Kusursuz bir SEO stratejisindeki ilk adım, teknik SEO'nuzu mümkün oldukça maksimum seviyede geliştirmektir. Web sitenizi en iyi şekilde Google algoritmalarına göre optimize etmek, daha fazla organik trafiğe, anahtar kelimelerde daha iyi bir sıralama almaya ve dönüşüm elde etmeye yardımcı olur.

SEO Checklist Nasıl Uygulanır?

 

2021 seo cheklist

 

Web sitenizde en etkili şekilde nasıl bir SEO checklist uygulamanız gerektiğini, detaylarıyla birlikte 5 ana başlıkta inceleyeceğiz:

 

SEO Temelleri (SEO Basics)

 

seo basics

SEO çalışmalarımıza başlarken, temel olarak atmamız gereken bazı adımlar şunlardır:

  • Google Search Console ve Bing Webmasters araçlarına kayıt olun.

SEO çalışmalarına başladığımızda ilk atmamız gereken adım, web site analizimizi yapabileceğimiz toollarla sitemizi entegre etmektir. Bu toollar sayesinde web sitemizde bulunan genel teknik hatalar, sitemizle ilgili genel ve detaylı analizler, web sitemizin sağlık kontrolü gibi daha birçok temel yaşam verilerini elde ederiz. Bu nedenle web sitemizi Google Search Console ya da Bing Webmasters Tool gibi denetim araçlarına bağlamak son derece önem taşımaktadır.

  • Google Analytics’e kayıt olun.

Google Analytics ise bize web sitemizi ziyaret eden kullanıcı verilerini sunmaktadır. Google Analytics sayesinde sitemize gelen ziyaretçilerin hangi demografik bilgilerine, web sitemizde kalma süresine, yeni kullanıcı mı yoksa daha önce web sitemize gelen bir kullanıcı mı gibi daha birçok detay görüntüleriz.

  • WordPress tabanlı web sitelerinize SEO eklentileri yükleyin.

Eğer web sitemiz WordPress tabanlıysa, kolay bir şekilde SEO çalışmalarımızı yansıtabilmek ve sayfa bazında SEO durumunu görüntüleyebilmek için mutlaka SEO eklentileri eklemeniz önerilir. Bu sayede genel SEO çalışmalarımızı yönlendirmek çok daha kolaylaşacaktır.

  • Site haritası oluşturun ve yükleyin.

Web sitemizin olmazsa olmazlarından biri de site haritalarıdır. Site haritası, arama motorlarının web sitemizi daha kolay anlaması ve dizine eklemesi için oluşturulmuş dosyalardır. Bu sayede Google, eklenmesini istediğimiz sayfalarımızı daha hızlı indexleyerek dizine ekler. Ayrıca Google’a hangi sayfamızın daha önemli olup hangisinin daha az öneme sahip olduğunu da bildirmiş oluruz ve işini kolaylaştırırız. SEO açısından site haritası oluşturmak, olmazsa olmazlarımızdandır.

Site haritasıyla ilgili daha detaylı bilgiye, aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:

https://www.seohocasi.com/sitemap-site-haritasi-nedir/

  • Robots.txt dosyası kullanın.

Site haritası sonrası gerçekleştirmemiz gereken bir diğer adım da “Robots.txt” dosyası oluşturmaktır. Bu dosya ile arama motoru örümceklerine sitenizin hangi bölümlerini dizine eklemesi gerektiğini, hangi arama motoru yazılımının web sitemizdeki sayfalara giriş izni olup olmadığını belirten, kısa bir komut dosyasıdır.

  • Sayfalarınızın indexlendiğinden emin olun.

Bu aşamada emin olmamız gereken bir diğer önemli nokta ise, web sitemizin arama motorları tarafından indexlenmesidir. Bu aşamada site haritanızı mutlaka Google Search Console’a ekleyin, sayfalarınızda “noindex” etiketi kullanmadığınızdan emin olun ve robots.txt dosyasında indexlenmesi gereken sayfaları engellemediğinize emin olun.

 

SEO temelleri aşamasında kullanabileceğiniz toollar ise şunlardır:

Google Search Console, Google Analytics, Bing Webmaster Tools, Yoast, Dynomapper.

 

Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Research)

seo-keyword-research

 

  • Rakiplerinizin anahtar kelimelerini analiz edin.

SEO checklistimizin 2. aşaması olan anahtar kelime araştırmasında ilk uygulamamız gereken adım, rakip web siteleri analiz etmektir. Rakiplerimizi analiz ettikten sonra eksiklerimizi ve izleyeceğimiz yolu çok daha kolay bir şekilde belirlemiş olacağız.

  • “Keyword Gap” araştırması yapın.

Rakip web site analizinde en önemli adım, rakip sitelerin kullandığı ama bizim kullanmadığımız anahtar kelimeleri belirleyip, onları web sitemizde içerik yoksa üreterek, varsa da direkt olarak ekleyerek kullanmaktır. Rakip anahtar kelime araştırmasıyla ilgili birçok tool bulunmakta. Bunlardan en çok kullanılanı ise Semrush’tır.

  • Her yönden kazanç sağlayan anahtar kelimelere odaklanın.

Rakip web sitelerde olan ancak sizin web sitenizde bulunmayan anahtar kelimeleri bulduktan sonra, size en çok getiri sağlayacak anahtar kelimeleri seçecek şekilde bir eleme yapın. Verimsiz anahtar kelime seçimi iyi bir SEO çalışmasını tersine çevirebilir.

  • Uzun kuyruklu ve soru odaklı anahtar kelimeler türetin.

Anahtar kelimeleri çeşitlendirmek bu noktada çok önemli. Jenerik anahtar kelimeler her zaman web siteler tarafından daha çok kullanılır ve bu da rekabeti arttırır. Jenerik kelimelerin yanı sıra uzun kuyruklu ve soru odaklı anahtar kelimelere yönelmek, bu sorgular üzerinde daha üst sıralara yerleşmek için iyi bir fırsattır. 

Örneğin jenerik anahtar kelimemiz “SEO” iken bu anahtar kelimenin uzun kuyruklu versiyonu “SEO çalışmasında dikkat edilmesi gerekenler” ve soru odaklı kullanımı ise “SEO çalışması nasıl yapılır?” şeklindedir.

  • Kullanıcının arama niyetine yönelin.

Anahtar kelime seçiminin ardından kullanıcının ihtiyacına yönelik olması dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Kullanıcının arama niyetini tam olarak karşılayacak cevaplar vermeli, bunun için de içeriğimizde anahtar kelimeyi her yönüyle nokta atışı olacak şekilde kullanmalıyız. Böylelikle hedef kullanıcıyı web sitemizde tutmuş oluruz ve hemen çıkma oranlarını düşürerek SEO puanımıza olumlu yönde katkı sağlarız.

  • Anahtar kelime haritası oluşturun.

Daha iyi analiz yapabilmek için mutlaka anahtar kelime haritası oluşturun. Bir excel dosyası açın ve bir sütuna hedef anahtar kelimenizi, bir sütuna aranma hacmini, bir sütuna bu anahtar kelimeyi içermeyen ancak eklenebilecek ilgili içeriğin URL’ini, rekabet oranını yazın.
Mevcut anahtar kelimeleriniz içinse, yine sütunlara ayrı ayrı anahtar kelimenizi, aranma hacmini, bulunduğu URL’i, ilgili anahtar kelimede kaçıncı sırada yer aldığınızı ve rekabet oranını yazın. Bu tablolar üzerinde analiz yapıp, strateji belirlemek çok daha kolay ve verimli olacaktır.

  • Seçtiğiniz anahtar kelimelerin aranma hacmini ve rekabetini göz ardı etmeyin.

Anahtar kelime seçiminde rekabet oranına ve aranma hacmine mutlaka ama mutlaka dikkat edin. Hedefiniz her zaman rekabet oranı düşük ama aranma hacmi çok da düşük olmayan kelimeler olsun.

 

Anahtar kelime analizi yaparken kullanabileceğiniz toollar ya da özellikleri:

Semrush Keyword Magic Tool, Google Ads, Semrush Topic Research, People Also Ask, Answer The Public.

 

Teknik SEO (Technical SEO)

 

technical seo

 

  • “URL Denetleme Aracı”ndan yararlanın.

Bir diğer aşamamız olan teknik SEO’da kullanmamız gereken en önemli toollardan birisi Google Search Console olacak. Search Console üzerindeki “URL Denetleme Aracı” ile analizimize başlayabiliriz. Bu araç sayesinde bir sayfamızın dizine eklenip eklenmediğini,  eklenmediyse nedenini detaylarıyla öğrenebiliyoruz. Ayrıca dizine eklenmeyen sayfalar için istekte bulunabiliyor, sayfayı Googlebot’un nasıl gördüğüne bakabiliyor, kaynakların ve kodların bilgilerine erişebiliyoruz.

  • Mobil uyumlu web site tasarımı kullanın.

URL denetiminden sonra özellikle son günlerde oldukça önem kazanan mobil uyumluluk kavramı üzerinde durmamız gerekiyor. Bir web sitenin mobil uyumlu olması, Google açısından son derece önemli. Bu nedenle mutlaka mobil uyumlu temalar kullanmaya ya da mobil uyumlu tasarımlar yapmaya dikkat etmeniz önerilir.

  • Site açılış hızınızı analiz edin.

Google, yeni çıkardığı algoritmalarla özellikle de web sitelere mobil giriş hızına oldukça önem vermekte. Bu konu üzerinde durmanız, mutlaka Google tarafından ödüllendirilmenizi sağlayacaktır.

Google’ın mobil giriş hızı üzerinde geliştirdiği ve Haziran ayında işleme aldığı “Core Web Vitals” algoritmasının detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.seohocasi.com/core-web-vitals-nedir/

  • SSL Sertifikası Kullanın.

Kullanıcılar, artık eskiye oranla site güvenliğine çok daha fazla önem vermekte. Özellikle e-ticaret ya da online satış yapan siteler için SSL sertifikası olmazsa olmazlar arasında. Web sitenizin güvenilirliğini artırmak için mutlaka SSL sertifikası edinin.

  • Tarama hatalarını tespit edin.

Arama motorları web sitenize ulaşmaya çalışıyor ancak başaramıyorsa, tarama hataları meydana gelmektedir. Google için tarama hataları “site hataları” ve “URL hataları” olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.

Site hataları DNS hatası, sunucu hatası ve robots.txt dosyası içerisinde bulunan hatalardan kaynaklanırken, URL hataları genelde yönlendirmelerden dolayı meydana gelmektedir. Bu sorunları tespit etmek ve düzeltmek için yine Google Search Console’dan yararlanabilirsiniz.

  • Sayfa derinliğini analiz edin.

Sayfa derinliği, ana sayfadan en kısa yolu kullanarak belirli bir sayfaya ulaşmak için ihtiyaç duyulan tıklama sayısını ifade eder. Unutmamalıyız ki bir sayfaya ulaşmak 3 tıklamadan fazla olmamalıdır. 3 tıklamayı aşan durumlar, arama motorları açısından tarama sorunlarına yol açar ve sayfa performansını düşürür.

  • Kopya içeriklerinizi tespit edip, düzeltin.

Arama motorları her zaman benzersiz ve orijinal içeriklerden hoşlanır. Bu nedenle web sitenizde bulunan içerikler her zaman özgün olmalı ve kopya olmamalıdır. Arama motorları, sayfaları dizine eklerken tarar ve diğer web sitelerle karşılaştırır. Eğer kopya içerik kullanırsak, Google tarafından cezalandırılmamız çok yüksek ihtimaldir.

  • Kırık linkleri temizleyin.

Web site içerisinde kırık link bulundurmak, SEO açısından her zaman zararlıdır.

 

broken-links

 

Sayfamıza gelen bir ziyaretçi kırık bir linkle karşılaştığında web sitemizi terk eder ve hemen çıkma oranımızı yükseltir. Bu nedenle mutlaka web sitemizde kırık link varsa tespit edilmeli ve düzeltilmelidir.

  • Kusursuz URL yapısı kullanın.

Sırada bir diğer önemli nokta olan URL yapıları bulunmakta. Geçersiz URL yapıları da SEO puanımıza olumsuz yönde etki etmektedir. URL yapılarımızda parametre ve Türkçe karakter kullanmamalı, boşluk yerine “-” işareti kullanmalı ve sayı kullanımından kaçınmalıyız. Ayrıca URL’lerimiz mutlaka okunabilir olmalı ve mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

  • Orphan page’leri analiz edip, düzeltin.

Yetim sayfalar, herhangi bir yere bağlantısı olmayan sayfalardır. Bağlantısı bulunmaması nedeniyle de kullanıcılar tarafından ve arama botları tarafından fark edilmezler.

Teknik SEO çalışmalarımızda yetim sayfaları bulmalı ve düzeltmeliyiz. Çünkü orphan page olarak adlandırılan bu sayfalar, içeriği güçlü olsa bile iyi bir sıralama alamazlar ve önemli sayfalarımızın tarama bütçesini harcarlar.

  • Canonical etiketi kullanın.

Yinelenen içerik, SEO sorunlarından bir diğeridir. İlk olarak, arama motoru botları sürekli yinelenen içerikte gezinmek zorunda kalırsa, benzersiz ve değerli içeriğinizin bir kısmını kaçırabilirler. İkincisi, büyük ölçekli yinelenen içerik, sıralamalarınızı negatif yönde etkileyebilir. Son olarak, içeriğiniz sıralansa bile arama motorları "orijinal" olarak yanlış sayfayı seçebilir. Canonical etiketini kullanmak, yinelenen içeriğinizi kontrol altında tutmayı sağlar.

  • Yapılandırılmış verilerden faydalanın.

Yapılandırılmış veriler önceden tanımlanıp, tasarlanmış bir şemadır ve arama motorlarının, bir web sayfasında sunulan bilgileri daha iyi anlamasına ve sınıflandırmasına yardımcı olur. Böylece botlar için daha erişilebilir hale getirir. Bu nedenle web sitenizde yapılandırılmış veri kullanmak, trafiğinizi iyileştirmek için bir SEO pazarlama tekniği olarak da kullanılabilir.

Yapılandırılmış veriler ile ilgili mini rehberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.seohocasi.com/yapilandirilmis-veri-structured-data-nedir-mini-rehber/ 

 

Teknik SEO analizi yaparken kullanabileceğiniz toollar ya da özellikleri:

Google Search Console, Google Analytics, PageSpeed Insights, Google’s Mobile-Friendly Test, Semrush Site Audit, Structured Data Markup Helper, Merkle Shema Markup Generator.

 

Site İçi ve İçerik Seo Çalışması (On-Page & Content)

 

on page seo

 

  • Başlık etiketlerini optimize edin.

Site içi SEO çalışmalarımıza, title tag’leri (başlık etiketleri) optimize etmekle başlayabiliriz. Her sayfada mutlaka başlık etiketi kullandığımızdan emin olmalıyız. Başlık etiketlerimiz, mutlaka benzersiz olmalı, marka adı içermeli, tamamı büyük harflerle yazılmamalı ve 35-65 karakter aralığında olmalıdır.

  • Meta description etiketlerini düzenleyin.

Title etiketlerinden sonra sıra description etiketlerine geliyor. Site içi SEO çalışmalarında mutlaka atlamamamız gereken noktalardan biri de her sayfada mutlaka meta description kullanımı olmalıdır. Description etiketleri de tıpkı title etiketleri gibi kopya olmamalı ve marka adı içermelidir. Ayrıca 70-155 karakter aralığında olmalı ve kullanıcının dikkatini çekecek bir slogan gibi hazırlanmalıdır.

  • H1 etiketi kullanımına dikkat edin.

Web sitemizde kullanmamız gereken ve Google tarafından belirlenen, belli başlı konu başlığı etiketi (header tag) kuralları bulunmaktadır. Her sayfamızda mutlaka 1 taneyi geçmeyecek şekilde, benzersiz bir H1 etiketi kullanmalıyız. Ayrıca bu H1 başlıklarımız, page title ile aynı olmamalıdır.

  • Meta tag’leri doğru şekilde kullanın.

SEO checklistimizin bir diğer aşaması meta tag’ler. Meta tagleri sayfalarımızda kusursuz biçimde uygulamak, bize çok büyük fayda sağlayacaktır. 

Meta tag’lerle ilgili detaylı bilgiye linkte bulunan yazımızdan ulaşabilirsiniz:

https://www.seohocasi.com/meta-etiketler-nedir/

Ayrıca bu aşamada meta taglerimizle birlikte, içeriklerimizi de gözden geçirmek ve zayıf içerikleri revize etmek, SEO sorunlarından bizi uzaklaştıracaktır. Zayıf içeriklere, konu sonunda önereceğim toollar sayesinde ulaşabilirsiniz.

  • İçerik denetimi yapın.

Content audit olarak adlandırılan içerik denetimi, SEO ve kullanıcı davranışı ölçümlerini kullanarak web sitemizin içeriğinin performansa dayalı bir analizidir. İçerik denetleme analizi kullanmak, her sayfa için bir eylem öğeleri listesi ile sonuçlanacaktır ve eylemler öğeleri, web sitemizin performansını iyileştirmek için uygulanmaktadır. 2-3 ayda bir içerik denetimi yapmak ve sonuçları optimize etmek, bize olumlu dönüşüm sağlayacak bir diğer önemli adımdır.

  • Görselleri optimize edin.

Web sitemizde bir diğer ilgi çeken öğe ise görsellerdir. Özellikle de uzun içeriklerde mutlaka en az 200 kelimede bir görsel kullanmalıyız. Bu, kullanıcıyı içeriğimizi okurken canlı tutacaktır. Kullandığımız görseller mutlaka alt etiket içermeli ve 100 KB’ı sayfa yüklenme hızı açısından geçmemelidir.

  • Konu kümelerini organize edin.

Konu kümeleri (topic clusters), geniş bir konuyla ilgili farklı içerik parçalarını bir araya getirmek için köprülerden yararlanmaya denmektedir. Bu, hedef kitlemizin gönderilerimizi bulmasını kolaylaştırarak, organik trafiği ve etkileşimi artırır. Bir ana başlık etrafında belirlenen alt başlıkların ayrı ayrı hazırlanıp, sonrasında ana başlığa iç link ya da anchor text ile bağlanmasıyla oluşur.

  • Anahtar kelime yamyamlığından kaçının.

Anahtar kelime yamyamlığı (keyword cannibalization), web sitemizdeki farklı içeriklere yayılmış, çok fazla aynı veya benzer anahtar kelimeniz olduğunda meydana gelmektedir.

keyword cannibalization

Bu durumda Google, hangi içeriğimizin daha üst sırada yer alması gerektiğine karar veremez ve sayfa otoritesi, tek bir sayfada toplanması gerekirken bölünür. Bu nedenle her sayfaya özgü, farklı anahtar kelimeler kullanmaya özen göstermeliyiz.

  • Eski içeriklerinizi güncelleyin.

Web sitemiz özellikle de birkaç yıllıksa, çoğu içeriğimiz eskimeye başlayacaktır. Bunun önüne geçmek için, içeriklerimizle ilgili farklı bir gelişme varsa mutlaka güncellemeliyiz. Eski içeriklere sahip sayfalar, kullanıcı kaybetmemize neden olur.

  • Okunabilir içerikler üretin.

Hazırladığımız içeriklerin okunabilir olması da bir diğer çok önemli nokta. Kullanıcı, okumakta zorlandığı içerikte vakit geçirmez. Bu nedenle içeriğimiz dil bilgisi kurallarına uygun, sade, herkesin anlamını bildiği kelimeler ve kısa cümlelerden oluşmalıdır.

 

Site içi SEO ve içerik çalışmalarında kullanabileceğimiz toollar ya da özellikleri:

Semrush Content Audit, Semrush Topic Research, SEO Writing Assistant.

 

Site Dışı SEO Çalışması (Off-Page SEO)

 

off page seo

 

  • Rakiplerinizin backlinklerini analiz edin.

Site dışı SEO çalışmasının en önemli adımı, backlinklerdir. Site dışı SEO çalışmamıza, rakiplerimizin backlink profilini inceleyerek başlamalıyız. Rakip web site backlink analizi, web sitemiz için SEO stratejilerini geliştirmeye ve sektörümüzdeki rekabeti analiz etmeye yardımcı olacaktır.

  • Bağlantı kesişim analizi yapın.

Rakiplerimize backlink veren web siteleri bulduktan sonra, bu web sitelerin bize de backlink verip vermediğine bakabiliriz. Bu veriyi toollar aracılığıyla kolayca elde ederiz. Eğer vermiyorlarsa, backlink çalışmalarımızı, belirli bir domain otoritesine sahiplerse bu web siteler üzerinde yoğunlaştırabiliriz. Backlink çalışmasını nasıl yapacağımız konusunda hazırladığımız detaylı rehbere göz atabilirsiniz:

https://www.seohocasi.com/backlink-nedir/

  • Rakiplerinizin kırık backlinklerini, web sitenize çekin.

Rakiplerimizin kırık bağlantılarına verilen canlı backlinkleri, kendi web sitemize çekmek sıradaki işlemimiz olacak. Link building tool (bağlantı oluşturma aracı) ile kırık bağlantılara backlink veren web sitelerin listesini, e-posta adresinize aktararak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-posta üzerinden de web site sahiplerine ulaşabilirsiniz. Bu işlemi en kolay şekilde yapabileceğiniz toollardan biri de Semrush’tır.

  • Dijital reklamcılıktan yararlanın.

Dijital PR (Halkla İlişkiler), hedef kitlemizin markamıza bakışını olumlu yönde etkilemek için çevrimiçi araç ve stratejiler kullanır. Bu araçlar, bloglardan, sosyal medyadan, podcast'lerden, videolardan veya diğer herhangi bir çevrimiçi yayından yüksek kaliteli geri bağlantılardan oluşur. Bu sayede trafiğimizi artırarak SERP’lerde yerimizi iyileştirmemiz mümkündür.

  • Gökdelen Tekniği uygulayın.

Türkçe “Gökdelen Tekniği” olarak adlandırılan Skyscraper Technique, mevcut popüler içeriğimizin iyileştirilmesi ve trafiğinin artması için geri bağlantıların çoğaltılması gerektiğini savunan bir bağlantı kurma stratejisidir. Web sitemizde gökdelen tekniği kullanarak mevcut trafiğimizi artırmak, bir diğer site dışı SEO çalışmamız olmalıdır.

  • Bağlantı içermeyen sayfaları bulup, bağlantı alın.

Sıradaki adımımızda, bize backlink vermeden web sitemizden bahseden sayfaları bulmak var. Bunun için, gerekli araştırma ve analizi yapıp, web site sahiplerine ulaşmamız gerekmektedir. Bu araştırmayı yapabilmemiz için Semrush gibi çeşitli toollar bize yardımcı olmaktadır.

  • Web sitenizi Google My Business’a entegre edin.

2024 SEO checklistimizde yapmamız gereken son adım ise, web sitemizi Google My Business aracına bağlamak. Google My Business (GMB), işletme sahiplerinin arama motorundaki çevrimiçi varlıklarını ve büyüyen portföyünü yönetmelerine yardımcı olan ücretsiz bir Google aracıdır.

SEO uzmanları , konuma dayalı bir strateji uygulamak için Google My Business listelerini kullanır.

 

Site içi SEO ve içerik çalışmalarında kullanabileceğimiz toollar ya da özellikleri:

Semrush Backlink Audit,  Semrush Backlink Analytics, Semrush Backlink Gap, Semrush Link Building Tool, HARO, Prowly, Google My Business.