FeedBurner, kısaca bir Rss okuyucu servisidir, blogunuzda yayınladığınız yazıların Feed'inize abone olan kişilere otomatik olarak mail gönderilmesi üzerine kurgulanan bir çalışma mantığı vardır.

Google tarafından satın alınarak tamamen ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan bir sistem olan FeedBurner birçok özelliği bünyesinde barındıran bir Google Search Console olarak ele alınabilir.
FeedBurner üzerinden üyelik almak ücretsizdir. Aynı üyelik üzerine birden fazla sitenizin kaydını da yapma imkânınız vardır.
Öncelikle FeedBurner sistemine nasıl üye olunur onu ele alalım.
FeedBurner sistemi Google hizmeti olduğu için sistemi kullanabilmeniz için bir Google Hesabı Sahibi olmanız gerekecektir. Bunun için Gmail için kullandığınız veya Google Search Console için kullandığınız bir hesabınızın olması yeterli.
https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=feedburner&continue=http%3A%2F%2Ffeedburner.google.com%2Ffb%2Fa%2Fmyfeeds sayfası üzerinden giriş yapabileceğiniz gibi, eğer bir Google Üyeliğiniz yoksa buradan yeni bir üyelik alarak FeedBurner sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.Üyelik girişi yaptığınızda eğer varsa daha önce sisteme girişini yaptığınız sitelerinizin adresleri sıralanacaktır. Onların altında ise "Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:" başlıklı bir bölüm olacaktır.

"Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:" yazan kısma web sayfanızın feed adresini girerek web sayfanızı FeedBurner sistemine kayıt edebilirsiniz.
Kayıt sırasında eğer kayıt edeceğiniz site bir alt dizinde ise dizin adını yazabilirsiniz. (Örneğin: https://www.seohocasi.com/forum/feed gibi)
Burada unutmamanız gereken Feed ya da RSS uzantısının doğru olmasıdır. Bunu da ancak sitenizdeki RSS takip kodunu kopyalayarak kesinleştirebilirsiniz. WP sitelerde genelde site sonunda /feed yazması yeterli olmaktadır.
Next tuşuna bastığınızda yeni bir sayfa açılacaktır. Bu sayfada Feed Title ve Feed Adres kısımlarına site adresinizi uzantısı olmadan yazabilirsiniz.
Feed Title anasayfaya giriş yaptınız da görülecek olan kısımdaki isimdir. Feed Address ise size FeedBurner.com/isim şeklinde verilecek olan adresin sonundaki İsim yazan yere gelecek uzantıdır.

Next tuşuna bastığımızda açılacak sayfada doldurulacak bir bilgi yok. Sadece size birkaç bilgi sunuyor. O nedenle hemen Next butonuna basabilirsiniz.

Yeni açılan sayfayı yine değişiklik yapmadan geçebilirsiniz. Değişiklik yapmak isterseniz sitenizin anahtar kelimelerini, kategorisini ve daha birçok bilgiyi girebilir ve daha özelleştirilmiş bir FeedBurner sahibi olabilirsiniz.

Yeni açılan sayfayı da işaretlemeden geçebilirsiniz. Dilerseniz en alt kısımdaki seçeneği işaretleyerek daha fazla istatistik elde edebilirsiniz.

Şu an kayıt işlemi tamamlanmış durumda. Bundan sonra yapacaklarınız FeedBurner aboneliğiniz üzerinden kendiniz için yapacağınız işlemlerdir.
Sitenin İngilizce olması bir dezavantaj olarak görülebilir. Ama yakın dönemde Türkçe versiyonun da yayına başlamasına kesin gözüyle bakıyoruz.
Site üzerinde verilen bazı başlıkları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Headline Animator: Resimler üzerinde dönüşümlü olarak sitenizdeki konu başlıkları döndürmenize yarar.
BuzzBoost: Bir IFRAME kodu içerisinde beslemelerinizi başka siteler üzerinden göstermenize imkân sağlar. CSS kısmından da kendinize has tasarımınızı yapmanıza olanak sağlar.
SpringWidgets Skin: Flash sistemi ile RSS okuması yapanlar için hazırlanan ara yüz kısmıdır.
Email Subscriptions: Sitenize giriş yaparak mail adresini bırakanlara sitenizdeki güncellemelerin gönderildiği kısımdır.
PingShot: yeni bir giriş yaptığınızda bazı sunucuların bundan haberdar olmasını sağlayan sistemdir.
FeedCount: Sitenize eklediğiniz RSS beslemesine kaç kişinin abone olduğunu buradan takip edebilirsiniz.
Chicklet Chooser: Sitenize eklemesini yapabileceğiniz düğmeler ve butonlar ile istatistik bilgileri için özel kutuları buradan alabilirsiniz.
Awareness API: Başkaları tarafından beslemenizin trafik bilgilerinin görünmesi sağlar.

Creative Commons: RSS çıkışı içerisine telif hakları ve diğer yasal çözümleri eklemenize imkân verir. Bu sayede çalınma olaylarını aza indirebilirsiniz.
Password Protector: RSS okumasını şifreleme yapabilirsiniz. Sadece sitenize üye olanların RSS bilgilerini görmesini isterseniz bu kısmı kullanabilirsiniz. Ama diğer ziyaretçiler üye olmadan göremeyecektir RSS bilgilerini.
NoIndex: Arama Motorları tarafından RSS bilgilerinizi okunmasını engelleyen seçenektir. Pek fazla tercih edilmez.
Link Splicer: Online Bookmark sitelerinizde bulunan linklerinizi yayınlamanız için kullanabileceğiniz bölümdür.
Photo Splicer: Online resim paylaşım sitelerindeki resimlerinizi yayınlamak için kullanabileceğiniz bölümdür.
Geotag Your Feed: Bu özellik sayesinde o an bulunduğunuz yerin bilgilerini girerek Feed ve RSS çıkışlarınızı Coğrafi olarak konumlandırabilirsiniz. Özellikle bölgesel haber ve içerik barındıran siteler sıkça kullanmaktadır. Bu özellik sayesinde bulunduğunuz yeri ziyaretçilerinize belli edebilirsiniz.
Feed Image Burner: RSS okuyucularınızın görmesi için resim vb. görsel öğeleri bu kısımdan ekleyebilirsiniz.
Title/Description Burner: Eğer yabancı birinin RSS'ine abone olacaksınız ve açıklamasını değiştiremiyorsanız buradan değiştirmeniz mümkün.
Convert Format Burner: RSS formatını değiştirebilirsiniz başka formatta sizin okuyucular tarafından takip edilmesini sağlayabilirsiniz.
Content-Type Burner: Beslemenizde kullandığınız içerik türünü değiştirmek için kullanabilirsiniz.
Summary Burner: Besleme açıklamalarının boyunu ayarlayabilirsiniz hatta resim ekleyebileceğiniz alandır.
Event Feed: Takvim veya etkinlik gibi bir siteniz varsa ve bu şekilde RSS elde etmek istiyorsanız burada birçok seçenek ile düzenleme yapabilirsiniz. Eski etkinlikleri gizleme gibi özellikleri kullanabilirsiniz.
Tickerize Borsa: Borsa vb. sistemler için kısaltmalar ve simgeler eklemeye yarayan bölümdür.
Amazon ID Burner: Sitenize girdiğiniz Amazon linklerine sizin Amazon ID'sini ekler.

FeedBurner Kodunun Siteye Eklenmesi

FeedBurner sistemi üzerinden alacağınız kod birçok işlemi siteniz üzerinden yapabilirsiniz.
Örneğin kod eklemesi yaparak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların mail adreslerini girmeleri sağlayabilir ve bu sayede yazdığınız yazıların kullanıcılara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sitenizi kaç kişinin takip ettiği gibi sayaçları sitenize ekleyebilirsiniz.
Öncelikle sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenize abone olmasını sağlayacak olan kodların nasıl alınacağını anlatalım dilerseniz.
Bu ayarları yapmak için sisteme giriş yapmanız ve işlemi yapacağınız sitenizin linkine tıklamanız gerekecektir.
Açılan sayfada üst menüde bulunan PUBLİCİZE linkine tıklayarak açılan sayfada sol tarafta bulunan E-MAİL SUBSCİPTİONS alanına girin.

Bu noktada açılan sayfada bulunan ACTİVATE butonuna tıklamanız gerekecektir. Tıkladıktan sonra sistem otomatik olarak sizi sitenize ekleyeceğiniz kodların bulunduğu sayfaya yönlendirecektir.

Sitenizdeki takipçilerin sayısını göstermek için bir sayaç koymak isterseniz aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapmanız gerekir.
Bir önceki anlatımda olduğu gibi sisteme giriş yapınız ve sitenizin linkine tıklayarak kontrol panelinize giriniz.
ACTİVATE bölümüne giriş yaparak sol menüde bulunan FEEDCOUNT linkine tıklayınız.

Açılan sayfada sizi bekleyen bir renk paneli ve sitenize ekleyeceğiniz butonun şeklini belirleyeceğiniz bir alan çıkacaktır. Oradan renklendirmeyi vs. yaparak ACTİVATE butonuna tıklamanız gerekiyor.

Açılan sayfadaki kodları kullanarak istediğiniz ve belirlediğiniz sayaç bölümünü sitenize ekleyebilirsiniz.
Sol tarafta bulunan menüden SOCİALİZE kısmına tıklayarak hesabınızı Twitter hesabınız ile bağlayabilir ve yazılarınızın RSS sayesinde Twitter alanınızda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

FeedBurner üzerinde daha birçok ekstra özellik bulunmaktadır. Bu özellikler sadece çok fazla kullanılan özellikler olmasından dolayı yazımıza konu oldu.
Ancak sizin ihtiyaçlarınıza göre işlemler yaparak FeedBurner sistemini daha iyi tanıyabilirsiniz. Hatta deneme yanılma yoluyla birçok alanı daha verimli ve aktif bir halde kullanabilirsiniz.