Google Discovery Google uygulamasında geçmiş aramalara dayanarak kullanıcılara içerik öneriyor. Google Discovery yani ''keşfet'' sayesinde videoları ve görselleri istediğiniz şekilde yapma şansınız bulunuyor. Bu uygulamayı keşfeden ve başarılı kullanır iseniz sürekli olarak doğal bir trafik elde edebilirsiniz. Sizinle sürekli olarak ilgilenen ve her geçen gün büyüyen bir kitleniz olacaktır. Google Discovery hem markalaşmanız hem sitenizin genel grafiği için önemli bir kaynak olarak ön plana çıkıyor.

Google-discover-1

Google Discovery Nedir?

Google Discovery Google arama uygulamasında yer alan yapay zeka odaklı bir içerik tavsiyesi sunan bir araçtır. Bir kullanıcının tarayıcı geçmişini ve ilgi alanlarını temel alan bu özellik yakın zamanda Feed olarak adlandırılıyordu. 2017 yılında sunulan Google Feed kullanıcılarına alakalı içerikler sunması sonucunda 800 milyondan fazla kişiye ulaşmıştır. Feed'in bu başarısından dolayı Google'dan bu özelliği geliştirerek adını Google Discover olarak değiştirmiş oldu.

Google Keşfete Nasıl Çıkılır?

Google Discover Google'ın sosyal medya uygulaması gibi olan bir uygulamadır. Bir arama motorunun aksine burada gösterilen içerik arama sonuçlarının bir parçası durumunda değildir. Google Discover'da yer almak yani Google keşfete çıkmak için yapılması gereken bazı hususlar bulunuyor. Kaliteli ve ilgi çekici içerikler oluşturarak resim ve video kullanabilirsiniz. Mobil uyumlu web site mobil cihazlarınız için bulunması gereken bir koşul olarak görülüyor. Markalaşmaya odaklanmak için Google'da güven sinyali vermeniz gerekecektir. İçerimizde net tarihler ve yazar bölümü gibi alanların olması gerekiyor. Sitenizi ve içeriğini mobil cihazlara göre optimize ederek şiddet barındıran grafik ve videolara yer verilmemelidir.

Google-discover-2

Google Keşfet Verileri Nasıl Analiz Edilir?

Google keşfet verilerinizi Google arama konsolu üzerinden takip ederek analizini yapabilirsiniz. Bu alanda görebileceğiniz bazı istatistikler ise şunlardır. Toplam tıklanma sayısı, toplam tıklanma oranları ve toplam gösteri sayısı gibi analiz kategorilerini kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Eskiden Google Feed olarak bu uygulama sosyal medya benzer bir algoritması bulunuyor. Uygulama üzerinde beğeni, yorum ve paylaşımları kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Google Discover Nasıl Çalışır?

Google Discovery mobil cihazlara uygun alakalı içerikler sunuyor. Bu yapı normal Google sayfasına benziyor. Sayfanın üst bölümünde yer alan hava durumu ve arama çubuğunda keşif akışı bulunuyor. Bu kısımda makaleler, ürünler, hizmetler ve sorgularınız ile ilgili birçok şey bulunuyor. Google Discover'da bulacağınız içeriklerin güncel olması gibi bir durumda söz konusu değildir. Ancak son dakika haberlerin sunulması keşif akışını da etkiliyor.

google discovery görsel 3

Google Keşfet’teki İçeriklerin Sunumu

Google keşfette bulunan içeriklerin dinamik yapısı bulunuyor. Yani bu içerikler sürekli güncellenerek değişiyor. Dolasıyla serp'teki anahtar kelime sıralaması gibi bir süreliğine kalıcı veya seo çalışmaları doğrultusunda yerini koruyabilen bir alan söz konusu değildir. Hedef kitlenizi iyi tanımanın durumunda onların ilgisini çekecek içerikleri çok hızlı bir şekilde üretip paylaşabilirsiniz. Ayrıca yayınlamış olduğumuz içerikleri hızlı bir şekilde ulaştırabilirsiniz.

Neden Google Keşfet'e Çıkamıyorum?

Google Discovery'de görüntülenebilmek için yapılması gereken bir takım işlemler mevcuttur. Bu işlmeler ve Google Keşfet kriterlerine aykırı olunduğundan görüntülenmelerde azalma hatta tamamen kesilme görünebilmektedir.

İşte Google Keşfet'te görüntülenebilmek için sahip olunması gerekenler;

  • - Organik trafik çeşitliliği (Yaş,ilgili alanı vb.)
  • - Sayfa ve site trafiklerinde sosyal medya referanslı kullanıcı trafiği
  • - Sayfanın ve sayfa içerisinde bağlantısı bulunan iç sayfalarının iç SEO kriterlerine uygun olması
  • - Sayfanın mobil uyum kriterlerine uygun olması
  • - Sayfanın Core Web Vitals güncellemesi doğrultusundaki mobil açılış hızı kriterlerine uygun olması
  • - İçeriğin hedeflediğini anahtar kelime veya kategorinin Google tarafından algılanabilmesi için ilgili içeriklerin ortak listelemelerde bulunması
  • - AMP optimizasyonu olumlu olarak bu süreci etkileyebilmektedir.
  • - Google Search Console üzerindeki sayfa deneyimi kriterlerinde aktif hataların bulunmaması