Canonical Etiketinin Önemi

Rel Canonical etiketi, arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı link yapısı ile ulaşılabilir olduğu durumda, Google botlarının hangi linki baz alacağını belirlememizi sağlıyor.

E-ticaret sitelerinde genellikle ürünleri ID'den çektiği için bu durumda ID'den önce yazdığınız ürün adının ya da kategori adının herhangi bir önemi kalmamaktadır.

Canonical Etiketinin Yanlış Kullanım Örnekleri

Aşağıda, ülkemizdeki en değerli online alışveriş sitelerinden 2 tanesi üzerinde kendilerinin affına sığınarak bir incelemede bulundum 🙂 Umarım bu sorun kısa sürede çözülür ve sistemleri daha sağlıklı hale gelir.

https://www.tozlu.com/TR/canonical-etiketinde-sorun-var_721602_1069657

https://www.trendyol.com/canonical-etiketi-yok/UrunDetay/57890/26405341

Yukarıdaki iki farklı sitenin URL yapısında ürünleri ID'den çektiğini görebiliyoruz. ID öncesindeki ürün adını silip herhangi bir şey yazmış olsam bile sistemin bu metni otomatik olarak canonical etiketine eklediğini gözlemledim. Bu durumda index alması zaten kaçınılmaz olacaktı.

Zaten index aldıktan sonra URL'de yazdığım “Canonical Etiketinde Sorun Var” ve “Canonical Etiketi Yok” kelimelerini organikte aradığımda sıralamaya girmiş olduklarını gördüm.

Trendyol’un URL yapısını Tozlu’dan ayıran en önemli durum ise alt kategoriler halinde URL'de kırılımlar olmasıydı. Ayrıca canonical etiketi de boş olarak görünüyordu.

Karşımızda gördüğümüz sayfa domaine ne kadar yakın olursa ve sıfır kırılımdan oluşursa site içerisinde SEF URL oluşturulmuş olacaktır.
Bu iki alışveriş sitesinin bir tanesinde ürün ismini değiştirip, diğerinde ise kategori ismini değiştirip index alıp almadığını kontrol ettim. Ve trafiği yüksek olan bu iki değerli sitede sürekli bir aktiflik bulunduğundan dolayı 3-4 dk içerisinde index aldığını gözlemledim.

Canonical etiketlerinin bu şekilde serbest durumda olması, ya da ürün/kategori isimlerinin değiştirildiğinde 404 sayfasına yönlendirilmek yerine sayfanın sorunsuz açılması durumu bir güvenlik açığı oluşturabilir. Kötü niyetli kişiler tarafından +18 kelimelere ait sayfalar oluşturularak sitenin prestij ve otorite kaybetmesi sağlanabilir. Böyle bir durum hiçbir site yaşamak istemez. Ancak maalesef günümüz piyasasında merdiven altı diye tabir ettiğimiz freelencer ya da SEO ajansları bu tür yöntemlere başvurarak kendi çalıştıkları sitelere organik anlamda avantaj sağlayabilmektedir.

Canonical Etiket Sorununun Çözümü;

  • Site içerisinde mutlaka canonical etiketleri bulunmalı.
  • Canonical etiketleri arama motorlarına mutlaka kendi sayfasını işaret etmeli.
  • ID ile ürün çeken siteler mutlaka ID den önce ne yazılırsa yazılsın 404 sayfasına yönlendirilmeli, ya da ID den önce ne yazılırsa yazılsın URL tek bir şekilde açılmalıdır.

Videolu Anlatım

Not: Belirtilen sitelerde Canonical etiketi dışında herhangi bir sorgulama yapılmamıştır. Örnekte görünen firmaların E-Ticaret yöneticilerine durum bildirilmiştir.