Arama motoru algoritmaları yıllar geçtikçe uzun bir yol kat ederek içerik, başlık ve anahtar kelimelerin açıklamalarının arama sonuçlarında yüksek sıralamaya ulaşmak için yeterli olduğu zamanlardan daha da karmaşık bir hale geldiler.
Eğer ki; SEO öğrenmek istiyorsanız eskide kalmamalısınız. Arama motorlarının yapmış olduğu gelişmelerde en önemli nokta insan faktörüdür, kullanıcı geri dönüşlerini göz önünde bulundurmaktadır.
Meta Etiketleri
Meta etiketleri, HTML kodunun bir parçasıdır. Web sitesini en kısa şekilde açıklayan etiketlerdir. Bunlardan en önemlileri; title ve descriptiondır.
![Meta Açıklamaları]()
Title ve descriptionların önemli olmadığını söyleyen blog yazarlarını dikkate almamalısınız. Ancak onun haricinde; Google algoritmasının, siteniz ile yeterli eşleşme olmadığı durumda arama sorgusuyla alakalı olarak düzeyi daha iyi göstermek için title ve açıklamaları değiştirebilmektedir.
İçeriğinizi title, description ve genel anahtar kelime yoğunluğu, görsel alt etiketleri gibi özellikleri analiz eden birçok eklenti, tool (WordPress Yoast) mevcuttur.
![Meta Açıklama]()
Bu toollar bizlere birçok ipucu sunmaktalar ancak kullanıcı görüşleri söz konusu olduğunda Google’ın algoritma odaklanmasını zor takip etmekteler. Meta etiketlerini oluştururken hem teknik bakış açısını hem de kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurduğundan emin olmalısınız.
Site İçi SEO Kontrol Listesi
Herhangi bir içerik yönetim sisteminde yapabileceğimiz kontrollerle başlayalım.
1- İçeriği hazırlamadan önce kullanıcıların ne aradığını öğrenin
Kullanıcıların aradığı bir konu hakkında yazmayı planlıyor musunuz? Bakış açınız farklı, benzersiz olduğuna emin misiniz? Konuya yeni bir katma değer sunabilir misiniz? Zamanlaman doğru mu?
Bir içeriği yazmaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken ana sorular ve bir blog mu yoksa ürün açılış sayfası mı olduğu önemli değil. Bunu da öğrenmenin birçok yolu var. Anahtar kelime araştırma bunun kaçınılmaz bir parçasıdır.
2- Title ve Heading etiketleri
Dikkat çekici bir title etiketi, description ve heading etiketleri oluşturmanız gerekmektedir. Hedeflediğimiz ana anahtar kelime kenara duracak, böylelikle kullanıcılar sitemizin neyle alakalı olduğunu bilecekler. Description, harekete geçirme ifadesi (CTA) vurgusu için harika bir fırsat olacaktır, bunu değerlendirin.
Hem kullanıcıları hem de arama motorlarını, web sitenize tıklamaları konusunda ikna edin.
Bir kez daha belirtmek isterim ki, kullanıcının düşünceleri oldukça önemli. Bu yüzden ucuz ya da pahalı gibi kelimeleri kullanmanızı önermemekteyiz. Rakiplerinizi inceleyin, onların web sitelerinde neyin işe yaradığını analiz edin ve kendi web siteniz için stratejinizi oluşturunuz.
İpucu:
- Google, 70 karaktere kadar olan title etiketleri ve 155 karaktere kadar da description etiketlerini gösterecektir. (Mayıs 2019)
- İyi okunabilirlik ve anlaşılabilirlik açısından <H1> – <H6> yapısını kullandığınızdan emin olmalısınız.
- WordPress eklentilerini kullanarak sitenizi kontrol edebilirsiniz.
![Google SERP Simulator]()
3- SEO Dostu URL’ler Kullanın
Otomatik oluşturulan URL adreslerinden kaçılınması gerekmektedir. Çünkü çoğunlukla şöyle görüneceklerdir:
www.ornekdomain.com/2020/post318e7a381fb
Ancak yapmanız gereken içeriğiniz ve Title etiketinizle birebir uyumlu olacak bir URL yapısı oluşturmak:
www.ornekdomain.com/pizza-nasil-yapilir
Eğer ki; WordPress kullanıyorsanız ortak ayarlarda kalıcı bağlantıları ayarlayabilirsiniz.
![SEO Dostu URL’ler Kullanın]()
Birçok SEO uzmanı ve blog yazarları, kısa ve net URL adreslerinin Google’da daha iyi sonuçlar verdiğini söylemekte, bizler de bunun kullanıcı deneyimiyle alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Tabii ki, bu 20 kelimelik bir URL adresi oluşturulması gerekmektirmiyor.
4- Multimedya
Ziyaretçilerinizi sitenizde daha fazla tutmak ister misiniz? Soruya cevabınız evet ise; sitenizde görseller, grafikler ve videolar kullanın. Böylelikle daha düşük “hemen çıkma oranına” ve daha yüksek katılım oranına sahip olacaksınız. Bazı şeyler eski moda şekilde içerikte yazılmalıdır ancak multimedya artık zorunlu bir hal almaktadır.
Video akışı son birkaç yıldız en iyi pazarlama trendlerinden biri olmaktadır. Ayrıca, kullanıcıların içeriğinizi beğenmesine, paylaşmasına ya da yorum yapması konusunda yardımcı olmaktadırlar.
İpucu:
- İlgili dosya adlarını (Fırında Pizza Nasıl Yapılır, jpg), alt görüntü ayarlarını ve dosya boyutunu kullanarak görsellerinizi optimize ediniz.
- Videolar veya çizelgeler gibi etkileşimli multimedyaları site içeriğinize gömünüz.
- Transkript eklemeyi unutmayınız, böylece öneml anahtar kelimelerinizi kaybetmezsiniz. (Arama motoru tarayıcıları video içerikleri okuyamaz)
5- Giden ve Dahili Bağlantılar
Giden bağlantıları kullanmak, web sitemizin konusunun Google’a alaka düzeyi sinyali vermektedir. Alakalı, kaliteli ve yetkili kaynaklara bağlandığınızdan emin olmalısınız.
Dahili bağlantılar, farklı içeriğinizi veya web sitenizin bölümlerini tanıtmak için mükemmel bir yoldur. Kullanıcıların yönlendirdiğiniz kısımlara daha kolay ziyaret etmesini ve daha fazla katılımda bulunmalarını sağlamaktadır. Dahili bağlantı aynı zamanda Google botlarının web sitesini yapısını da anlaması konusunda yardımcı olmaktadır.
İpucu:
- Giden bağlantılar doğrudan sıralamanızı iyileştirmeyebilir ancak bunları kesinlikle kullanmanız gerekmektedir.
- İçeriğin uzunluğuna bağlı olarak ortalama 2-3 bağlantı verebilirsiniz.
- Arama motoru tarayıcıları verilen bağlantıları tarar, bu yüzden kırık bağlantıları takip etmeye çalışmayınız.
- Dahili bağlantılar için konunuzun dışına çıkmayınız, konu kümenizi takip ediniz.
![Giden ve Dahili Bağlantılar]()
6- İnsanların Paylaşım Yapmasına Yardım Edin
Güzel içeriklerin daima herkes tarafından paylaşıldığı bilinmektedir. Daha çok geçmişte bu şekilde ilerlemekteydi. İnsanlar günümüzde bu konuda oldukça tembel davranmakta, bu nedenle sosyal medya paylaşım ikonlarını her daim sitenizde konumlandırınız.
Facbook, Twitter, Instagram ve hatta LinkedIn gibi sosyal ağ ikonları sitenize eklemeyi unutmayınız.
Teknik SEO Kontrol Listesi
Teknik SEO, site içi SEO’nun bir parçası olarak daha teknik konuları kapsamaktadır. Genellikle site için yapabileceğiniz web geliştirmeleri gerekmektedir. Ancak gözünün korkmasın bu konuda WordPress ile yapabileceğin birçok şey mevcuttur.
Bu noktada odaklanmanız gereken en önemli teknik SEO faktörü:
1- Search Console
Sitenizi Google Search Console’a bağlamak, SEO temellerinden biridir. Siteniz arama sonuçlarındaki performansını incelemenizi ve kontrol altında tutmanıza yardımcı olmaktadır.
Search Console, anahtar kelime sıralamalarınızı, tıklama oranlarınızı (TO), olası Google cezalarınızı ve teknik SEO için diğer verileri analiz etmenizi sağlar.
![Search Console]()
Diğer özellikler arasında mobil kullanılabilirliğinizi, sitemap.xml dosyasınızı, yapılandırılmış veri hatalarınızı ve giden/dahili bağlantıları bulundurmaktadır.
İpucu:
- Search Console özelliklerini kullanmak için her web sitesinin doğrulanması gerekmektedir.
- Search Console hesabınızı, Google Analytics hesabınızla bağlayınız.
![Search Console]()
2- Site Hızı
Web sitenizin hızı sıralama faktörlerinden biridir, bu nedenle daima site hızınızı iyileştirmeyi hedeflemelisiniz. İnternet kullanıcılarının %50’sinin bir sitenin 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini beklediği bilinmektedir. 3 saniye içinde web sitesini açılmazsa, kullanıcının siteden çıktığı bilinmektedir.
İpucu:
- Site hızınızı test etmek için; PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.
- Sitenizde yer alan görselleri optimiz ediniz, GZIP, HTML, CSS ve JS sıkıştırmalarınızı sıkıştırarak daha küçük hale getiriniz, sunucunuzun yanıt süresini azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.
- Kaliteli web barındırma, web sitesi hızı için büyük rol oynamaktadır, bu nedenle güvenilir bir sağlayıcı seçtiğinizden emin olunuz.
![PageSpeed Insights]()
3- Mobil Optimizasyon
Mobil optimizasyon artık günümüzde bir zorunluluk haline gelmiştir. Dünya masaüstünden mobil cihazlara büyük bir hızla kaymaktadır. Aslında, mobil cihazlar için optimize edilmemiş web sitesi çalıştırmak sıralamanızı da olumsuz yönde etkileyecektir.
Google, mobile-first indexing Mart 2018’de yayına alındı. Mobile-first indexing, Google’ın web sitenizin mobil sürümünü indexleme ve sıralama için kullanacağını açıkladı.
İpucu:
- Sitenizin mobil duyarlı olup olmadığını test ediniz.
- Anahtar kelimelerinizin sıralamalarını mobil arama sonuçlarında da izleyiniz.
- Web sitenizin mobil sürümünün sorunsuz çalıştığından emin olunuz.
AMP’yi de (Hızlandırılmış Mobil Sayfaları) kullanmayı düşünebilirsiniz. Statik içeriğinizin daha hızlı kullanıcı karşısına gelmesini sağlayan özel özelliklerle geliştirilmiş bir HTML kodudur. 2017 yılında, Google’ın mobil arama projelerinden de biriydi.
4- Site Haritası
Arama botlarının sitenizi taraması için bir site haritasına ihtiyacınız vardır. Site haritası, web sitenizdeki tüm URL adreslerinin listelendiği bir dosyadır. Karmaşık bir yapıya sahip büyük web siteleri için çalıştırıldığında ya da zengin medya içeriği kullanırken oldukça faydasını göreceksiniz.
Bir site haritasına sahip olmak web sitenizin konumunun iyileşeceği anlamına gelmemektedir. Google’a göre, bu daha çok bir avantajdır ancak site haritasına sahip değilseniz asla cezalandırılmazsınız.
İpucu:
- Yalnızca XML uzantılı site haritası yoktur, çok fazla site haritası türü mevcuttur.
- Site haritası, 50.000’den fazla URL içermemelidir ve 50 MB’ı geçmemelidir.
- Site haritasında bulunan URL adreslerinin tamamı 200 olmalıdır. 404 veren URL adreslerini site haritasından kaldırınız.
- Site haritanızı web sitenizin kök dizinine yerleştiriniz.
https://ornekdomain.com/sitemap.xml
5- Robots.txt
Robots.txt dosyası, tarayıcılara hangi web sitesinin hangi bölümlere erişilmesini isteyip istemediğinizi belirttiğiniz dosyadır. Bazı komut dosyalarının, gereksiz dosyaların veya resimlerin dizine alınmasını istemediğinizde de kullanabilirsiniz.
Taranmasını istemediğin URL adreslerini robots.txt dosyanız üzerinden:
Disallow: /eklentiler-sayfasi şeklinde belirtebilirsiniz.
Robots.txt dosyanızı ise;
https://ornekdomain.com/robots.txt şeklinde konumlandırabilirsiniz.
İpucu:
- Arama motorlarından herhangi bir içeriği gizlemek için robots.txt kullanmayınız.
- Tarayıcı veya kötü amaçlı yazılım robotları robots.txt dosyasını ihlal edemez.
Teknik SEO’da Bazı Kilit Noktalar:
Web sitenizin performansını arttıracak birçok SEO kriteri bulunmaktadır. İlk önce mevcut durumun analizine başlanması gerekmektedir. Sitenizdeki fırsatları bulmanıza yardımcı olacaktır.
SEOSiteCheckup toolu, SEO analizi için harita bir araçtır. Kayıt olmadan günde 1 URL adresini analiz edebilir ve PDF raporunu indirebilirsiniz.
![SEOSiteCheckup]()
Gelişmiş etiket yönetimi için ise Google Tag Manager kurmanız gerekmektedir, böylece web geliştiricilerinden yardım almanıza gerek kalmayacaktır.
![Google Tag Manager]()
HTTPS ve HTTP: 2014 yılında Google, HTTPS/SSL web sitelerinin sıralamalarını yükselteceğini açıklamıştı. Bugün, küçük bir arama sorgusu yüzdesini etkileyen hafif bir sıralama faktörü olduğunu bilmekteyiz.
Bununla birlikte, güvenlik güçlü bir psikolojik faktördür. Örneğin; Google Chrome, SSL ile şifrelenmemiş bir web sitesini “Güvenli Değil” olarak etiketler, bu da kullanıcıların katılımını etkilemektedir.
![SSL Sertifikası]()
URL Yönlendirmeleri: Web sitelerinde bir sayfa için ikiden fazla URL adresi ile açılmakta olduğu görüldüğü durumlarda yönlendirilme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin ana sayfanız;
https://siteadicom ve https://ornekdomain.com/ olarak iki farklı URL adresiyle açıldığında burada yönlendirme işleminin yapılması gerekmektedir.
Her geçen gün yüzlerce internet sitesinin katıldığı sanal alemde daha da görünür olmak, ziyaretçilerin beğenisi ve takdirini kazanmak giderek önem arz etmeye başlıyor. Ülkemizde var olan internet kullanıcıları aktif olarak sanal alemde araştırma yapıyor, geziniyor ve arama motordunda karşısına çıkan sitelerde vakit geçirmeyi seviyor.
Hal böyle olunca bu büyük pastadan pay kapmak, daha fazla ziyaretçiye hizmet vermek isteyen insanlar çeşitli arayışlar içerisine giriyorlar. E-ticaret siteleri sipariş oranını arttırmak ve müşteri kitlesini genişletmek isterken, kişisel blog sahipleri de takipçilerine yeni insanları da katmak istiyorlar. Bu ve bunun gibi daha bir çok sitenin asıl var oluş amacı, ziyaretçilere hizmet sunmak ve tercih edilmek. Bu ortak amacın peşinden koşan site sahipleri de, çareyi arama motoru optimizasyonunu yapmak ve SEO adı verilen hizmetleri satın almakta buluyorlar. SEO hizmeti veren firmalar arasından referanslarını beğendiği, güvendiği ve fiyat olarak da cazip bulduğu kurumlarla çalışan insanlar; sitelerinin arama motorunda yükselişini de büyük bir keyifle izliyorlar doğrusu. Doğal olarak arama sonuçlarında daha üst sırada yer alan sitelerin ziyaretçi girişi, kullanıcı sayısı ve müşteri kitlesi de artış gösteriyor.
SEO Başarı ve Sıralama Ölçümlendirilmesi
Başarı ve sıralamalarınızı takip edebileceğiniz programlar olduğu gibi manuel olarak belirli zaman aralıklarında online web araçları üzerinden de takip edebilirsiniz.
Bizim en çok kullandığımız anahtar kelime takip aracı Google Free Monitor programıdır. Ücretsiz olarak sunulan bu program anahtar kelimelerinizi siteniz ile ilişkilendirmektedir. Anahtar kelimelerinizi en son ne zaman sorgulattığınızı, sahip olduğu en iyi sırala kayıtlarını, şu anda bulunduğu sıralamaları basit bir arayüz ile işlevsel bir şekilde sunmaktadır.
– SEO Çalışmasını Planlamak
Rakip analizlerini de yaptığımıza göre artık uygulayacağımız SEO çalışmasını planlamanın zamanı geldi. Eğer ki siteniz yeni yayına açılmış bir site ise dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır.
– Sitenizin yeterli içerik alt yapısına sahip olması
– SEO planlamasını yeni site olmasından dolayı optimize edilmesi
Yeni bir site olması öncelikle domain adınızda otorite kurmanız ve paralel olarak anahtar kelime varyasyonları ile ilk çalışmanızı “forum tanıtımı” olarak yapmanızı gerektirir.
Eğer eski bir siteye sahipseniz direkt olarak anahtar kelimeleriniz üzerinden forum tanıtımı hizmeti alabilirsiniz.
Yukarıdaki grafiği baz aldığımızda ise aşağıdaki sonuçlar çıkmaktadır.
– En az 4 en fazla 30 farklı C-class ip’ye sahip siteden tanıtım yazısı alınması
– 20 adet Google Plus etkileşiminin site üzerinden sağlanması
– 200 adet Twitter etkileşiminin sağlanması
– 500 üzerinde Facebook beğeni alınması
– 300 üzerinde Facebook paylaşım yapılması
– Global sitelerden alacağınız ekstra backlinkler ise URL rank/page authority değerlerini destekleyecektir.
SEO Çalışmasını Bölmek ve Zamanlamak
Bir önceki konumuzda planladığımız SEO çalışmamızı periyodik bir düzene sokarak nasıl planlanacağını gösterelim. Yapacağımız çalışma ne kadar uzun vadede olur ise o kadar istikrarlı ve kalıcı olacağının altını çizmek isteriz.
Bizim tavsiye ettiğimiz standart SEO süreci 3 aylık periyottan oluşmaktadır. Örneğin 20 adet Google plus etkileşimini 3 aya ilk ay düşük daha sonraki aylar yükselerek giden bir sürece bölerek uygulamanız arama motorlarına istikrarlı şekilde büyüdüğünüzün sinyallerini verecektir. Diğer tüm işlemleri de eşit zaman aralıklarına bölerek kararlı bir şekilde yükseliş sağlayabilirsiniz.
SEO nasıl yapılır? Bir defalık mı yapılan bir şeydir? Hayır değerli takipçilerimiz. SEO süreklilik isteyen, periyodik ve planlı bir çalışma isteyen, rakiplerinizi iyi analiz etmeniz gereken ve aradaki sinyalleri en doğru şekilde yorumlamanız gereken bir süreçtir. SEO yapmaya öncelikle anahtar kelimelerinizi belirleyerek başlayabilirsiniz.
– Anahtar kelimelerin belirlenmesi
Anahtar kelimelerinizi ilk aşamada düşük rekabet oranlarına sahip olan gene de size azda olsa geri dönüş sağlayan kelimelerden seçin. Örneğin “oyuncak” kelimesi yerine başlangıç olarak “eğitici oyuncaklar” kelimesini tercih edebilirsiniz. Rekabet oranı az olan kelimelerde sağladığınız başarı büyük rekabet oranına sahip kelimelerde işinizi kolaylaştıracaktır.
Altın İpucu: Bir anda zirveye çıkamazsınız. Düşük rekabet oranına sahip olan kelimeleri zirveye giden yolda birer merdiven basamağı olduğunu düşünebilirsiniz.
– Anahtar kelimelerdeki rakiplerin incelenmesi
Anahtar kelimelerin belirlenmesinin ardından rakip sitelerinizi incelemek için kullanabileceğiniz 2 araçtan bahsedelim bunlardan biri Ahrefs diğeri ise Open Site Explorer aracıdır. Belirlediğimiz “eğitici oyuncaklar” anahtar kelimesinde ilk sayfada son sırada yer alan siteyi inceleyelim.
Gördüğünüz gibi 54 farklı ip’de bulunan siteden toplamda 1400 backlink oranına sahip. Domain puanı 24, Ahrefs tarafından verilen SEO puanı ise 46’dır.
37 adet .com uzantılı 2 adet .net uzantılı 1 adet .org uzantılı domain tarafından backlinkleri oluşturulmuş. Alınan backlinklerden 1295’i dofollow iken 24 tanesi nofollow olarak sağlanmış.
Sosyal medyada ise Google plus ile 12 etkileşim yaşayan site, Twitterda 181, Facebook da ise 480 beğeni 272 paylaşım etkileşimi almış.
Bir de rakip sitemizi Moz tarafından sunulan Open Site Explorer’da bir başka site ile karşılaştıralım.
Gördüğünüz gibi Page Authority puanlarının altında az bir farkla 1. Sitenin daha yüksek değerlere sahip olduğunu öğrenmiş olduk. Eğer ki bu siteler aynı anahtar kelime üzerine yoğunlaşsalardı tahmini olarak 1. Sitenin daha üst sıralarda yer alacağını düşünüyoruz.
siteniz çok güzel çok beğendim sizi yakından takip edeceğim
Bu seo yazılım nedir? Çalışması nasıl yapılıyor bende bilmek ve öğrenmek istiyorum
WordPresste hangi temasını kullanıyorsunuz
İşte Tam burda Google Tarafsız Olduğunu Seoda Para Gözetmeden Web Sayfalarını İlk Sayfada ilk 10 içinde yer verir. Bir konuya katılmıyorum, Buda tek elden yürütülen seo çalışmasının faydalı olmayacağına. Sebebi Zaten Google söylüyor doğal ol, Yani Bu İşi bir Firmaya aylık ücret karşılığı vermek sizce nakadar doğal:)? Benim iki Tane sitem var tek başıma seo çalışmalarını yürütüyorum İnan’ın vaktim zamanım yetmiyor. Size birkaç seo kriterinin Yanlış Anlaşılmasından bahsediyimde Sizde seo hocalarının sorularını verecek kadar aptal olmadıklarını anlayın:)
1: Düzenli Yapılan Doğal Olmadığı adından belli Çünki düzenli yapıyorsun
2: Tanıtım YaZıları Yahu Sen Nakliyecisin Kadın Bloğunda Tanıtınıtımını Yapıyorsun
3: Backlink Mümkünse Almayın İstemeyin Asıl Backlink Sitenizin İsminin Geçmesi Bağlantı Aldatmaya çalışmak demektir
4: Yaptığınız İşi Tanıtmanıza Gerek yok, Sitenizde Blogta yayınlayın acele etmeyin Google sizi görecektir
5: bu en önemlisi Kendi sektörünüzdeki platformlara üye olun, Ancak firmanızı tanıtan kısma iki satır yazmayın Ve her platforma ayrı tanıtım yazısını girmeyin
En Kötü SEO Çalışması Google artık nefret ettiği
1: Sosyal imleme
2: Tanıtım Yazıları
3: Backlink Çalışması
4: Yorum Yaparak Backlink almak
5: Düzenli Olarak Çalışma Yapmak
İnternet sitemiz var ve bunu Google’da üst sıralara taşımak tanıtımını kolaylaştırmak istiyoruz ne yapabiiriz.
Google arama kriterlerinde insanı modeller. Bir insan bir şeyi nasıl ararsa Google’da bu şekilde aramaya çalışır. Tam anlamıyla yapamadığı için halen geliştiriliyor. Beni rol model olarak gören bir şeyi ben modellemeye çalışırsam buna SEO denir. Her şeyi doğal haline bırakın. Emeğiniz ölçüsünde geri dönüşler alacaksınız. Hızlı olarak 3-5 kelime ile çıkan hızlı iner. Yavaş yavaş 500-1000 kelime ile yükseleni indirin bakalım.
Farklı web sitelerinde web sitenizin adı geçtiğinde daha fazla sonuçta aranmış olacaksınız. 3-5 domain alın. Birkaç forum ve site üzerinden birbirine link atın. Arama sonuçlarında yukarıda çıkmak için ziyaret sayınızında fazla olması gerekir. Zombi kurun 300-500 tane, saniye’de bir yenileme yaptırın. Sürekli IP değişmesi için ise proxy changer’i zombiler üzerinde çalıştırın. Sakın Anonim IP kullanmayın… Zombiler arası IP değişikliği daha mantıklıdır. Anonim IP’ler filtreye takılır. Yani bunun için basit bir Virtual private Network kurup b unun üzerinden sürekli IP dağıtmanız mantıklı olacaktır. bu arada seo nedir? bir bilen bana yardımcı olsun.
seo konusunda sizden profesyonel yardım alabilir miyim
Faydalı yazınız için teşekkür ederim.
SEO Hocası, SEO hakkında bilgilendirdiğiniz dolayı çok teşekkür ederim. SEO dünyasını daha iyi anlamak için sayfanızı takip edeceğim. SEO hayatınızda başarılar dilerim.
Seo bir sanattir. En etkili yolu kaliteli sitelerden backlink iyi bir web tasarim on page seo ve kaliteli ve surekli icerikden gecer
Ben sitem için SEO çalışması yapmak istiyorum kendim ilk neleri bilmem gerekiyor acaba arkadaşlar?
çok teşekkürler
Faydalı bir bilgi olmuş web sitesi ile uraşan arkadaşlarların işine çok yarıyacakdır teşekkürler
Merhaba makaleniz benim için çok faydalı oldu teşekkür ederim. Umarım bu sayede bizim de SEO uyumlu bir sitemiz olur
Merhaba arkadaslar benim boyle bır site kurma niyetim var, acaba Google’da ılk sıra degılde ılk sayfada nsaıl cıkarım, yardımcı olabılecek varsa lutfen buradan ırtıbata gecelım tesekkurler
Merhaba makaleniz benim ve eminim ki webmaster arkadaşlar için çok faydalı oldu teşekkür ederim. Devamını merakla bekliyorum..
herkese selamlar kağan beyin kitabını aldım çok bigi sahibi oldum fakat genede işi erbabına bırakmak lazım diye düşünüyorum.
Eline emeyine sağlık bu SEO olayının iyice kavramak istiyorum. Bu yüzden sayfanı takip edeceyim…
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. sitenizi takip edeceğim daha fazla yararlanmak adına.
merhaba; günümüzde reklam işleri işin önüne geçmiş gibi görünüyor. Artık onemli olan iyi iş yapmak değil reklamın iyi olması. ve bizim gibi internet üzerinden satış yapan veya yapmaya çalışan bütün firmaların SEO ihtiyacı hat safhada sizin sayenizde umarım bizlerde ürünlerimizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayacağız.
bu iş uzun ve sürekli bir emek isteyen meslek. zahmetleri biraz fazla ve fazla takip artı olarakta zaman istiyor. umarım yeni başlayanlara ve başalayacak olanlara yararlı olur 🙂
açıklamalarınızı çok güzel buldum Yorumlarınızı takip edeceğim.
meraba SEOluk üzerine derin olmasa da açıklayıcı ve ilgi çekici bir anlatım fakat biraz daha derinlemesine üstüne düşülebilen bir kompozisyon olsaydı takipçi ve ziyaretçiler açısından daha iyi ve akıl çelen bir iş gibi gözükebilirdi teşekkürler.
SEO ile çalışmanın ayrıntıları SEOluk ile ilgili kavramlar verdiğiniz bilgiler için size teşekkürler SEOlukta doğallığı açmak gerekirse gibi ayrıntı olursa iyi olur teşekkürler
herkese selam, SEO ile ilgili biraz bilgim var ama ilerletmek istiyorm yardımcı olur musunuz?….
Selam hocam bilgilerinize ve affınıza sığınarak web sitemin SEO’su iyimi kötümü nasıl anlarım acaba?
bi şey soracağım. SEO optimizasyonu yaparken meta tagları neye göre seçmeliyiz?
arkadaşlar web sitemin Google’da çıkmasını nasıl sağlarım yazmama rağmen çıkmıyor.
yardımcı olursanız sevinirm teşekkürler.
SEO öyle bişeyki. Geceni gundüzüne katarak çalışman lazım. SEO çalışması Çok zordur
artık benim içimde SEO’ya başlama zamanı geldi. ve en sağlam başlangıçta ne olduğunu öğrenmek olur sanırım 🙂 teşekkürler çok yararlı bir makale olmuş
bu SEOyu öğrenebilirsem çok büyük işler başarabileceğime inanıyorum. Bununla beraber çok büyük şeylerle birlikte yapılabilir.
herkese selam acaba birileri bana bu SEO yu kullanmayı ögretetebilirmi?yardımlarınıza çok ihtiyacım var.
SEO kitabınızı aldım daha net kavradım olayı. Teşekkürler SEO Hocası…
ayrıca siteye ziyaretciyi çekmeye teşvik edecek ama zorlamayacak başlıklarda çok dikkat çeker ve doğal SEO olur bana gör ve ayrıca örnek:alıntı yapıyorsunuz mesela bu alıntıda alıntı yaptığınız orjinal siteyi belirtin ve ayrıca bu alıntıdan sonra kendi yorumunuzuda ekleyin bizzat denedim işe yarıyor
Erencan hocam öncelikle merhabalar SEO konusunda bazı ipuçları sitemde paylaştım eğer eklemek istediğiniz yada yanlış gördüğünüz bir yer var ise lütfen kontrol edip bana dönebilir misiniz
Çok aydınlatıcı ve başlangıç için temel olabilecek bilgiler, teşekkür ederim.
sayın SEO hocam. Paylaşımlarınıza araştırma yapıp ta rast gelmemek zor 🙂 Zira SEOyu kötüye kullanma(SEO abusing ) ve Google’ı kandırmak ile alakalı fikilerimi belirttiğim bir yazım hakkında fikirlerinizi almak isterim. Saygılar
SEO konusunda Türkiye’nin bir numarası olan SEOhocasini yürekten kutluyorum. Kaan beyin çalışmaları, kitapları, siteleri ile Türkiye’de SEO aldı başını gitti. Çok ekmek yiyen arkadaşım, öğrencim oldu sayenizde. Bize de teşekkür etmek kaldı. İyi ki varsınız…
Hocam gerçekten faydalı bir yazı. Zaten dikkat ederseniz yazınızı yorumlarımızda uygulamalı yapıyoruz. SEO link paylasimi? Iyi calismalar
44 yaşında turizm sektöründe iş veren ve yöneticiyim. online uçak bileti satan.
site sininde sahibiyim ülkemizdeki en gelişmiş arama motorunu yaptırdım SEO konusunda ise araştırmalarım devam etmekte amatörce tabi bir çok form okuyorum sizin yazınızın berraklığı ve netliği bazı şeyleri daha iyi algılamama ve yorumlamama sebep oldu teşekkür ederim bir de bana destek olacak SEO uzmanı buldummu
ülkemizdeki hatırı sayılır şirketlerden birisi olacağım bana tavsiyeleriniz olabilirmi
selamlar SEO hakkında kafamda oluşan bir çok sorunun cevabını burada buldum çok teşekkürler. Ellerinize sağlık yakın takipçiniz olacağım başarılarınızın devamını dilerim kolay gelsin.
merhabalar sitenizde SEO hakkında bilgi aldım bizim sitemizi de ziyaret eder misiniz?
Selam SEO için sağlanan en son gelişme 2013 yılında yazar kalite puanlarının sıralamalarda daha önemli rol oynayacağıdır. Trustrank değerlerini yüksek tutmak için sitenizi güncel tutun ve içeriklerinizi özgün resimler ile süslemeye çalışın. Google yıldızları ile ziyaretçilerinizin sitenizin kalitesini belirlemesini sağlayın. WordPress sitelerde bu eklenti olarak da kullanılabilmektedir
Hocam ellerinize sağlık. Siz değerli hocalarımızın sitelerini ve kitaplarını takip ederek bir çok şey öğrendik. İnşallah devamı gelecektir…
Okadar güzel anlatmışsınızki bize sadece ygulaması kalmış sanırım Paylaşımınıza teşekkürler.
Evet kitabınızı okumuştum ve çok güzeldi yenisi çıkacakmış şahsım adına çok faydalandığımı belirtmek istiyorum.
Hocam gerçekten çok güzel ve anlaşılır bir yazı yazmışsınız. Sizleri büyük bir heyecanla güncel olarak takip etmekteyim. Başarılarınızın devamını dilerim.
teşekkürler SEO Hocası sizden aldığım bilgiler benim işime çok yarayacak
Guzel olmus sonuna kadar okudum .. Biraz daha bilgim arttı SEO hakkında..
sizden bu sayfa için alıntı yapıyorum linkinizi paylaşıcam teşekkürler.
İnternette SEO Hocasının önemli bir başarı elde etmesi ve tüm yöeilikleri bizlermesi çok kaliteli işler yaptıgının bir gösterere herkesten önce vgesi aslında…sagol SEO Hocası
SEO güzel ama nasıl yapacağız. neler yapmalıyım bende anlamadım, adam 3 günde uçuruyor biz 1 yılda bişi yapamadık
SEO web sitesinin arama motorlarında kelimelerin değerine göre öncelikle bulunması sanatı. Buda kesinlikle meta tag ların iyi oturtulması ile mumkun olur. Deneylerime dayanarak yeni yüklediğim bir web adresi 3 günde arama motorlarında görünür.
güzel makale ilk bilinçli SEO faaliyetimi sitenize linkimi yazamakya yapıyorum.
SEO nedir nasıl yapılırın cevabı bunlar olamaz. Sadece laf kalabalığı kusura bakmayın kötülemek için söylemiyorum bu sadece eleştiri. Koca makalede öğrendiğim tek şey doğallığa dikkat edin. Tamam güzel. Fakat benim beklentim şuydu hangi taglarda özniteliklere dikkat edilecek. Title nasıl olmalı, description, anahtar kelimeler nasıl seçilmeli. Bir html söz dizimi içinde SEOyu ilgilendiren taglar neler öznitelikleri neler. Böyle bir başlığın altında şahsen ben böyle şeyler aradım. Bulamadım umarım ilerleyen derslerde bulabiliriz.
SEO artık olmazsa olmazlar arasında. Faydalı makale olmuş
Slm Hocam Benim Sitem 8 aylik bir domain Ve Ben Cok calişiyorum Ve hep Yerimde Sayıyor Ne apabilirim bu konuda
emeginize saglık güzel bir makale olmuş bizim gibi yeni webmater lere sizin gibi hocalar lazım TEŞEKKÜRLER…
Guzel olmus sonuna kadar okudum .. Biraz daha bilgim arttı SEO hakkında..
Yeni Türk Ticaret Kanunlarına Uygun İçerik Yönetim Sistemidir. Sitenizin Haberlerini, Görsellerini, Sayfalarını Kolay bir Şekilde Düzenlemek, Yeni Eklemek veya Silmek Artık Sizin Elinizde. Afalina Akıllı Web Sitesi Sayesinde Sitenizin Yönetimi Tamamen Sizde Olsun.
Teşekkürler gerçekten faydalı bir makale. Yeni wepmasterlera ilham kaynağı olacağa benziyor.
eywallah hocam çok teşekkürlerimi sunuyorum bizleri bilgilerdiğiniz için ve anLatım ve sunumlarınız çok harika
Dogalık Hayatın tadı tuzu oldugu gibi SEO nunda her şeyidir Böyle Anlaşılır ve ögretiçi egitici Makaleleriniz için candan kutlarım sizi ustad tşkler.
Hocam bende siteme sizin çalışmalar hakkında yazdığınız bilgilere göre çalışmalar yapacagım. Teşekkür ediyorum paylaşımlar için
SEO ile yeni tanışıyorum diyebilirim. Türkçe sayfalar bulabilmek benim için çok sevindirici. Almanya’dan selamlar.
Paylaşım icin tşkler ama cok zor bir sistem uzun uzun calısıp uygulamak gerekiyor zaten herkezin yapabilicegi bir şey olsa SEO hocalarına ne gerek 🙂
SEO adına bilgilendirici bir yazı. Yeni başlayanlar için güzel bir kaynak.
Ben bu web sayfasını yukarı taşıma yada anahtar kelime ve SEO çalışmaları konusunda yeniyim, sayfanızda açıklamış olduğunuz bilgiler çok işe yarar türden.Şimdi daha evvelki yazılarınızı bulmaya çalışacağım. TEşekkürler
Bu tür paylaşım amaçlı bilgileri internet müdavimlerine kazandıran siteler bu işleri karşılık beklemeden ve üstelik ücretsiz olarak yapmaktalar. Bizlerde bunun karşılığını varsa sitemize linklerini koyarak veya ana sayfadaki reklamlarına tıklayarak en azından bir nebze de olsa vermeye çalışmalıyız. Tüm bilgiler için teşekkürler elinize emeğinize sağlık.
sitenizin acıldıgı günden bu yana takipcisiyim yine cok güzel anlatım olmus tesekkurler admin
Hocam makale için size çok teşekkür ediyorum. Elinize sağlık. Popülarite ve doğallık konusunda ki yorumlarınız için teşekkür ederim.
SEO nedir? araması ile sitenize geldim. Gerçekten SEO ile ilgili güzel bir siteymiş.