Önceki yazımızda sayfa uzantılarının gereksiz olduğu hatta sitelerin SEO’suna zarar verebileceğini açıklamıştık. Öncelikle WordPress sistemler üzerinden kalıcı bağlantı ayarını yapılandırarak .html uzantılarının kaldırılmasını sağlamanız gerekir.
Admin panelden > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar > Özel Yapı bölümüne geliyoruz. Daha önce herhangi bir uzantı kullanılmışsa, örneğin .html uzantısında oradaki yapı aşağıdaki gibi olması gerekir.
/%postname%.html bu yapının .html kısmını silerek / ekliyoruz ve bu formata dönmesini sağlıyoruz. /%postname%/
Bu işlemden sonra, sitedeki yeni yazılacak yazılar ve eski yazılar html uzantısından kurtulmuş olacaktır.
Eğer Google tarafından indexlenmiş ve başka siteler tarafından link verilmiş eski suzantılı sayfaları yeni sayfa yapısına yönlendirmezsek, sitelerin index sayıları güncellenmesi boyunca süre kaybedilecek ve bunun sonunda site sıralamada gerileyebilecektir. Bunu önlemek için .htaccess dosyası düzenlenerek, aşağıdaki kodu htaccess dosyasına ekleyerek güncelliyoruz.
RedirectMatch 301 (.*).html$ https://www.seohocasi.com$1/
Siteye yapılan saldırı girişimi sonrasında yedekler yüklenmiş ve 1 hafta öncesine kadar yazılan yazılar ve yorumlar silinmiştir. Problemden ötürü özür dileriz.
Peki benim bir sorum var. Örneğin yazı linklerimden .html kısmını kaldırdım. Ayrıca /tag/yazıyı da etiket/yazı diye yapsam SEO'ya bir etkisi olur mu?
@Yazar
Sanırım yapmak istediginiz şey, yazdığınız yazı içerisinde kullandığınız etikerleri URL'yede eklemek
Tag/yazı
Mantıklı olarak kullanırsanız bunu SEO etkisi olur, fakat etiketi URL'ye eklemek istiyorsunuz: yazı içerisine 2'den fazla etiket girerseniz veya daha fazla URL uzunluğu artacaktır, ayrıca spam'a girme ihtimalinizde çok.
Eğer böyle bir şey kullanmak istiyorsanız, mesela mizah sitesi üzerine "Komedi Dükkanı süpermen" başlıklı bir video yazısı ekleyeceksiniz ve bu yazıya etiket olarak "komik-videolar" - "video-izle" gibisinden TEK bir etiket kullanarak yaparsanız işe yarar.
etiketleri az tutun...
Öncelikle teşekkürler. Ancak anlattıklarınızı yaptıktan kısa bir süre sonra Google sitemin doğrulamasını kaldırdı ve hiçbir yöntem ile doğrulama yapmıyor, konu ile bir alakası olabilir mi acaba? Varsa çözümü ne olabilir? Meta etiketi ile doğrulama dahil yepsi denendi.
Evet bu problem htaccess yönlendirmesin kaynaklanmaktadır. Google doğrulama için verdiği html kodu htacess ile / son URLsine yönlendirildiği için Google dosyayı bulamıyor. Ancak bu durumun meta etiketi ile doğrulamada hiçbir bağlantısı ve etkisi yoktur. Zira SEOhocasi.com da bu şekilde bir doğrulama yaptım. Googledaki indexler düzeldiğinde htacess kodunu kaldırabilirsiniz.
Neden sadece wordpress? SEO sadece WordPress için mi geçerlidir çoğu yazınızda hep WordPress den bahsetmişsiniz?
bir SEO sitesi olarak en iyi SEO başlıklarının yapısını göstermek gerekir. En iyi SEO'lu link yapısı ;
%postname%.html dir ...
Eğer yanlış diyorsanız neden Google öyle kullanıyor gibi soruları sormak lazım aslında.
@Wordpress SEO, Sitemizde çoğunlukla genel SEO bilgileri yer almaktadır. Ancak joomla, smf ve WordPress sistemlerine uygun SEO bilgileri de verilmektedir. Türkiye'de en çok kullanılan cms sistem WordPress olduğu için bu yöndeki eğilimlerin fazla olması yadırganmamalıdır.
Google üzerinden örnek vererek .html kullanılmasını savunuyorsunuz. Ancak o sayfa gerçekten html ise buna ne diyeceksiniz. Yani htaccess ile .html yönlendirme yapmamış direkt .hml ile o oluşturmuştur. Bunu belirttiğiniz sayfadaki linklere bakarak da görebiliriz. Tüm linklerin html olduğunu söyleyebilri misiniz? sayfada toplam 2 link html gerisi klasör yapısında 3 - 4 tane de dinamik URL var. Yani Google sayfayı nasıl kodlamışsa o şekilde bırakmış. Hepsini .html yapayım, hepsini PHP yapayım veya klasör yapayım dememiş.
hayır ben sadece bir örnek verdim. Bunu öyle düşünmemek gerekir.
Peki sizlere bir soru hiç .htm ve / şekilde denediniz mi 2 sini bir? ben denedim. Hangisi iyi geldi .html şeklinde daha çok verim aldım.
sitemde sizin dediğiniz sistemi kullanıyorum. Bir zamanlar .html şeklinde idi ve verim daha fazla idi.bence Google .html şeklini daha çok seviyor.sadece / şekli link kısalığına yarıyor haksızmıyım? sizler bana + - yönlerini söyleyebilir misiniz.
Kesinlikle sayfa uzantısının hiçbir artısı yoktur. Google uzantısız sayfaları daha çok seviyor. Ben ikisini de yaptım. Belki siz .html yi kaldırdıktan sonra sitenizde düşüşler olmuş olabilir ancak o arada belki zararı olabilecek başka birşeyler de yapmışsınızdır. Dolayısıyla hangisinin zarara yol açtığını bilemezsiniz. Ancak ben sadece .html yi kaldırarak sitenin ertesi gün 2 sıra yükseldiğini gördüm. html kullanılmamasının Artı yönlerini aşağıdaki konuda yazdım zaten. Ancak hiçbir eksi yönü bulunmamaktadır.
Güzel bir makale olmuş. Öncelikle Teşekkürler sayın Admin. Uzun süredir tartışılan bir konu sayfa uzantıları. Ancak son noktayı koyan bu makale olmuş. Bir sayfanın domain'i ne kadar kısa olursa o kadar iyidir.. Html koymakla .php koymak arasında fark yoktur ancak .html olmadan daha kısa yazılmış adresler her zaman artı bir durum sağlar. Özellikle kaynak kodlarının daha olması ve daha hızlı okunması bakımından.
güsel yorumlar. peki aspde hasırlanmış sayfa linklerini .htaccess te nasıl düsenleris ya da .htaccess sadece PHP sayfalar için mi geçerli????
Sitem edip Google'ı örnek gösteren arkadaşa şöyle örnek vereyim;
W3C kodlama standartlarının SEO'da önemini bilmeyen yoktur.W3C Google'ın önem verdiği bir yapıdır. Bunu tartışmaya gerek yok sanırım.
adresinden Google.com'u sorguladığımızda tam 35 kodlama hatası olduğu gözüküyor.
Ayrıca Google neden SEO için sayfa uzantısıyla uğraşsın ki Yahoo'da ilk sayfada çıkmak için mi? 🙂
Bu konu icin kesin kanıtlar yok sanırım tabiki uzun linkler eksi yönde gidebilir ama bunu fazla göze alacagını sanmıyorum
Bunu uyguladım fakat sub domain'de yine bir WordPress kurulu Google'den tıklanan sub domain linklerini ana domain'e yönlendiriyor bunu nasıl çözebiliriz.
@tatilyerlerim.biz, Aşağıdaki kod ile değiştirirseniz sorun düzelecektir.
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_URI} .html$
RewriteRule ^(.*).html$ $1 [R=301,L]
Öncelikle çalışmalarınız için tşk.ederim. Aklıma takılan bir soru işareti var. Yerli yabancı bazı web sitelerinde araştırma yaptım fakat size de danışmak istiyorum. Com/2011/07/22/sample-post/ kalıcı bağlantısı için ne düşünüyorsunuz? Url uzunluğu etkisinin bu kalıcı bağlantı yapısında da problem olacağını düşünüyormusunuz? Radyo, TV, Sinema, Haber içerikli ve her gün en az 5 sayfa yayınlayan bir siteye uygun bir kalıcı bağlantı mı? Yayınlayacağım güncel haberler, ve sinema kategorisindeki bazı film isimlerinin URL de çakışması sebebi ile 6 aylık web sitemin (2 aydır güncelliyorum) 260 civarı indexlenmiş sayfası bulunduğu halde bu kalıcı bağlantıya geçmemi öneriyormusunuz? web sitem canlı radyo aramasında 1. sayfada canlı radyo dinle, canlı tv, canlı tv izle gibi aramalarda da ilk 5-6. sayfalara kadar geldi. SEO değişiklikleri sebebi ile diğer aramalarda çok iyi değil sonuç ama güncelleme yaptığımda ilerle oalcaktır. Bu yapı, içerik ve başarıda olan site için örnekteki kalıcı bağlantı ile com/sample-post.html yapısını değiştirmemi öneriyormusunuz?
Bu uygulayı kullanmak istiyorum fakat takıldığım bi nokta var aşamıyorum..bu yapıya geçince konu içinde resim ekledikten sonra düzenle kısmına basınca çerçevede anasayfa içinde hata sayfası çıkıyo bu sorun nasıl aşılabilir..resimleri düzenleyemiyorum..
kolay gelsin benim siteme atıgım konuların uzantısı htlm ile başlıyordu ama şimdi değiştirdim sadece yazıdığım yazı isimi çıkıyor. Hocam bütün konularım uzantısı değişti sitem Google'da biraz düşüş yaşadı bun bir zararı var mı yoksa yine htlm üzantılımmı yapayım acil cvp hocam?
wordpreess olmayan siteler nasıl sayfa uzantısını silecek bilgi verir misiniz?
Merhaba iyi çalışmalar. Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkür ederiz. Ufak bir sorum olcaktı. Sitemizin arayüzünü değiştiriyoruz. Ve düzenlemeleri yaparken .aspx uzantılarını kaldırmak istiyorum. Windowsta bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz.
GlobalTaxi asp.net te global asax kullanarak routeURL yapısı ile istediğin gibi bir URL yapısı oluşturabilirsin.
selamlar hocam sitenizi sürekli takipediyorum ve sizlere bir sorum olacaktı çok merak ettim gerçekten,
örneğin bir oyun sitem var yabancı örnek kagogoriler böyle
siteismi/new-games
siteismi/new-games-puu-play
sizce bu şekildeki daha iyi yoksa bu şekildemi
siteismi/new-games/
siteismi/new-games-puu-play/
yani ben / koymadım bu şekildemi kalsa daha iyi olur yoksa / ekleyerekmi teşekkürler
Bir problemım var hiçbir yerde bulamadım, siteme 301 çektim fakat Google'da sitemin adı goo.gl/XXXX ( URL Paylaşmıyorum ) bu şekilde Google'Da sıralamaya oturdu sizce neden olabilir? yönlendirmede falan hiç birşekilde problem yok çünkü aynı siteye daha önce 4 kez 301 yönlendirmesi yaptım, her ay farklı sitelerime yapmaktayım bu şekilde problem yaşadım sizce olay nedir? teşekkürler
Web sitelerinde kategori uzantısı olmalı mı yoksa kaldırılmalı mı? seo açısınsan en iyisi hangisidir. örnek ornekdomain.com/inceleme yada ornekdomain.com/category/inceleme
Web sitelerinde kategori uzantısı olmalı mı yoksa kaldırılmalı mı? seo açısınsan en iyisi hangisidir. örnek ornekdomain.com/inceleme yada ornekdomain.com/category/inceleme