Temel SEO denildiğinde akla ilk gelen kriter veya analizlerden birisi sitemap.xml dosyasının analizidir. Çünkü sitemap dosyası taranabilirlik açısından son derece önemli role sahiptir. 

Sitemap Dosyası Nedir? Ne İşe Yarar?

Sitemap dosyası; web sitenizde olan URL’lerin listelendiği, genellikle xml türünde olan dosyadır. Google botları web sitenizi tararken sitemap.xml dosyasında yer alan URL’leri tarayarak web sayfalarınıza rahatlıkla ulaşır. 

Google, web sitesini daha rahat bir şekilde tarayabilmek için sitemap dosyasından yardım almaktadır. Sitemap dosyası ile Google’a önemli gördüğünüz sayfaları bildirmenizi sağlar. Ek olarak site haritasında yer alan bilgiler ile Google’a web sayfalarınız hakkında ekstra bilgiler sunabilirsiniz. Web sitenizde index veya tarama problemleri varsa ilk olarak sitemap.xml dosyasının analiziyle başlamanız gerekmektedir. 

Eğer ki Sitemap.xml dosyanızda taranmaması gereken URL’ler varsa veya 200 durum kodu haricinde açılan URL’leriniz varsa sitemap.xml dosyanızı etmeniz SEO noktasında sağlıklı olacaktır.

sitemap analizi nasıl yapılır

Sitemap Analizi Neden Önemlidir?

Google web sitelerini tararken birçok yerden yardım almaktadır. Bunlar arasında site içerisinde kullandığınız linklemeler, backlinkleriniz, Search Console URL denetim aracı ve sitemap dosyası gibi birçok yerden yardım almaktadır.

Eğer site içi linklemeleri ve backlinkleri kullanmıyorsanız Google web sayfalarınızı rahat bir şekilde bulamayacaktır ve bu durum direkt olarak SEO performansınızı etkileyecektir. Oluşturduğunuz içerikler ne kadar SEO uyumlu ve kaliteli olursa olsun Google tarafından taranmadığı sürece serpte listelenmeyecek ve organik trafiğiniz artmayacaktır.

İşte bu noktada sitemap.xml dosyası devreye girmektedir. Google, sitemap dosyanızı ziyaret ederek web sayfalarınızı görür ve taramaya başlar. Eğer SEO noktasında içeriğinizin ciddi bir problemi yoksa Google içeriğinizi indexleyecektir.

Doğru Bir Sitemap Dosyası Nasıl Olmalıdır?

Sitemap analizine geçmeden önce doğru bir site haritasının nasıl olması gerektiğini bilmemiz gerekir. Google Search Central’da yayınlanan sitemap kılavuzunda yer alan bilgileri sizlere özetlemem gerekirse önemli gördüğünüz ve standart olan web sayfalarınızın tamamı sitemap dosyasında yer almalıdır. Strandart sayfalara ise genel olarak canonical etiketi doğru belirtilen, 200 durum koduna sahip ve noindex olmayan web sayfalarını baz alabiliriz. Eğer ki web sayfanız birçok dile hitap ediyorsa site haritasında diğer dil versiyonlarını belirtebilirsiniz. Ekstra olarak site haritanızda 50.000 URL’den fazla URL olmamalıdır.

Sitemap Analizi Nasıl Yapılır?

Sİtemap analizi en hızlı şekilde Screaming Frog aracıyla yapabilirsiniz. Screaming Frog harici Ahrefs ve Semrush araçlarıyla rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu araçlar haricinde Yandex Webmaster ile anlık olarak sitemap doğrulaması gerçekleştirebilirsiniz.

Screaming Frog ile Sitemap Analizi Nasıl Yapılır?

Screaming Frog ile sitemap analizi yapmak için ilk olarak tarama modunu değiştirmemiz gerekmektedir. Tarama modunu değiştirme için üst sekmede bulunan “Mode > List” seçeneğini seçiniz.

Screaming frog sitemap analizi

Bu işlemleri yaptıktan sonra “Upload > Download XML Sitemap...” seçeneğine tıklıyoruz. Ardından açılan ekrana sitemap.xml dosyamızın URL adresini belirtiyoruz.

Screaming frog sitemap analizi 2

Sitemap.xml dosyanın adresini belirttikten sonra Screaming Frog otomatik olarak taramaya başlamaktadır.

Screaming frog sitemap analizi 3

Tarama bittikten sonra sitemap dosyanızda yer alan 3xx, 4xx, 5xx URL’leri rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Screaming Frog ile aşağıdaki sitemap analizlerini de rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sitemap dosyanızda olmayan URL’leri
  • Sitemap dosyanızda bulunan Non-İndexable URL’leri
  • Sitemap dosyanızda birçok kez geçen URL’leri
  • Yetim sayfaları (Orphan Pages ) bulmak için

Sitemap dosyanızda olmayan URL’leri bulmak istiyorsanız “Mode > Spider” alanını seçiyoruz. Ardından “Configration > Spider” alanını seçiyoruz. Daha sonra açılan pencerede aşağıdaki görselde işaretlediğim alanları dolduruyoruz.

Screaming frog sitemap analizi 4

 Ardından normal tarama yapar gibi web sitemizi taratıyoruz. Tarama işlemi bittikten sonra “Crawl Analysis > Start” alanına tıklıyoruz.

Screaming frog sitemap analizi 5

Bu işlem bittikten sonra “Sitemap” sekmesine gelerek dosyanızda bulunan detayları öğrenebilirsiniz.

Yandex Webmaster ile Sitemap Kontrolü Nasıl Yapılır?

Yandex Webmaster ile anlık olarak sitemap dosyanızdaki hataları gözlemleyebilir ve kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bunun için web sitenizi Seach Console kurar gibi Yandex Webmaster kurmanız gerekmektedir. 

Kurulum yaptıktan sonra “Tools > Sitemap validator” alanına geliyoruz. Sitemap URL adresimizi yazdıktan sonra “check” butonuna tıklıyoruz ve karşımıza sitemap dosyamızın detayları geliyor. 

Yandex Webmaster ile sitemap analizi

Sonuç Olarak

Temel SEO analizlerinde yapılması gereken sitemap dosyası analizini gerçekleştirerek sitemap dosyanızda bulunan hataları giderebilirsiniz. Bu sayede web sitenizin taranabilirliği artacak ve bu da SEO performansına olumlu etki edecektir.