Misafir Kullanıcı
Misafir Kullanıcı

6 sene önce  |  2838 Görüntülenme

Son güncellemeler ile site içi seo tekniklerine dair neler değişti ve yenilendi. Hangi kriterlerin önem derecesi değişti ve yeni ne gibi kriterlere dikkat etmemiz gerekiyor. Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

  • 1
  • 1
  • Site İçi SEO Değişiklikler Neler? için Yanıtlar

      HakanSancak
      Hakansancak

      1 Mart 2018, 16:51

      1

      Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki; SEO’ya dair her gün yeni bir değişiklik oluyor ve bu değişiklikler çok da öngörülebilir değiller. Bunun nedeni Google botlarının makine öğrenmesi ve yapay zeka ile sürekli olarak algoritmayı geliştirmesidir. Ancak yine de SEO alanında bazı önemli değişiklikler de olmuyor değil. Son zamanlarda Google sistemindeki en büyük değişiklik meta açıklamalardaki karakter sayısının artması oldu.

      Öncelerde sitenize eklediğiniz 160 karaktere kadar olan meta açıklamalar Google sonuçlarında kullanılırdı. Ardından geçtiğimiz yıllarda bu meta açıklamalar arasında sayfa içeriği ile alakalı bulunmayanlar yerine Google yazı içerisinden daha ilgili bir kısmı arama sonuçlarında göstermeye başladı. Bu değişiklikle birlikte meta açıklamalar artık SEO için doğrudan değil dolaylı olarak kullanılabilir bir hal aldı. Öncelerde meta açıklamalar sabitti ve yazdığınız açıklama ile Google’a sayfanızın içeriğini manipüle edilmiş şekilde gönderebiliyordunuz. Bu durum sıralamanızı çok etkilemese de size bir müdahale şansı veriyordu. Ancak değişen sistemle birlikte Google meta açıklamalarını dikkate almadan önce bir ön elemeden geçirmeye ve meta açıklama ve başlık yerine içeriğin kendisine daha çok odaklanmaya başladı. Yani bu değişiklikle artık anlamsız yazıların üst sıralara çıkması zorlaştı, sadece iyi yazılmış kullanıcı dostu yazıların üst sıralara çıkması sağlandı.

      Bu devrim niteliğindeki değişimin üstüne yıllar geçse de hala insanlar SEO yaptıklarını zannederek sayfalarını anahtar kelimeler bütünü anlamsız yazılarla dolduruyorlar. Haliyle de Google’da üst sıralara çıkamıyorlar. Bu sistemin en büyük ödülü özgün ve kullanıcı dostu yazıları üst sıraya çıkarması oldu. Bu nedenle de bu değişikliğin iyi kavranması SEO’nun iyi kavranması için bir hayli önemli.

      Gelelim 2017 Aralık itibariyle Google tarafında yapılan büyük değişikliğe. Google Aralık’ta arama sonuçlarında görünen 160 karakter meta açıklamaların karakter sayısında devrimsel bir değişikliğe gitti. Artık Google sonuçlarında karakter sınırı net bir sınıra dayanmamakla birlikte 270-330 sınırlarına kadar genişletildi. Yani artık Google meta açıklamalarda mantıklı bulduğu kadar karakter sayısını kullanmaya başlayarak sabit sınırı kaldırdı. Böylece, kullanıcılar linke tıklamadan Google arama sonuçlarından bile direkt cevapları alabilecek ya da hangi sonucun aradığı cevabı vereceğini önden kestirebilecek. Bu değişiklik sonrası pek çok arama sonucunda Google, site tarafından gönderilen meta açıklamayı kullanmak yerine yazı içerisinden daha anlamlı bulduğu bir kısmı bütün bir cümle şeklinde çekmeye ve kullanıcılara göstermeye başladı.

      Bu iki değişiklik SEO açısından bizi çok farklı bir boyuta taşıyan adımlar oldu. Artık meta açıklama kısmı SEO’ya doğrudan değil dolaylı olarak katkı yapmaya başladı. Bu da şu demek; meta açıklamalarda insanları aradıkları cevabın sizin sayfanızda olduğuna ikna edebilirseniz, insanlar sayfanızı ziyaret eder. Eğer sayfa içeriği de kaliteli ise ve kullanıcı cevabını alıyor ise, işte tam da bu noktada Google sizi daha üst sıralara çıkartarak ödüllendirir. Tam tersi durumda ise, kullanıcı arama sorgusundan sonra sitenize gelip hemen geri geliyor ve arama sayfasındaki başka bir sitede cevabı aramaya devam ediyorsa, siteniz Google sıralamasında alt sıralara düşürülür.

      Yukarıda bahsetmiş olduğum iki büyük değişiklik SEO için önemli dönüm noktalarını temsil ediyor. Ancak SEO o kadar geniş ve hızlı gelişen bir konu ki tüm her şeyi takip etmek oldukça zor. Onun yerine Google’ın mantığını, yani gitmek istediği yeri kavrarsanız, gelen tüm değişikler sizi her daim yukarı taşır. Unutmayın, Google özgün içerik üretmenizi, kullanıcıya fayda sağlamanızı, sayfa içeriğinde bulunmayan anahtar kelimelerle kullanıcıyı kandırmamanızı, backlink satın alma gibi hileli yollara başvurmamanızı istiyor. Bunu da her geçen gün yeni değişikliklerle daha iyi uygulamaya çalışıyor. Bu nedenle, örneğin bugün backlink satın alarak sıralamanızı artırabilirsiniz, ama yarın öyle bir ceza yersiniz ki tekrar yukarılara çıkmanız aylar sürebilir. Sonuç olarak, kullanıcının deneyimini iyileştirecek özgün içeriğin kullanıldığı her yol sizi eninde sonunda yukarı taşıyacaktır.

      Umarım yazdıklarımın faydası dokunmuştur.

      Bol trafikli günler.

    Cevapla

    Site İçi SEO Değişiklikler Neler? Sorusunu Cevapla