Bu yazımda arama motorlarında hangi sayfaların daha üstte yer alacağını sitelerin bir birlerine verdikleri bağlantılara göre karar veren algoritma olan PageRank algoritmasından bahsedip örnek vereceğim. PageRank algoritması Stanford üniversitesinde ortaya çıkmış Google ile harmanlanmış bir algoritmadır.
PageRank, 2014 yılına kadar Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0'dan 10'a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişir.
PageRank (PR), Google Arama tarafından web sitelerini arama motoru sonuçlarında sıralamak için kullanılan bir algoritmadır. PageRank, Google'ın kurucularından Larry Page'den sonra seçildi. PageRank, web sitesi sayfalarının önemini ölçmenin bir yoludur.
SEO’da en çok yanlış anlamanın olduğu konu Pagerank değeridir. Bu sebeple bu konuda üzerinde biraz daha yoğun duracağım. Pagerank, web sitelerinin birbirleri ile olan link ilişkisinden oluşan bir puanlama sistemidir. Sitelerin sahip olduğu backlink sayısı ve bu backlink aldığı sitelerin Pagerank değerleri, kendi değerlerinin oluşması için en önemli etkendir. Pagerank hesaplaması için yıllar öncesinden beri aşağıdaki gibi bir tablo örnek gösterilir.
Bu tabloya göre, 1 Pagerank değerine sahip olmanız için 101 tane 0 Pagerank değerli siteden backlink almanız gerekirken, 4 tane pr2 değerli siteden link almanız yeterli olmaktadır. Sol sütun sizin sitenize ait Pagerank değerlerini ve sağ taraftaki tablo ise o değere kaç adet ve hangi değerden link almanız gerektiğini gösterir. Unutulmaması gereken bir şey var ki, Google sıralama algoritmalarını güncellediği kadar, Pagerank hesaplama algoritmalarında da zaman zaman güncellemeler yapmaktadır. Bu sebeple, bu hesaplamalarda belirli bir kıstasa bağlı kalmak mümkün değildir. Bazı güncellemelerde, alakasız düzeyde değişikliklerin, beklenmedik düşüş ve artışların olduğu görülür, bu durum Pagerank algoritmasının güncellenmesi sonrası sizin değerinizi doğrudan etkilediği gibi, link aldığınız tüm sitelerin etkilenerek bunun size yansıması olarak da düşünülebilir.
Peki Pagerank nedir? Dikkate alınmalı mıdır? Sıralama açısından önemi nedir? Gibi Pagerank mantığını çözmeye yönelik sorulara cevap vererek, bu konuyu daha anlaşılır kılmaya çalışacağım.
Pagerank aslında Google gözünde etkili bir kriter değil sonuçtur. Yani Pagerank değerimi arttırırsam sıralamada yükselirim düşüncesine kapılmayın, aksine ne zaman ki sıranızı yükseltecek başarıyı yakalarsanız o zaman bu başarı da Pagerank değerinizi arttıracaktır. Bir başka açıklamayla, 10 tane kaliteli link alayım Pagerank değerim artsın ve sıralamada yükseleyim gibi bir düşünce olamaz. Çünkü asıl işleyiş, 10 tane link alırsınız ve yükselirsiniz daha sonra Pagerank güncellemesinde değeriniz artar. Her zaman için Google sıralama güncellemesi, saatlik günlük ve haftalık olabiliyorken (sektöre, rekabete ve aktifliğe bağlı), Pagerank güncellemesi 3 – 4 ayda bir gerçekleşmektedir. Aynı zamanda, Pagerank Google sonuçlarını sıralamasıyla doğrudan ilişkili değildir. Eğer öyle olsaydı, Pagerank değeri 1 olan site 5 olan siteyi geçemezdi. Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de budur; “pagerank değeri 1 benim sitem 5, ama benden yukarıda çıkıyor, bu nasıl olabilir?” Birincisi, bir sonraki Pagerank güncellemesinde o sitenin Pagerank değeri sizin sitenin değerini geçebilir. İkincisi, birinci durum olmasa bile, SEO sadece link aldığınız sitelerin Pagerank değerine bağlı değildir. Link aldığınız sitelerin sayfa sayısı, içerik kalitesi, içerik benzerliği gibi durumlarla birlikte, site içi 80’e yakın kriterin hangi site tarafından daha doğru uygulandığına da bağlıdır.
Diğer bir konuda linklerin rel=”nofollow” olarak verilmesidir. Nofollow kavramı ilk duyurulduğunda, spamla mücadele amaçlı olarak çıkartıldı ve bu konuda hiçbir resmi açıklama olmadığı için, yurtdışı ve yurtiçi tüm webmasterlar bu etiketin Google sıralamasında hiçbir olumlu etkisi olmadığını belirtmeye başladılar. Hâlbuki bu konuda gerekli örnekleri sunarak, detaylı anlatımla ilk açıklamayı yaparak birçok webmasterın ve SEO uzmanının gerçeği öğrenmesini sağlasak da bu konuda halen yanlış anlamalar bulunmaktadır. Bu konudaki tekrar ile bu eksikliğin de giderileceğini düşünüyorum.
Nofollow 2 türlü kullanılmaktadır;
1. Si meta robots kodu olarak, bu tamamen arama motoru botlarının siteyi taramasıyla ilgili bir durumdur ve linkleri takip etmemesi önerilir.
2. si her linke ayrı ayrı tanımlanan rel=”nofollow” etiketidir ve yukarıdaki kodla bir bağlantı kurularak veya doğrudan Türkçe'ye çevrilerek birçok kişinin hatalı anlamasına sebep olan bir tanımla “takip etme” olarak bilinmektedir. Halbuki, rel=”nofollow” etiketi kullanılan linkin Google Pagerank algoritmasında dikkate alınmaması belirtilmektedir. Yani, bu etiketi kullandığınız site, sizin Pagerank değerinizden katma değer alamayacak ve bu şekilde Pagerank manipülasyonu yapılamayacaktır. Bu daha çok sizin kefil olmayı kabul etmediğiniz “yorum alanları” gibi yapılarda kullanılmaktadır. Çünkü sitenize yorum yapan kişileri tanımadığınızdan siz istekli olarak onlara link vermiyorsunuzdur. Bu sebeple Pagerank değerinizden istifade etmesini istemezsiniz. Ancak bu etiket, o sitenin sizden aldığı linkle üst sıralara çıkmasına engel değildir. Çünkü Google Search Console'da, tüm backlink sorgulamalarında görülmekle birlikte doğrudan sıralamayı etkileyecek faydayı da sağlamaktadır. Bu sebeple, Pagerank değerinizi arttırmayacak link, Google sıralamanızı arttırıyorsa, bu Pagerank ve Google sıralaması arasında doğrudan bir bağ olmadığını da en basit yolla göstermektedir.
Google ilk yıllarında, Pagerank değeri dikkate alınan ve sıralama açısından belirleyici bir değerdi. Çünkü sıralama algoritması çok basit bir yapıdaydı. Bu sebeple bu tarz değerlendirmeler Google için ve webmasterlar için yol gösterici nitelikteydi.
PageRank’in Kaldırılması Neler Doğuracak?
Bir zamanlar Google’ın nezdinde büyük öneme sahip PageRank değeri, manipüle edilmesinden dolayı giderek önemini kaybetmişti. Fakat fiili olarak halen PageRank değeri bulunduğundan bu durum insanların kafasında soru işareti bırakmaktaydı. Nisan ayında Google yeni bir güncelleme yaparak bu soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir hamle yaptı ve PageRank değerlerinin hepsini sıfırladı. Bu durumda da artık PageRank değerinin hiçbir öneminin kalmadığı mesajı net bir şekilde verilmiş oldu.
Peki PageRank değerinin kaldırılması ne gibi sonuçlar doğuracak, artıları ve eksileri ile etkilerini bir inceleyelim;
- Hacklink yöntemi ile illegal yapılan çalışmalar sona erecek ve ekmek kapısı olmaktan çıkacak,
- PageRank yerine TrustRank’in değeri artacak,
- Alexa değerlerinin önemi daha da artacak,
- Siteler eşit şartlarda görüneceğinden, yeni sitelerin de önü açılmış olacak,
- Domain Authority daha çok önemsenecek,
- Eski yeni site ayrımı sona erecek kim daha özgün ve kullanıcı yararına içerik üretiyorsa o kazanacak,
- Google site hızınıza, içerik kalitenize, hitinize ve diğer SEO metriklerine göre sitenizi indexliyor olacak ve eskisi gibi yeni-eski site ayrımı yapmayacak,
- Pagerank üzerinden link çıkışı satanlar için fiyatlar düşeceğinden ekonomik zarar ortaya çıkacak.
Sitemin PageRank Değerini Nasıl Arttırabilirim?
PageRank, 2014 yılına kadar Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0'dan 10'a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişir.
Backlink Alınacak Sitenin Pagerank Değeri Kaç Olmalı?
Yeni açılmış bir site için site dışı çalışmalar yapılmadan önce mutlaka detaylı bir şekilde iyi bir analiz gereklidir. Yapılacak çalışmalar, rakiplerin yaptığı çalışmalar gibi kendi yolunuzu çizerken lazım olacak bir çok detaylı bilgiyi elde edebilirsiniz.
Backlink alımından kastınız footer ve sidebar link ise doğal olmadığı için bu backlink türlerinden uzak durmalısınız. Daha doğal olan makale içerisinden link çıkışları çok daha sağlıklı olacaktır.
Site dışı çalışma gerçekleştirirken ise Pagerank değerini pek baz almayabilirsiniz. Google artık Pagerank güncellemesi yapmadığı için bu değer de Google nezdinde artık çok fazla önemli olmamaktadır. Backlink alacağınız sitede daha çok çöp olup olmadığını anlamak için kaç adet link çıkışı olduğuna bakabilirsiniz. Eğer bir site doğal içeriklerden çok sadece tanıtım yazıları ile içerik sağlıyorsa bu çöp bir site olmaktadır. Bu siteler bir süre sonra sizin sitenize zarar verebilecek bir yapıya da dönüşebilir. Dolayısı ile bir sitede ne kadar tanıtım amaçlı yazı bulunduğuna dikkat edebilirsiniz. Aynı şekilde Trustrank değerini de baz alarak hangi siteden backlink alabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Bir sitenin Trustrank değerini ölçmek için aşağıdaki aracı kullanabilirsiniz.
Pagerankı Yüksek Olan Siteyi Yönlendirmek Faydalı Mı?
Öncelikle Pagerank kriterinin artık Google nezdinde bir önemi kalmadığını ve bir metrik olarak sayılmadığını belirtmek isterim. Bu sebeple Pagerank açısından bir kıyaslama ve inceleme yapmanın yanlış olacağını vurgulamak gerekir. Bunun yerine yönlendirmek istediğiniz siteye gelen backlinklerin niteliği en önemli husustur. Eğer bu boşta duran siteye gelen linklerin doğal ve nitelikli olduğunu düşünüyorsanız, ana sitenize yönlendirmeniz halinde tüm bu linklerin ana siteye katkı sağlaması sebebiyle gözle görülür bir faydası olacaktır.
Pagerank Yüksek Olan Siteye Link Vermek Yararlı Mıdır?
Bir sitenin Pagerank’ı yüksek olması o sitenin kaliteli olduğunu artık anlamanız ne yazık ki mümkün değil. Eskiden Google tarafından bu puanlama sistemi uygulanıyordu, ancak uzun zamandır bu güncelleme olmadığından ve artık bir daha güncelleme olmayacağı için bu kriteri ön planda tutmamalısınız. Bir siteden link almak istiyorsanız ön planda tutmanız gereken hususlar aşağıdaki gibidir;
İç SEO:
– Site içi kaliteli ve yerleşimlerin düzenli olması
– Kullanıcı dostu olması
– Göze çarpıcı ve güncel içeriklerin olması
Dış SEO:
– Aldığı backlinkler kaliteli olması
– Siteyi tavsiye edenleri olması
– Sosyal Medya’da aktif olması
gibi kriterlere dikkat ederseniz emin olun çok daha kaliteli backlink edinmiş olacaksınız.