
Misafir Kullanıcı
4 sene önce | 1257 Görüntülenme
web sitemdeki görsellere anahtar kelimeyi alt etiket olarak tanımlıyorum fakat görsellerde anahtar kelimeyi arattığımda resimlerim çıkmıyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?
24 Mart 2020, 16:46
Merhaba sorunuza detaylı şekilde cevap vermek isterim.
1. Kullanıcıların yapmış oldukları sorgular ile eşleşen image alt text sonuçları; Google görseller kısmında sıralama almaktadır. Bu sizlere ekstra trafik kazandırabilir. Fakat bir kesinlik söz konusu değildir.
2. Google algoritmaları, içeriklerin ne olduğunu ve hangi kullanıcıya hitap ettiğini anlamakta gelişme gösterse hâlâ öğrenme aşamasında. Alt text ile Google algoritmalarının tam olarak görmediği / anlayamadığı görsel içerikleri tanımlayarak; ilgili arama sonuçlarında listelenmesi için bir adım atmış olacağız.
3. Algılama türleri işitsel, görsel ve dokunsal olarak temelde 3’e ayrılsa da birçok insanın bu algılama türlerinden en az ikisine de sahip olabilir. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre insanların %65’i görsel algı ile daha kolay öğreniyor. İçerik ile uyumlu, tanımlayıcı görsel ya da infografik paylaşımlar ile ziyaretçilerin aklında daha kolay kalabilir; daha çok paylaşılabilir ve bilgi aktarımına daha çok yardımcı olabilirsin. İçerik ile alakalı görsel kullanımı ve doğru yazılmış bir alt text ile görselini daha ilgili kullanıcı kitlesine ulaştırabiliriz.
4.2019 yılı içerisinde mobil kullanıcı sayısının 4.68 milyar olması bekleniyordu. 2020 de ise bunun daha da genişlemesi bekleniyor. Bunun anlamı ise dünya nüfusunun %65’inden fazlasının mobil kullanıcı olması demek. Mobil kullanıcı olarak biliyorsun ki gün içerisinde görsel ve video aramaların, metin aramalarından daha fazla. Image alt text’ler ile dünya nüfusunun %65’inden fazlasına mesajını iletmek için bir adım atma şansımız bulunuyor.
5.2050 yılında görme engeli olan kişi sayısının 115 milyon olması bekleniyor. Boş bırakılan alt text yüzünden, engelli kullanıcılar sayfadaki imaj içeriği hakkında bilgi sahibi olamıyor ancak alt text sayesinde görselin ne olduğunu anlayabilirler.
Image Alt Text SEO: Sayfa Üzerinde Yapmanız Gerekenler
• Görsel sıkıştırma ile başlamalıyız Görsel sıkıştırma işlemi yapmadığımız sürece; image alt text yazmanın bir anlamı olmayacaktır. Sıkıştırmanız gereken görselleri ekte bulabilirsiniz.
• Kullanıcı davranışına odaklanınız. İçeriğimi ziyaret eden kullanıcı bu sayfaya neden geldi? Ne okumak istiyor? Neyi görmek istiyor? Bu soruların ortak cevaplarını bir araya getir, konuyu özetle ve image alt metnini oluşturunuz.
• En önemli anahtar kelimelerinizi, alt metninde kullanabilirsiniz Fakat metin içeriklerinde olduğu gibi alt text’te de keyword stuffing yapmamaya özen gösteriniz. Yani birden fazla aynı veya benzer anahtar kelimeleri çokça geçirerek spam yapmayınız. Aşağıdaki örnekteki gibi kullanıcıya bir katkı sağlamayan, sadece arama motorları için anahtar kelime kullanımı buna bir örnek.
alt="Kiremit Kırmızı Kiremit Sağlam Kiremit Kiremitler"
Yukarıda image alt text önemlerinden bahsettik. Bu maddelerin tümünü düşünerek görselini alakalı bir şekilde, eksiksiz olarak tanımlayınız.
Görsellerin image alt text’lerine marka ismini ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem hedeflediğiniz kullanıcı aramalarını hem de marka arama sonuçlarını bir arada kullanmış olacaksınız.
HTML dilinde görsel olarak eklenen butonlara verilen imaj alt açıklamaları da buna dahildir. İletişim ya da sosyal medya buton görselin varsa; sadece “İletişim” ya da “Instagram” olarak bu görselleri tanımlayabilirsiniz.
Kullanıcı Deneyimi Açısından Görsel Optimizasyonunda Dikkat Etmeniz Gerekenler
1. Sayfa içeriği ile uyumlu görsel içerik kullanınız.
2. Mümkün mertebe özgün görsel içerik kullanımına dikkat ediniz.
3. Görseli olabildiği kadar ilgili konunun etrafında kullanmaya çalışın. Örneğin, sayfa ortasında mutlu olmanın 5 yolundan bahsediyorsan; görseli sayfanın ortasında kullan; sonunda değil. Bu davranış, kullanıcı deneyimini negatif etkilemenin yanında Google botlarına da yanlış sinyal verebilir.
4. Görsel başlığı, açıklaması, dosya ismi ve alt metnini görsel etrafında bahsettiğin konulardan bağımsız olarak yazmayınız
5. Önemli mesajları görsel içine yerleştirmeyiniz. Görme engeli olan kullanıcılar görselin üzerindeki metni göremeyecek ya da Google Translate ile sayfa çevirisi yapan kullanıcılar için görsel üzerindeki metnin dili değişmeyecek. Bu yüzden görsel üzerindeki metinlerin seçilebilir olmasına özen gösteriniz.
6. Mobile-First-Indexing! Google’ın tarama, dizine ekleme ve sıralama işlemlerini tamamen sayfanın mobil sürümünü baz alarak yaptığı işleme mobil öncelikli dizin diyoruz. Görsel boyutunun çok yüksek olduğu durumlarda, mobil kullanıcı (bilgiyi hemen görmek isteyen, hızlı, hareket halinde olma ihtimali yüksek olan kullanıcı) sayfanın yüklenmesini beklemeden sayfayı terk edebilir. Her negatif kullanıcı deneyiminin Google’a verdiği data; Google’ın sayfanı değerlendirmesi için önemli bir faktör olacağından; yüksek boyutlu görselleri kullanmak çok mantıklı olmayacaktır.