Misafir Kullanıcı
Misafir Kullanıcı

4 sene önce  |  4649 Görüntülenme

Merhaba Site dışı SEO nedir? Şimdiye kadar site dışı bir işlem yapmadım. Fakat trafiklerim hep belirli periyotta sabit kaldı. Site dışı SEO çalışması yaparak trafiklerin katlanacağını okudum. Ama ne gibi işlemlerden başlanmalı bilmiyorum. Backlink, makale, sosyal medya üçlüsü mü acaba? Backlink nasıl alınır? ve Backlinkerin site dışı SEO süreçlerindeki önemi nedir?

  • 1
  • 1
  • Site Dışı SEO Nedir? için Yanıtlar

      Kaan Gülten
      Kaan Gülten

      31 Temmuz 2019, 14:20

      1

      Merhabalar Mesut Bey;

      Site dışı SEO çalışmaları SEO çalışmalarının bütününü ele aldığımızda %65 lik bir kısmı etkilemektedir. Site dışı SEO çalışmaları, sitenizi dijital platformlarda paylaşarak Google nezdinde otoriter sitelerden backlink almak, video, sosyal medya, forum, sözlük gibi platformlarda paylaşarak backlink çeşitliliği sağlamayı kapsamaktadır. Ancak SEO çalışmaları sadece backlink odaklı değildir. Tüm bu teknikler dışında her siteye ve her sektöre göre özel çalışmalar uygulanması gerekmektedir. Google algoritma güncelledikçe manipüle edilmesi sonucu önemini yitiren çalışmalar olacaktır. Örneğin; bundan yaklaşık 1 yıl öncesine kadar sitenizi tanıtıcı bir makalenin 10 larca forumlarda paylaşımının yapılması siteniz için paylaştığınız site sayısı kadar backlink sayısına eşitti ve etkili bir çalışmaydı. Ancak bu çalışma bir makaleyi yüzlerce forumda paylaşarak kolay bir şekilde yüzlerce backlink elde edilebildiği için Google artık kopya içerik kullanarak site içi ve site dışı çalışma yapan tüm sitelere cezai işlem uygulamaktadır. Kopya içerik konusu Google ın günümüzde en çok dikkat ettiği kriterlerden bir tanesidir. Yine artık günümüzde etkili olmayan link türü olarak footer ve sidebar dan alınan backlinkleri örnek verebiliriz. Bir sitenin 10 bin adet sayfası olduğunu varsayalım. Eğer sitenin footer alanından backlink alırsanız sitedeki sayfa sayısı kadar sizin sitenize backlink sağlamış olursunuz. Bu şekilde 1 milyon sayfası olan bir siteden footer link aldığınızı düşünürseniz sitenize 1 milyon backlink gelmiş olacaktır. Bu da manipüle edildiği için artık sitenize faydadan çok zarar vermektedir.

      Günümüzde backlink sayısından çok kalitesi oldukça önemlidir. Kalitesiz 1000 adet backlink alan ve kaliteli 250 adet backlink alan siteleri kıyasladığımızda sayıca fazla olan değil kalite olarak üst seviye olan site Google nezdinde daha değerli bir site olacaktır. Dolayısı ile sitenizi site dışı platformlarda kaliteli sitelerde paylaşmanız gerekmektedir. Artık imleme, forum gibi siteler yukarıda bahsettiğim şekilde kullanıldığı için çöp site statüsüne girmiş olabilir. Backlink çalışması yaptığınız sitenin de bu noktada trustrank, index sayısı, backlink kalitesi, siteye gelen ve siteden çıkan backlink sayıları ve değerleri oldukça önemlidir.

      %65 lik kısmı özetleyecek şekilde anlattım. %35 lik kısım ise site içi SEO çalışmalarını kapsar. Site içi SEO çalışmaları ise sitenizin tamamen SEO ya uyumlu olacak şekilde bir takım yazılımsal ve tasarımsal düzenlemeleri kapsamaktadır. Verdiğiniz örnekteki gibi “Su Bidonu” kelimesine SEO çalışması yapmak istiyorsanız ornekdomain.com/su-bidonu şeklinde bir sayfanızın olması ve sayfanın title, description, h1 etiketlerinde anahtar kelimenizin yer alması gerekir. Ayrıca sayfa içerisinde anahtar kelimenizle alakalı olacak bir içerik yazısının yer alması gerekmektedir.

      Tüm bunlar öncesinde sitenizi, sektörünüzü, rakiplerinizi ve anahtar kelimelerinizi çeşitli analizlerle inceleyerek sektörde zirveye oynamak için gerekli stratejiyi kurmak açısından size yardımcı olacaktır. Backlink almış olmak için backlink alınmamalı, analizler kapsamında edindiğiniz veriler ışığında kurduğunuz stratejiye göre sitenizin ihtiyaçları doğrultusunda SEO çalışmaları gerçekleştirmelisiniz.

      Tüm bu anlattıklarım kısa bir özetti 🙂 SEO çalışmaları tamamen strateji üzerine kurulduğu için her site ve sektör için farklı çalışmaları kapsayacaktır. Bu nedenle tekrar belirtmek gerekirse sorunuzda yazmış olduğunuz çalışma yöntemlerine yanıt olarak, Google ın baz aldığı onlarca kriter bulunmaktadır. Bu nedenle “asla sırf backlink almış olmak için backlink alınmamalıdır.”

      Kaan Gülten
      Kaan Gülten

      30 Temmuz 2019, 04:06

      1

      Site dışı SEO, bir web sitesinin Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarında üst sıralarda yer alması için kullanıcı odaklı yapılan profesyonel markalaşma çalışmalarını ifade eder. ... Site dışı SEO'da en önemli şey otoriter ve kaliteli sitelerden sağlanan referans link yani backlink bağlantısıdır.

      Kaan Gülten
      Kaan Gülten

      30 Temmuz 2019, 02:13

      1

      Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
      Site dışı SEO’nun web sitenizin arama motorlarında üst sırada yer alması konusundaki rolü çok büyüktür. Hatta site dışı SEO’nun, bir sitedeki başarılı bir SEO çalışmasının yarısından fazlasını oluşturduğunu belirtmek gerekir. Peki ya site dışı SEO nasıl yapılır sorusunun vazgeçilmez mecra ve araçları hangileridir?

      • Rakip ve Sektörel İlişkili Web Siteleri
      • Farklı Arama Motorları ve Reklamları
      • Sosyal Medya Platform ve Kanalları
      • Dijital Sayfa ve Grup Platformları
      • Haber, Tanıtım ve Yarışma Siteleri
      • Sözlük ve Yorum Siteleri
      • Video, Makale ve PDF Ekleme Siteleri
      • Dizin ve Firma Ekleme Siteleri
      • Kişisel Siteler, Forumlar ve Bloglar
      • Harita Lokasyon Adres Ekleme Siteleri

      Kaan Gülten
      Kaan Gülten

      30 Temmuz 2019, 02:11

      1

      Başarılı Site Dışı SEO Uygulama ve Çalışmaları
      - Arama motorlarında sıralama elde edecek kullanıcı odaklı, özel ve okuyucularda paylaşma dürtüsü yaratacak kaliteli içerikler üretmek.
      - Google'un website kalite yönergelerini benimsemek ve talimatlarına uygun stratejilerle sitenize ziyaretçi trafiği sağlamak.
      - Üst sıralarda yer alan rakiplerin web sitelerinin içerik ve performans analizleri yapılarak backlink kaynaklarından link almaya çalışmak.
      - Backlink ihtiyaçlarınızı sektörel yakınlığı bulunan otoriter sitelerden ve arama motorlarında konum elde etmiş içeriklerden temin etmek.
      - Web siteniz için tıklama alamayacağınız link çöplüğüne dönmüş sitelerde tanıtım çalışmaları yapmamak ve uzak durmak.
      - Site dışı SEO planlamanıza göre sitenize bağlanan tüm linkleri "nofollow-dofollow" olarak ayarlayarak sitenizin kalitesini korumak.
      - Google Search Console aracını sürekli takip etmek ve uyarılarını dikkate alarak etkili kullanmak.
      - Pozitif bir şekilde Google, Facebook, Instagram, Google Plus, Linkedin, Pinterest, Twitter, VK yorum ve değerlendirmeleri almak.
      - İnternet dünyasına sektörünüzle alakalı özel, yüksek çözünürlüğe sahip çok kaliteli resimler göndermek ve başkalarının kullanımını sağlamak.
      - Google analitik ya da benzer araçlar kullanılarak sitenize gelen linkleri, gelebilecek olan spam trafikleri kontrol etmek, engellemek ve reddetmek.
      - Site içeriklerinizi "Etiket (Hashtag)" kullanarak kusursuzca sosyal medya kanallarında ziyaretçilerinize sunmak ve hedef kitlenizle etkileşim yaratmak.
      - Okuyucuyu web sitenize yönlendiren, marka isminiz, anahtar kelimeniz ve iyi bir sloganla hazırlanmış TV, Radyo, Gazete, Billboard reklamları oluşturmak.
      - Firmanıza marka değeri katacak anahtar kelimelerinizle profesyonelce hazırlanmış Google Ads, Yandex Direct ve tüm sosyal medya reklamları vermek.

      Tigin
      Tigin

      12 Aralık 2017, 17:42

      1

      "SEO çalışmalarında site içi SEO %35, site dışı SEO ise %65 lik bir dilimi kapsamaktadır." ifadesindeki yüzdelere ilişkin referansınız nedir?

      Erhan Kolci
      Erhan Kolci

      15 Temmuz 2015, 13:50

      1

      Merhabalar Ömer Bey;

      SEO çalışmaları temelde 2 kısma ayrılır. Site içi SEO ve site dışı SEO. Site içi SEO, sitenizi arama motorlarına uygun bir site haline getirmeniz için yapmanız gereken işlemlerdir. Site dışı SEO çalışmaları ise tamamen siteden bağımsız çalışmalar gerçekleştirerek sitenize backlink alma işlemidir. SEO çalışmalarında site içi SEO %35, site dışı SEO ise %65 lik bir dilimi kapsamaktadır. Bu nedenle site içi SEO çalışmaları yapılmadan site dışı çalışmalar yaparsanız rakiplerinizden %35, site dışı çalışmalar yapmadan sadece site içi çalışmalar yaparsanız rakiplerinizden % 65 civarında daha az çalışma yapmış olursunuz.

      SEO çalışmaları arama motorlarında üst sıralarda yer alma işlemidir. Siteniz ne kadar üst sıralarda yer alırsa hit sayınız o kadar artış gösterecektir. Bu nedenle SEO çalışmalarının önemi oldukça büyüktür. Arama motorlarında yükselebilmek için ise site dışı SEO çalışmaları yapmak gerekmektedir. Site dışı çalışmalar forum, sözlük, blog, haber, video, sosyal medya gibi bir çok çalışma şeklinden oluşmaktadır. Bu çalışmaların tamamı backlink çalışmasıdır. Bu backlinkleri aldığınız siteler sizin sitenizi referans olarak göstermiş olur. Bir kişi sizi 10 kez referans olarak gösterirse bunun fazla bir etkisi olmayacaktır. Ancak 10 ayrı kişi sizi referans olarak gösterirse oldukça önemli bir etki yaratacaktır. Site dışı çalışmalarda backlink çeşitliliğini bu şekilde nitelendirebiliriz.

      Sektörel haber, blog sitelerinden tanıtım yazıları almanız ve bu tanıtım yazıları içerisinden sitenize referans bağlantılar (backlinkler) vermeniz sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşıyacaktır. Tabiki bu siteleri seçerken de alexa, trustrank, index, siteden link çıkış sayısı gibi daha bir çok kritere göre değerlendirip o şekilde tanıtım yazıları alırsanız daha çok fayda sağlayacaktır.

      SEO çalışmalarında önce sitenizi ve sektörünüzü analiz ederek başlamalısınız. Sonrasında rakiplerinizi tespit ederek çeşitli araçlarla rakiplerinizin backlink aldığı siteleri, çalıştığı kelimeleri gözlemleyebilir ve o kelimelere oynayabilirsiniz. Bu sitelerden backlink alarak rakiplerinizin backlink almış olduğu sitelerden backlink almış olursunuz. Site dışı backlink planlamasına bu şekilde başlayabilir ve sonrasında backlink çeşitliliği açısından diğer çalışma türlerini uygulayabilirsiniz.

    Cevapla

    Site Dışı SEO Nedir? Sorusunu Cevapla