Google her geçen gün kendisini geliştirmeye devam ediyor ve bu geliştirme sürecinde semantic web'e bir adım daha yaklaşıyor. Semantik web artık kullanıcıların düşüncelerini anlama, davranışlarını ve karakteristik özelliklerini tespit ederek, bunları kullanıcılara daha doğru sonucu iletmektir. Her geçen gün gelişen internet yapay zekâ konusunda da adımlar atmakta ve bu sayede en gerçekçi sonuçları ekrana getirebilmektedir.
Google'ın benzer anahtar kelimeleri tespit etmesi ve bunların aynı gibi değerlendirilmesi website sahipleri için hem risk hem de avantajı bir arada sunmaktadır. Google'ın bu özelliğinden habersiz olan web sitesi sahiplerinin SEO çalışmaları genelde filtreyle sonuçlanmakta ve çözümü noktasında maalesef olumlu bir gelişme sağlanamamaktadır. Ancak benzer kelimeler yapısını kullanarak daha kolay ve etkili SEO çalışması yapmanız mümkündür. Şimdiki makalemizde bu özelliğin detaylarını ve en verimli kullanma yollarını anlatacağım.
Web sitesi sahipleri hedeflediği anahtar kelimeleri aranma hacimlerine göre tespit etmekte ve buna göre çalışmalar yapmaktadır. Ancak kelime belirleme işlemleri hatalı olmakta ve bu işlemler sitenin filtreye kadar gidebilmesini sağlamaktadır.
Örneğin bir nakliyat firması hem "evden eve nakliyat" kelimesinde hem de "evden eve taşımacılık" kelimelerinde üst sıralara gelmek ister ve bu kelimelerin sitedeki kullanımlarını arttırmaya başlar. Ancak site sahibi bu 2 kelimenin de Google gözünde aynı şekilde algılandığının farkında değildir. Dolayısıyla anahtar kelime yoğunluğunun ortalama %5 - 6 olması gerekirken bu rakam birden %10 -12 düzeylerine çıkar.
Benzer anahtar kelime tespitini Google'da yapacağımız bir arama ile kolayca öğrenebiliriz. Google'da aranan bir kelime bir sitede geçiyorsa (sayfa başlığı veya açıklamasında) o kelimeyi kalın yapmaktadır.
Yukarıdaki örnekten de anlaşılabileceği gibi evden eve nakliyat, evden eve taşımacılık ve evden eve taşıma kelimeleri Google nezdinde aynı olarak algılanmaktadır. Bu sebeple bu kelimelerin ard arda veya birçok kez tekrar edecek şekilde kullanımı spam olarak algılanır.
Bunların dışında, yabancı kelimeleri aradığınızda Google Türkçe karşılığını da kalın yaparak gösterebilmektedir. Kısaltmaları birbiriyle ilişkilendirmektedir.
Benzer anahtar kelimeleri tespit etmek için kullanabileceğiniz 2. Bir yöntem Google Ads Keyword Tool'dur. Anahtar kelimeleri sorguladığınızda birebir aynı aranma hacimlerini gösteriyorsa iki kelimenin de Google nezdinde aynı kelimeler olduğunu anlayabilirsiniz.
Bunun dışında aşağıdaki gibi bir kelimenin uzantıları ve farklı yapılarda kullanımı da Google tarafından algılanabilmektedir. Kitap, Kitaplar, Kitapları ve book kelimelerinin aynı kelimeler olduğunu dolayısıyla bunların sık kullanımının spam sebebi olabileceğini değerlendirerek SEO çalışmalarınızda daha dikkatli olmanız gerekir.
Anahtar kelimeleri makalelerde abartmamak gerektiğini birkez daha anladım. Bilgilendirme için teşekkürler
Gerçekten güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Tebrik ve teşekkür ediyorum.
Güzel bir anlatım olmuş bende bundan sonra söylediklerinize dikkat edeceğim.
evet gerçekten artık herkesin bilinçlenmesi sart super konu site metalarını arkadaşlarımız paso benzer sekilde yazıyor sonra da ben niye filitreye girdim..
1 - Evden eve taşımacılık : Aylık tüm aramalar - 6.600
2- Evden eve nakliyat : Aylık tüm aramalar - 673.000
Görüldüğü gibi 1 nci kelimede çok basit SEO yöntemleri ile 1. sıraya gelmek çok kolaydır. Ama 2 nci kelimede yüksek rekabet olduğundan bu kelimede iyi derece almak için % 100 SEO uygulamak gerekir.
Dolayısıyla burda semantic SEO'dan ziyade, Google kullanıcılara doğru içeriği göstermek için semantic benzeşme, yani anlamsal içeriği göstermektedir. Bu sayede kullanıcılar gerçekten aramak istediği içeriğe ulaşabilmektedir. Kısace 1 nci kelimede yüksek rekabet olsaydı burda anlamsal benzeşme özelliği işlevsiz kalırdı. Konu çok karmaşık ve Google hala bunun üzerinde çalışma yaptığından daha fazla olayı karıştırmak istemiyorum. Ayrıca yabancı kaynaklarda bu çalışmanın SEO ya çok ayrıkı olduğu ve Google ın çok büyük tepkiler aldığınıda söylemek isterim.
Saygılarımla...
hocam merhabalar ben siteme SEO çalışması yapmak istiyorum yanlız çok az bilgim var. Bana nerden başlamam gerektiğini ve nasıl yapmam gerektiğini anlatabilirseniz çok sevinirim hocam iyi çalışmalar size.
Hocam desene biz yine yandık. N e diyim bunu ögrenmemiz cok iyi oldu şimdiden teşekkürler işimize yaracak inşaAllah.
yazılarınızı daha yeni yeni okumaya başladım fakat şimdiden ciddi anlamda etkisini görmeye başladığımı düşünüyorum.öncesinde açıkcası SEO açısından hiçbir bilgim yoktu fakat farkında olmadan SEO yaptığımı farkettim.konu ile alakalı düzgün yazılar yazdığıma inanıyorum fakat bunları SEO ile desteklemek yararımıza olacak. Söylediklerini elimden geldiğince uyguluyorum uykusuz kalıyorum yeri geliyor ama yaptığınızın karşılığını almak.tüm yorgunluğu atıyor insanın üzerinden.bu denli değerli konuları bizimle paylaştığınız için teşekkürü bir borç bilirim sizi takip etmekten zevk alıyorum.başarılı çalışmalar diliyorum
doğru anlatmışsın usta ama bu işlere yeni başlayanlara farklı bir dil konuşuyor gibi görünürsün
Hocam mükemmel bir yorum olmuş. Kaleminize sağlık. İnşallah sizlerin destekleri sayesinde çok daha başarılı işlere imza atacağız.
Hocam size Backlink Sormak istiyorum.. Alexa cubugundan bakınca related links Boş duruyor Burayı nasıl dolduruyoruz..??
Hocam yeniyim ve şu anahtar kelime yoğunlu, olayını pek anlamadık. Pekçok anahtar kelimeyi sildik. Yinede yoğun gözüküyor. Sitede tema ile gelen bazı yabancı kelimeri dahi yoğun kullanılmış olarak gösteriyor. Sitem bir program indirme sitesi, bu yüzden; indir, program gibi kelimeler haliyle çok kullanılıyor. Örneğin; Sizin sitenizde de SEO gibi kelimeler çok kullanıyor mesela bunu yoğun göstermiyor mu? çözümü nedir?