Eğer iş sahibi iseniz ve bir web siteniz varsa, muhtemelen bir noktada sayfanızın görünebilirliğini arttırmak için SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonuna ihtiyaç duyacaksınız.

Web sitesi aslında büyük bir yatırımdır; fakat aile ve arkadaşlarınız dışında kimse sitenizi görmüyorsa pek bir faydası olmayacaktır. Kısıtlı bütçeye sahip şirketler genellikle araştırma yapıp bu sorunu kendi başlarına halletmeye çalışırlar. Bazıları başarlı olurken diğerleri uygun fiyatlı bir SEO şirketi aramaya başlar.

Sektörde birçok başarılı SEO ajansı bulunmasına rağmen, şirketler genellikle o an Google’da birinci sırada çıkan ajansa yönelirler. Eğer kendilerini bir numaraya çıkarabiliyorlarsa çalıştıkları şirkete de aynısını yapabilmeleri olası geliyor.

Ancak durum her zaman böyle olmak zorunda değil. Kurumlar arası her hizmette olduğu gibi bu konuda da tek bir Google araması yeterli olmayabilir. SEO’nun tüm çözümlere uyan tek bir boyutu yoktur ve çalışmaları herkes aynı şekilde yürütmez. Kaliteli SEO ajansları bunun farkındadırlar. Eğer siz de bir SEO ajansı arıyorsanız, işinizi güvence altına almak için sormanız gereken sorular ve verilen vaatlere şüphe ile yaklaşmanız için mantıklı sebepler vardır.

İşte SEO firması ararken dikkatli olunması gereken 10 madde. Kaliteli bir SEO firması aşağıdakileri özelliklere sahip değildir.

Link Satın Almak

SEO araştırmalarınızda linklerin web siteler için iyi olduğunu fark etmişsinizdir. Bu, çok büyük derecede doğru olsa da linkler özensiz verildiğinde web sitenizin sonunu da getirebilir.

Eğer bir SEO firması size yüzlerce hatta binlerce linki hızlıca getireceğini söylüyorsa yapmanız gereken tek şey var: hızlıca kaçmak.

Backlinklere ulaşmanın en hızlı yolu satın almaktır. Maalesef sitenize uzun vadeli ve faydalı linkler satın almak oldukça zordur. Google, sitenizin link sayısından çok, o linklerin kalitesini önemser. Bunun için de faydalı ve kalitesiz linkleri ayırt edebilen gelişmiş algoritmalara sahiptir. SEO firmaları tembellikten genellikle bu yanlış uygulamayı yürütürler.

Backlink karaborsası, zararlı, düşük kalitede linklerle doludur ve sitenizin linkini de tamamen alakasız linklerin bulunduğu bir sayfaya koyar. Kaliteli backlink üretmek zaman ve çaba ister. En iyi linkler çevrim dışı çabalar sonucu doğal olarak gelen linklerdir. Eğer bir restoran sahibi iseniz, çok bilindik bir online dergide adınızdan bahsedilmesi, daha önce kimsenin okumadığı milyonlarca linkten bin kat daha iyidir.

Link inşasında SEO firmanızın duruşunu öğrenin ve bu konu hakkında sorular sorun.

Hızlı Sonuçlar Vaat Etmek

Hızlı yapmak, doğru yapmak demek değildir. Sıralamaları hızlıca değiştiren birçok zararlı SEO uygulaması bulunmaktadır.

Yakın çevreniz dışında ziyaret edilmeyen ve üç aylık domain'e sahip sayfanızı, sıfır backlinkle bir haftadan kısa bir süre içerisinde Google aramalarında ilk sayfaya çıkaracağımızı söylesek, etkilenirdiniz, değil mi?

Bir SEO firmasının da yapması gereken şey bu değil midir? İlk sıraya gelmeyeceksiniz neden para harcayasınız ki?

Fakat, hızlı SEO, kalitesiz SEO'dur. Link satın almak, anahtar kelime sıkıştırmak ve görünmez metin kullanmak sitenizin hızlıca sıralamasını yükseltebilir fakat Google, muhtemelen bunu algılayacak ve sistemi yönlendirmeye çalıştığı için sitenizi cezalandıracaktır.

Kaliteli bir SEO firması, hedeflere ulaşmak için aylık ve yıllık planlamalar yapar.  Olumlu sonuçları yine göreceksiniz ancak bir gecede olmayacak

Tek Kişilik Firmalar

Birçok insan SEO çalışması gerçekleştirebileceğini düşünür. SEO firmalarından ayrılıp kendi SEO ajansını kuran bir yığın girişimci ruhlu insan bulunmaktadır.  İşlerini iyi yapıyorlarsa bunda bir sakınca yok; fakat tek bir kişi, sitenizin hak ettiği özeni gösteremez, özellikle de aynı anda birden çok müşteriyle anlaşacak kadar hırslılarsa. En kaliteli SEO şirketleri sizin için çalışan uzman bir ekibe sahiptir.

Sektöre Yeni Girenler

Tek bir kişi de olsa, büyük bir ekip de olsa, sektörde lider konuma gelmiş ve referansları sağlam olan bir firma ile anlaşmak istersiniz. İyi bir SEO şirketi, bir doktorun kliniğinden büyük bir satıcıya kadar her çaptaki sektörle çalışma deneyimine sahiptir.

Geniş Kapsamlı Raporlama Yapmamak

Bir çek yazarken, paranın nereye gittiğini bilmek istersiniz. Herkes Google Analytics'e girip belli bir zaman diliminde birtakım istatistikler elde edebilir.  SEO'da "ne" sorusu önemlidir fakat "neden" ve "nasıl" asıl büyük yatırım getirisini (ROI) sağlar.

Trafiğinizin artıp azaldığını bilmeniz gerekir. Peki ya gerçekten “neden” arttığını biliyor musunuz? Raporlardaki sayıları iki kez kontrol ediyor musunuz?  Bir sürü "referral traffic" (yönlendirilmiş trafik) alıyorsunuz fakat kaynağından emin olamıyor musunuz? Analitik sayılarının crawler botlarla yapay olarak abartılabileceğini ve az sayıda insanın bunları kontrol ettiğini biliyor muydunuz?

En kaliteli SEO şirketleri, sayılara bakıp sonrasında kampanyalarınızın nasıl geliştirilebileceğini değerlendirir. Belki de belli bir ürün veya hizmet için yeni bir sayfaya ihtiyacınız vardır ya da içeriğiniz iyi olmadığından sitenizden çıkış oranı çok yüksektir. Belki sitenizin trafiği %45 oranında mobil araçlardan gelmekte; fakat siteniz mobile duyarlı bir tasarıma sahip değil ve bu yüzden hedef kitlenizin hoşuna gitmiyor.  Ya da belki de siteniz yinelenmiş içerik ya da olması gerekenden az backlink gibi sizin göremediğiniz sebeplerden ötürü kötü durumda olabilir. Her şey çok kötü durumda olabilir ama asla durumun farkına varamayabilirsiniz.

Google'ın Kalbine Giden Yolun Anahtar Kelimelerden Geçtiğini Söylemek

Tabii ki de içeriğinizin optimize edilmesi gerekmektedir. Fakat bu göze çarpmadan yapılmalı ve potansiyel müşterilerin dikkatini dağıtmamalı.

Anahtar kelimeleri çok fazla sıkıştırmanız iyi sonuçlara yol açmaz.  Bu da firmaların Google'ı yanlış yönlendirmeye çalışmak için kullandıkları zararlı SEO uygulamalarından biridir.

Google, anahtar kelime sıkıştırmalarını şöyle tanımlar:

"Bir web sitesini sıralama sonuçlarını yönlendirmek için anahtar kelime ve sayılar ile doldurmaktır.  Genellikle bu anahtar kelimeler bir liste veya grup halinde ya da bağlam dışında görünür. Sayfayı anahtar kelimelerle ve sayılarla doldurmak, olumsuz bir kullanıcı deneyimine sebep olur ve sayfa sıralamasını kötü etkiler. Anahtar kelimelerin bağlam içi kullanımını sağlayacak faydalı ve bilgilendirici içerikler yaratmaya odaklanın."

Google, anlamlı içerikleri sever. Anahtar kelime üstüne anahtar kelime kullanılmasını istemez. Anlaşacağınız firmanın referanslarının web sitelerine bir göz atın. Önceki site içi çalışmaları nasıl duruyor? Derinlemesine inceleyip anahtar kelimeleri tespit ederek bunların ne kadar doğal kullanıldığına bakabilirsiniz.

Uygulamalarını “Özel” Bahanesi ile Gizlemek

SEO sektöründe hiçbir şey gizli olmamalı. Firmanın kullandığı araçları, nasıl çalıştıklarını, ne yaptıklarını bilmeli ve en azından Google Analytics hesaplarında görüntüleme iznine sahip olmalısınız. Sırlar, kötü bir işletmeci-müşteri ilişkisine yol açar.

Eski firmanızın zararlı SEO taktikleri yüzünden oluşan Google cezasından kurtulmak için sil baştan yeni bir firmaya para ödemek istemezsiniz.

İsteklerinize Geri Dönmemek

Müşterilerin SEO hakkında sorular sorması çok doğal. Soru sorma ihtiyaçları olmasa, bir SEO firmasıyla anlaşmazlardı. Raporlama ile ilgili basit bir soru da olsa, yeni bir pazarlama stratejisi uygulama ve SEO’nun nerede uyum sağlayacağı gibi büyük bir soru da olsa, SEO firması, SEO ile ilgili her şeye yardım eli uzatmalı.

Hayat Boyu Sözleşme Yaptırmak

Her ne kadar kaliteli SEO firmaları uzun vadeli anlaşma yapmak istese de sizi sonsuza kadar kendilerine bağlamamalılar.  Sonuçların tek gecelik çözümlerden ibaret olmadığını görmek için SEO firmanız ile yeteri kadar uzun bir süre boyunca iş birliği içinde olmalısınız. Eğer sizinle iletişime geçmeyen, detaylı raporlar sunmayan ve sitenizi geliştirmek için hiçbir şey yapmayan biriyle anlaşmanız varsa iki yıllık sözleşmeden doğan yükümlülükle ona her ay ödeme yapmamalısınız

İşinizi Tanımak için Zaman Ayırmamak

Her iş kendine özgüdür. Her sözleşme, bir danışma süreci ile başlar. İki taraflı iletişim sayesinde işin ne olduğu ve nasıl yapıldığı daha iyi anlaşılır.Web siteniz, genel misyon ve vizyonunuzu yansıtmalı, sektör yönetmeliklerine ve marka girişimlerine uygun olmalıdır. Ayrıca, sitenizin içeriğinde SEO firması tarafından yapılan değişiklikleri, firma yayınlamadan önce görme fırsatına sahip olmalısınız.