SEO Uyumlu Makale – A’dan Z’ye Kaliteli İçerik Rehberi

SEO çalışmalarının altın anahtarı, SEO ajanslarının ve uzmanlarının biricik sevgilisi, Google’ın can dostu SEO Uyumlu Makale için, size internette görüp görebileceğiniz en zevkli ve en dolu dolu içeriğini hazırladık. Başından sonuna, yani alfabesini en baştan sindire sindire öğreneceğimiz bu içerikte, aklınıza takılan tüm seo uyumlu makale sorularına en güncel ve en kolay anlaşılır haliyle yanıt bulabileceğinizi umuyoruz.
Rehber içeriğin hemen başında belirtmek isteriz ki;kaliteli içerik oluşturmak için yapacağınız araştırmaları, daima yazılı içeriklerin bulunduğu kaynaklardan faydalanarak yapın.
Görsel tarzda anlatım, her ne kadar hafızanızda yer edinse de, örneklerin bizzat üzerinde uygulandığı bir içeriği incelemek pratikte çok daha faydalı olacaktır sizlere.

En başından demiştik; İçerik Nedir?

Günümüz dijital ortamında, İçerik Kral’dır. Yazılısından seslisine, görselinden görüntülüsüne internet ortamında varıyla yoğuyla her şey içeriktir! Fakat bunların milyarları hatta trilyonları bulan sayılarla birbirinin benzeri, ya da birebir kopyası halinde karşımıza çıkması bizleri “ nitelik “ arayışına yöneltti.
Nitelik, aynı zamanda beraberinde özgünlüğü de getirdi. Yani, bir içerik hem nitelikli hem de özgün ise gerçekten “ Kral “ ünvanını sonuna kadar hak ediyor demektir.

Yazılı içerik alanında ise, gerçekten “ Kral “ arıyorsanız, ona da kısaca Seo Uyumlu Makale diyebilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

Bu konuda araştırma yapan birçok arkadaşımız, aslında direkt olarak teknik bilgi bombardımanına tutulduğu için, anlamakta ve sonrasında pratiğe dökerken biraz sorun yaşayabiliyorlar.
O yüzden, standart içeriklerden farkını en anlaşılır şekilde belirterek başlamakta fayda var:

  • Google açısından, diğer içeriklerle arasında kalite farkını gösteren yapıya sahiptir. Arama motorlarının örümcek diye tabir edilen bot yazılımları, bu tarz içerikleri diğerlerine nazaran daha kolay tarayıp, verilerini işleyebilmektedir.
  • Diğer düz içeriklerle arasındaki en büyük farklardan biriside, ziyaretçiyi tam olarak aradığı bilgiye ulaştıracak nitelikte olmasıdır. Bu niteliğinden dolayı gelen bir özelliktir. Zira seo uyumlu makale yazarken sadece şeklen değil, içeriğin detayına ve okuyucuya verdiği bilgisine de son derece özen gösterilir.
  • SEO Uyumlu Makale hazırlamak, başta web sitelerinin arama motorları üzerinde anahtar kelime bazlı yükselmesinde etkilidir. Alacağınız SEO hizmetleri dâhilinde, web sitenizdeki teknik sorunların çözümü ve içeriklerinizin bu kalitede yayında olması sizleri rakiplerinizden her zaman birkaç adım öteye taşır.

Kısaca, yazar açısından tercih edilen olmak, alıcı açısından arama motorlarında hedeflediği sıralamalara ve ziyaretçi kitlesine ulaşabilmenin parolasıdır seo uyumlu makale.
Fakat her yazar veya içerik oluşturucu bu konuda “ En iyisini ben yazarım!” iddiasında olsa da, çoğu zaman abartılan veya önemli noktalarda atlanan kısımlar olmuyor değil.

Gelelim, en başından itibaren hem teknik hem de akıcı ve okunabilitesi yüksek bir içeriğin, SEO uyumlu şekilde nasıl yazılacağına.

  1. İçerik yazarlığı için, yazılacak içeriğe hâkimlik, araştırma ve düzenleme esastır.

Nitelikli İçerik Temelleri

İçerik, kraldır.” sözü, web dünyasında bir mottodur. Hatta son zamanlarda içerik konusunda çeşidi ne olursa olsun, orijinal ve özgün olması kadar değerli başka bir web argümanı yoktur diyebiliriz. Bu nedenle, seo uyumlu makale yazmanın ilk şartı kesinlikle özgün yani benzersiz olmasıdır.
1- Özgünlük:
Özgün bir içerik, özellikle arama motorları gözünde benzersizliği açısından son derece önemlidir. Google, yeni algoritma güncellemelerinin tamamını artık nitelikli ve özgün içerik standartlarını baz alarak yapıyor. Bu da, içeriğin benzersizliği konusunda hem yazana hem de sitesinde kullanana sorumluluklar yüklüyor. Kopya içerik, özellikle diğer web sitelerinden izinsiz alarak yayınlanıyorsa, bu yeni eklenen web sitesine faydadan çok zarar getiriyor.Hem arama motorları sıralamalarınızda keskin düşüşlere, hem de ziyaretçi sayınız ve sayfada kalma süreleri açısından sizi muhtemelen en kısa sürede internetin tozlu raflarına kaldıracaktır.
2- Okunabilirlik:
Bu şartı yerine getirebilmek için, öncelikle noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Noktalama işaretleri sayesinde, yazının karşı tarafa tam olarak yansıtmak istediğini gereğinden fazla kelime kullanmadan veya açıklamalara girişmeden vermemiz son derece basit. Okunabilirlik, noktalama işaretlerinin kullanımında dikkat etmemiz gerektiği kadar; okuyucuya basit kelimeler ve düzenli cümleler sunarak sağlanabilir.
3- Hâkimiyet ve Yetkinlik:
İçerik yazarları, elbette yazdıkları her konu hakkında en ince detay ve ayrıntılarına kadar bilgi sahibi olamazlar. Rutin gündem konuları veya içerik kategori dahi olsa, kaleme alacakları içerikler hakkında ön araştırma hazırlığı yapmaları kesinlikle önemli. Mesleki uzmanlık derecesinde olmadığı sürece, internet üzerinden ve özellikle güvenli kaynaklardan edineceği bilgileri ön hazırlık için derlemeye dikkat etmeli. Bu bilgilerin, farklı kaynaklardan derlenmesi yazarın kendi yorumu ile özgün şekle sokabilmesi açısından da son derece önemli. Belirli kalıplara bağlı kalmak yerine, bilginin doğruluğundan sapmadan kendi yorumu ile yeni bir metin hazırlaması çok daha faydalı olacaktır okuyucular için.
4- Sıralı Düzenleme:
Her okuyucu elbette, aradığı bilgiye bir an önce erişmek ister. Makale yazımının 3 ana bölümü olan Giriş – Gelişme- Sonuç kısımlarında da, okuyucuyu sabırsızlandırmadan şu şekilde bir düzenlemeye gitmek en iyi seçim olacaktır. Giriş bölümünde, içeriğin yazılış sebebi ve bu içerikte okuyucunun neleri bulabileceğini anlatın. Gelişme bölümü, içeriği okuyan için aslında en önemli alandır. Buradan bilgi, bilginin açıklaması yer almalıdır. Okuyucuyu, aradığı bilginin yanı sıra, aklında soru işareti bırakmayacak şekilde de aydınlatılması çok verimli bir gelişme bölümü için şart. Sonuç bölümünde ise, içeriğin okuyucuya neler kazandırdığı konusunda daha keskin mesajlar yer almalı. İçeriğin bütünü göz alındığında, sonuç bölümü okuyucunun ne içim burada olduğunu ve sonuç olarak içerik sayesinde nelere sahip olduğunu net mesajlarla karşıya aktarmalı.
İçerikte Tekniğin Temelleri
Oluşturulacak SEO Uyumlu içerikler için dikkat edeceğiniz bazı teknik konular, Google arama motorunun özellikle bu alanda çok dikkat edilmesini bizzat bloglarında, resmi hesaplarında ve sosyal medya paylaşımlarında paylaştığı detaylar aslında. Her ne kadar, bazı uzmanlar tarafından farklı görüşlerle yorumlansa da, özellikle deneyime ve mantığa en uygun teknik detayları aşağıda bulabilirsiniz.
1- Anahtar Kelime Kullanımı:
Anahtar kelime ( Odak Kelime ), seo uyumlu makale oluşturulurken, tek esas nokta gibi düşünülse de tek dikkat edilecek yer değildir açıkçası. Evet, içeriklerinizde anahtar kelime kullanımı başta arama motorları açısından son derece önemli. Ama anahtar kelime kullanımı yaparken içeriğin bu kelimelerle donatılması, faydasından daha çok zararına neden olmakta.
Aynı zamanda, gereksiz ve sıklıkla içerik içerisinde kullanılması, spam ( istenmeyen / sürekli tekrar ) içerik olarak damgalanmasına dahi sebep olabilir. İdeal bir seo uyumlu içerik yazımında, yazınızın genel kelime sayısına oranla %1 - %3 arasındadır.
Yani, 100 kelimede en az 1 – en fazla 3 defa kullanmaya dikkat edilmeli. Bu sayede, içeriğin hem okumasındaki akıcılık kalitesi bozulmamış olur, hem de arama motorlarında içeriğin bütünüyle anlamlı olan şekli spam değerlendirmesine neden olmaz.
2- Alt Başlık Kullanımı:

İçerik hazırlayan arkadaşların, özellikle okuyucunun memnuniyetini arttırmaları için alt başlık kullanımı, seo uyumlu makale hazırlama konusunda ellerindeki en iyi silahtır. Alt başlıklar, içeriğin bütünü halinde farklı konulara da değinerek; hem okuyucuya ekstra bilgi edinme imkânı, hem de hedefiniz olan sıralamalar ve daha fazla ziyaretçiler için alternatif yollar sunar. Ayrıca, alt başlık kullanımında semantik yazım şekli kullanımı da oldukça basittir.
Dipnot1: ( H1, H2, H3 Alt Başlık Kullanımı )
Seo uyumlu içerik oluşturacağınız zaman, araştırmalarınızda karşınıza en çok çıkan teknik tabirlerden birisi de bu H Tag ( Heading Tag- Başlık Etiketi) tabiridir. H1-H2-H3 sıralaması ise içerik içerisinde kullanacağınız alt başlıkların boyut ve sırasını belirtir. Bu tarz içerikler, özellikle günlük içerik üretiminin çok sık yapıldığı haber sitelerinde sürekli karşımıza çıkar. İçerikte bu sıralamanın kullanımı da, 1-2-3 vb. şeklinde olur. H1, ana başlıktır. H2, ikinci alt başlık veya gelişme bölümü içindir.
H3, üçüncü alt başlık veya sonuç bölümü içindir. Devamı ise, daha çok konuyla alakalı kısa dip notlar barındıran bölümler için tercih edilir. Arama motorları açısından, hem içeriğin hiyerarşisi hemde, niteliğinin içerik bütünlüğünde korunduğu anlamına geldiği için oldukça değer verilen bir yazım tekniği unsurudur. Başlıktan ziyade, mantıken bu etiketleri içeriğin ilgi çekeceği kısımlara okuyucu dikkatini çekmek için kullanabilirsiniz.
Dipnot 2 : ( Semantik Yazım Şekli Nedir? )

Semantik yazım şekli, seo uyumlu makale yazımı için ekstra bir avantaj tekniğidir. Şöyle ki, Google arama motorunda herhangi bir arama yaptığınızda; size arama sayfasının altında bazı öneriler sunar.
Bu öneriler, arama yaptığınız sözcük veya terimlerin diğer arama yapan ziyaretçiler tarafından hangi kombinasyonlarda yapıldığını da öneri biçiminde sunar.

Örneğin, bir markayı aradığınızda muhtemelen o ara en çok aratılan marka bir ürünün adını, marka hakkında yorumları, marka hakkında tarihi bilgiyi vb. gibi arama terimi önerilerini de size alternatif olarak sunar.

Semantik, teknik bir stil olmasına rağmen H Tag ( Başlık Etiketi ) ile kullanımı aynı zamanda içeriğin niteliğini bir kat daha arttıracaktır.

Ciddi anlamda, yazınızın aranma hacmini ve ziyaretçi erişim kalitesini arttıracak bir yöntemdir.

3- Görsel Destek:
Yazılı içeriklerin, özellikle okuyucu tarafından en çekici yönü verilen bilgi veya değinilen konu hakkında akılda kalıcı, özgün ve uyumlu bir içerik ile desteklenmiş olmasıdır.
Nasıl ki; 1 haber fotoğrafı on binlerce kelime denk tek görsel duyguyu karşıya net biçimde geçirebiliyorsa, içeriğinizdeki görsel desteği de seo uyumlu makale için neredeyse aynıdır.
Görsel seçimlerinde, Google’ın “kopya” kapsamına aldığı hususlardan birinin de dijital görseller olduğunu unutmayın. O yüzden, daima telif yani herhangi bir hak ihlali olmayan görseller kullanmaya dikkat edin.
Öneri:

Bu tip telifsiz görseller, internette yapacağınız kısa bir araştırma ile elde edinilebilir. Özellikle, bazı web servisleri bu konuda ücretli veya ücretsiz olarak bu hizmetleri vermektedir. İ
4- Püf Noktalar:
İşte burada, tecrübe ile elde edilmiş başarılara kulak vermek gerekecek.

  • İçeriklerinizin ana ve alt başlıklarını, 3 kelimeden az – 8 kelimeden uzun tutmamaya çalışın.
  • İçeriklerinizde, ortalama cümle uzunlukları 8-12 kelime civarında olsun.
    Fazlası, okuyucu açısından ve yazım stilinizde, noktalama sorunları sebebiyle anlam kaymalarına neden olabilir.
  • Anahtar kelimenizi, ana başlığınızda geçirin.
  • Anahtar ( Odak ) kelimenizi, ilk paragrafınızda geçirin.
  • 400 kelime altı içerikler, artık Google ‘ın gözünde neredeyse fındık fıstık.
    Her ne kadar sunduğu bilgi açısından daha kısa içeriklerinizde bilgi niteliği yüksek olsa da, bunun okuyucuya detaylandırılmaması içeriği maalesef ikinci plana itiyor.
  • Hazırlık aşamasında, anahtar kelimelerinizin web üzerindeki popülaritesini yani hacmini analiz edin.Kelime grubunuzun seçerken, yardımcı anahtar kelime tespitlerinizi de içeriğinizde geçirmek üzere bir yere not edin.
  • Yüksek aranma hacmi olan kelime veya kelime gruplarında, hedefiniz ilk sayfalarda yer almaksa, liste başındaki içerikleri inceledikten sonra hedefe direkt değil – dolaylı yollardan ulaşmayı hedefleyin!

b. İçerik yazarı, web servisleri ile strateji belirleyebilmelidir.
Bu konuda, uzmanlık veya deneyim sadece içerik yazarlığı ile sınırlı değil. Uzmanlık ve deneyim;rekabete ayak uydurabilme, gelişmeleri takip edip uygulayabilme ile mümkündür günümüzde.
Bunun içinde, özellikle web dünyasında var olan ücretli veya ücretsiz servislerin kullanabilir bir yetkinliğe sahip olmak önemli. Servislerin, ne amaçla kullanılacağını, sorun tespitlerinin nasıl yapılacağı, çözümler için hangi yolların planlanacağı seo uzmanı açısından ne kadar mühim ise, içerik yazarı içinde bir o kadar önemlidir. Bu servisler, özellikle analiz konusunda SEO açısından üst sıralarda yer almayı hedefleyenler için oldukça önemli. Rakip analizi, kelime analizi, kelime yoğunluğu analizi, kelime rekabeti analizi gibi birçok standartta bu tip servislerden faydalanmamız mümkün.
Bu servisler arasında, en çok ihtiyaç duyacaklarımızı sizler için kısaca anlatalım:

1-  Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Ads kullanıcıları için, Google ‘ın sağlamış olduğu bu servis aslında anahtar kelime analizi için piyasada güvenebileceğiniz ve sıklıkla tercih etmeniz gereken en iyi hizmetlerden biridir. Aratacağınız anahtar kelimeler için hem kombinasyonlarını, hem de aranma hacmi ve o kelimelerin Google Ads ağındaki TBM değerlerini kolaylıkla analiz edebilirsiniz. Bu sayede, organik bir işlem türü olan seo çalışmalarınızda, sadece seo uyumlu makale ile yol kat edebileceğimizi düşünürsek ciddi bir analiz aracı olarak değerlendirebiliriz. Arama yaptığınız kelimelerin, Google üzerindeki aranma hacimleri ve ortalama TBM değerlerini görerek, rekabet analizi konusunda fikir edinebilirsiniz.

2-  Infinite Suggest
Yabancı bir servis olmasına rağmen, hem ücretsiz hem de birçok Google lokasyonunu ve Dünya’da kullanılan dili desteklediği için gerçekten harika bir servis diyebiliriz. Arama yapacağınız kelime için, sizlere aranma hacmi en yüksekten, orta ve daha az olan birçok kelime önerisini vermektedir. Bu sayede, seo uyumlu içerik üretmek için oldukça önemli olan anahtar ( odak ) kelime arayışı için size ciddi katkılar sunacak. En güzel yanı ise, tamamen ücretsiz bir servis olması.
3-  Seorch
On-page ( Sayfa Üzeri ) seo kriterlerinden tutunda, kelime analizi ve kelime yoğunluğu hesaplama aracına kadar, birçok ücretsiz hizmeti barındıran güzel bir servis. Türkçe sonuçlar konusunda da son derece başarılı. Web sitenizin, yazılım açısından önemli olan seo kriterlerine olan uygunluğuna kadar birçok detayı bu servis içerisindeki hizmetlerle rahatlıkla sorgulama şansınız var.
4-  Kparser
Aslında ücretli bir servis olmasına rağmen, sınırlı bir limite kadar ücretsiz sorgulama ve kullanma hakkı veren bu hizmet sitesi, kelime yoğunluğu analizi, domain ( alan adı ) analizi, sosyal medya üzerindeki anahtar kelimelerinizin durumu, trend ( popüler ) benzer arama terimlerine kadar çok ciddi ve kayda değer öneri ve analizleri bu servis içerisinde bulabilirsiniz.
5- Keywordseverywhere
Aslında online bir servisten ziyaret, tarayıcı tabanlı eklenti hizmetidir. Servisin, Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi en çok tercih edilen tarayıcılar için eklentileri mevcut. Bu eklentiler sayesinde, ziyaret ettiğiniz web sitelerinin kelime yoğunluğu, kelime analizleri, anahtar kelimelerdeki 12 aylık istatistik durumu gibi detaylı ve işe yarar bilgilerine ulaşmanız mümkün. Ayrıca, büyük e-ticaret platformlarında satışta olan ürünlerin Google üzerindeki aranma kapasitelerini de bu eklenti sayesinde hızlıca öğrenmeniz mümkün. E-ticaret siteleri için, seo uyumlu içerik oluşturacak müşteri ve içerik yazarları, bu sayede ürünlerin içerik pazarlaması planlamasında da avantaj sağlamış olurlar.
**Bonuslar**
İçeriklerinizi yukarıda yer alan tüm teknik ve nitelik kurallarına göre oluşturduğunuzda, muhtemelen yükselen bir ivme ile kaliteyi yakalayacağınıza şüphe yok. Bunu yanı sıra, özellikle bu alandaki gelişmeleri takip ederek, en son teknik ve yöntemler hakkında da bilgi edinmeyi, bilgiyi kovalamayı ihmal etmeyin. İçeriklerinizi oluşturduktan sonra, yapmanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz diğer noktaları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçeriklerinizin özgünlüğünü mutlaka test edin!

İçerik özgünlüğü, özellikle arama motorları açısından, içeriğin değerlendirilmesi için son derece önemli bir nokta. Oluşturduğunuz içeriklerin, her ne kadar kaynaklardan faydalanılarak oluşturulmuş olması normal bir şeyse de, o kaynakları taklit yani kopyalamak sizin ve web siteleri için ölümcül bir hatadır.
Tavsiye Servis: Türkçe dili dâhil, sadece üye olarak 1000 kelimeye kadar tek seferde özgünlük testi yapabileceğiniz Prepostseo servisini tercih edebilirsiniz. Bu servis, birebir alıntıları tespit ettiği kadar – yazılardaki benzerlik oranlarını da kolaylıkla sunmaktadır.

  • İçeriklerdeki imla ve noktalama hatalarını erken tespit edin!

İçeriklerinizin, okuyucu açısından en önemli cazibe avantajı; okunabilirliktir. Yani, anlam bozukluğu olmadan, akıcı ve anlaşılır bir içerik her zaman 1-0 öndedir. O yüzden, içeriklerinizi yayına almadan önce son bir defa gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.

Tavsiye Editör: İçeriklerinizi en sık ve en sağlıklı şekilde oluşturabildiğiniz editörlerin başında gelen Microsoft Office Word üzerinde, bu da mümkün aslında. F7 kısa yolu ile oluşturduğunuz içeriklerdeki özellikle yazım ve imla hatalarını kolaylıkla tespit edebilir ve düzeltebilirsiniz.

  • İçeriklerinizde, özellikle hizmet ve ürün tanımı yapıyorsanız kesin ifadelere yer verin!

Ticari amaç taşıyan şirket siteleri ve e-ticaret siteleri başta olmak üzere, kesin ifadeler ve doğrulanmış verilere yer vermek oldukça önemlidir. İçeriğin kalitesi ve ilgi çekiciliği adına olduğu kadar, ziyaretçi ve potansiyel müşterilerinizin tam olarak aradığı soruların yanıtlarına kesin yanıtlar vermeye dikkat edin.

  • Hangi konuların ilgi çekici ve popüler olduğunu Google Trends üzerinden sürekli takip edin!

Ne konuda içerik oluştursam ilgi çeker? “ Size bu konuda, en iyi yardımı kesinlikle Google Trends yapacaktır.  Kategorilerden, genele, hatta gündeme dair en popüler içerikleri burada canlı olarak takip etmeniz mümkün. Hem günlük, hem de kısa vadede ne tür içeriklerin ziyaretçiler tarafından ilgi göreceğini, bu sayede keşfedebilirsiniz.

  • İçeriğinizin, yayın politikasına uygun bir dil tarzında ele alınmasına dikkat edin!

İnternette, her hedef kitle aynı amaçlarda değildir. Kimi ticari, kimi sosyal ilişkiler, kimi ise sadece eğlence amacıyla internet üzerinde araştırmalar yapar ve vakit geçirir. E-ticaret sitesinde, liste içerik üretiminde takınacağınız sempatik bir dil, maalesef blog sayfanızdaki kadar ilgi görmeyecektir. Bu yüzden, özellikle içeriğin kullanılacağı alana göre resmi veya yarı resmi ( sempatik ve akıcı ) bir dil ile ilerlemeniz iyi olacaktır.  Yoksa maalesef bir alanda ilgi gören ve dikkat çeken tarzınız – diğer yanda tam tersine bir tepki görmenize neden olabilir.

A’dan Z’ye SEO Uyumlu Makale Rehberi, tüm okuyucularımız için aşkla oluşturulmuştur. 🙂