H (Heading) Etiketi Nedir?

Heading etiketinin kod tarafında yazım şekli H’dir. Heading etiketi, Google botlarının sayfa içeriği hakkında bilgi alabilmesi için başlıklara yerleştirilen HTML etiketleridir. Heading etiketleri 1’den başlayarak (H1) 6’ya kadar (H6) gidebilir. SEO çalışmaları yapılırken sayfa içi teknik yapıda önemli bir yeri bulunmaktadır.

Heading etiketinin kullanımına yönelik örnek kod;

<h1>SEO Hocası</h1>

H (Heading) Etiketinin Yanlış Kullanımları

H etiketinin kullanımı konusunda birçok web sitesi yanlış bilgilere yer vermektedir. En büyük yanlışlar arasında bir web sayfasında 1 adet H1, 4 adet H2, 4 adet H3 … bulunması gerekiyor ifadesidir. Google Webmaster, website yöneticilerini bu tür teknik konularda bilgilendiren bir kaynaktır. Webmaster Blog’da veya diğer Google kaynaklarında H etiketinin kullanılması gerektiğine değinilmiştir. Fakat hangi etiketten kaç tane kullanılması gerektiğine dair bir bilgi söz konusu değildir. Bunun sebebi ise yazılı içeriğin uzunluğunun her zaman değişkenlik gösterebilmesinden kaynaklanmaktadır.

Finans konusunda ele alınan yazılı bir içerikte 5 farklı başlık kullanılabilirken, sağlık konusunda ele alınan yazıda 15 farklı başlık kullanılabilir. Bu yüzden heading etiketlerinin kullanım oranı her içerikte değişebilir, sabit sayı belirtilemez.

Doğru sanılan bir diğer yanlış ise H3’den sonra H2, H4’den sonra H3 gelmez ve benzeri söylemlerdir.

Bunun sebebini bir örnekle açıklamak gerekirse;

heading etiketi kurgusu

Örnek Heading Etiketi Kurgusu

Heading Etiketleri Örnek Kurgusu

Yukarıdaki örnekte migren tedavisinin iki alt başlığı olduğu için H3 verildiğini daha sonra içeriğe H2 ile devam ettiğini görüyoruz. Yukarıdaki örnekteki kullanım doğru bir örnek olurken botoksla tedavi H3 olduğu için bir sonraki başlığa H3 veya H4 yazdığımız zaman yanlış olacaktır.

H (Heading) Etiketi İpuçları

İçerikte heading etiketilerinizi kurgularken uygulayabileceğiniz ipuçları;

  • Uzun metinlere baştan sonra heading etiketi vermeyiniz. (Örneğin; migren başlığı altındaki açıklama)
  • İçeriğinizi oluştururken heading etiketlerini yerleştirmek yerine tamamladıktan sonra yerleştirmeniz daha sağlıklı sonuçlar çıkartabilir.
  • Kısa açıklamalarınıza (özellikle position zeroda çıkabilecek kısımlara) heading etiketi ekleyebilirsiniz.

position zero heading

Position Zero Örneği

H Etiketinin Doğru Kullanımı

Heading etiketlerinin doğru kullanım hiyerarşisi bulunmamaktadır. İçeriklerinize göre arttırabilir, azaltabilirsiniz. Soruya cevap veren bir makalenizde sadece H1 etiketi veya rehber niteliğinde hazırladığınız bir içerikte 10 farklı H2 etiketi olabilir.

Başlıkları ve alt başlıkları içerik akışına göre sıralayarak uygun etiketleri vermeniz doğru kullanım olacaktır.