CloudFlare Nedir?
Gelişimi Matthew Prince ve Lee Holloway tarafından 2009 yılında başlatıldı. 2010 yılı içerisinde TechCrunch aracılığıyla tüm Dünya'nın ilgisini çeken CloudFlare temel olarak sitenizi DDoS, SQL Injection ve spam yorumlardan korumaktadır. Ayrıca ek olarak CDN hizmeti veriyor. (bkz: Content Delivery Network) Sahip olduğu özellikleri tamamen ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu özellikler sizi güvenlik saldırılarından koruyacak ve sitenize erişim sağlanamadığı anda sitenizin son haliyle yayında kalmasını sağlayacaktır. CloudFlare ile bir sitenin ortalama sayfa hızı %30 artar, harcadığı bant genişliği % 60 azalır ve sistem sayesinde sitenin güvenliği artmış olur. CloudFlare henüz betayken milyonlarca saldırıyı engellemiştir.
CloudFlare Nasıl Çalışıyor?
Sistemin çalışabilmesi için kayıt işlemini tamamlamanız ve istenilen değişiklikleri yapmanız gerekmektedir. Böylece sitenize gelen ziyaretçiler CloudFlare sunucularından ve filtresinden geçirilecektir. Bu işlem sayfa yüklenme hızını düşürmeyecek aksine arttıracaktır. CloudFlare, CDN adı verilen bir sistem kullandığından site üzerinde bir gecikme yaşanmayacaktır. Kayıt sırasında yapılan işlemler bittikten sonra CloudFlare'in sağladığı güvenlik duvarı ile sitenize yapılan küçük ve orta çaplı saldırılardan korunabilirsiniz.
Sitenizin trafiği yüksek değilse standart CloudFlare üyeliği işinizi görecektir. Ücretsiz paket ile CDN hizmeti alabilir ve bandwidth'inizi düşürebilirsiniz. Özellikle bandwidth sıkıntısı yaşayan site sahiplerinin daha iyi bir sunucu paketine geçmeden önce denemesi gereken bir servistir. Ücretsiz paketin yeterli gelmediği durumlarda düşük bir ücret karşılığında diğer ücretli paketten yararlanabilirsiniz.
Nasıl Kayıt Olunur?
Ücretsiz kayıt işlemi sırasında her sayfada size resimler ve videolar eşlik ediyor. Sade arayüzü ve basit kullanımı sayesinde kolaylıkla kayıt olabilirsiniz. CloudFlare öncelikle alan adınızın DNS kayıtlarını topluyor, daha sonra toplanan bu kayıtlar CloudFlare'e aktarılıyor. Aktarım yapmadan önce istediğiniz veya istemediğiniz ayarları değiştirebilirsiniz. Son olarak alan adınızın NS kayıtlarını CloudFlare sunucularına yönlendirmeniz gerekiyor. 24 saat içerisinde kayıtlarınız güncellenecek ve CloudFlare sizin için çalışacaktır.
Botnet'ten Korunma İle İlgili Sorular
- Siteme BOTNET Saldırısı Geliyor Ne Yapmalıyım?
Sitenize bu denli botnet saldırıları yapılırsa sunucu sahibinden yani hosting firmasından 2 – 3 saatliğine sitenizi kapatmanızı yani suspend etmesini isteyin, belli bir zaman sonra saldırı kesilecektir. Eğer saldırılar devam ediyorsa bununla ilgili olarak bilişim şube’ye başvurabilirsiniz.
Bugülerde bandwidth sıkıntısı çekiyordum. Tam üstüne geldi yazınız Kayıt ve ayarlarda umarım bir sorun yaşamam.
Bu güzel bilgilendirme için teşekkür ederim. Bu konu ile ilgili olarak yeterli bilgim yoktu. Bilgilendirmeniz dahilinde gelecek projelerde kendi adıma yararlanılacak bir kaynak olmuş. Tekrar teşekkürler.
w3 Cache Total ile entegre çalışıyor.
Yazı için teşekkürler Behlül. Sana bir sorum olacak. Yazı içinde kullandığım resimleride kapsıyormu bu cdn hizmeti? Yoksa sadece kaynak kod için mi geçerli?
Ali, CloudFlare HTML içeriğini önbelleğine almaz. JavaScript, resimler ve CSS gibi sadece statik içeriği önbelleğine alır. Eğer JS, CSS veya görüntülerde değişiklik yapıyorsanız, development moda girebilir ve yaptığınız değişiklikleri anında görebilirsiniz. Development moduna erişmek için; Siteniz -> Ayarlar -> CloudFlare Ayarları -> Toggle Development Modu ON/OFF yolunu izleyebilirsiniz.
CDN ile Cache birbirinden farklı konular. W3 Total Cache, sayfaları önbelleğe alan kullanıcıların her girdiğinde yeni yükleme yapmasındansa bellekdeki (cachedeki) bilgileri okumasını sağlayan eklentidir. CDN ise sitenizde bulunan dosyaları farklı lokasyonlardaki sunuculara yükler. Bu sayede siteniz yüklenirken kullanıcıya en yakın lokasyondaki dosyaya ulaşılır ve daha hızlı erişim sağlanır. Tek lokasyonda çalışan rakiplerinize göre hem yüksek uptime, hem de hız kazandıran bir adım olacaktır.
siteyi buldum emin olmak için link istemiştim ama doğru site olduğu kesin 🙂
bu arada bu tip sistemlere ilgim var fakat riski 2 kat arttırıyor şimdi normal sunuuda sorun ihtimali var bu sistemleri kullanınca bir de o sunucudaki sorunlarda sitenin etkilenme olasılığı ortaya çıkıyor
Ücretsiz bir servis ancak bazı ek özellikler için küçük bir ücret istiyorlar.
Bilmediğim bir kaç olguyla karşılaştım sayenizde öğrendim onlarıda teşekkür ederim..
faydalı bir sisteme benziyor fakat kullanma konusunda hala şüphelerim var.
Daha önce ücretli bir servis olduğunu duymuştum. Sanırım ücretsiz olmuş. Gerçekten güzel bir sistem, bilgilendirme için teşekkür ederim.
Yeni sayılabilecek bir teknoloji. Biraz daha sistemin yaygınlaşması ve bug'ların fixlenmesinden sonra denemeyi düşünüyorum. Paylaşım için teşekkürler.
Ben denedim fakat sanki siteme erişimi engelliyordu bürodaki 4 makinadan açılırken diğer bir makinadan açılmıyodu neden olduğunu tam olarak çözemedim ama cloudflare kullanmaya başladıktan sonra oldu.
Sayfanın alt tarafına inildikçe madde madde açıklama yapılmaktadır. Burada konuk yazar olarak bulunduğumu bilgi paylaşımı yapmak için konuyu yazdığımı ve her zaman bloga bakamadığımı belirtmek isterim. Ayrıca soru sormak için soru sormak yerine daha çok merak edilen sorular sorabilirseniz, daha aydınlatıcı cevaplar alabilirsiniz. Böylece diğer arkadaşlara da faydamız dokunacaktır. İyi günler.
Bu Cloud Flare HTML Dosyalarını Önbelleğe Almıyor Mu? Yaklaşık 1 Hafta Oldu. Web Sitem Offline Oldugu Zaman Direk "Cloud Flare Offline Mesajı Gözüküyor. No Cache Version " Gibi Birşeyler Söylüyor.
Acaba Herhangibi Bir Ayar Mı Yapmam Lazım?
DNS adreslerini CloudFlare'ınkilere değiştirdikten sonraki 24 saat içinde sitede kesinti oluşuyor mu?
Ben denedim ancak adsense gösterimi, analytics ekleme gibi sorunları var. Google servislerini galiba kafasına göre işletiyor. Bununla beraber kendi sayıcısı da farklı sayıyor. Dünya çapında bu servisi kullanan büyük siteler gördüm o sebeple güvenilir gibi geldi bana, yaklaşık 1 aydır kullanıyorum sitenin hızı Türkiye için azaldı ancak diğer ülkeler için hızlandı diyebiliriz.
sistem hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama deneyen var mı işe yararmı
Bu sistemi sakın kullanmayın arkadaşlar. js ile reklamlı serp göstererek gelir elde ediyorlar. Ayrıca sürekli online modunda olmasına rağmen, siteyi offline göstererek üstte kendi reklam barını açıyor ve cloudflare reklamı yapıyor. Hızlandırmasına hızlandırıyor mu onu bile bilemedim. Büyük hit kaybı yaşadım. 20k sitem 3k oldu. Lanet olsun bu servise.
Çok başarılı bir sistem gerçekten. Projelerimizde özellikle ddos saldırılarını büyük ölçüde engelliyor. Ayrıca performans açısından da gayet verimli bir sistem.
arkadaşlar şuanda ddos ile karşı karşıyayım sitem 2 gündür kapalı ve acil yardım bekliyorum üstadlarımdan bu sistemi kullanırsam bana ne gibi zararı olur çünkü bu siteye çok buyuk emekler verdim ve populer kelimelerde çok güzel yerlerdeyim acil yardım lütfen
Ben bunu 2 sitede uzun süredir kullanıyorum. Ancak bir şey dikkatimi çekti. Kullandığım sayaç sitesinin saydığı hit sayısı yarı yarıya düştü. Fakat reklam gösterimlerinde çok farkeden bir şey yok sanki. Kullanıyorum ama tereddüttlüyüm açıkçası.
Sukru Demiray bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben bir kaç forum sitesinde de sizin yoruma benzer yorumlar gördüm. Daha detaylı bilgisi olan arkadaşlar varsa lütfen yazsın
Bu uygulamayı kullanıyorum fakat cpanel giriş yaptığımda sürekli hatalar veriyor.İşlem yapamıyıyorum. Ayrıca ufak tefek tema değişiklikleri 2-3 gün sonra görünüyor. Bunun dışında trafik tasarrufu için tam bir biçilmiş kaftan.
Sitede yapılan küçük değişikler aradan baya zaman geçtikten sonra gözüküyor öyle olmasa iyi bir sistem 🙂