Sandbox

Google’ın tüm yeni siteleri belirli bir alana koyarak bir süre boyunca iyi sıralama almasını önlediğini iddia eden bir teoridir.

Search Engine

Web üzerinde yer alan tüm dosyaları araştıran, anahtar kelimelere göre kategorilere ayıran

Search Engine Optimization (SEO)

Organik arama sonuçlarında web sitenizin görünürlüğünü ve sıralamasını iyileştirmek ve organik trafik kazanmak için yapılan çalışmaların tümüdür.

Search Engine Result Page (SERP)

Arama sorgusu yapan bir kullanıcının karşısına yanıt olarak arama motoru tarafından görüntüleyen sayfalara denmektedir. Sonuçların görüntülenmesinin temelde iki yolu vardır. Bunlardan biri; sitenin başlığı ve kısa bir açıklama içeren geleneksel arama motoru sonucu iken diğeri ise; Google SERP özelliğidir.

Search Volume

Hedeflemekte olduğunuz anahtar kelimelerin ve kelime gruplarının bir süre aralığında aldığı toplam arama sorgusu sayısına denmektedir.

Secure Hypertext Transfer Protocol (HTTPs)

HTTP protokolüne gönderilen ve alınan bilgileri bilgisayar korsanlarından koruyan şifreli, güvenli bir sürümüdür. Bu protokolü Google http üzerinden önerirken, daha iyi konum ve yönlendirme trafiğiyle ilgili verileri kullanan web sitelerine de bazı avantajlar sağlamaktadır.

Static URL

İçeriği her zaman aynı olan bir web sitesinin adresine denir. URL asla değişmez, okunabilir ve açıklayıcıdır. İçeriğinde anahtar kelimeleri içerebilir ve kullanıcının aklında tutması kolaydır. Bu nedenlerden dolayı diğer web sitelerine oranla daha yüksek bir TO vardır.

Status Code

Tarayıcının bir web sayfasını talep ettiğinde aldığı durum kodudur.

Durum kodlarından bahsedecek olursam;

  • 1xx: Bilgilendirici yanıtlar.
  • 2xx: Başarılı
  • 3xx: Yönlendirme
  • 4xx: Müşteri hatası
  • 5xx: Sunucu hatası

Status Code 301/302

Sitemizde bulunan bir URL’nin kalıcı bir şekilde farklı bir adrese yönlendirildiğini göstermek amacıyla 301 kodu kullanılırken, geçici olarak yönlendirildiği bir süre sonra tekrardan sayfanın geri geleceğini bildirmek içinse 302 kodunun kullanılması gerekmektedir.

Status Code 404

Sayfa bulunamadı hatasıdır. Önceden web sitesinde var olan bir sayfanın güncel durumda bulunmuyor olduğunu bildirmektedir. Hem kullanıcı deneyimi hem de web sitesi sağlığı için 404’ler oldukça kötü bir izlenim vermekte ve bunun yerine 301 yönlendirmesi yapılması önerilmektedir.

Status Code 410

Kalıcı olarak kaldırılmış bir sayfanın, tarayıcılara bu sayfayı dizinden kaldırmaları konusunda bilgi veren durum kodudur.

Status Code 500

Sunucuda herhangi bir sorun olduğunu ve web sitenize erişimin olmadığını belirten durum kodudur.

Structured Data

Web sitenizin HTML kodlarına eklendiğine, yapılandırılmış veri işaretlemesi arama motoru botlarını web sayfasının içeriğini belirlemede değerli bilgileri içeren öğelere yönlendirmenize yardımcı olmaktadır.

Sitemap.xml

Site haritası, site üzerinde yer alan tüm sayfaları arama motorlarına ve kullanıcıya sunulmasına yardımcı olan bir belgedir.

Spam

Daha çok yazılımlarla yapılan paylaşımlar için kullanılan bir terimdir. Çok sayıda paylaşımın (backlink, içerik, yorum vs.) kısa sürede yapılması sonucu oluşan bilgi kirliliğidir. SEO anlamında faydalı olması düşünülen birçok işlemde spam yapılabilmektedir. Spam olduğu tespit edilen her çalışma türü sitelere zarar vermekte veya sıfır etki göstermektedir.