Ne yaparsanız yapın arama motorlarında başarılı olamadığınızı hiç hissettiniz mi? Bunun temel nedeni muhtemelen SEO uygulamalarınızı yanlış yapmanızdan kaynaklanmaktadır. Bir başka sebebi ise rekabetin gerçekten de yoğun olması olabilir. Fakat rekabet çok yoğun değilse rakiplerinizi analiz ederek SEO çalışmalarınızda başarıya ulaşabilirsiniz.
1. SEO rakiplerinizi bulunuz
Eğer rakiplerinizin kim olduğunu bilmiyorsanız onları analiz edemezsiniz. Rakiplerinizi tanımlamanız reel iş dünyasında kolaydır. Reel dünyada rakipleriniz mağazaları ve şirket binaları ile oradadırlar. Onları kolayca tanımlarsınız. Fakat online dünyada rakiplerinizi tanımlamanız çok da kolay olmayabilir. Temel olarak rakipleriniz önemli anahtar kelimelerinizi veya uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi (long tail keywords) yazdığınızda arama sonuçlarında üst sıralarda olanlardır. Rakiplerinizin listesi uzayıp gidebilir. Bu listede en yukarıda olanları rakipleriniz olarak kabul edebilirsiniz.
2. Rakiplerinizin sitelerini ziyaret edin ve bu siteleri analiz edin
Rakiplerinizi tanımlamanızı takip eden adım onların sitelerini ziyaret ederek analiz etmektir. Eğer rakiplerinizin siteleri profesyonel olarak tasarlanmışsa, çok miktarda içeriğe sahipse, içerikleri kaliteli ise, statik veya dinamik URL kullanıyorlarsa rakiplerinizi izliyor olmanız önemlidir. Bu türde basit bir inceleme rakiplerinizin Web’deki varlıklarının ne kadar profesyonel olduğu hakkında size birçok bilgi verecektir. Bu bilgi aynı zamanda rakiplerinizin arama motorlarındaki sıralamalarının nedenleri hakkında açıklayıcı olacaktır.
3. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri analiz edin
Anahtar kelimeler, SEO başarısı elde etmede her zaman için en önemli faktör olmuştur. Dolayısıyla rakipleriniz anahtar kelimeleri doğru olarak kullanıyorsa arama sonucu sıralamasında daha iyi bir konumda olacaklarını tahmin edebilirsiniz. Rakibinizin kullandığı anahtar kelimeleri tahmin etmekte güçlük çekebilirsiniz. Ayrıca tahmin ettiğiniz en önemli anahtar kelimeler dahi onların listelerinde olmayabilir. Bu noktada sizin anahtar kelimelerinizi kullanıp kullanmadıklarını kontrol edin. Hiç yoktan iyidir.
Alternatif olarak, normalde kendi siteniz için de kullanabileceğiniz site içindeki kelimelere göre en iyi anahtar kelime bulma araçlarını, rakiplerinizin sitelerinde kullanmış olabilecekleri anahtar kelimeleri bulmak için kullanabilirsiniz(örnek; Website Keyword Suggestion). Bu aşamada kendi siteniz için atlamış olabileceğiniz birçok anahtar kelimeyi de keşfedebilir ve bu anahtar kelimeleri kendi sitenizi optimize etmek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelerinin sıklığını da kontrol etmelisiniz. Keyword Density Cloud bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında anahtar kelimelerin kullanım yerlerini de kontrol edin: başlıklar, metataglar, image taglar, URL vs gibi.
4. Rakiplerinizin backlinklerini kontrol edin
Backlinkler iyi SEO sıralamasının bir diğer belkemiğini oluşturmaktadır. İşte bu yüzden rakiplerinizin backlinklerini etraflıca incelemeniz gerekir. Sayılarına, kaynaklarına ve bağlayıcı tekslerine vs. Bakınız. Rakiplerinizin bağlantılarından kendiniz için fikirler de elde edebilirsiniz. Backlink analizi için şu araçları kullanabilirsiniz. Backlink Anchor Text Analysis ve Backlink Summary.
5. Diğer SEO faktörlerini kontrol edin
Anahtar kelimeler ve backlinkler önemlidir, fakat her şey değillerdir. Bunlardan başka rakiplerinizin sayfa olarak önemi gösteren Google’daki Page Ranklerini de kontrol etmelisiniz. Rakiplerinize ait sitelerin arama motorlarında indekslenen sayfa sayıları da önemlidir ve kontrol edilmelidir.
6. Rakiplerinizin sosyal medyadaki varlığını değerlendirin
Sosyal medya internet trafiğinin bir siteye akmasını sağlayan önemli bir işleve sahiptir. Bu yüzden rakiplerinizin sosyal medyadaki varlıklarını kontrol etmeniz önemlidir. Fakat, bu kontrolü yapmak ne yazık ki kolay değildir. Yine de sosyal imleme sitelerinden araştırmaya başlayabilirsiniz. Rakiplerinizin bu sitelerde postlarının olup olmadığına ve ne kadar popüler olduklarına bakınız. Twitter ve Facebook iki büyük internet trafiği kaynağıdır. Dolayısıyla buralarda rakiplerinizin, varsa eğer, profillerini incelemeniz bu konuda size fikir verecektir.
7. Rakiplerinizin PPC (Tıklama başına ödeme) reklamlarını analiz edin
Birçok işletme PPC reklamlarının kaliteli trafiği SEO’ya göre daha ucuz ve etkin bir şekilde çektiğinin farkına var mıştır. Google Ads, PPC reklamları için tercih edilen bir uygulamadır. Google haricinde bu türden PPC reklamının verileceği kaynaklar olsa da Google bu konuda son derece ileridir ve rakiplerinizin reklamlarına kıyasla size ait reklamların ne kadar iyi çalıştığını gösteren Analyze Competition aracını sunmaktadır.
Rakiplerinizi izlemek asla bitmeyecek bir çabadır. Bu makalede belirtilen tüm öneriler son derece zaman alıcı uygulamalardır. Fakat çevrenizdeki dünya hakkında fikirsiz kalmamak için zamanınızı harcamalı ve analizlerinizi yapmalısınız. Rekabette rakiplerinizi geçemeseniz bile kesinlikle onlardan öğrenecekleriniz olacaktır. Bu da SEO çabalarınızın daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Öncelikle merhabalar.
Ben bir site açtım ansiklopedi sitesi. Siteye 100 küsür içerik girdim. Siteye Google üzerinden bir Allah’ın kulu gelmiyor. Anlam veremedim gitti. Bir sıkıntı olacağını düşünüyorum. İlgilenirmisiniz?
yazının çeviri açısından düzgün olduğunu düşünüyorum fakat keşke çevirinin yapıldığı adresi de belirtseydiniz daha etik olurdu.
bu yazınızı okumadan tamamen kendi siteme odaklanmıştım.artık rakip sitelere de önem vereceğim. Teşekkürler bilgi için.
Harika bilgiler, her web tasarımcısının bilmesi ve uygulaması gerekenler içeriyor. Tebrikler.
yakından takip ediyorum makalelerinizi gerçekten faydalı bilgiler teşekkürler hocam
Rakip analizi SEO çalışamalarında çok önemli, bu açıdan çok önemli bir makale.
rakiplerin analizi ve durumları gercekten önemli bu konuda güzel bir makele
bu güzel bilgiler için sizlere özellikle böyle güzel bilgi veren bir site için Kaan abiye çook teşekkürler.
ön muhasebe hakkında bir araştırma yaptım rakipler sağlam önerilerinizi uyguladım 3 ay da 1 sayfaları zorluyor sitelerim. Teşekkürler
Bilgiler için teşekkür ederim. Gerçekten işe yarar bilgiler var içinde.
yazdıklarınızı uygulamak biraz zaman istese de sonuç alınıyor. Bilgiler için tşkler, iyi çalışmalar
Verdiğiniz bilgiler için çok tşkler. sizler gibi işinin ehli insanlarda püf noktaları öğrenmek güzel şey
Çok güzel ve faydalı bir makale, ellerinize sağlık. Bunları uygulamak biraz zaman istiyor.
çok yararlı bilgiler hocam bu güzel bilgilendirme adına seohocasi.com editörlerine teşekkür ederim.
Çok teşekkürler hocam takipcinizim bizleri bir nevi bilgilendiriyorsunuz Takibe devam 🙂
SEO konusunda gercekten iyisiniz.
Forumlarda bile Adiniz geciyor.
Bu Guzel Bilgi icin teşekkürler.
Çok güzel bir makale olmuş ama keşke rakip siteler nasıl analiz edilir yazsaydınız.
vermiş olduğunuz bilgi gerçektende yön gösterici olmuş bana öneri sunduğunuz için teşekkür ederim
konuyu tek nefeste okudum paylaşımlarınız içinteşekkürler sizi sürekli takip ederek bilgi sahibi oluyoruz.
SEO konusunde gerçekten açık bir şekilde dile getirmişsiniz teşekkürler.
yine çok yararlı bir makale olmuş ellerinize sağlık kaan beyinde dediği gibi bu site artık sektörde bir marka oldu SEOcuyum diyip geçinenler hep bu siteden aldıkları bilgilerle birşeyler öğrenmişlerdir.
backlink analizi yapmak rakip hakında bilgi almak gerçekten çok faydalı
Teşekkür ederim bu faydalı bilgi için. Bu sayede rakiplerimi daha iyi analiz etmeyi öğrendim.
Güzel bir konuya daha değinmişsiniz. Bir çok kişi SEO yaparken rakiplerini dikkate almıyor.
sertac kaya bey. Bir yere gelmenin bir önemi yok. Çalışmış çabalamış gelmişsinizdir. Benim anlamadığım kendini övecek kadar düşmüş görünüyorsun. Bi Laf vardır: Böcek olmayı kabul edenler, ayaklar altında kalmaktan ve ezilmekten yakınmamalıdırlar. Kolay gelsin.
Teşekkürler hocam güzel makale olmuş. Rakip analizi SEO ‘nun olmassa olmazlarındandır
gerçektende SEO hocasi çok güzel bi noktaya el basmısınız.öncellikle SEO bence rakip siteleri elle almak ile başlamalı.. Bu şekilde kontrolü hareket edildigi taktirde çok güzel ve verimli sonuçlar alınıyor makale için sagoll.
Sektörel bir kelimede profesyonel derecesine yakın çalışmalar yapmamıza rağmen son derece abuk subuk siteleri geçemiyoruz. Bunun nedenleri neler olabilir?
SEO’da Rakip siteleri analiz (incelemek) etmek için hazırlanan bu makale için teşk. ediyorum.faydalı bilgiler.
long tail keywords yazmışsınız hocam. Bunu nereye yazıp entera basıoruz? bu kelimeyi açıklar mısınız rica etsem.
fuub formunda SEOteknik.net isimli sitemin tanıtımı 3 kez yolladıgı halde neden yayınlanmadıgını anlamak icin muneccim olmaya gerek yok.. tutusma durumları var sanırım. Bukemedigin eli opeceksin derler buyuklerimiz. Ben size bundan 3 ay once yorumlarda bir domain alacagım SEO ile ilgili ve 3 ayda o domainin SEO aramasında nerelere gelecegini soylemistim hatırlarsan sevgili kaan gulten. Bu saatten sonra formunda sitem cıksa ne olur cıkmasa ne olur. onumuzdeki aylarda sıralamayı iyi takip et. İyi calısmalar.
Merhaba Sevgili Sertaç, Forumda yazdığında tanıtım yazılarının hiçbirinden bir haberim yok. Çünkü iş yoğunluğum sebebiyle fuub da çok aktif olamıyorum. SEO Hocası sektörde çok güçlü bir marka durumundadır ve site filtrede olsa dahi ismi herkes tarafından mutlaka bilinecektir. Ancak sizin bir iki sıra yukarı çıkmanız sonrasında yaptığınız bu acemice tutum ve el öpme gibi tabirleriniz hiç yakışmadı. Zira ben, (beni tanıyanlar bilir) sektörde birçok kişiye yardımcı olmuş ve elinden tutmuşumdur. Sizin sitenize 1 kez bile girmememe ve sitenizin ismini dahi bilmememe rağmen, kasıtlı bir engel olduğumu söylemeniz kendi hüsnü kuruntunuzdan başka bir şey değildir. Olumlu yaklaşımlarınız sonrasında sektörün ve diğer sektöre gönül veren arkadaşların gelişmesi ilerlemesi ve karşılıklı istifade için iyi diyalog kurmak ve yardımcı olmak isterim.