İsterseniz tek bir sayfanın URL’ini değiştirin, isterseniz tamamen yeni bir domaine geçiş yapın tüm bu durumlarda eski URL adreslerini yeni URL adreslerine 301 ile yönlendirmeniz gerekecektir.  Peki; nedir bu 301 yönlendirmesi? Sizlere bu rehberimizde tüm detaylarıyla anlatıyor olacağız.

301 Yönlendirmesi Nedir?

301 yönlendirmeleri hakkında konuşmadan önce aslında yönlendirmenin tam olarak ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Kısacası yönlendirme, ziyaretçileri bir web sayfasının başka bir web sayfasına otomatik olarak almak anlamına gelmektedir.

5 farklı türde yönlendirme türü olsa da günümüzde en yaygın kullanılan yönlendirme türleri ve bizim de üzerinde duracağımız yönlendirme türlerinden bahsetmek gerekirse; “geçici (302)” yönlendirmeler ve “kalıcı (301)” yönlendirmeler olarak ele alabiliriz.

Yonlendirme-4

301 yönlendirmesi, bir sayfadan diğerine “kalıcı” yönlendirilmesi şeklidir, bu nedenle bu tür 301 yönlendirmesini kullandığımızda arama motorlarına bir URL’den diğer URL adresine yapılan yönlendirmenin kesin olduğu söylüyoruz.

301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?

Belirttiğimiz gibi, 301 yönlendirmesi arama motorlarına bir URL’den farklı bir URL adresine kesin geçiş yaptığımızı söyler.

Arama motorlarına hangi sayfada yer alacağımızı gösterdikten sonra Google, URL1’in artık URL2 olacağını anlayacak ve bu nedenle de URL1’in bağlantı eşitliğini URL2’ye geçirecek bundan sonrasında ise bağlantıları URL2’den taramaya devam edecek.

Başarılı bir SEO Ajansı olarak, bağlantı URL’sini eski URL’den geçirmek için karmaşık web sitesi geçişlerini veya web sitesi mimarisindeki herhangi bir değişiklikle uğraşırken kalıcı yönlendirmeleri tercih ediyoruz.

302 Yönlendirmesi Nedir?

Google çalışanlarından bazıları, 301'lerin ve 302'lerin benzer şekilde ele alınabileceği durumlar olduğunu belirtti. Ancak araştırmalarımız ile arama motorları ve tarayıcılar en güvenli yolun URL'leri kalıcı olarak yönlendirirken 301 kullanmak olduğunu gösteriyor. Siteler URL'lerin nasıl çalıştığını belirleyen Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) adlı bir protokol üzerinde çalışır. 1.0 ve 1.1 olmak üzere iki ana sürümü vardır. İlk versiyonda 302, "Geçici Olarak Taşındı" durum koduna atıfta bulunurken, bu durum 1.1 sürümünde "Bulundu" olarak değiştirildi.

302 Yönlendirmesi Ne Zaman Kullanılır?

Geçici olarak yapılacak durumlarda (sitenin bakıma alınması, yenilenmesi vb) kullanılan 302 yönlendirmesi, arama motorlarına bu sayfaların daha sonra tekrar açılacağını göstermektedir. Böylelikle arama motorları geçici yönlendirme olduğunu anlayarak geçici bir süre ile kullanıcıları ve kendi botlarını yeni site üzerine yönlendirecektir.

Bu sayede arama motorları, yapılan geçici yönlendirme ile geçici olarak kapanan sayfanın SEO ve performans gücünü tamamıyla yeni sayfaya aktarmayacaktır.

307 Yönlendirmesi Nedir?

307 yönlendirmesi, 302 yönlendirmesinin HTTP 1.1 benzeridir. Büyük tarayıcılar bazı durumlarda 302 gibi davranırken, neredeyse tüm durumlarda 301 kullanmak en iyisidir. Bunun istisnası, içeriğin gerçekten yalnızca geçici olarak taşınması (bakım sırasında olduğu gibi) ve sunucunun arama motorları tarafından http 1.1 uyumlu olarak zaten tanımlanmış olmasıdır. Arama motorlarının bir sayfayı uyumlu olarak tanımlayıp tanımlamadığını belirlemek esasen imkansız olduğundan, genellikle geçici olarak taşınan içerik için bir 302 yönlendirmesi kullanmak en iyisidir.

301 ve 302 Yönlendirmesine Karar Vermek

Eğer bir sayfanız geçici olarak değil kalıcı olarak adres değiştirdiyse, bunun mutlaka 301 yani kalıcı yönlendirme ile yapılması gerekir. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse, örneğin dükkanınızı bir mahalleden başka bir mahalleye taşıdınız. Eski dükkanın camına yeni taşındığınız adresi belirtmezseniz müdaviminiz olan tüketicileriniz yeni dükkanınıza biraz zor ulaşabilir. Ancak yapılacak çeşitli duyurular ile yeni adresinizi belirtirseniz bundan sonrasında kimse eski dükkanınıza uğramayacaktır. Tam tersi durumda ise herhangi bir tadilat vb durumlardan dolayı geçici olarak farklı bir lokasyona taşındığınızda ise kullanıcılar ne zaman eski adresinize geleceğini bilecektir.

Verdiğimiz bu somut örnek ile ilişkilendirerek yapılacak yönlendirmeler için sayfam geçici olarak mı kapanıyor?, stoğu biten bu ürünün yerine yenisi gelecek mi? vb. şeklinde kendinize soracağınız sorular ile geçici ve kalıcı yönlendirmeleri uygulayabilirsiniz.

Tam Alan Adı Yönlendirmeleri

Tüm yönlendirmeler aynı etkiye sahip olmayacaktır, şu anda kozmetik sorgular için iyi sıralarda konumlanan bir kozmetik web sitesini yeniden yönlendirir ve tüm etki alanını bir araba kiralama sitesine yönlendirmeye karar verirseniz bu yönlendirme işlemi doğal görünmeyecektir. Yalnızca alakalı web sitelerini, yani sektörü aynı olan ilgili siteler için yönlendirme işlemi yapmalısınız.

Web Sitelerini Birleştirmek İçin 301’leri Kullanma

Diyelim ki; üç tane lüks araç web sitemiz mevcut, Porsche, Ferrari ve Lamborghini, 3 tanesini tek bir lüks otomobil web sitesine birleştirme işlemi yapabiliriz. Yapılan yönlendirme işlemi doğru bir şekilde planlanırsa, üç küçük web sitesini çok daha büyük tek bir web sitesinde birleştirebiliriz. Açıkçası doğru uygulanmazsa, üç küçük web sitesinin de mevcut SEO değerini kaybederiz.

Yönlendirmelerle Keyword Cannibalization’dan Kaçının

Yeniden yönlendirmelerin bir başka harika kullanımı da keyword cannibalization’dan kaçınmaktır. Belirli bir anahtar kelime özelinde sitemize ait sıralanan hem URL1 hem de URL2 mevcut ise; bu URL’lerden birini diğerine yönlendirebiliriz, böylece yalnızca tek bir sonuç elde ederken her iki URL’nin de gücünü kaybetmemiş oluruz.

Kaldırılacak URL Yönlendirmeleri

301 yönlendirmelerinin bir başka iyi kullanımı, örneğin bir E-Ticaret web sitesinin bir ürünü artık satmayacağından ve bu URL adresinin SERP’te iyi konumlarda olduğu veya da iyi backlinklere sahip URL adresleri için kullanılabilir.

Bu URL’yi kaldırırsak, “sayfa yetkisini” kaybederiz, bununla birlikte başka bir ilgili ürünümüz var ise ona 301 ile yönlendirme yaptığımızda, yönlendirilen URL’nin hem gücünden hem de backlinklerinden yararlanmaya devam edeceğiz.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bu aşamaya geldiyseniz eğer ki; artık hangi sayfayı yeniden farklı bir sayfaya yönlendirmek istediğiniz hakkında net bir karar vermiş olacaksınız. Peki, 301 yönlendirmesini nasıl yapmalısınız?

Aşağıda sizler için birkaç farklı seçeneği ve bu seçeneklerin artı/eksilerini sizlerle paylaşıyor olacağım.

.htaccess

Bu tür yönlendirme, .htaccess dosyası değiştirilerek yapılmaktadır.. Htaccess dosyası, URL’leri yeniden yazma gibi birçok şeyi yapmanızı sağlayan, sunucu tarafından okunan bir yapılandırma dosyasıdır.

Bu dosyayla ilgili en büyük artı, yönlendirme desenlerini gerçekleştirebilmemiz ve tam dizinleri tek bir komutla yönlendirebilmemizdir. Yani, .htaccess yönlendirmelerinin nasıl doğru kullanılacağını bilirsek işimizi oldukça kolay hale getirecektir.

Daha sonrasında ise .htaccess kullanarak en yaygın yönlendirmelerin bazılarının nasıl gerçekleştirileceğini açıklayacağız.

Örnek yönlendirme komutları

.htaccess ile URL Yönlendirmesi

Redirect 301 /eski-url /yeni-url

.htaccess ile Domain Yönlendirmesi

Redirect 301 / https://yenisite.com

Non w sayfaları w'lu Sayfaya Yönlendirme

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteadi.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadi.com/$1 [L,R=301,NC]

w'lu Sayfaları Non w'ya Yönlendirme

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.siteadi.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://siteadi.com/$1 [L,R=301,NC]

PHP

Bu tür yeniden yönlendirme doğrudan PHP programlama düzeyinde yapılır ve bu nedenle kodu yeniden yönlendirmek istediğimiz belirli URL’nin içine yerleştirmeniz gerekir.

Aşağıdaki örneği inceleyebiliriz:

Header(“Status: 301 Moved Permanently”);

Header(“Location: https://www.benimsitem.com”);

Bu tür yönlendirmenin dezavantajı, WordPress gibi bir CMS platformu kullanırsak, bu yönlendirmeyi tam olarak nereye yerleştirdiğimizi unutursak gelecekte sorun yaratabilecek site dosyalarını düzenlememiz gerektiğinden uygulanması oldukça karmaşık olacaktır.

HTML

HTML’de yeniden yönlendirme oluşturmak için “meta refresh” kullanabiliriz. Birkaç saniye sonra sayfamız güncellenir ve ikinci URL adresine yönlendirilmiş olur.

Meta http-equiv=”refresh” content=”0: URL=https://www.ornekdomain.com/”>

Bu tür yönlendirme teknik olarak 301 yönlendirmesi değildir ve bu nedenle de backlinklerin yetkisi yeni URL adresine geçmez.

WordPress’te 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

WordPress’te çoğu alanda olduğu gibi, 301 yönlendirmesi ayarlamanın da birçok yolu mevcuttur. 301 yönlendirmesi yapmanızda sizlere yardımcı olacak WordPress eklentileri, sitenizin .htaccess dosyasını, Yoast SEO’yu ve hatta yukarıda bahsetmiş olduğumuz PHP kodlarını bile kullanabilirsiniz.

Birinci Yöntem: Sayfa düzeyi 301 yönlendirmeleri için WordPress eklentisi kullanın.

Yönlendirme işlemini gerçekleştirebileceğiniz çok farklı eklentiler WordPress’te mevcut. Bunlardan birkaç tane örnek verecek olursam; Redirection ve Yoast SEO eklentilerini ele alabiliriz.

Yonlendirme-1 Yönlendirme 2

Öncelikle başlamak için eklentiyi WordPress’e indirip, etkinleştirmelisiniz. Ardından, eklentinin kurulum sihirbazını çalıştırmak için Araçlar -> Redirection’a gidin demelisiniz.

Kısa Kurulum sihirbazından geçtikten sonra, ilk yönlendirmenizi gerçekleştirmek için Yönlendirmeler sekmesindeki Yeni Ekle düğmesine tıklayınız.

Bu alanda karşınıza 4 kısım çıkacak, bunları nasıl yapılandırmanız gerektiğini sizlere aşağıda açıklıyor olacağım:

  • Kaynak URL: Yeniden Yönlendirmek istediğiniz orijinal URL’i giriniz.
  • Sorgu Parametreleri: Bunu varsayılan olarak bırakınız.
  • Hedef URL: Bu ziyaretçileri almak istediğiniz yeni URL adresinizdir. Birisi kaynak URL adresinizi ziyaret ederse, otomatik olarak bu URL adresine yönlenir.
  • Grup: Bu sadece yönlendirmelerinizi düzenlemenize yardımcı olur. Varsayılan olarak bırakmak iyidir. Alternatif olarak, farklı yönlendirmelerinizi düzenlemek istiyorsanız yeni bir grup oluşturmak için Gruplar sekmesini kullanabilirsiniz.

Ardından, kurulumu tamamlamak için Redirection ekle’yi tıklayın.

Sayfanız bu noktada yönlendirme yapmıyorsa, önbelleğe alınan verilerinizi temizleyin; yönlendirme görünmeye başlamalıdır.

İkinci Yöntem: WordPress’e 301 yönlendirmesi eklemek için .htaccess kullanın

Bir alanı taşıyorsanız, 301 yönlendirmesini ayarlamak için WordPress sitenizin .htaccess dosyasını kullanmak en verimli seçenektir. Eklenti yöntemi kadar uygun olmasa da, sayfa düzeyinde yeniden yönlendirmeleri ayarlamak için .htaccess dosyasını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Başlamak için, .htaccess dosyanızı düzenlemek üzere sitenizin sunucusuna bağlanmamız gerekir. Bunun içinde iki seçeneğimiz vardır:

  • Sunucunuza FTP yoluyla bağlanın.
  • cPanel’in yerleşik Dosya Yöneticisi aracını kullanın.

301 Yönlendirme Zinciri (Redirect Chain) Nedir?

URL1 -> URL2 -> URL3 -> URL4 gibi bir URL’den sonra gelen bir dizi ardışık yönlendirme dizisidir.

Yönlendirme 3 1 scaled

Google’ın kaç yönlendirmeyi izleyebileceği, her yönlendirme için ne kadar yetki kaybedeceğiniz vb. hakkında çok fazla tartışma var. Ancak genel olarak, bir yönlendirme zincirindeki her adım için, yetkinin yaklaşık %10’unun kaybolduğu, yani bu tür bir sorunu çözmek için çok önemlidir. Bir zincir yönlendirmesi varsa nihai URL’ye ulaşmak için geçen sürenin çok daha yüksek olacağını belirtmemek gerekir.

Bu zincirde daha az yönlendirme daha iyidir. Bu tür bir sorunu çözmek için, Screaming Frog gibi tarama platformu kullanarak veya SEMrush ile bir SEO denetimi gerçekleştirerek tüm yönlendirme zincirlerini tanımlamanız gerekecek. Zincirin başlangıç ve bitiş noktasını belirledikten sonra, URL1’den zincirdeki nihai URL’ye bir yönlendirme işlemi yapılması gerekecektir.

301 Yönlendirmesini Nasıl Kontrol Ederiz?

301 yönlendirmesinin doğru şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için yeniden yönlendirdiğiniz URL’i yazın ve bunun sizi şimdi yeni düzeltilen sayfaya yönlendirip yönlendirmediğine bakın.

URL’nin 301 kodunu döndürdüğünü kontrol etmek için de çok önemlidir. Bunu Screaming Frog gibi araçları kullanarak veya ücretsiz çevrimiçi yönlendirme denetleyicisini kullanarak yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yeniden yönlendirilen URL’yi eklemeniz ve hepsinin doğru göründüğünü kontrol etmeniz gerekmektedir.

Kısacası 301 yönlendirmeleri herhangi bir SEO denetiminin hayati bir parçasıdır ve doğru uygulandığında kullanıcı deneyimini, SEO ve dönüşüm oranlarını olumlu yönde etkilemektedir.

301 Yönlendirmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • Yeni indexlenen urllere eski urlleri yönlendirmeli miyim?

Eski sitenizdeki urller yeni siteye geçiş sonrası daha sağlıklı bir yapıda ise yönlendirme yapılmasa dahi Googlebot tarafından daha alakalı görüleceği için sıralamada yer değişebilir. Fakat hem tarama bütçesi, hem site içi optimizasyon sağlığı, hem de geçmişte eski urlye yapılan teknik yatırımı ve sayfanın gücünü düşünerek site geçişleri/url değişikliklerinde mutlaka eski urlyi yeni urlye 301 ile yönlendirmenizi tavsiye ederiz.

  • Sitemdeki İçerikleri Yönlendirme Yapılacak Sayfaya Taşımalı mıyım?

Eğer içerikleriniz geçerliliğini ve güncelliğini koruyorsa mutlaka yeni sayfanıza da taşımalısınız. Bununla ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

  • htaccess Nasıl Oluşturulur?

Htaccess oluşturmak için https://www.seohocasi.com/htaccess-olustur/ sayfamızdan yardım alabilirsiniz.

  • Sitem hem w'lu hem de w olmadan açılıyor. Hangisine yönlendirmeliyim?

Merhabalar öncelikle, websitelerinde en çok yaşanan sorunlardan birisidir bu durum. www olmadan da erişilebiliyor ancak çift indexleme olmasının önüne geçmek için bahsettiğiniz gibi bunu 301 ile yönlendirerek veya canonical kullanarak çözebiliyorsunuz. Ancak genelde canonical bazı URL lerin oluşturduğu alt kırımların içerik olarak bir değişikliğe yol açmadığı durumlarda kullanılması daha uygun olmaktadır.

Örneğin bir E-Ticaret sitesinde /urun-adı/ozellikler şeklindeki içerik ajax ile çekiliyor ve ana URL /urun-adi/ ile aynı içeriği sağlıyorsa bu durumda canonical ile Google’a ana içeriği işaret ederek kopya içerik durumunun önüne geçeriz. Ancak sitenizdeki gibi genel URL sorunu olabilecek bir husus www indexlemesinin önüne geçmek için Htaccess üzerinden tüm sayfaları toplu olarak www yönlendirmesi yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Bu işlemi uygulamak için https://www.seohocasi.com/htaccess-olustur/ adresinden site adresinizi girerek htaccess www yönlendirmesi için gerekli kodu oluşturabilirsiniz.

  • Eski Urlleri Yeni Urllere Yönlendirmek Zararlı Mı?

Eski web sitenizde bulunan URL adreslerinizi yeni urllere yönlendirmezseniz 404 sayfalarınız oluşacaktır. Bu sayfaların 404’e düşmesi hem kullanıcı tarafından hem de Google tarafından olumsuz karşılanacak bir durumdur. Bu nedenle eski URL adreslerinizi yapmış olduğunuz alt yapı değişikliğinden sonra oluşan yeni URL adreslerinize 301 ile yönlendirmeniz herhangi bir negatiflik durum teşkil etmemektedir.

Yapacağınız 301 yönlendirmesiyle hem kullanıcıların aradıkları sayfada 404'e düştükten sonra ki hemen çıkma oranını iyileştirmiş olacaksınız hem de Google’a eski URL adresinde artık içerik olmadığını yeni URL adresinin ise şu andaki mevcut sayfanız olduğunu göstereceksiniz. Böylelikle eski sayfayı tarayarak tarama bütçesinden kaybetmeden, yeni sayfanızın taranmasını sağlamış olacaksınız.

Bunlara ek olarak eski URL adresinizin belli bir otoritesi mevcut ise yapacağınız 301 yönlendirmesi ile bu otoriteyi de yeni URL adresinize rahatlıkla taşımış olacaksınız.

  • Çok Fazla 301 Yönlendirmesi Yapmak Zararlı Mıdır?

Bu soruyu 3 ayrı madde olarak ele alalım.

1) Aynı URL özelinde çok fazla yönlendirme olması sakıncalı ve önerilmeyen yöntemdir. (Redirect chain)
Bir örnek üzerinden gidecek olursak eğer;
– ornekdomain.com/kırmızı-ayakkabi sayfası önce
– ornekdomain.com/mavi-ayakkabi sayfasına, ardından
– ornekdomain.com/boncuklu-mavi-ayakkabı sayfasına yönelerek nihai sayfaya ulaşıyorsa; aradaki 2. yönlendirmeyi kaldırıp, ilk sayfayı güncel yeni sayfaya yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğer site genelinde bir URL yapısı değişikliğine gidiliyor ve yönlendirmeler sağlıklı bir şekilde yapıldıysa yine bir sorun oluşturmayacaktır.

2) URL değişikliği yaptıktan sonra, yönlendirme yapılan sayfa Google tarafından taranıp indexlendiğinde SERP tarafına yansıması birkaç günü bulabilir. Bu süreçten sonra, nihai 301 yönlendirmesi yapmış olduğunuz sayfa SERP tarafında görünecektir. URL adresi değişikliğinde yapmış olduğunuz nihai yönlendirme tipi neyse (301-302) ilgili durum kodunu görüyor olacaksınız. ornekdomain.com/mavi-ayakkabi sayfasını, ornekdomain.com/boncuklu-mavi-ayakkabı sayfasına 301 yönlendirmesi yapıldıysa eğer; 301 ile yönlendirmesine sahip bir sayfa ve sorunsuz bir şekilde açıldığı için 200 http durum koduna sahip olacaktır. İndexlenen nihai 301 yönlendirmesine sahip bir sayfa ise; direkt olarak 200 HTTP durum kodunda açılacaktır.

3) Eski URL adresinizde mevcut bir trafiğe sahipseniz eğer, portfolio sayfasına 301 yönlendirmesi yapmanız trafik kaybı ve SEO görünürlüğünüzde kayıplar yaşamamanıza sebep olabilir.

  • 301 Yönlendirme Sonrası Backlink Çalışması Hangi URL'ye Yapılır?

301 yönlendirme sonrası alacağınız güncel backlinkleri yeni oluşturduğunuz siteye/urlye almanız gerekir. Çünkü alınan backlinklerin etkili olabilmesi için aktif olan bir siteye yönlenmesi gerekir. Çünkü 301 yönlendirmesi ile eski domaine/urlye yapılmış olan çalışmaların teknik gücü yeni domaine/urlye aktarılır. Bu durumda güncel etkilerini görebilmek için daima güncel urlye çalışma yapmalısınız.

  • Web Siteme İzinsiz Yapılan 301 Yönlendirmesi Nasıl Engellenir?

Backlink tarafında bu tür linkler Disavow Tool üzerinden Google'ye bildirilmektedir. 301 yönlendirmesinden bahsedecek olursak, bu yönlendirme eski bir link yerine başka bir linke veya bir domainden başka bir domain üzerine yapılabilir. 301 yönlendirmesi kalıcı yönlendirmedir. Bu yönlendirme dahilinde eski linke ait olan sadece yararlı linklerin gücü yeni linke aktarılır. Zararlı olan hiçbir link yeni web sitesi üzerine yönlendirilmez. Zaten bu durumda zararlı etkileri de aktarılsaydı büyük bir manipülasyon durumu oluşurdu. O sebeple haberiniz olmadan domaininize 301 ile yönlendirilen sitenin sadece olumlu/faydalı bir yanı varsa sitenize katkı sağlar. Herhangi bir olumsuz durum oluşmayacaktır.

  • 301 Nasıl İptal Edilir?

.htaccess dosyasından ya da diğer yöntemler ile yapmış olduğunuz yönlendirmeyi kaldırmanız durumunda yönlendirme iptal olacaktır. Bu tür durumlarda 301 kalıcı bir yönlendirme olduğu için, arama motorları tarafından bir süre url değişimleri konusunda dalgalanma ve trafik kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca yapılan yönlendirmenin iptal edileceği durumlar için 301 (kalıcı) yönlendirme değil, 302 (geçici) yönlendirme yapılmasını tavsiye ederiz.

  • 301 Yönlendirmesi Takibi Nasıl Yapılır?

Bir web sitesinin yönlenip yönlenmediğini, hangi sayfaların yönlendiğini Google site sorgulamasıyla yapabilirsiniz.

Örnek olarak;

site:webtures.com aramasını Google’da gerçekleştirdiğinizde o siteye ait tüm indexler size görünecektir. Bağlantılara tıklayarak siteyi takip edebilirsiniz. Eğer sistemde 301 yönlendirmesi yapmışsanız 180 gün içerisinde tüm indexler silinip yeni domain’e geçecektir. 302 geçici yönlendirme varsa da indeksler geçici bağlantı kalkana kadar kalacaktır. Siteniz yönlendirme aşamasında olsa dahi bu süreçte içeriklerinizin girişini yapabilirsiniz. Herhangi bir zararı olmayacaktır. Eğer alan adına ait eski bir güç söz konusuysa yönlendirmeyi kaldırdığınızda doğal olarak o alan adının gücüde yönlendirme kalktıktan sonra doğal olarak düşecektir.

  • Silinen Etiketler Nasıl Doğru Yönlendirilir?

Eğer sildiğiniz bir sayfanız var ise bu sayfanızın varsa yeni sayfası eğer yoksa en alakalı olduğu bir diğer sayfanıza eğer o da yoksa anasayfanıza yönlendirmenizi tavsiye etmekteyiz. Bu işlemle kullanıcıları 404 hata sayfası ile karşı karşıya bırakmamış olacaksınız. Hemde sitenizi terketmelerine imkan vermeyeceksiniz.

Bu sebeple eğer etiketi sildiyseniz bu etiketin konusu ile en alakalı bir diğer sayfanıza 301 kalıcı yönlendirmesi yapmanız gerekmektedir.

  • Eski Domaini Yenisine Yönlendirdiğimde SEO Açısından Etkisi Ne Olur?

301 yönlendirmelerinde eski sitenize sağladığınız backlinkler yeni sitenize yönlenecek demektir. 301 yönlendirmesinin bir avantajı ise eski sitenize gelen zararlı backlinklerin yönlendirme yapacağınız siteye gelmeyeceğidir. Bu linkler otomatik olarak tespit edilerek yeni sitenizin backlink kayıtlarında görünmeyecektir.

Eski sitenin backlink anlamında SEO gücünü az bir verim kaybı ile yeni sitenize yansıtsanız da tam olarak 4 yıllık domain geçmişi olan site gibi değerlendirilemeyebilir. Çünkü gerek domain yaşı, gerek site içi aktiflik, sitenin SEO ya uyumlu olması, 301 yapılmayan sayfaların 404 hatası vermesi gibi bazı önemli kriterler bulunmaktadır. SEO’da yaklaşık 80 adet kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin her biri belki %2-3 lük kısımları etkilemektedir. Ancak bu %2-3 lük kısımları atladığımızda bu oran büyüyecek ve SEO anlamında siteniz için bir eksi olarak değerlendirilecektir.

Yönlendirme sonra eski sitenizin aktifliğini yeni sitenizde de yakalamalısınız. Güncel backlinkler, güncel içerikler, birebir 301 yönlendirmeleri gibi kriterleri eksiksiz yerine getirmelisiniz. Zira yeni domaininiz 4 yıllık olmadığı için domain yaşı bu noktada sizin için ufak bir dezavantaj olacaktır.

  • IP Adresi Domaine Yönlendirilmeli mi?

IP adresleri her domain için farklı olabilir, veya bir sunucu üzerinde tek bir IP numarasından birden fazla web sitesi yararlanabilir. İp adresleri ve domainler birbirine bağlandıkları için IP adresleri üzerinde herhangi bir 3xx yönlendirmesi yapılmamaktadır. 301 yönlendirmesi herhangi bir domaini kalıcı olarak başka bir domaine yönlendirmek demektir. Bu durumda 301 yönlendirmesi yapılan domainin bütün backlink gücü ( zararlı olanlar yönlendirilmez ) yönlendirildiği domaine geçmektedir. 301 yönlendirmesi kaldırıldığı zaman bu backlinkler de eski adrese yönlenmeye devam etmektedir.

Web siteniz için almış olduğunuz IP numarasının mevcut domainde olup olmadığını who is ile domaininizi sorgulayarak kontrol edebilirsiniz. Eğer elinizde backlink gücü olan ve aynı sektörden farklı domainler mevcutsa bunların gücünü tek bir yerde toplamak için bu domainleri 301 ile ana domaininize yönlendirebilirsiniz.