermeye başladı, ancak bazı şeyler devamlı aynı kalır:
Bunlara ek olarak günümüzde kullanıcıların en çok hangi arama motorlarını tercih ettiklerini aşağıdaki grafik üzerinden inceleyebiliriz.
Grafik üzerinden de görüldüğü üzere kullanıcıların en çok tercih ettiği arama motoru: Google’dır.
Arama sorgularını 3’e ayrılabiliriz, bunlar;
Bilinçli bir şekilde herhangi bir markayı ya da web sitesini aramayı amaçlayan sorgulardır. Kullanıcılar, tarayıcı geçmişini veya yer işaretlerini kullanmak yerine, arama motorlarına direkt olarak “Facebook”,”Youtube” ya da “Google” şeklinde yazma eğilimindedirler.
Birçok anahtar kelimeyi analiz ettiğimizde yukarı bahsetmiş olduğum Facebook, Google ve Youtube gibi aramaların aranma hacimlerinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir.
Kullanıcının bilgi almak için gönderdiği sorgulara denmektedir. Herhangi belirli bir web sitesini aramamaktadır, daha çok rehber niteliğinde sorusuna cevap verecek içerikler aramaktadır. Örneğin; “Limonata nasıl yapılır?” ya da “Kırmızı elbise modelleri” tarzında aramaları içermektedir.
Daha çok rakam, fiyat sorgularının yapıldığı aramalardır. Satın almaya yönelik aramalarda diyebiliriz. Çoğunlukla ürün adı (Adidas Superstar) veya kategori (Spor Ayakkabı) ile birlikte gelmektedir. Örnek olarak; Adidas Superstar spor ayakkabı fiyatları verilebilir.
Organik arama sonuçlarında ilk sayfada olmak iyidir, ilk 3’te yer almak harikadır ancak 1. sırada olan tek isimdir.
Tüm dünya üzerine web siteleri günlük, haftalık ya da aylık güncellenmektedir. Evet; bazıları bu sıklıkla güncellenmeyebiliyor ancak bu farklı bir durumdur. Ancak mesele şu ki; sanal dünya her geçen gün büyümeye devam ediyor. Yeni gelen web siteleri ya da sıklıkla güncelleme işlemi yapan web siteleri arama motorları tarafından tararıp indexlendiğinde , organik sonuçlar sıklıkla değişmektedir.
Ancak en önemli kısım, sürekli değişmekte olan Google algoritmalarıdır. Açıkçası, ilk sırada dahi olsanız, sıralamanız ertesi gün rakipleriniz tarafından değişebileceği gibi bunun tam tersi de olabilir.
Aşağıdaki grafik üzerinden Mayıs 2019’daki organik arama sonuçlarındaki tıklama oranı (TO) dağılımına bağlı olarak Google’daki en yüksek sıralamaya sahip olmanın önemini görebilirsiniz.
İlk sırada yer alabiliyor olmak elbette çok önemli ancak 0. konum (Featured Snippet) olarak adlandırılan kısımda da yer alabilmeniz gerekmektedir.
“Patates Nasıl Pişirilir?” arama sorgusunda sonuçlara bir bakalım. İlk sonuç (0. konum), Google’ın kendi belirlediği bir snippet’tır. Kullanıcı, yapmış olduğunuz sorgunun cevabını 0. sırada alabiliyorsa diğer sonuçlara bakma gereği duymayacaktır.
Çok fazla SERP özelliği mevcuttur. Kullanıcılar arama sonuçlarında rich snippetleri gördükleri zaman davranışları etkilenmektedir. Başka bir deyişle, organik arama sonuçları olabilir ancak daha düşük tıklama oranlarına (TO) sahiptir.
Bunun nedeni ise; snippetların özellikleri görsel çekiciliğinin daha büyük olması ve genellikle yeterli bilgiyi sağlamasından kaynaklanmaktadır. Böylece, kullanıcılar snippet üzerinden bilgiyi alarak herhangi başka bir arama sonucuna ya da öne çıkan sonuçlar tıklama işlemini gerçekleştirmeyeceklerdir.
Arama sonuçlarında en yayın görebileceğiniz rich snippetlardan bahsetmek gerekirse;
Ancak işin iyi yanı, bu gelişmiş sonuçların etkisini tespit edip, analiz etmenizin yollarının olması. Örneğin; SERPChecker üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey; anahtar kelimeyi yazın, yeri ve cihaz tipinizi seçin. Bu tool, varsa arama sonuçlarını ve SERP özellikleri göstermektedir. Etkiyi 0-5 arasında bir ölçekle tahmin etmektedir.
Konunun detayı için özelliğe tıklayarak, “Önizleme Anlık Görüntüsü” kısmından SERP’in gerçek görünümüne ulaşabilirsiniz.
Arama motoru algoritmaları yıllar geçtikçe uzun bir yol kat ederek içerik, başlık ve anahtar kelimelerin açıklamalarının arama sonuçlarında yüksek sıralamaya ulaşmak için yeterli olduğu zamanlardan daha da karmaşık bir hale geldiler.
Eğer ki; SEO öğrenmek istiyorsanız eskide kalmamalısınız. Arama motorlarının yapmış olduğu gelişmelerde en önemli nokta insan faktörüdür, kullanıcı geri dönüşlerini göz önünde bulundurmaktadır.
Meta etiketleri, HTML kodunun bir parçasıdır. Web sitesini en kısa şekilde açıklayan etiketlerdir. Bunlardan en önemlileri; title ve descriptiondır.
Title ve descriptionların önemli olmadığını söyleyen blog yazarlarını dikkate almamalısınız. Ancak onun haricinde; Google algoritmasının, siteniz ile yeterli eşleşme olmadığı durumda arama sorgusuyla alakalı olarak düzeyi daha iyi göstermek için title ve açıklamaları değiştirebilmektedir.
İçeriğinizi title, description ve genel anahtar kelime yoğunluğu, görsel alt etiketleri gibi özellikleri analiz eden birçok eklenti, tool (WordPress Yoast) mevcuttur.
Bu toollar bizlere birçok ipucu sunmaktalar ancak kullanıcı görüşleri söz konusu olduğunda Google’ın algoritma odaklanmasını zor takip etmekteler. Meta etiketlerini oluştururken hem teknik bakış açısını hem de kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurduğundan emin olmalısınız.
Herhangi bir içerik yönetim sisteminde yapabileceğimiz kontrollerle başlayalım.
Kullanıcıların aradığı bir konu hakkında yazmayı planlıyor musunuz? Bakış açınız farklı, benzersiz olduğuna emin misiniz? Konuya yeni bir katma değer sunabilir misiniz? Zamanlaman doğru mu?
Bir içeriği yazmaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken ana sorular ve bir blog mu yoksa ürün açılış sayfası mı olduğu önemli değil. Bunu da öğrenmenin birçok yolu var. Anahtar kelime araştırma bunun kaçınılmaz bir parçasıdır.
Dikkat çekici bir title etiketi, description ve heading etiketleri oluşturmanız gerekmektedir. Hedeflediğimiz ana anahtar kelime kenara duracak, böylelikle kullanıcılar sitemizin neyle alakalı olduğunu bilecekler. Description, harekete geçirme ifadesi (CTA) vurgusu için harika bir fırsat olacaktır, bunu değerlendirin.
Hem kullanıcıları hem de arama motorlarını, web sitenize tıklamaları konusunda ikna edin.
Bir kez daha belirtmek isterim ki, kullanıcının düşünceleri oldukça önemli. Bu yüzden ucuz ya da pahalı gibi kelimeleri kullanmanızı önermemekteyiz. Rakiplerinizi inceleyin, onların web sitelerinde neyin işe yaradığını analiz edin ve kendi web siteniz için stratejinizi oluşturunuz.
İpucu:
Otomatik oluşturulan URL adreslerinden kaçılınması gerekmektedir. Çünkü çoğunlukla şöyle görüneceklerdir:
www.siteadi.com/2022/post318e7a381fb
Ancak yapmanız gereken içeriğiniz ve Title etiketinizle birebir uyumlu olacak bir URL yapısı oluşturmak:
www.siteadi.com/pizza-nasil-yapilir
Eğer ki; WordPress kullanıyorsanız ortak ayarlarda kalıcı bağlantıları ayarlayabilirsiniz.
Birçok SEO uzmanı ve blog yazarları, kısa ve net URL adreslerinin Google’da daha iyi sonuçlar verdiğini söylemekte, bizler de bunun kullanıcı deneyimiyle alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Tabii ki, bu 20 kelimelik bir URL adresi oluşturulması gerekmektirmiyor.
Ziyaretçilerinizi sitenizde daha fazla tutmak ister misiniz? Soruya cevabınız evet ise; sitenizde görseller, grafikler ve videolar kullanın. Böylelikle daha düşük “hemen çıkma oranına” ve daha yüksek katılım oranına sahip olacaksınız. Bazı şeyler eski moda şekilde içerikte yazılmalıdır ancak multimedya artık zorunlu bir hal almaktadır.
Video akışı son birkaç yıldız en iyi pazarlama trendlerinden biri olmaktadır. Ayrıca, kullanıcıların içeriğinizi beğenmesine, paylaşmasına ya da yorum yapması konusunda yardımcı olmaktadırlar.
İpucu:
Giden bağlantıları kullanmak, web sitemizin konusunun Google’a alaka düzeyi sinyali vermektedir. Alakalı, kaliteli ve yetkili kaynaklara bağlandığınızdan emin olmalısınız.
Dahili bağlantılar, farklı içeriğinizi veya web sitenizin bölümlerini tanıtmak için mükemmel bir yoldur. Kullanıcıların yönlendirdiğiniz kısımlara daha kolay ziyaret etmesini ve daha fazla katılımda bulunmalarını sağlamaktadır. Dahili bağlantı aynı zamanda Google botlarının web sitesini yapısını da anlaması konusunda yardımcı olmaktadır.
İpucu:
Güzel içeriklerin daima herkes tarafından paylaşıldığı bilinmektedir. Daha çok geçmişte bu şekilde ilerlemekteydi. İnsanlar günümüzde bu konuda oldukça tembel davranmakta, bu nedenle sosyal medya paylaşım ikonlarını her daim sitenizde konumlandırınız.
Facbook, Twitter, Instagram ve hatta LinkedIn gibi sosyal ağ ikonları sitenize eklemeyi unutmayınız.
Teknik SEO, site içi SEO’nun bir parçası olarak daha teknik konuları kapsamaktadır. Genellikle site için yapabileceğiniz web geliştirmeleri gerekmektedir. Ancak gözünün korkmasın bu konuda WordPress ile yapabileceğin birçok şey mevcuttur.
Bu noktada odaklanmanız gereken en önemli teknik SEO faktörü:
Sitenizi Google Search Console’a bağlamak, SEO temellerinden biridir. Siteniz arama sonuçlarındaki performansını incelemenizi ve kontrol altında tutmanıza yardımcı olmaktadır.
Search Console, anahtar kelime sıralamalarınızı, tıklama oranlarınızı (TO), olası Google cezalarınızı ve teknik SEO için diğer verileri analiz etmenizi sağlar.
Diğer özellikler arasında mobil kullanılabilirliğinizi, sitemap.xml dosyasınızı, yapılandırılmış veri hatalarınızı ve giden/dahili bağlantıları bulundurmaktadır.
İpucu:
Web sitenizin hızı sıralama faktörlerinden biridir, bu nedenle daima site hızınızı iyileştirmeyi hedeflemelisiniz. İnternet kullanıcılarının %50’sinin bir sitenin 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini beklediği bilinmektedir. 3 saniye içinde web sitesini açılmazsa, kullanıcının siteden çıktığı bilinmektedir.
İpucu:
Mobil optimizasyon artık günümüzde bir zorunluluk haline gelmiştir. Dünya masaüstünden mobil cihazlara büyük bir hızla kaymaktadır. Aslında, mobil cihazlar için optimize edilmemiş web sitesi çalıştırmak sıralamanızı da olumsuz yönde etkileyecektir.
Google, mobile-first indexing Mart 2018’de yayına alındı. Mobile-first indexing, Google’ın web sitenizin mobil sürümünü indexleme ve sıralama için kullanacağını açıkladı.
İpucu:
AMP’yi de (Hızlandırılmış Mobil Sayfaları) kullanmayı düşünebilirsiniz. Statik içeriğinizin daha hızlı kullanıcı karşısına gelmesini sağlayan özel özelliklerle geliştirilmiş bir HTML kodudur. 2017 yılında, Google’ın mobil arama projelerinden de biriydi.
Arama botlarının sitenizi taraması için bir site haritasına ihtiyacınız vardır. Site haritası, web sitenizdeki tüm URL adreslerinin listelendiği bir dosyadır. Karmaşık bir yapıya sahip büyük web siteleri için çalıştırıldığında ya da zengin medya içeriği kullanırken oldukça faydasını göreceksiniz.
Bir site haritasına sahip olmak web sitenizin konumunun iyileşeceği anlamına gelmemektedir. Google’a göre, bu daha çok bir avantajdır ancak site haritasına sahip değilseniz asla cezalandırılmazsınız.
İpucu:
https://siteadi.com/sitemap.xml
Robots.txt dosyası, tarayıcılara hangi web sitesinin hangi bölümlere erişilmesini isteyip istemediğinizi belirttiğiniz dosyadır. Bazı komut dosyalarının, gereksiz dosyaların veya resimlerin dizine alınmasını istemediğinizde de kullanabilirsiniz.
Taranmasını istemediğin URL adreslerini robots.txt dosyanız üzerinden:
Disallow: /eklentiler-sayfasi şeklinde belirtebilirsiniz.
Robots.txt dosyanızı ise;
https://siteadi.com/robots.txt şeklinde konumlandırabilirsiniz.
İpucu:
Web sitenizin performansını arttıracak birçok SEO kriteri bulunmaktadır. İlk önce mevcut durumun analizine başlanması gerekmektedir. Sitenizdeki fırsatları bulmanıza yardımcı olacaktır.
SEOSiteCheckup toolu, SEO analizi için harita bir araçtır. Kayıt olmadan günde 1 URL adresini analiz edebilir ve PDF raporunu indirebilirsiniz.
Gelişmiş etiket yönetimi için ise Google Tag Manager kurmanız gerekmektedir, böylece web geliştiricilerinden yardım almanıza gerek kalmayacaktır.
HTTPS ve HTTP: 2014 yılında Google, HTTPS/SSL web sitelerinin sıralamalarını yükselteceğini açıklamıştı . Bugün, küçük bir arama sorgusu yüzdesini etkileyen hafif bir sıralama faktörü olduğunu bilmekteyiz.
Bununla birlikte, güvenlik güçlü bir psikolojik faktördür. Örneğin; Google Chrome, SSL ile şifrelenmemiş bir web sitesini “Güvenli Değil” olarak etiketler, bu da kullanıcıların katılımını etkilemektedir.
URL Yönlendirmeleri: Web sitelerinde bir sayfa için ikiden fazla URL adresi ile açılmakta olduğu görüldüğü durumlarda yönlendirilme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin ana sayfanız;
https://siteadicom ve https://siteadi.com/ olarak iki farklı URL adresiyle açıldığında burada yönlendirme işleminin yapılması gerekmektedir.
Bazı blog yazarları mükemmel içeriğin SEO’ya etkisi olmadığını düşünmekteler. Ancak fazlasıyla yanılıyorlar. Size nedenini göstereceğiz.
Gerçekten, site içi optimizasyon olmadan veya tek bir backlink olmadan yüksek kaliteli içerik hayal edebiliyor musunuz? Aynı şekilde, hiç kimsenin okumayacağı içeriklerle dolu mükemmel bir şekilde optimize edilmiş bir web sitesi hayal edebiliyor musunuz?
Bazı insanlar hala şuna inanmaktalar:
Yanılıyorlar! İçerik ve SEO kesinlikle örtüşüyor. Sadece özgün içerikler yaratmanız ve aynı anda arama motorları ve kullanıcılar için optimize etmeniz gerekiyor. Bu teknik bazen “SEO içeriği” veya “SEO Copywriting” olarak adlandırılmaktadır.
İçerik konusunda ilk ve en önemli soru kesinlikle budur. Cevap ise oldukça basittir: Özgün Olun. Orijinal, düşündürücü ve ilgi çekici içerik oluşturmak harika bir başlangıç olacaktır. İçerik ve SEO kesinlikle en başından beraber ilerlemelidir.
İçerik türünüzü seçme konusunda kararsızsanız, aşağıdaki türlerden birini seçebilirsiniz:
Bloglar, özellikle son yıllarda oldukça popülerler. İyi bir blog, yalnızca blogcular için değil, e-ticaret web siteleri, SaaS işletmeleri veya profesyonel servis sağlayıcılar için de mükemmel bir kullanıcı katılımı kaynağıdır.
Blog ayrıca sevdiğiniz şeyleri yaparak (seyahat blogcuları, pazarlama blogcuları vs.) para kazanmanın da bir yoludur. Derinlemesine makaleler, kılavuzlar ve nasıl yapılırlar içeren benzersiz bloglar sizi sektörde saygın bir etkileyici yapabilir.
İpucu:
Blogunuzda yayınlayacağınız içerik türleriyle gerçekten farklı olabilirsiniz. İşte en yaygın olanları aşağıda grafik üzerinden inceleyebilirsiniz.
Kaliteli ürün sayfaları her çevrimiçi işletmenin önceliği olmalıdır. Adwords remarketing veya ücretli sosyal medya dahil olmak üzere, genellikle PPC kampanyaları için açılış sayfaları olarak kullanılırlar.
İpucu:
Kullanıcıları etkilemek ister misiniz? Bir inceleme yazısı yazmak ve yayınlamak yeni bir şey değil ama sanal dünyada her şey gözden geçirilebilir.
Güvenilir bir etkileyici olmayı başarırsanız, kullanıcıların görüşlerini oluşturacak ve sponsorlu değerlendirmelerden yararlanacaksınız.Yorumlar, etkileyici pazarlamanın kaçınılmaz bir bileşenidir.
İpucu:
Dünyaya işleri nasıl yaptığınızı, topladığınız verileri, müşteri memnuniyeti stratejinizin ne olduğunu veya yeni bir ürün başlatırken nasıl başarısız olduğunuzu gösterin. Deneyimlerinizi paylaşın. Muhtelemen vaka çalışmaları ile ilgili en iyi şey, her zaman benzersiz olmaları ve okuyucular için yeni bilgileri getirmeleridir.
İpucu:
Aşağıda yer alan anket özgün bir araştırma konularını yayınlama konusunda Buzzsumo tarafından yapıldı ve paylaşıldı:
Herkes infografikleri sever! Çünkü paylaşmak ve indirmek oldukça kolaydır. Ancak yazarlar bunları sık sık bir metin değişikliği için kullanırlar. İnfografikler daha sonra bir grup kopya ile karmaşık görüntüler olarak ortaya çıkmaktadır, bu yüzden açıkçası potansiyelini fazlasıyla kaybetti.
Bilginin güzel ve okunması kolay hale gelmesine infografik denmektedir.
İpucu:
Çoğu zaman rehber kısımları blogların bir parçası olarak yayınlanmaktadır. “…rehber” ve “Nasıl..?” çekici anahtar kelimelerdir. Kılavuzlar veya nasıl yapılırlar yazabilirsiniz, ancak bunların zaten binlerce olduğunu da unutmayınız.
Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta; başkalarını kopyalamamak, rakiplerinizden farklı ipuçları ve püf noktaları yazarak kullanıcıları sunmalısınız.
İpucu:
Bir başka popüler konu ise; yazılı içerik formlarıdır. Bu konuda binlerce üst liste mevcut olduğu için seçeceğiniz konuyu akıllıca düşünmeniz gerekmektedir.
İpucu:
Bir endüstri gurusundan benzersiz bilgi ve görüşler almak harika olacaktır! Güvenilirlik, trafik, sosyal paylaşımlar ve geri bağlantılar oluşturmanıza da fazlasıyla yardımcı olmaktadır.
Dahası ise; geniş kitleli görüşme yapanlar görüşmeyi paylaşarak ücretsiz olarak yüksek trafik elde ederler. Yazabilir, video ya da podcast şeklinde de kaydederek, paylaşabilirsiniz.
İpucu:
Daha fazla katılım, sosyal paylaşımlar, beğeniler, geri bağlantılar, daha fazla müşteri adayı ve dönüşüm sağlamak adına videolu içeriklerin büyük yararı olacaktır. Videoların dönüşüm oranlarını %80 arttırdığı tespit edilmiştir.
İpucu:
Tabii ki, her zaman kendi videonuzu oluşturmanız gerekmez. Videoyu bir endüstri uzmanı tarafından paylaşarak veya ekleyerek yayınızı daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. İçeriğinizi zenginleştirin böylelikle okuyucunun sitenizde daha uzun kalmasını sağlayabilirsiniz.
Elektronik kitaplar genellikle kurşun üretimi için kullanılmaktadır. B2B sektöründe belki daha fazla ama hala bir e-book indirmek için e-posta adresi talep eden birçok B2C web sitesi bulunmaktadır.
Hiç kimse size bu şekilde iletişim bilgilerini vermek istemez. Okuyuculara iletişim bilgilerini sizlerle paylaşmak adına iyi bir sebep vermelisiniz. E-books genellikle PDF olarak gelir ve uzun bir içerik parçası içermektedir.
İpucu:
Birkaç yıl önce, içerisi anahtar kelimelerle doldurulmuş içeriklerin üst sıralarda rahatlıkla konumlandığı görülmekteydi. Her nasılsa, aynı anahtar kelimeyle neredeyse yüzlerce aynı makaleden olduğu görülüyor.
Sıralama uğruna içerik oluşturmak artık işe yaramamaktadır.
Öncelikle yazacağınız makale, okuyucunun dikkatini çekmelidir. Başlık, ilk paraftaf, içerik türü ve en önemlisi genel içerik yapısına dikkat edilmelidir. Başlık ve alt başlıkları doğru kurgulamanız gerekmektedir.
İçeriği SEO için ele aldığımızda, iyi sıralama alan birçok web sitesinin içeriklerinin fazlasıyla uzun olduğu görülmektedir. Bu sektörden sektöre değişse de büyük birçoğunluğu bu şekilde olduğu görülüyor.
Hepimiz illa ki web sitemizde başka bir yerde yazdığımız birkaç kelimeyi, cümleyi tekrara düşebilmekteyiz.
Web sitenizde çok fazla yinelenen içerik varsa, 301 yönlendirmeleri ve rel=”canonical” link öğesini kullanabilirsiniz. Search Console yardım sayfaları üzerinden bu konuda daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Metin satırlarını kopyalamayı planlamıyorsanız sakin olun, Google algoritması, bunu bilerek veya yeni içeriğinizin doğal bir parçası olarak yapıp yapmadığınızı farklılaştırmaktadır.
Eğer ki;başkasının içeriğini kopyalamayı düşünüyorsanız , bu SEO kılavuzunu okumayı bırakmanızı önermekteyim. Buna kesinlikle karşıyız. Bir taklitçi olmanın maliyetleri ve riskleri oldukça fazladır. Google bunu tespit ettiğimi durumda, web sitenizi cezalandırır ve arama sonuçlarında göstermez.
Kopya durumunu tespit etmek için sizlere bir tool önermenin faydası olacağını düşünmekteyim: Copyscape. Tool üzerinden tek yapmanız gereken, gönderinizin URL adresini girmek olacak.
Harika içerik oluşturmak, doğru araştırmalarla başlamaktadır. Konuyu düşünün, anahtar kelime araştırmanızı yapın, arkadaşlarınıza sorun, Facebook’ta ya da başka bir yerde anket bile yapabilirsiniz.
Konuyu seçtiğinizde, sektörü araştırın ve en üst sıralarda yer alan web sitelerini dikkatlice okuyun. Bunları asla kopyalamayın, kendi özgün içeriğinizi oluşturmayı ve mükemmel şekilde optimize etmeyi deneyin. Bu işlemden hemen sonra ise içeriğinizi tanıtmaya başlayabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması yapmadan içerik oluşturmanız işe yaramaz. Düzgün oluşturulmayan bir optimizasyon olmadan içeriğiniz sıralanmayacak ve sitenizin trafiği düşük olacaktır. Oldukça kaliteli trafik oluşturmak için hangi anahtar kelimeleri hedef alacağınızı bilmeniz bu aşamada yeterli olacaktır.
Anahtar kelime önerilerini bulmanın birçok yolu vardır. İlk olarak ana anahtar kelimelerinizi belirlemek ve daha fazla anahtar kelimesini bulabilmek adına kullanabileceğiniz türev ifadeleri belirlemelisiniz. Örneğin kahve özelinde bir blog açtıysanız anahtar kelimeleri “kahve çekirdekleri”, “kahve makineleri” veya “espresso” gibi basit ifadeleri hedeflemelisiniz. Anahtar kelimeleri bulmanın klasik yollarından bahsedelim.
Google arama sonuçlar sayfasında birçok anahtar kelime önerisi sunar. Google’ın otomatik tamamlama özelliği, ilgili aramalar ve ayrıca sor gibi özellikleri birçok anahtar kelime fikirlerini sunduğundan büyük bir kaynak olabilir. Burada Google önerileri otomatik olarak size gösterecektir.
Daha fazla otomatik tamamlama içeren kelimeye ulaşmak isterseniz diğer anahtar kelime önerilerinde yer alan kelimelerle birleştirebilirsiniz. İşte arama sonuçlar sayfasından elde edilebilecek bir başka anahtar kelime önerisi örneği aşağıdaki gibidir.
Tüm kullanıcılar tarafından aranan, aranma hacmi yüksek olan gerçek arama sorgularına dair önerileri görebilirsiniz.
İlgili anahtar kelimesinden size yüzlerce anahtar kelimesi önerisinde bulunabilecek birçok ücretsiz anahtar kelime aracı mevcuttur. En popüler olanlarından biri Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı’dır. Buradaki anahtar kelime aramasını genellikle reklamlar kısmında faaliyet gösterecek işletmeler yararlanıyor. Sizlerde bu anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz.
Bir diğer ücretsiz anahtar kelime aracı Answer The Public’tir. Burada soru-cevap özelinde ilgili anahtar kelimenin soru türevlerini ve anahtar kelimeler özelinde soruları sunuyor. Ayrıca soru, edat, kelimelerin karşılaştırması ve türev kelimeleri alfabetik olarak ulaşabiliyorsunuz.
Yukarıda belirttiğimiz ücretsiz araçların özellikleri çok sınırlıdır. İhtiyacınız olması durumunda kullanabileceğiniz ücretli araçlara da göz atalım.
Ücretli olan profesyonel anahtar kelime araçları SEO anahtar kelimelerinin ölçümlenmesini ve en iyi olanların sunularak seçilmesini sağlar. Bu araçlar size zaman kazandırır ve rekabet tarafında avantaj sağlar.
Keyword Finder(KWFinder) anahtar kelime aracından alınmış ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.
Anahtar kelime önerilerinin yanı sıra rakiplerinizi analiz etmenize yardımcı olur. Her bir anahtar kelimenin arama sonuçlar sayfasında kaçıncı sırada yer aldığı bilgisine ulaşabilirsiniz. KWFinder’ı 10 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ayrıca rakiplerinizin sıralandığı anahtar kelimeleri etki alanı yani hangi ülkede sıralama aldığına dair bilgilere erişebilirsiniz.
Şöyle düşünelim: Profesyonel bir anahtar kelime aracına ihtiyacım var mı? Sorusuna yanıt olacak temel düşünce şöyle olmalıdır. Web sitenizden para kazanıyorsanız kaliteli bir anahtar kelime aracına yatırım yapmak mantıklı bir karardır.
Anahtar kelime önerilerine hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. Sektörünüzle alakalı web sitelerine odaklanmalısınız.
Anahtar kelime fikirlerini bulmak için en popüler platformlardan bazıları:
Geçmişte oluşturulan içeriklere bakınca editörler tarafından sadece yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimelerin tespitini yapma yolunda çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Bu durumda arama motoru algoritmalarını kandırmak ve arama sonuçlar sayfasında üst sıralarda yer alma çabasıyla onlarca içeriğe yer verdiler. Bu durum günümüzde yeterli kalmıyor. Anahtar kelime araştırmasının çok daha karışık hale gelmesi burada en büyük etken. Bu sıralar siteniz için daha fazla ölçümlemeler üzerine çalışmak durumundasınız. Google’ın RankBrain algoritmasının sıralamaya olan etkisini düşünün. RankBrain, Google’ın yapay zekaya dayanan algoritmasının bir bileşenidir. Google, arama sorgusunun arkasındaki amacı anlama konusunda yardımcı olur ve makine öğrenme sistemi sayesinde en alakalı sonuçları sunar. Bu durumda sadece yüksek hacimli anahtar kelimelerin kullanılması dönemi RankBrain algoritması ile geride kaldı.
Yüksek aranma hacmine ve düşük anahtar kelime zorluğuna sahip alakalı anahtar kelimelerin en önemli üç faktörü bulunuyor. Sizlere anahtar kelime araştırmasının tripod kuralı hakkında aşağıda yer alan görseli incelemenizi istiyoruz. Bu aşamalardan birinin yer almaması durumunda başarılı bir anahtar kelime analizi gerçekleştirmiş olmazsınız.
Her zaman bu kadar kolay anahtar kelime analizi yapamayabilirsiniz veya bu faktörler arasında bir denge arayabilecek duruma gelebilirsiniz.
Uzun ölçekli(long tail) veya orta ölçekli anahtar kelimeleri arayarak çalışmalarınıza başlayın. Uzun kuyruk anahtar kelimelerin arama hacimleri daha düşüktür, ancak sizin için fırsat yaratacak kelimelerdir. Burada ki muhteşem potansiyeli görmeniz sonucunda çalışmalarınıza uzun ölçekli anahtar kelimeler özelinde ağırlık vereceksiniz.
Uzun ölçekli(long tail) anahtar kelimeler ile sizi bulan ziyaretçiler içeriğinizle daha fazla ilgilenecek ve dönüşüm oranlarınızda yükselme olacak. Bunun nedeni alakalı arama sonuçlarını bulmak aşamasında yeterli sorgulara yer verilmemesidir. Siz de bu aramalarda ilk sayfada yer alan hatta ilk sırada yer alan site olmak isteyeceksiniz.
Uzun ölçekli anahtar kelimelerde aranma hacminin düşük olması düşündürebilir. Bu hacim bazı aylarda 100 aranma hacmi düşük veya yüksek olabilir. Bu aşamada doğru stratejiyle ilerlemelisiniz. Anahtar kelime zorluğu durumuna dikkat etmelisiniz.
Kullanmak istediğiniz uzun ölçekli anahtar kelimeleri bulduktan sonra zorluk derecesini değerlendirmelisiniz. Anahtar kelimenin zorluğu geri dönüşümde size yardımcı olacak önemli bir kriterdir.
Anahtar kelime zorluğu değerleri 0 ile 100 arasında yer alan bir puanla sunulur. Bu puan ne kadar yüksek olursa anahtar kelimenin arama sonuçlar sayfasında sıralanması o kadar zorlaşır.
Çok fazla anahtar kelime aracı olduğu için bu değerler değişebilir. Birinde 30 ise diğer araçta 50 olarak görürseniz şaşırmayın. Bunun nedeni hesaplamaların farklı ölçümler ve algoritma farklılığının bulunmasından kaynaklanır. Burada önemli olan, sonuçları bir araç içerisinde karşılaştırmaktır.
Arama sonuçlar sayfasının analizi anahtar kelime araştırmasının önemli bir parçasıdır. Arama sonuçlar sayfasına bakarak arama sorgusunun arkasında yatan amacı görebilirsiniz. Ev yapımı pizza tarifi ararken pizza satışı yapan sitelerle karşılaşmak istemezsiniz. Bu durumda yanlış anahtar kelimeler için çalışma gerçekleştirmeyelim. 4 farklı arama amacı türü vardır.
Ev yapımı pizza tarifiyle ilgili bir yazı yayınladıysanız pizza anahtar kelimesinde 1. sırada yer almanıza gerek yoktur. Pizza anahtar kelimesinde yer alan arama sonuçlar sayfası görseli aşağıdaki gibidir.
Pizza satışı yapan firmalarla yarışmayı planlamıyorsanız orada yer almanız mantıklı değildir. Şunu unutmayalım. Aramaların çoğu uzun ölçekli sorgulardan oluşmaktadır.
Yeni başlayanlar veya içerik oluşturan kullanıcılar diğer kriterleri düşünmeden Google Anahtar Kelime Planlayıcı’dan yüksek hacimli anahtar kelimelerini listeler.
Yukarıda belirttiğimiz gibi ideal bir anahtar kelime araştırması sadece aranma hacmiyle alakalı değildir.
Bir diğer hata ise verinin yanlış yorumlanmasından kaynaklanır. En önemli örneğini rekabet düzeyinde yer alan puanlama kısmının incelenmemesinden kaynaklanır. Örneğin Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da yer alan rekabet düzeyi AdWords’teki rekabet seviyesini gösterir. Aslında ilgili anahtar kelimenin zorluk derecesini göstermiyor.
Anahtar kelime araştırması artık ideal bir anahtar kelime bulmak ve içerikte kullanmakla ilgili değildir. Bir anahtar kelime seçin ve içerisine odaklanın.
Google algoritma güncellemeleriyle kendisini geliştirdi ve içeriğin ne ile alakalı olduğunu kolaylıkla anlıyor. İyi yazılmış, kapsamlı ve kullanıcı dostu içeriğe sahipseniz yukarılarda yer alacaksınız.
Aynı anahtar kelimeyi tekrar tekrar kullanmak yerine, LSI anahtar kelimeleri bularak kullanmaya çalışın.
LSI, kelime açılımı olarak Latent (Örtülü/Gizli/Belirti Olmayan) Semantic (Anlamsal) Indexing (İndeksleme) içerikte ki anlamsal kurgunun net olarak kurulup kurulmadığını, içeriğinde bağlaçları çıkardıktan sonra (ile, ve, için vs.) makale yapısının hedeflenen konuya uygun olup olmadığını hedefleyen bir biçimdir.
LSI anahtar kelimeler, anahtar kelimeyle anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimelerdir. Anahtar kelime araştırmasında LSI tekniğine de yer vermeniz durumunda çalışmanıza harika bir ek yapmış olacaksınız. LSI anahtar kelimeleri mevcut sektöre göre her zaman değişir. İçeriğinizde anlamsal anahtar kelimelere yer vermek mantıklı bir hareket olacaktır.
Bağlantı kurma yani backlink çalışması, diğer web sitelerinden bağlantı alma işlemidir. Teknik açıdan bakıldığında, backlinkler web siteleri arasında gezinme işlevi gören köprü metin bağlantılarıdır. Bağlantılar, web içeriğinin indekslenmesini sağlayan arama motorları tarafından taranır.
Arama motorları, yeni siteleri keşfetmek ve arama sonuçlar sayfasındaki genel sıralamayı belirlemek için bağlantıları kullanır. Başka bir söylemle, yeni içeriği araştırır ve sitenin otoritesini dış kaynaklardan gelen bağlantılarla sitenin otoritesini belirler.
Bu, bir web sitesinin bağlantı profilinin en önemli sıralama faktörlerinden biri olduğu anlamına gelir.
Google 1990’lı yıllarda Page Rank’i piyasaya sürerek backlink sayısını bir sıralama faktörü olarak kullandı. Bu durumun kötüye kullanılabileceği üzerine Google algoritma güncellemesine giderek şüpheli backlink tekniklerinin cezalandırılacağını belirtti.
Günümüzde backlink işlemi backlink sayısı ile değil kaliteli ve alaka düzeyine göre verim elde edilen çalışmalar olarak tanımlanmaktadır.
Genel olarak iki tür backlink vardır.
Do-follow backlinkler, arama motorlarına bağlantıyı takip etmesini belirtir. Bu durum sitemizin otorite puanını etkiler. Aslında güvendiğimiz bağlantılar için kullanabiliriz.
No-follow backlinkler, link verilen sitelerin otorite puanını etkilemez. Arama motoru no-follow bağlantıları takip etmez. Bunun sebebi rel=”nofollow” HTML etiketinin kaynak kodda yer almasıdır.
Yukarıdaki görselde Site A’nın Site B tarafına güvenilir bağlantı olduğunu belirten do-follow linki verilmiş. Site C tarafına ise güvenilmeyen ve takip edilmesi istenilmeyen sayfa olarak belirtilmiş durumda. Burada izlenmeyen bağlantıların SEO açısından hiçbir değeri yoktur.
Bağlantı metni, link yapısının tıklanabilir ve görünen kısmıdır. Tarayıcıların, bağlantının yer aldığı sayfanın ne hakkında olduğunu göstermesine yardımcı olur. Birden fazla sayfanızda yer alan belirli terimlerde bağlantı kuruyorsa, arama motorlarında sıralamanıza yardımcı olacaktır. Ancak burada dikkatli olmalısınız. Aşırı optimize edilmiş bağlantı metin profili Google tarafından algoritmik bir cezaya yol açabilir.
Aşağıda yer alan kriterler arasında denge olmalıdır.
Google, yönlendiren web sitelerinin birçok kalite yönünü dikkate almaktadır:
Moz ve Majestic tarafından bu nitelikleri değerlendirmemize / bu değerlere yaklaşmamıza yardımcı olan birkaç ölçüm vardır:
Değer ne kadar yüksek olursa backlink kalitesi o kadar yüksektir.
Majestic’in Trust Flow ve Citation Flow’a baktığımızda, bağlantıların değerlendirmesini ele alalım.
Trust Flow, linkin ne kadar güvenilir olduğuna karar vermek için oluşturulmuş metriktir. Bir site güvenilirse ve güvenilir backlinkler alıyorsa, Trust Flow puanı da o kadar büyük olur. Eğer Trust Flow artarsa, Citation Flow da artmalıdır. Yüksek Citation Flow olan bazı siteler sitenize bağlanıyorsa, daha az gelen bağlantıyla yüksek Citation Flow artırırsınız.
Bir web sitesi için alınan backlinklerin içeriği alakalı olması gerekir. Eğer yemek tarifi hakkında bir blog yazarsanız, bir kıyafet mağazasından backlink sizin için işe yaramaz olacaktır.
Ana makalelerdeki veya kategorilerdeki bağlantılar, altbilgiler ve kenar çubuklarındaki bağlantılardan daha etkilidir. Bu linkler kendi sitenizdeki linklerden daha değerli olma eğilimindedir. Bu bağlantılar çok fazla trafik üretebilirler. Yalnızca doğal linkleri kullandığınız ve SEO potansiyellerinin tek linkle karşılaştırıldığında etkisinin daha düşük olacağını unutmayın.
Yukarıda belirtilen hususların yanı sıra, bağlantının tazeliğini, popülerliği ve sosyal sinyalleri göz önünde bulundurmamız gerekir.
Kaliteli bir backlink edinmek kolay değildir. En basit olarak nitelendirilen dizin gönderimleri veya karşılıklı bağlantı tekniklerini verimli kullanılmayabilir. Bu yüzden kullanıcılar SEO çalışmalarında farklı yaklaşım denemek için çok zaman harcarlar. İşe yarayan başlıklara göz atalım.
Bu işlem en popüler backlink işlemlerinden birisidir. Denklem basittir. Bir yazı yazıp başka bir web sitesinde yayınlarsınız Web sitesi sizin içeriğinizi ücretsiz bir şekilde alacak ve size ücretsiz bir backlink kazanacaksınız.
İyi bir backlink istiyorsanız makalenizi vereceğiniz sitenin kalitesinden emin olmanız gerekir. Bu sitelerde içerik sunarken aklınızda bulunması gerekenleri listeleyelim.
Bu tarafta yapılacak çalışmalar zaman alıcıdır ancak oldukça etkili bir stratejiyle rakiplerinizin çalışmalarında neyin işe yaradığını görebilirsiniz. Rakiplerinizin aldığı bağlantıları kontrol edin, daha iyi içerik oluşturun ve bu bağlantıları kendi web siteniz için de uygulamak adına ilgili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
Rakiplerinizin backlinklerini bulmanın en kolay yolu, LinkMiner gibi backlink tespiti yapan araçlar kullanılarak gerçekleştirilir. Yapmanız gereken tek şey rakibinizin URL’ini girmek ve araçların size ileteceği backlinkleri incelemek.
Aynı işlemi rakibinizin sayfaları özelinde belirlemiş olduğunuz URL’iyle de gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik genellikle blog yazısı için bağlantı alınacak sitelerle iletişim kurma fırsatı açısından kullanışlıdır. Burada bulduğunuz backlinkleri incelemeniz yeterli olacaktır.
Rakiplerinizin backlinklerini inceleme işlemi sonrasında bu durumu fırsata çevirmek adına analiz işlemi gerçekleştirmelisiniz.
İlgili siteden alınacak backlink içeriğinizle alakalı olmalıdır.
Bağlantının gücü sitemize göre yeterli olup olmadığını incelemelisiniz.
Backlink’i alırken aynı siteden almamaya özen göstermeliyiz.
Bir sonraki adım ise e-posta aracılığıyla iletişim kurma zamanı geldi. Backlink almak için web sitesi sahipleriyle iletişim kurmalısınız.
İşte size backlink teknikleri:
Ücretli backlinkler ve PBN (Özel Blog Ağı) bağlantısı, backlink oluşturmanın başka bir yoludur ancak bu teknikler siyah şapka (veya gri şapka) olarak kabul edilmektedir. Google, bu bağlantıları tespit edebilir ve web sitenizi cezalandırabilir.
Öte yandan ise bu teknikler işe yaramaktadır. Sadece siyah şapka yoluna girmeden önce çok dikkatli olmanız ve olası riskleri de göze almanız gerekmektedir.
Nisan 2012’den itibaren Google Penguin algoritması ile kötü, spam veya düşük kaliteli bağlantılar tespit edilmesi ve cezalandırılmaya başlandı .
Ancak oluşturmadığınız spam veya düşük kaliteli backlinkleriniz varsa, panik yapmanıza gerek yok. Google, tüm kötü backlinklerin bilerek yapıldığını biliyor ve genellikle en kötü senaryo, bu backlinkleri yalnızca görmezden gelmesi. Emin olmak istiyorsanız, Search Console üzerinden bu tür backlinkleri hala devre dışı bırakabilirsiniz.
2008’de SEO ile başlıyorsanız, ana görevleriniz içeriğinizi anahtar kelimelerle doldurmak, ideal olarak beyaz metin olarak gizlemek, karşılıklı backlink alışverişi yapmak ve anahtar kelime varyasyonu için düşük kaliteli içerik sayfaları oluşturmak olacaktır.
Neyse ki, söz konusu tekniklerin çalışmadığı ve bazılarının web sitenizin ceza almasını sebep olacağı 2019 yılındayız.
Hepsini tekrar okuyalım ve bir kullanıcı olarak düşünelim. Olumlu bir değer kısım mevcut mu? Hayır! Tam olarak bunun için kastedilenler: arama motoru algoritmasını kandırmak.
Ve işte karşınızda bu bariyerin karşısındaki kullanıcı deneyimi (UX)..
SEO’ların bunu anlaması gerekmekle birlikte, yalnızca sıralamalarla ilgili değil, UX uzmanlarının, kullanıcı deneyiminin web sitesini kullanmadan önce bile başladığını itiraf etmesi gerekmektedir.
“Kullanıcı deneyimi, bir arama sorgusunu bir arama motoruna göndererek başlar.”
Kullanıcı deneyimi, her kullanıcının, şirket, web sitesi veya ürünleri ile olan etkileşimidir. Ürün geliştirme, tasarım, pazarlama ve müşteri desteğini etkileyen genel deneyimdir.
Bu SEO kılavuzunda “çevrimiçi” kullanıcı deneyimine ve SEO ile olan ilişkisine odaklanmanız gerekmektedir. UX artık yalnızca müşteri gereksinimlerini karşılamakla ilgili değildir. Bu gereksinimlerin ötesine geçmekle ilgilidir.
Bir kullanıcının olası tüm ihtiyaçlarını doğal olarak karşılayan bir web sitesi geliştirmelisiniz.
Unutmayınız!
UX (kullanıcı deneyimi), UI (kullanıcı arayüzü) değildir. Evet, bunun bir parçası ama bu şartları ayırt etmemiz gerekmektedir. Bir çevrimiçi mağaza hayal edin. Bir ürünü bulmak için kullanıcı arayüzünün mükemmel olmasına rağmen, “Sipariş et ve öde” seçeneğine tıklarsak ve aniden ürünün stokta kalmadığını belirten bir hata mesajı alırsak, UX zayıf olduğunu göreceğiz.
İlk ve en önemli bölüm, UX’ın kullanıcılara yönelik hiç bitmeyen bir gelişme süreci olduğunu anlamaktır. Bu, şirketine buna bağlı olarak web sitesine bağlı kalması ve geliştirmesi gereken bir felsefedir.
Web UX, içerik ve teknik UX karışımıdır. Basitçe söylemek istersek, UX’ın her şey olduğunu söylerdik. Bu yüzden karmaşıklığını ve şirket içindeki ve dışındaki herkes üzerindeki etkisini anlamamız gerekiyor. Bunlar;
“UX vs SEO” yerine “UX ve SEO” olduğunu düşündüğümüzde, arada bir zorluklarla başa çıkmak zorundayız. Yukarıda belirtilenlerin hepsi doğrudan SEO ile bağlantılı değildir.
Onlara bir göz atalım.
Sorunsuz UX sağlamak için her şeyi tek sayfaya koyalım. Bu UX dünyasında geçerli bir fikir. Kolay ve mantıklı. Ancak SEO’lar organik trafiğin başarısının en az yarısı olduğu bilinmektedir.
Birçok ziyaretçi organik aramadan gelmeli veya önceki eylemlerine dayanarak doğrudan sayfaya erişmelidir. Diğer ziyaretçiler, sosyal medya, bloglar ya da Google ADS kampanyaları gibi çeşitli kaynaklardan yönlendiriliyor.
Tüm bu farklı niyetler ve arama sorguları için tek sayfalık bir deneyim hayal edebiliyor musunuz? İnsanlar istediklerini bulmak için Google’ı kullanıyor. Web sitesi navigasyonu söz konusu olduğunda, SEO adına tüm olası açılış sayfalarını yerleştirmeye çalışmayın. Navigasondaki en son blog gönderinize bir link vermek Google’a URL’nin önemli olduğunu ancak web sitenizin ziyaretçileriyle birebir alakalı olmayabilir.
Örnek:
Blogumuz sağ üst köşede farklı bir harekete geçirme ifadesi düğmesine sahipti. Okuyucuları SEO araçları kullanıcılarımıza dönüştürmek için tasarlanmıştır. Bu alakalı değil, değil mi? Bunun yerine “Bültene abone ol” eklemeye karar verdik. UX bakış açısından daha mantıklı ve gelen pazarlama faaliyetlerimizde daha fazla çalışma şansı vermektedir.
Web siteniz ne kadar hızlı olursa UX’de o kadar iyi olur. 3.bölümde belirttiğim gibi, site hızı sıralama faktörlerinden biridir. SEO ve UX arasında açık bir ilişki vardır, bu da muhtemelen açıklaması en kolay durumdur.
Standart bir arama tarayıcısının dilini anlayın ve içeriğinizi ona göre ayarlayın. Başka bir deyişle, anahtar kelime araştırması yapın ve içeriğini buna göre optimize edin.
Amaç; içeriğinizi bir ürünü, çözümü veya web sitenizin sağlayabileceği herhangi bir bilgiyi arayan herkes için erişilebilir yapmaktır. Tabii ki, 5.bölümde açıkladığımız tüm anahtar kelime araştırma taktiklerini arama amacını unutmayınız, böylece yanlış anahtar kelimeler için optimizasyon yapmaya başlamazsınız.
SERP’de ne kadar yüksekseniz, tıklanma olasılığınız o kadar yüksek olacaktır. Ancak başlık etiketini ve description etiketini bozarsanız bu durum yanlış olabilir. Amacımız, SERP’de web sitenizi tıklanmaları için onları teşvik edecek içerik kullanarak araştırmacının dikkatini çekmektir.
Başlık etiketleri ve description açıklamaları oluştururken göz önünde bulundurulması gereken 3 ana unsur vardır:
UX ve SEO ölçümü için, Google Analytics’ten özel raporlar ve dahili verilere kadar kullanabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır.
“Hemen çıkma oranı”,”Oturum başına sayfa” ve “Ortalama oturum süresi” kullanıcı etkileşimi hakkında temel bir görünüm sağlamaktadır. Bu ölçümler neredeyse Google Analytics’de her raporda yer almaktadır, bu nedenle çeşitli trafik kaynakları için bunları görebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi “Davranış” kategorisinde mevcuttur. “Davranış akışı” ziyaretçilerin web sitesinin çeşitli bölümleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu bildirmektedir. Gelişmiş seçenekler, trafik kaynaklarını, açılış sayfalarını, kampanyaları ve diğerlerini temel alan raporları görüntülemenizi sağlamaktadır.
Rapor genellikle web sitesi ziyaretçilerinin küçük bir yüzdesini temel almasına rağmen, bir parça pratik öneri sunmakta: Size belirli bir bölümü ziyaret ederken kaç kullanıcının geçtiğini ve kaç kullanıcının çıkış yaptığını söyler.
Bu raporda ise; kişilerin web sitenizdeki ödeme sayfasıyla nasıl etkileşime girdikleri anlatılmaktadır. Ödeme sürecinde birden fazla adımınız var mı? Bu durumda, yönetici menüsünde hedef izlemeyi uygun şekilde ayarlamayı unutmayın.
UX optimizasyonu için bir başka son derece yararlı bilgi de: tüm adımlarda kaç kişinin geçtiğini ve işlem boyunca kaç kişinin terk edildiğini ölçeceksiniz. Blogunuzda bir kayıt formu, satın alma işlemi veya abonelik formu olabilir.
Ödeme işlemini ziyaret eden web sitesi kullanıcılarının çoğunluğu ilk formu bile doldurmadıysa, yanlış bir şey olduğunu biliyoruz.
Heatmaps, pek çok faydalı rapor sunarken web sitesi ziyaretçilerinin davranışlarını güzelleştirir. Hotjar ve Crazyegg gibi sofistike ısı haritası araçları karmaşık analitik çözümlere gelir, ancak blogcular veya küçük işletmeler için çok pahalı olabilir. Yeni başlayanlar için, Hotjar veya Ptengine tarafından sınırlı bir ücretsiz plan iyi bir başlangıç olabilir.
Heatmaps, hem UX hem de SEO söz konusu olduğunda çok yardımcı oluyor. Isı haritalarının gücü, insanların tam olarak nerede tıkladıklarını, hangi öğelerin tıklanabilir olmasını beklediklerini, nasıl kaydırıldıklarını, etkileşime gireceklerini, formları doldurabileceklerini görme yeteneğidir.
Birinci sınıf ısı haritası araçları, kullanıcı davranışının kayıtlarını içermektedir. Buna değer mi ? Evet, ama herkes için değil. Daha karmaşık (e-ticaret) sayfaları sahip ve genellikle daha büyük bütçeli işletmeler bunun için gitmelidir, ancak blogcuların bu uzman araçlarına yüzlerce dolar harcayacakları bir şey yoktur. Sınırlı ücretsiz sürümler işi yapmalıdır.
Dahili verilerde neyin harika olduğunu biliyor musunuz? Herhangi bir ek maliyet yoktur, bu raporları her zaman yararlı bilgileri dolu görebilirsiniz.
Web sitesini kullanıma sunmadan önce test etmek şart! Beta test cihazları birçok yararlı bilgi sağlar. İlk gerçek kullanıcılar onlardır. Bunun da ötesinde, geliştirme sürecinde iş arkadaşlarınız, arkadaşlarınız veya takipçilerinizle bazı kullanılabilirlik testleri yapabilirsiniz.
Sayfa hızı, mobil optimizasyon ve sayfadaki diğer önemli SEO yönleri gibi temel ögelere dikkat ediniz. İndirilebilir bir infografik içeren listenin tamamı 3. bölümde yer almaktadır.
Tebrikler!
Testi başarıyla tamamladınız.
Blog yazılarımız ile SEO'ya dair her türlü gelişme ve haberleri yakından takip edebilirsiniz.
# Haberler
Yapay Zeka Destekli Yeni Google Arama Deneyimi Nasıl Olacak? Search Generative Experience (SGE) Nedir? Search Generative Experience'ın Faydaları...
Devamını Oku# SEO Dersleri
SEO ajansı olarak sizlerin web dünyasında performansınızı arttıracak optimizasyonlar sunuyoruz. 360 derece pazarlama stratejilerimiz ve tekniklerimiz ile sizleri potansiyel...
Devamını Oku# SEO İpuçları
ChatGPT hayatımıza oldukça hızlı bir şekilde girdi ve birçok görevi tek başına yapabilir hale geldi. Biz de bu içeriğimizde...
Devamını Oku