
Misafir Kullanıcı
8 sene önce | 1322 Görüntülenme
580 tane backlink vermiş olan bir site kapanmış. Şuana kadar bir zararını görmedim ve disavow ile reddetmeyi de hiç düşünmedim. Sizce disavow ile redetsem bana artı bir dönüş sağlar mı?
Ayrıca birine SEO çalışması yaptırmıştım, beğenmedim sitem spam yedi disavow ile 500-600 tane link reddettim. Bu reddetmiş olduğum .txt dosyasını indirip 580 tane backlink veren siteyi mi ekleyeceğim.?
Eklersem daha önceki reddetmiş olduğum backlinkler zarar görür mü?
Soru çok saçma oldu, kusura bakmayın cevap bekliyorum.
26 Temmuz 2015, 00:53
Merhabalar Yusuf Bey;
Sorunuz saçma değil, aksine sektörel bir tecrübe olduğu için aslında bir çok kişiye ışık tutacağı kanaatindeyim. Hemen cevaba geçelim.
Öncelikle backlink alma işlemini tek bir site üzerinden yapmamalısınız. SEO çalışmalarında backlink çeşitliliği oldukça önemlidir. Bu backlinkler referans bağlantılar olduğu için bu bağlantıları şu şekilde gerçek hayatta özdeşleştirebiliriz. Ustalık gerektiren bir iş yaptığınızı varsayalım. Eğer bir kişi size iş yaptıracaksa daha önce sizden hizmet almış 10 kişiye sizi soracaktır. Bu 10 ayrı kişi sizi olumlu olarak referans gösterdiyse işi yaptıracak olan kişi size karşı olumlu bir izlenimde olacaktır. Ancak bu kişi 1 kişiye sizi sorsa ve o sorduğu kişi sizi 10 kez övse bunun pek bir etkisi olmayacaktır. Backlink çalışmalarında da durum bu şekildedir. Eğer sizi referans olarak gösteren sitelerin sayısı fazla ise bu durumda Google sitenizi otoriter bir site gibi değerlendirecek ve SEO gücünüz Google nezdinde o yönde şekillenecektir. Bu noktada SEO çalışmalarındaki doğallığı ön planda tutmak adına footer, sidebar gibi doğal olmayan bağlantılar almamanızı önermekteyim.
Disavow işlemi sitenize gelen zararlı bağlantıları reddetmek için kullanılır. Eğer daha önce yapılan yanlış SEO çalışmaları sitenize zarar veriyorsa bu linkleri engellemelisiniz. Daha sonraki süreç içerisinde tekrar link engelleme işlemi yapmak istiyorsanız var olan dosyanın üzerine yeni linkleri eklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bir önceki engellemek için listelediğiniz linkler tekrar sitenize gelecektir. Dolayısı ile şu an da sitenize kapanmış siteden gelen backlinkler zarar veriyorsa disavow yapmanız zararlı backlinklerin önünü kestiğiniz için bir katma değer sağlayacaktır.