Geçtiğimiz ekim ayında SEOHOCASI olarak dünyanın en büyük arama motoru optimizasyonu (SEO) konferansı BrightonSEO'da yerimizi aldık. 2 gün boyunca devam eden konferansta konuşulan pek çok konudan katıldığımız ve kısa kısa notlar aldığımız bazı bölümleri aşağıda paylaşıyoruz. Umuyoruz sizler için faydalı olacaktır.

Sam Gipson: Binlerce Robots.txt Analizinden Öğrendiklerim

Robots.txt, web siteniz üzerinde arama motoru botlarına hangi sayfaların taranıp taranmayacağını söyleyebileceğiniz, arama motorları üzerinde son derece etkili bir yönlendirme (text) dokümanıdır. Robots.txt'nin siteler üzerinde yarattığı etki ile günümüzde doğru kullanılmasının önemi geçmişe kıyasla çok daha fazla artmıştır. Sam Gipson, Robots.txt ile alakalı yaptığı konuşmasında bazı ilginç bulguları (keşiflerini) ve yaygın uygulama hatalarını ortaya çıkarmaya odaklandı.

Sam Gipson tarafından gerçekleştirilen konuşmanın en can alıcı bilgisi şuydu; Eğer robots.txt dosyanızda özel olarak Google-bot'u hedeflediyseniz Google aşağıda yada yukarıda belirttiğiniz user-agent: * ifadesini görmezden geliyor ve tamamen Google-bot user-agent'i üzerinden verdiğiniz tarama emirlerini dikkate alıyor. Yani robots.txt dosyanız içerisinde herhangi bir şekilde doğrudan Google botu hedeflediyseniz Google doğrudan ona odaklanarak üst veya alt bölümdeki tüm botları hedefleyen komutları es geçmektedir.

Marco Bonomo: Fuzzy Lookup'ı Sevmek için 5 Neden

Marco Bonomo tarafından BrightonSEO'da gerçekleştirilen konuşma, 404 yeniden yönlendirme, site transferi, anahtar kelime düzenlemeleri gibi çok çeşitli SEO işlemlerini hayata geçirirken Excel Fuzzy Lookup'ın ne kadar zamandan tasarruf ettirebileceği ile alakalı bize önemli bir anlayış kazandırdı. Fuzzy Lookup ile başarı kazanmanın yolu onu demek ve bolca pratik yapmaktan geçiyor. Mutlaka denemelisiniz..

Oliver H.G Mason: Ezoterik SEO Tüyoları

BrightonSEO'da konuşmacı Oliver H.G Mason, SEO uzmanları olarak diğer uzmanlardan duyduğumuz, okuduğumuz, test ederek deneyimlediğimiz ve çeşitli şekillerde bilgi birikim elde ettiğimiz SEO gerçeklerinden oluşan bazı SEO tüyolarını dinleyiciler ile paylaştı.

Konuşmada yer alan önemli çıkarımlardan biri; Google Search Console'da url denetçisine yeni eklenen dahili (site içi) headerların (başlıklardan) arama motoru botlarının içeriği tarayıp taramadığı yada içeriğin eski halini mi yoksa yenisimi baz aldığını görüntülememize olanak sağlamakta olduğudur.

Ben Howe: SEO Önerileriniz Neden Uygulanmıyor? Bu Konu ile Alakalı Ne Yapmalısınız?

Konuşmacı Ben Howe, SEO dünyasında sık yaşanan bir sorun olan uygulanmayan SEO önerileri sorununu çözmek için 51 farklı SEO uzmanıyla konu ile alakalı anket (çalışma) gerçekleştirdiğini ve bu çalışma ile herhangi bir öneriye yönelik duyulan ön yargının önerinin uygulanmasını engelleyip engellemediğine bakıldığını söyledi. Konuşmanın devamında Ben Howe çalışmadan, yaygın olarak görülen öneri senaryolarını paylaşarak bu tarz durumlarda neler yapılması gerektiği ile alakalı tüyoları bizlerle paylaştı.

Konuşmadan yaptığımız çıkarım: Hepimizin yapabileceği en iyi şey, SEO önerilerini daha iyi, daha olumlu bir çerçeve etrafında sunmaktır.

Kevin Indig: Sıfır Tıklama Aramaları ve SERP Özelliklerinin Hikayesi

Konuşmacı Kevin Indig, sıfır tıklama aramaları ve SERP özelliklerinin hikayesinde bize rehberlik etti.

Önemli Noktalar:

  • Google'ın arama geliri durgunlaşmaya başladı
  • Video yanıt snippet'lerine yatırım yapmalısınız. Video yanıt snippet sayı ve oranlarında önemli artışlar söz konusu
  • Resim snippet'leri "tıklamaları azaltır", yani Tıklama Oranını iyileştirir! Rich Snippet görsellerini alın!

Paige Hobart: SERP Ortamının Bir Yıllık İncelemesi

Brighton SEO semineri içerisinde konuşmacı Paige, bize SERP (Google arama sonuçları) dünyasını (işleyişini) ve SERP Özellikleri trendlerini ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğini anlattı.

Temel çıkarım: Arama ortamı sürekli değiştiği için, sektörünüzü ve onun özel ihtiyaçlarını ve tehditlerini bilmeniz gerekir.

SEO Hocası Önerisi: SERP Değişir sende yerinde sayma, sürekli gözlemle ve geliş !

Miracle Inameti: Site Tarama Verimliliğinizi Nasıl En Üst Düzeye Çıkarabilirsiniz?

  • Robots.txt dosyanızı akıllıca kullanın. Hatalı kullanılmış yada yanlış düzenlenmiş robots.txt dosyası önemli dosyalarınızın tarama yapısın bozabilir ve bu durum sitenizin taranabilirliğini negatif olarak etkiler.
  • Site haritanızı parçalayın - Google'ın taradıklarını daha ayrıntılı bir görünüm elde edin. (Sayfalar, Kategoriler, Ürünler, Etiket gibi sitenizin ayrı bölümleri için ayrı ayrı sitemapler oluşturun)
  • Tarama israfı alanlarını belirleyebilmek için alt klasörleri izleyin - (Site haritasındaki hataları belirlemek daha kolay)
  • Eski site haritalarını sunucudan kaldırın. (Site haritanızı sürekli güncelleyin)

Arama motoru botlarının tarayabileceği URL'lerin sayısını etkileyen faktörler:

  • Filtreli Gezinme (Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılan bölünmüş site içi gezinme yapıları - Filtreler)
  • Dinamik olarak oluşturulmuş sayfalar
  • Server kapasitesi - tarama esnasında alınan hatalar (5xx, no response vb)
  • Sunucu yeteneği - sunucu yeterliliği
  • Yönlendirmeler ve yönlendirme zincirleri
  • Yetim sayfalar (Orphan pages)
  • JavaScript ve Ajax bağlantıları

Arama motoru botlarının url tarama sayısını arttıran faktörler:

  • İçerik miktarına göre içerik kalitesi (Çok sayıda kaliteli içerik üretmek)
  • Eski içerik - eski içeriği yenileme (Gerekli ise düzenli olarak içerikleri güncelleyip zenginleştirmek)

İPUCU: Sunucu günlük Dosyası, bir web sitesi için arama motoru botlarının sayfa isteklerinin kaydını içerir.

Sunucu günlük dosyasını incelemenin faydaları:

  • Önemli sayfaları tanımlamanıza yardım eder
  • Zayıf sayfaları belirlemenize yardım eder
  • Hangi sayfaların taranmadığı noktasında katkı sağlar.