
Sitemap (Site Haritası) Nedir?
Sitemap, sitemizde yayınlamış olduğumuz içeriklere ait sayfaların (link) bulunduğu xml uzantılı bir dosyadır. Günümüzde site haritası, her sitede mutlaka bulunması gereken önemli SEO kriterlerinden biri haline gelmiştir.
Site Haritaları, sitenizde başka türlü bulamayacağımız sayfaları Google’a bildirmenin bir yoludur. En basit ifade ile, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfleri büyük S ve H olur), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir.
SEO Hocası Blog her hafta e-postanızda. Ücretsiz abone olmak için tıklayın.
Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe’de Site Haritası anlamını taşır. Dosyanın uzantısı, .xml‘dir. Arama motorlarının indexleme hızında sitemap’ın etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder.
Sitemap’ın Faydaları
Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girince sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Kısacası sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren index sayınız ve index hızınızda, farkedilebilir artışlar olacaktır.
WordPress Sitemap Eklentisi
WordPress’i kurduktan sonra ilk yapılması gereken işlemler SEO ayarları ve Sitemap kurulumu olmalıdır. WordPress, eklenti yazarları tarafından yazılan “Google XML Sitemaps” eklentisi, WP sistemi için mükemmel bir eklentidir. Bu eklenti ile WordPress sistemi birleştiğinde, ortaya hızlı ve detaylı bir biçimde indexlenen bir site ortaya çıkar. Google XML Sitemaps eklentisi aynı zamanda, WordPress’in en çok kullanılan eklentilerinden bir tanesidir.
Eklentinin kurulumu için;
- Eklentiyi kurmak için, dosyayı indirip WinRAR’dan çıkardıktan sonra herhangi bir FTP programı aracılığıyla wp-content/plugins dizinine gönderin.
- Daha sonra Admin panelindeki Eklentiler sayfasına girerek aktifleştirin.
Google’a Sitemap Eklemek
Google’a web sitedeki sitemap’ı tanıtmak için öncelikle bir gmail hesabınızın olması gerekiyor. Gmail hesabına giriş yaptıktan sonra, tarayıcı sizi Google’ın anasayfasına yönlendirecektir.
- Yönlendikten sonra buraya tıklayın. Link, sizi Google Site Yöneticisi Araçları’na yönlendirecektir.
- Açılan sayfada eğer siteniz yoksa “Site Ekleyin…” butonundan sitenizi ekleyin. Eğer zaten sitenizi eklediyseniz 3. adımdan devam edin.
- Ekledikten sonra sitenizin linkine girin. “Kontrol Paneli” isimli sayfaya gireceksiniz. Sol menüden “Site Yapılandırma” sekmesine tıklayarak alt menülerini açın. Alt menülerinin ilk sırasında yer alan “Site Haritaları” menüsüne girin.
- Daha sonra “Bir site haritası gönderin” butonuna tıklayın. Mini bar açılacaktır. Oraya eğer sitemap dosyanız ana dizindeyse “sitemap.xml” yazın. Farklı dizindeyse onu tanıtın.
- Eklendikten sonra aşağıda onaylanma süresi çıkacaktır. Sayfayı 1-2 dakikada bir yenileyin. Onaylandı veya Onaylanmadı sonucunu alacaksınız. Onaylanırsa işlem bu kadardır. Onaylanmadıysa sitenizin ulaşılabilirliğinden emin olduktan sonra tekrar deneyin.

bu adamlar bu işi biliyor kim nederse desin süpersiniz ekip olarak
Çok teşekkür ederim.
Sayenizde bayağı bilgi edindim bu konularda teşekkür ederim gayet faydalı bir yazı olmuş. Elinize Sağlık
siteniz çok güzel ve çok değerli bilgiler ediniyorum bu makalede çok işime yaradı teşekkürler
Gerçekten çok zengin bir içerik ve çok faydalı bilgilerle dolu.Emeklerinize sağlık.Bu kadar faydalı bir site yaptığınız için çok teşekkür ederim.Başarılarınızın devmını diliyorum
benim bir sorum olacak.. sitemi google webmaster tools’dan google’a kayıt ettirdim. aramalarda da çıkıyorum ancak şöyle bir sorunum var; aramalarda özellikle en üst sırada siteadım.com/sitemap.xml adresi de çıkıyor. bunu engellemem gerekiyor mu yoksa zamanla gerilicek midir ? çünkü ne kategorilerim olarak ne de tüm linklerim tam olarak index almadı ama bu sayfa saçma bir şekilde çıkıyor. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum…
Merhaba ..
Hocam ben de aynı işlemleri yaptım fakat sitenizin analiz kısmında bakıyorum sitemap.xml bulunmadıgını gösteriyor , ftp de www klasörünün içerisinde site haritası gönderme kısmına sitemap.xml olarak mı yazmam gerekiyor ? Yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba
Onay işareti çıktı ve bu yazıyor
Gönderilen URLler
2.571
Dizin sayısı bekliyor
dizin sayısı bekliyor diyor bu nedir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Cok faydalı buldum teşekkür ederim…
size bi sorum olacaktı.Ben blogger kullanıoyurm ancak site haritası ekledikten sonra hata veriyor. interntte blogger için paylaşılan tüm harita çeşitlerni tek tek ekledim yine olmadı ne yapmamı önerirsiniz ? tşekkürler