Broken Link (Kırık Bağlantı) Ne Anlama Geliyor?

Broken Link, boş veya var olmayan harici web sayfalarına bağlanan bir web sitesi köprüsüdür. Bozuk bir bağlantıya tıklandığınızda, bir hata mesajı görüntülenir. Broken Link, kullanıcılarda kötü izlenimler ve profesyonel olmayan görüntüler çağrıştırdığından web sitesi geliştiricileri ve tasarımcıları tarafından yönetilmelidir. Broken Link; kopuk köprü veya ölü bağlantı olarak da adlandırılmaktadır.

1 1

Broken Link

Broken link, çalışmayan bir web sayfasına verilen bağlantıdır. Bir kullanıcı bağlantıya girmeye çalışırsa bir 404 sayfasına veya hata mesajına yönlendirilir. Bağlantılar; yanlış yazılan URL, web sayfasının silinmiş olması, sayfanın URL'sinin değiştirilmiş olması veya bağlantılı sayfanın sınırlı erişime sahip olması dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kesilebilir. Web'deki bir kullanıcı için en sinir bozucu deneyimlerden biri bozuk bir bağlantıdır. Yüksek kaliteli bilgiler almak yerine, "sayfanızı bulunamadı" yazısını görmek kullanıcı için can sıkıcı bir deneyim olacaktır. Ancak web yöneticileri sitelerini yeni yerlere taşımaya devam ettikleri veya barındırmalarını yenilemeyi unuttukları sürece, broken link internet dünyasını rahatsız etmeye devam edecektir.

Broken link, kullanıcıları var olmayan sayfalara götüren bağlantılardır. Bozuk bir bağlantıya tıkladığınızda, karşınıza çıkan sayfaya 404 hata sayfası denir. Bu hata sayfası, istenen URL'nin mevcut olmadığını gösteren standart bir HTTP yanıtıdır. İnternette mutlu bir şekilde gezindiğinizde ve aniden bir 404 hatasıyla karşılaştığınızda bu durum broken link yani, kırık link (çalışmayan bağlantı) olacaktır.

404 hataları ve broken link arama motoru sıralamalarınız üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle görünürlüğü iyileştirmek ve site trafiğini artırmak için bunlardan kurtulmanız ve oluşmalarını engellemeniz gerekmektedir.

2 1

Broken Link SEO için Neden Önemlidir?

Broken link Google arama sonuçlarınızı etkilemektedir.  Google'ın Arama Kalitesi Derecelendirme Yönergelerinde bir sitenin kalitesini belirlemek için broken link kullanılır ancak siz web siteniz için düzenli olarak broken link kontrolü yaptığınızda ve oluşan broken linki hızlı bir şekilde düzelttiğinizde yüksek kaliteli bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Dış Bağlantılar

Dış bağlantılar, sizi farklı bir siteye yönlendiren bağlantılar için kullanılan bir terimdir. Dış bağlantılar, başka bir web sitesine bağlantı verdiği için harici bir bağlantı ortaya çıkacaktır. Harici bağlantıları kontrol etmek için daha fazla zaman harcamanız gereklidir çünkü kontrol sizde olmadığı için bağlantının ne zaman değişeceğini bilemezsiniz. Bu nedenle, bağlantının hala çalışıp çalışmadığını görmek için zaman zaman kontrol etmeniz gerekir. Diyelim ki belirli bir web sitesine bağlandınız ancak birkaç ay sonra web sitesi sahibi bağlantıyı web sitelerinden kaldırdı. Bu durumda botlar tarama yaptığında diğer web sitesine giden o bağlantıyı izleyecek ve bunu bir kırık bağlantı olarak okuyacaktır.

Arama motoru botları çok fazla 404 hata sayfası tespit ettiğinde, web sitenizin değeri azalacaktır. Dolayısıyla web sitenizdeki broken link, sitenize büyük oranda zarar vermektedir. Yalnızca arama motorları size daha düşük bir sıra vermekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcılar gözünde de sıranız gerileyecektir. Broken link sebebiyle kullanıcı memnuniyeti azalacağı için sayfanızdaki trafik akışının da azalması olağandır.

Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar, web sitenizdeki bir sayfadan diğerine giden bağlantılara denir. Bu bağlantılar, web sitenizde en fazla kontrole sahip olduğunuz bağlantı türleridir. Dahili bağlantılar, web sitenizin arama motorlarında çok daha iyi bir şekilde taranmasına ve üst sıralarda yer almasına yardımcı olacaktır.

Başka web sitelerden yüksek kaliteli backlink alan bir web sayfanız olabilir. Bu sayfa, arama motoru sonuçlarında yüksek bir konumda yer almakta ise yapabileceğiniz şey, bu yüksek sıralaması olan web sayfasından, web sitenizin diğer sayfalarına bağlantı vermektir. Böylece bağlantı değerini, backlinkler açısından daha az güçlü olan diğer sayfalarınıza aktarabilirsiniz.

3

Broken Link Nasıl Düzeltilir?

Uzun zamandır broken linkin bir web sitesi için en kolay kazançlardan biri olduğu düşünülmektedir. Ancak her şeyi yeniden yönlendirmek yerine bu yönlendirmeleri sıralamak daha önemlidir ve herkes tarafından kolaylıkla yapılabilir.

4

Broken Link Bulmak

Broken Linkleri düzeltmek için öncelikli olarak onları bulmanız gerekmektedir. Web sitenizdeki Broken Linkleri bulmanın çok sayıda farklı yolu vardır. Birincisi, Google Web Yöneticisi Araçlarını kullanmaktır. "Tarama Hataları" altında, web sitenizdeki Broken Linkleri bulabilirsiniz. Ancak bu, harici sayfalara giden broken linkleri bulmayacaktır. Diğer bir seçenek de Google Analytics hesabınızda 404 Hata sayfanız için özel bir filtre oluşturmaktır, böylece kaç hata olduğunu bulabilirsiniz. Bu seçenek de bozuk dış bağlantıları izlemenize yardımcı olmaz.

Peki, bozuk dış bağlantıları nasıl bulursunuz? Web sitenizdeki her bir sayfayı inceleyerek ve çalıştığından emin olmak için her bağlantıyı tıklayarak öğrenebilirsiniz ama bu çok fazla zamanınızı alacaktır. Ancak, internetin ne kadar hızlı değiştiğini düşünürsek, broken linklerle baş edebilmek için farklı yöntemler uygulayabilir. Ahrefs, SEMrush gibi SEO araçlarından yardım alabilirsiniz.

5

Arama Sonuçlarını Kontrol Etme, Bağlantı Ayıklama ve 404 Hata Kontrolü

Tüm araştırma cümleleri için ortaya çıkacak sonuçları bulmak için yapabileceğiniz çok sayıda yöntem var.

Görevi elle tamamlayıp, sonuçları çıkarmak için MozBar'ı kullanabilirsiniz. Mozbar’ı Google sıralamalarında üste çıkmak için de kullanabilirsiniz ancak Google bunu tespit edebilir. Bu yüzden broken link tespiti için kullanmak daha mantıklı olmaktadır. Bunu yapabilmeniz için Virante'nin ücretsiz " Yinelenen Silme" aracını kullanabilir veya Excel'in yinelenenleri kaldırma işlevine başvurabilirsiniz.

Tüm bağlantıları ortaya çıkardıktan sonra, nihai hedefiniz olan 404 olup olmadıklarını belirlemek için her bağlantıdaki başlıkları kontrol etmeniz gerekecektir. Domain Hunter Plus veya Bağlantılarımı Kontrol Et kullandıysanız, bu işlemi atlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu, basit bir HTTP Durum Kodu denetleyicisidir. Bu denetleyiciler ücretsiz araçlardır. Tüm URL'lerinizi http: // olmadan kopyalayıp denetleyiciye yapıştırmanız yeterlidir, sizin için tüm 404'leri bulacaktır.

Potansiyel "bağlantı sayfalarının" derlenmiş bir listesine sahip olduğunuzda, bu sayfalardaki her harici bağlantıyı çıkarmanız ve tüm 404'leri bulma sürecine başlamanız gerekir. Bu adımı, Domain Hunter + veya Check My Links gibi bir araç kullanarak 404 başlık kontrolü ile birleştirebilirsiniz.