Dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden olan WordPress, eklentiler üzerinden sağladığı kolay kullanılabilirlik avantajı ile başta SEO olmak pek çok farklı konuda tartışmasız en iyi platformlardan biridir. Her ne kadar ortalamanın üzerinde performans gösterde WordPress alt yapısını kullanan sitelerde SEO başarısını ve site genel sağlığını arttırmak için uygulayabileceğiniz pek çok farklı ve ekstra yöntem mevcuttur.

WordPress SEO rehberimiz ile SEOHocası olarak WordPress alt yapısını kullanan web sitelerinde en temel anlamda SEO nasıl yapılır onu detaylıca açıklamaya çalışacağız.

WordPress Nedir?

WordPress dünya üzerinde yayınlanan sitelerin %38.8'inde kullanılan dünyanın en yaygın, görece en basit içerik yönetim platformlarından bir tanesidir. Özellikle eklentiler ve WordPress ile ilgilinen gönüllü yazılım komünitesinin sağladığı destek ile her geçen gün gelişen WordPress üzerinde çok ciddi bir yazılım yada web site yönetimi alt yapınız olmasa dahi sitenizi kolaylıkla yönetebilir ve web site yönetimi ile alakalı çok sayıda dökümana ulaşabilirsiniz.

X bir alt yapıda hazırlanmış web sitelerin aksine WordPress alt yapılarının kullanımı ile alakalı internet üzerinde çok sayıda doküman olduğundan ötürü web sitenizi ilgili dokümanlardan faydalanarak çok daha rahat şekilde yönetebilir ve optimize edebilirsiniz.

WordPress SEO Nedir?

WordPress SEO, gelişen internet dünyasına paralel olarak artan siteler arası rekabette, sitenizi ön plana çıkarmak için uygulanması gereken dijital pazarlama stratejilerinin en önemli ayaklarından olan SEO'nun WordPress alt yapılarda uygulanması süreçlerine verilen genel bir isimdir.

WordPress SEO süreçlerini klasik kodlama alt yapılardan ayıran en önemli fark, SEO süreçlerinde işlerinizi tam otomatik hale getiren eklentilerden faydalanabilmektir. Bu noktada WordPress tek başına SEO süreçlerini kusursuz hale getirebilen bir yapıda olmasa da özellikle SEO süreçleri içerisinde hayata geçirilmesi gereken pek çok teknik işlemi, WordPress'in ücretli ve ücretsiz eklentilerini kullanarak bir kaç tıklama ve doküman takibi ile hayata geçirebilirsiniz.

WordPress SEO Rehberi:  WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Rehberimiz, WordPress alt yapısını kullanan sitelerde SEO performansının iyileştirilmesi ve temel anlamda SEO düzenlemelerinin yapılmasında izlemeniz gereken yol ve yöntemleri kapsamaktır. Aşağıda yer alan methodları sitenizde uygulayarak SEO performansınızı ve görünürlüğünüzü çok ciddi boyutlarda arttırabilirsiniz.

1 - WordPress Alt Yapısına Uygun Güvenilir ve Kuvvetli Bir Hosting Sağlayıcısı Bulun

WordPress alt yapılarda sağlıklı şekilde sitenin kontrolünün sağlanması ve sunucu tarafında yoğun yük oluşturan WordPress alt yapısının işleyiş sisteminin başarı ile uygulanabilmesi için sunucu yetenekleri yüksek olan bir alt yapı sağlayıcısı (hosting firması) seçmelisiniz. Özellikle orta ve yüksek seviyede trafiğe sahip WordPress sitelerde, siteye akan trafiğin sunucu tarafında yarattığı baskı sitenizin (sunucunuzun) sıklıkla no response yada http 5xx (sunucu kaynaklı erişim hataları) ortaya çıkarmasına neden olabilir.

Arama motoru botları sitenize yönelik istek gönderdiğinde sıklıkla 5xx - sunucu kaynaklı hatalar ile karşılaşırsa sitenizin genel kalite sinyalleri bundan negatif olarak etkilenir.  SEO'da taranabilirliğin öneminden yola çıkarak, özellikle arama motoru botlarının ziyaret ettiği sayfalarda 5xx (sunucu çökme) hataları ile karşılaşmamaları son derece önemlidir. Bu noktada özellikle orta ve üst seviye büyüklüklere sahip web sitelerinde kesinlikle VPS (Virtual Private Server - Sanallaştırılmış Özel Sunucu) alınmalı ve site paylaşımlı hosting paketlerinden farklı olarak kaynakları farklı siteler ile bölüşmediği bir sunucuda barındırılmalıdır.

2 - SEO Dostu WordPress Temaları Tercih Edin

WordPress alt yapısını ilk kurduğunuzda vanilla (default) olarak temanız twenty twenty teması yada kurduğunuz zaman zarfı içerisinde güncel olan WordPress default teması olarak gelecektir. WordPress'in ücretsiz olarak kullanıcılarına sunduğu bu tema, yapısal anlamda görece sorunsuz olan ancak UX ve tasarım noktasında ücretli temalara kıyasla zayıf bir temadır.

WordPress eko sistemi (komünitesi) içerisinde bu şekilde kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan çok sayıda tema bulabilirsiniz. Bu temaların bazıları gerçekten ücretli temalar ile aşık atabilecek kalitede temalar iken büyük bir çoğunluğu için malesef ücretli temaların gerisinde kaldıklarını söyleyebiliriz. Bu noktada tema seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken belli başlı kriterler mevcuttur.  Bunlar;

  • Temiz Kodlanmış olması (Gereksiz DOM büyüklüğü yada gereğinden fazla şişkin JS + CSS kullanımlarından kaçınan temalar)
  • Açılış hızları noktasında başarılı olması
  • Sunduğu ekstra özellikler ile sitenin kullanılabilirliğini arttırıyor olması (Özelleştirebilirlik)
  • Görsel zenginlik
  • Mobil uyumluluğu yüksek
  • Responsive
  • Çoklu Tarayıcı Uyumluluğu (Tüm modern tarayıcılara uyumluluk)

Genel olarak bir tema seçimi yapılırken özellikle burada maddeler halinde sunduğumuz konulara azami dikkat göstermeli ve bu kriterlerden tam not alan temaları tercih etmelisiniz. Özellikle ücretli tema satın alırken ilgili temanın bir demo'su üzerinden incelemesini gerçekleştirmeli ve temayı test etmeden satın alım gerçekleştirmemelisiniz.

3 - WordPress SEO Görünürlük Ayarlarınızı Kontrol Edin

WordPress içerisinde görünürlük ayarlarınızı kontrol edin. WordPress kendi içerisinde sitenizi arama motorlarından gizlemenizi sağlayan özel bir seçenek barındırmaktadır. İlgili seçeneği ayarlardan aktif hale getirdiğinizde siteniz arama motoru taramalarına kapatılarak, sitenizin istemediğiniz bir şekilde arama motorlarında indekslenmesinin önüne geçebilirsiniz. Özellikle sitenizde bir geliştirme yaparken yada siteniz henüz tam anlamıyla bir geliştirme aşamasında iken bu özelliği aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu noktada özellikle SEO çalışmalarına başlarken pek çok (deneyimsiz) web yöneticisi tarafından atlanan bu adıma mutlaka dikkat etmeli ve sitenizin görünürlük ayarlarını kontrol etmelisiniz.

wordpress taranabilirlik ayarlari

Üstteki görselde görebileceğiniz bu özelliği WordPress admin bar üzerinde yer alan ayarlar  içerisindeki okuma (reading) bölümünde bulabilirsiniz. Özellikle sitenizin arama motorları tarafından bulunup taranabilir olmasını istiyorsanız bu özelliğin işaretli olmadığından emin olmalısınız.

4 - Kategori Ağacınızı Organize Edin

WordPress alt yapısını kullanan sitelerde SEO yapılırken, diğer alt yapılarda olduğu gibi kategori ağacı üzerine ciddi şekilde odaklanılıp site içi orta ve uzun vadede problem çıkarmayacak UX noktasında kullanıcıyı destekleyici bir yapı kurulmalıdır. Kullanıcı sitenize girdiğinde aradığı bir ürün, hizmet, yazı yada herhangi bir içerik ile alakalı site içerisinde gereğinden fazla arama yada tıklama yapmadan istediği sonuca ulaşabilmelidir.

SEO çalışmaları içerisinde dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kullanıcılar üzerinde gereğinden fazla tıklama yapmanın özellikle mobilde bir stres yarattığı ve bu stresi iyi tanıyan Google'ın bu durumu bir sıralama faktörü olarak kullandığıdır. Bu nedenle sitenizde kategori ağacını mümkün olduğunca net ve anlaşılır şekilde oluşturmalısınız ve kategorileriniz arasında tıklama sayı ve derinliğini azaltmalısınız.

Kategori isimleriniz, içerisinde barındırdığı içeriği net olarak ifade etmeli ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır.  Örneğin: Kazak modelleri ve çeşitleri yerine Kazaklar.

wordpress kategori ekleme

WordPress sitenizde kategori oluşturmak için wp-admin içerisinde yer alan admin bar üzerinde Yazılar bölümüne giriş yapmalı ve ilgili bölümde yer alan kategoriler alanına girerek istediğiniz kategoriyi oluşturmalısınız.

Üstteki görselde paylaştığımız alan WordPress içerisinde kategori ekleme alanıdır. Burada üst bölümde kategorinizin ismini, url adresini (kısa isim), üst kategorisini ve kategori açıklamasını oluşturabilirsiniz. Hali hazırda var olan bir kategorinin bir alt kategorisini oluştururken birbiri ile bağlantılı olan kategorilerden en üst kategoriyi ebeveyn kategori olarak işaretleyerek site içi kategori hiyearşisi oluşturmalısınız.

Örneğin:

(1)Kazaklar
(2) Erkek Kazaklar
(3)Boğazlı Kazaklar

5 - İşlerinizi Kolaylaştıracak Bir SEO Eklentisi Seçin

WordPress alt yapısında SEO çalışmaları gerçekleştirirken işlerinizi kolaylaştıracak en önemli eklentilerin başında SEO eklentileri gelir. Pek çok profesyonel tarafında da önerilen SEO eklentileri, pek çok alt yapıda manuel olarak oluşturulan (sitemaps, breadcrumbs, robots txt, meta tags) gibi alanları çok daha hızlı ve kolay şekilde kontrol etmenizi sağlamaktadır.

WordPress üzerinde belirttiğimiz gibi çok sayıda işlemi otomatik ve yarı otomatik olarak yapmanızı sağlayan SEO eklentilerini WordPress kütüphanesi içerisinden ücretli ve ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Pek çok eklentinin ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 farklı alternatifi bulunmaktadır. Özellikle de bu ücretli ve ücretsiz paketler arasında ortalama düzey kullanıcılar için çok keskin farklar söz konusu değildir.

WordPress sitelerde en yaygın olarak kullanılan SEO eklentileri şunlardır;

  • Yoast SEO
  • All in one SEO
  • Rank Math

Bu 3 eklenti WordPress sitelerin pek çoğunda yoğun olarak kullanılan en başarılı SEO eklentileridir. Bunun dışında alternatif olarak WordPress kütüphanesinde çok sayıda farklı eklenti bulabilirsiniz.

6 - Kalıcı Bağlantılarınızı Düzenleyin (Link Yapısı)

WordPress sitelerde en yaygın görülen hatalardan bir tanesi de sitenin URL link yapısı düzgün ayarlanmadan siteye içerik girişinin yapılması ve daha sonrasında sitenin URL optimizasyonu ile alakalı ortaya çıkan ihtiyaçlarla beraber ekstra çalışma maliyetlerinin ortaya çıkmasıdır.

Bu sorunun önüne geçmek için özellikle sitenizin kalıcı bağlantılar ayarlarını optimize etmeli ve sitenizin url yapısını SEO dostu formata uygun hale getirmelisiniz.

kalici baglantilar link yapisi

WordPress sitelerde kalıcı bağlantı ayarlarınızı düzenleyebilmeniz için wp-admin sayfanızda sol tarafta yer alan admin menüsü üzerinden ayarlar'a oradanda kalıcı bağlantılar sayfasına ziyaret gerçekleştirmelisiniz.

Açılan üstteki görselde yer alan pencerede,  genel ayarlar bölümü sitenizin url yapısının ne şekilde gösterileceğinin belirlendiği alandır. Burada sitenizin url adreslerini isterseniz gün ve aylara göre, isterseniz sayısal olarak , isterseniz gün isim ve farklı özel yapılar şeklinde gösterebilirsiniz.

Bu noktada SEO dostu bir url yapısı oluşturabilmek adına önerilen kalıcı bağlantılar ayarı; Görselde tarafımızdan işaretlenmiş olan Yazı ismi seçeneğidir. Yazı ismi seçeneğini seçtiğinizde sitenizin ana domain adresinin uzantısı olarak gelen herhangi bir sayfa ile alakalı url, önünde arkasında herhangi bir ekleme barındırmadan (prefix ayarları yapılmış hali ile) doğrudan sayfanın kendi ismi ile gelecektir.

Örneğin sitenizde herhangi bir şekilde kategori prefix'i (ön eki) kullanmıyorsanız, kalıcı bağlantılar üzerinde yazı ismi seçeneğini seçtiğinizde ismi SEO Rehberi olan bir içeriğinizin url adresi şu şekilde olacaktır;

https://www.example.com/seo-rehberi/

Tabi bu link yapısını burada otomatikleştirdiğimiz gibi ekstra olarak sayfa üstünden de url'yi uzatma kısaltma işlemleri yapabiliyoruz ancak yapı anlamında kalıcı bağlantılar üzerinde seçtiğimiz yapı üzerinde yani yazı değil de url'yi numaralandırmak gibi formatını değiştirmek gibi bir isteğimiz olduğunda bunu kalıcı bağlantılar üzerinden sağlıyoruz.

7 - Tercih Edilen Alan Adınızı Belirleyin

Web sitelerinin internet adresi olarak kullanılan domainler bir sitenin ulaşılabilirliğinin bir numaralı anahtarıdır. Web siteniz, internet dünyasında seçeceğiniz domain adresi üzerinde yayınlanacağından domain üzerinde yapacağınız tercihler devam eden süreçte tüm SEO çalışmalarınızı ve web sitenizin geleceğini şekillendirecektir. www versiyon ile www içermeyen versiyon internet dünyasında iki farklı domain olarak kabul edildiğinden subdomainler işin içerisine girmese bile domain'in en temel versiyonu dahi kendi içerisinde 2'ye ayrılmaktadır.

Bu noktada WordPress alt yapılarda sitenizi hangi URL adresi ile kullanıma alacağınızı sistem üzerinden belirleyebilirsiniz.

WordPress alt yapılı sitenizde tercih edilen alan adınızı belirlemek ve sitenizi belirlediğiniz url adresi üzerinden kullanıma sunmak için WordPress yönetici panelinize giriş yaptıktan sonra önce ayarlar bölümüne ve daha sonra genel bölümüne giriş yapmalısınız.

wordpress url adresi belirleme

Genel bölümünün içerisinde üstteki görselde görebileceğiniz gibi bir sayfa karşınıza gelecektir. Bu sayfa üzerinde en üst kısımda yer alan WordPress URL adresi ve site URL adresi bölümlerinde sitenizin www ile mi yoksa www içermeden mi ulaşılabilir olduğunu belirleyebilirsiniz.

Sitenize ulaşım SSL sertifikası ile HTTPS üzerinden sağlanacak ise bu alanda sitenizin HTTPS versiyonunu belirtmelisiniz. WWW içeren yada içermeyen versiyona karar verip ilgili alanı doldurduktan sonra seçtiğiniz versiyonun tersi olan seçim otomatik olarak sizin seçtiğiniz URL adresine yönlendirilecektir.

8 - XML Site Haritası Oluşturun

wordpress site haritasi ornegi

XML site haritası, web sitenizin her sayfasını içeren web sunucunuzdaki bir kod dosyasıdır. XML site haritaları, arama motorlarının sitenizdeki içeriği bulmasına, değerlendirmesine ve sıralamasına yardımcı olmak için kullanılır. Arama motorları tarafından özellikle sitede yapılan değişikliklerin hızlı şekilde belirlenmesinde son derece aktif olarak kullanılan site haritaları alt yapısı fark etmeksizin tüm web sitelerinde muhakkak bulunması gereken bir site içi dokümanıdır.

Kapsamlı kodlama bilgisine sahip biri değilseniz ve XML site haritanızı manuel olarak oluşturmak istemiyorsanız, en kolay seçenek Yoast SEO gibi bir SEO eklentisi veya site haritalarınızı oluşturan Google XML Site Haritaları gibi site haritaları oluşturmaya yardımcı bir eklenti kurmaktır. Üst bölümde de belirttiğimiz yardımcı SEO eklentilerinden herhangi bir tanesini sitenizde aktif ettiğinizde ilgili eklentiler sitenizde yaptığınız güncellemelere göre site haritanızı otomatik olarak güncellemektedir.

Üstteki görselde Yoast SEO tarafından otomatik olarak oluşturulmuş seohocasi.com site haritasını görebilirsiniz. Özellikle SEO dostu site haritaları için önerdiğimiz sayfalar, kategoriler, içerikler, etiketler vb site içi alanları için ayrı ayrı oluşturulmuş site haritaları yapısı, Yoast SEO ve benzeri WordPress eklentileri tarafından otomatik olarak yapıldığından ilgili alt yapıda sitesini barındıran kullanıcılar diğer alt yapı ve özel sistemlere kıyasla çok daha avantajlıdırlar. Bunun en temel sebebi klasik alt yapı ve özel sistemlerde site haritasının sitede yapılan değişikliklere göre manuel olarak yeniden düzenleme gerekliliğidir.

9 - SSL Kullanın

SSL (Secret Sockets Layer) veya Güvenli Yuva Katmanı, bir sunucu ile tarayıcı arasındaki bir bağlantıyı (veri alışverişini) şifrelendirerek güvenliği sağlamaya yarayan bir web teknolojisidir. SSL, web siteniz ve ziyaretçileriniz arasında paylaşılan bilgileri şifrelendirerek bunların kötü niyetli saldırıganlar tarafından çalınmasının önüne geçer ve sitenizde gerçekleşen verilerin güvenliğini sağlar.

Örneğin, birisi e-ticaret sitenizde yer alan bir sipariş formunu doldurursa ve ilgili form içerisinde tüm kredi kartı bilgilerini sizinle paylaşırsa, SSL, ilgili bilgilerin işletmede gerçekleşen veri transferi boyunca bir bilgisayar korsanı (hacker) tarafından ele geçirilmemesini sağlamakta aktif olarak görev alır. SSL ilgili işlem süresince verileri tarayıcı ile sunucu arasında şifreli bir şekilde ileterek aradaki veri transferinin saldırganlar tarafından görüntülenebilir olmasını engeller.

SSL sağladığı bu katkı ile SEO'yu iyileştirir çünkü Google gibi arama motorları, bir web sitesinin sıralamasını belirlerken "güvenli ve şifreli" bağlantılar arar. Dolayısıyla, iki birbirine benzer kalitede sitelerin yer aldığı bir rekabet senaryosunda, sitelerden birinde SSL bulunuyorken diğerinde bulunmuyor ise, Google'ın SSL'i olan siteyi sıralamada daha yüksek şekilde pozisyonlandırması çok daha muhtemel olacaktır.

Sitenizde SSL sertifikasını aktif edebilmek için sunucu tarafında bir SSL sertifikanızın yüklü olması gerekmektedir. Günümüzde  Let’s Encrypt tarafından sağlanan ücretsiz SSL sertifikaları ile pek çok hosting şirketi ücretsiz olarak panellerden tek tıklama ile aktif edilebilen SSL hizmetini kullanıcılarına sağlamaktadır. Bu noktada ücretsiz yada ücretli SSL sertifikanızı web sunucunuzda aktif ettikten sonra WordPress eklenti kütüphanesi içerisinde Really Simple SSL, One Click SSL gibi eklentileri kullanarak herhangi bir ayar yapmadan sitenizi HTTP den HTTPS protokolüne geçirebilirsiniz.

10 - Sitenizi Google Search Console'da Doğrulayın

Daha önce sitenizi Google Search Console üzerinde doğrulamadıysanız hiç vakit kaybetmeden sitenizi GSC üzerinde doğrulamalısınız. Google'ın web yöneticilerinin siteleri ile alakalı arama motoru istatistiklerini kolaylıkla takip edebilmeleri amacıyla oluşturduğu Search Console'dan faydalanarak sitenizin tüm SEO verilerini tek bir panel üzerinden görüntüleyebilir ve sitenizin Google botları tarafından tarama, indekslenme gibi süreçlerini hızlandırabilirsiniz.

google search console domain dogrulama ilk ekran

Bunun için ilk yapmanız gereken Google Search Console adresine giriş yapmaktır. Daha sonrasında açılan ekranda Şimdi Başla butonuna tıkladıktan sonra Google sizi gmail hesap ekleme ekranına yönlendirecek yada hesabınız kayıtlı ise direk domain kaydının yapıldığı üstteki görseldeki alana yönlendirecektir.

İlgili alanda sol taraftaki seçeneği seçerseniz bir domain ile alakalı subdomainlerde dahil olmak üzere tüm domain varyasyonlarına yönelik verileri tek bir kayıt üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Ancak hali hazırda subdomain vb farklı adresler kullanmıyorsanız soldaki yapıyı kullanmak yerine kayıt süreci daha basit olan sağ taraftaki ekleme methodunu da kullanabilirsiniz.

Sol taraftaki seçeneği seçerseniz; Sitenizin domain'in kayıtlı olduğu hosting firmasına giderek domain DNS (TXT) adresinizi Google'ın belirttiği adrese yönlendirmeleri ve doğrulama yapmalısınız.

google search console domain dogrulama

Sağ taraftaki seçeneği seçtiğinizde görselde görebileceğiniz gibi doğrulamayı sağlayabileceğiniz çok sayıda farklı alternatif methodunuz olacaktır. Bu methodlar içerisinde özellikle en kolay ve en hızlı şekilde gerçekleştirebilecek method, görselde işaretlediğimiz HTML etiketi methodudur. İlgili seçeneğe bir kere tıkladıktan sonra Google tarafından size verilen verification codunu sitenizin ana sayfasının header'ına <head> </head> satırları arasında kalan herhangi bir bölüme yerleştirmelisiniz (özellikle en alta eklemenizi öneririz).

İlgili işlemi tamamladıktan sonra Google Search Console'daki bu ekrana geri dönüp, doğrula butonuna tıklayarak Google'ın ilgili işlemi onaylamasını sağlayabilirsiniz. İşlemler sonrasında Search Console üzerinde gerçekleştirmeniz gereken ilk işlem, Menüde site haritaları bölümüne giriş yaparak site haritanızı göndermektir.

11 - Sayfalarınızın Meta Title ve Description Bölümlerini Optimize Edin

Sayfa başlık etiketleri (meta title'lar) ve Meta açıklamaları (Meta Description) sayfanızın içeriği ile alakalı hem kullanıcıya hem de arama motorlarına en önemli sinyalleri verdiğiniz alanlardır. Özellikle meta title ve description başlıklarınız Google arama sonuçlarında (SERP'de) doğrudan kullanıcı tarafından görüntülenen başlıklar olmaları sebebiyle sitenizin tıklama oranlarını da doğrudan etkileyen önemli faktörlerdendir.

Üst bölümde açıkladığımız WordPress SEO eklentileri, meta title başlıklarınızı ve description alanlarını son derece pratik şekilde kontrol etmenize katkı sağlamakta ve başlıklarınızın özellikle marka, slogan uzantısı gibi sabit bölümlerini otomatik doldurulmasını sağlayarak işinizi epeyce kolaylaştırmaktadır.

yoast seo meta title duzenleme

Örneğin; SEO eklentilerinden Yoast'ı sitenize kurduğunuzda, Yoast içerisinde başlıklarınıza otomatik olarak eklenecek bölümü ve başlıkların ayrımında kullanılacak elementi seçtiğinizde, üstteki görselde görebileceğiniz gibi oluşturduğunuz herhangi bir yazı yada sayfa bölümünün hemen alt tarafında görseldeki şekilde meta title, arama sonuçlarında görünecek slug bölümü (url) ve meta açıklaması (description) yazabileceğiniz Yoast meta alanını göreceksiniz.

Bu alanda, oluşturduğunuz içerik ile alakalı özelleştirebilir tüm meta etiket bölümlerini düzenleyerek sayfanızın arama sonuçlarında nasıl görüneceğini görüntüleyebilir ve ilgili alanları Yoast'ın önerileri eşliğinde son derece pratik (hızlı) bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Meta Title ve Description Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Meta Title başlıklarında 65 karakteri geçmemeye ama özelliklede 600 pixel (ekran görüntüsünü alanı) limitini geçmemeye gayret gösterin
  • Meta description ve Meta title alanlarında kullandığınız metinler sayfalara özel olmalı ve aynı metinleri tekrar kullanmamalısınız
  • Meta Title ve Description'ın en ön bölümlerinde anahtar kelime kullanımına özen göstermelisiniz.
  • Meta Title ve Description alanlarınız kullanıcıyı bilgilendirici ve harekete geçirici olmalıdır. Özellikle Meta description alanını harekete geçirici şekilde düzenlemeniz sitenizin tıklama oranlarına katkı sağlayacaktır.

Meta description alanları Google algoritması içerisinde doğrudan bir sıralama faktörü olmasada özellikle sitelerin arama sonuçlarındaki tıklama oranlarının arttırılması ve kullanıcılara içerik ile alakalı bilgilerin net olarak aktarılabilmesi için meta description kullanımını öneriyoruz.

Hatırlatma: Sizin tarafınızdan oluşturulmuş meta description bölümleri çoğu durumda Google tarafından farklı alınarak arama sonuçlarına eklenebilir. Bu güncel algoritma dahilinde sık görülen bir durumdur.

12 - İçeriklerinize Özel URL Adresleri Belirleyin

Yazımızın üst bölümünde kalıcı bağlantılar kısmını anlatırken değindiğimiz gibi WordPress sitenizde yer alan içeriklerinizin URL adresini sayfa üstünden kolayca ayarlayabilir ve kalıcı bağlantılarda seçtiğiniz URL yapısını özelleştirebilirsiniz. WordPress temeli itibariyle seçtiğiniz kalıcı bağlantılar yapısını kullanarak sitenizin meta title'ını otomatik olarak URL'ye ekleyerek bir URL yapısı oluşturur. Ancak çoğu durumda meta başlığı olarak kullandığınız başlığın uzun olması sebebiyle URL önerilen kısa ve net kullanımın dışına çıkabilmektedir.

Bu noktada yapmanız gereken WordPress'in kullanıcılarına sunduğu Slug (url uzantısı) özelleştirme bölümünden faydalanarak URL adresini SEO dostu olacak şekilde kısaltmak ve optimize etmektir.

wordpress url duzenleme

Görselde görebileceğiniz gibi WordPress içerisinde herhangi bir sayfanın düzenleme alanına geldiğinizde H1 başlığının altında yer alan görselde işaretli bölümü kullanarak içeriğinizin mevcut URL adresini görüntüleyebilir ve dilerseniz düzenle butonuna basarak istediğiniz URL'yi burada kullanabilirsiniz.

Özellikle SEO dostu URL yapısı oluşturmak adına görseldekine benzer şekilde içeriği net ve mümkün olan en kısa şekilde anlatan bir URL oluşturmalısınız.

SEO Dostu URL oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:

  • URL'nizi gereğinden fazla uzun oluşturmamaya gayret gösterin.
  • URL içerisinde _ ! + ' ^. : gibi ifadeler kullanmayın.
  • URL içerisinde kelimeleri ayırırken - kullanın.
  • URL içerisinde sayfanın hedef anahtar kelimesini özellikle URL'nin ilk bölümünde kullanın. (seohocasi.com/seo-rehberi gibi)
  • URL içerisinde yer alan hedef anahtar kelimenizin arasına mümkün olduğunca ekstra kelimeler koymayın. (seohocasi.com/seo-detayli-rehberi gibi)
  • URL içerisinde büyük harf kullanmayın
  • URL içerisinde parametre kullanmayın (?=, age= gibi)

13 - H Başlıklarınızı Optimize Edin

Üstteki görselde URL düzenleme bölümünün üstünde yer alan başlık alanı, sayfanızın h1 başlığını yazabileceğiniz alandır. H1 başlığı, H başlıkları hiyerarşisinde sayfanın en üst başlığı olarak sayfada yalnızca 1 kere kullanılmalıdır. H1 başlığınız içeriğinizi en kapsamlı hali ile anlatan tümleyici bir başlık olmalıdır.

Örneğin; SEO çalışmalarında kullanılacak methodları anlattığınız bir içerikte SEO Rehberi başlığını h1 başlığı olarak kullanabilirsiniz.

H1 başlığının dışında kalan h2-h6 aralığındaki başlıklarda herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Ancak Semantic SEO yapısının sağlıklı olarak sitede yansıtabilmesi adına H başlıklarında arama motoru botlarının kolayca anlayabileceği bir hiyearşi oluşturmak son derece faydalı olacaktır.

H1 - Arabalar

H2 - Araba Nedir

H2 - Araba Fiyatları

H3 - Akülü Araba Fiyatları

Bu şekilde bir kullanım yapılarak Google'ın sayfanın ana konusunun arabalar olduğu ve sayfa içerisinde Araba Fiyatları, Araba Nedir gibi başlıklarında içeriği destekleyici (açıklayıcı) başlıklar olarak kullanıldığını anlaması sağlanır.

H2 başlığının hemen altında kullanılan H3 başlığı konu ve içerik anlamında da Araba fiyatları ile bağdaşık bir yapıda olduğundan arama motoru botlarına üstteki başlığın bir alt başlığı olarak kullanıldığının sinyallerini verir. Tüm bunlara ek olarak bu şekilde hiyearşik ve konu bütünlüğünü koruyucu bir heading (h) başlık yapısı kullanmak, Google'ın son derece önem verdiği kullanıcı deneyiminin de iyi seviyede korunmasına katkıda bulunur.

wordpress heading basliklari

WordPress yazı sayfanız içerisinde H başlıklarını düzenlemek için üstteki görselde işaretlediğimiz şekilde (klasik yazı editöründe) yazı alanı içerisinde hemen sol tarafta kalan paragraf bölüme tıklayarak ve dilediğiniz metini seçerek istediğiniz başlık formatında kullanabilirsiniz.

14 - Site içi (Dahili) Bağlantıları Kullanın

SEO çalışmalarında her platform için en az dış linkler kadar önemli olan site içi linklemeleri, WordPress sitenizde muhakkak kullanmalısınız. Özellikle site içi link mimarisinin oluşturulması ve sayfalar arası hiyerarşinin, alaka durumunun Google'a çok daha başarılı şekilde anlatılabilmesi adına site içerisinde birbiri ile alakalı olan içeriklerinizden sayfalar arası linkleme uygulamalısınız.

Yani konu olarak birbirine yakın X bir içerikten Y içeriğinin anahtar kelimesini kullanarak link vermelisiniz.

SEO Rehberi içeriğinde meta açıklaması nasıl yazılır diye bir bölümü anlatıyorken sitenizde yer alan meta açıklaması nedir? Nasıl yapılır? içeriğine link verebilirsiniz. Bu içerik olarak birbirine yakın olmaları ve aynı topic cluster'da bulunmaları sebebiyle oldukça başarılı bir iç linkleme olacaktır.

Site içi Linkleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Linklemenin uygulanacağı içerikler arasında konu anlamında bütünlük olmalıdır.
  • X bir içerikten Y içeriğe link verilirken Y içeriğinin hedef anahtar kelimesi kullanılarak link verilmelidir.
  • Sürekli aynı anchor text ve çevreli metin kullanılarak linkleme yapılmamalıdır.
  • Anchor text'de mümkün olduğunca net ve açıklayıcı bir ifadenin kullanılması önemlidir. SEO Rehberi ile alakalı bir içerikte anchor text SEO olabilir ancak SEO Rehberi çok daha açıklayıcı olacaktır.

wordpress site ici linkleme

WordPress sitelerde iç linkleme yapmak için (klasik editörde) üstteki görselde görebileceğiniz şekilde linki eklemek istediğiniz herhangi bir metin (anahtar kelime) seçilerek görselde üstte yer alan bağlantı ekle butonuna tıklanmalı ve açılan alttaki pencereye isterseniz linkin verileceği url adresini, isterseniz de site içerisinde arama yapmak için link vereceğiniz ilgili sayfanın anahtar kelimesini yazarak arama yapabilir ve çıkan sonuçlardan link vereceğiniz URL'yi seçebilirsiniz.

15 - Görselleri Optimize Edin (Boyut + Görsel İsimleri)

İçeriklerinizin zenginleştirilmesi noktasında muhakkak başvurmanız gereken site içi görseller, doğru şekilde optimize edilmediklerinde içeriklerinizin zenginleştirilmesinde ve kalite sinyallerinin arttırılmasında beklenen performansı sağlayamazlar. Hatta çok negatif şekilde düzenlenmiş; Büyük boyutlu, alt etiketi olmayan çeşitli hatalara sahip görseller sayfalarınızı tam tersine negatif olarak etkileyebilirler.

Bu noktada yapmanız gereken ilk işlem site üzerine yükleyeceğiniz görsellere SEO dostu isimlendirme uygulamaktır. Yani sitenize yükleyeceğiniz görsellere 312312312.jpg gibi isimler vermek yerine görseli açıklayıcı isimler vererek arama motoru botlarının içeriği anlamlandırmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin: seo-nedir.jpg, seo-nedir-nasil-yapilir.png vb.

Siteye yükleyeceğiniz tüm görsellerde isimlendirmeye çok dikkat etmeli ve mümkün olduğunca görseli ekleyeceğiniz içeriğin anahtar kelimesini kullanmaya özen göstermelisiniz (Alaka durumlarını dikkate alarak)

Görsel isimlerine yönelik optimizasyona ek olarak sitenize ekleyeceğiniz görsellerin boyutlarında küçültmeye giderek sayfalarınızın çok daha hızlı açılmasını sağlayabilir ve görsel zenginleştirmenin yaratabileceği negatif site hızı etkilerinin önüne geçerek görsellerin sağladığı avantajları sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Sitenize görsel yüklemeden önce küçültme yapabileceğiniz görsel siteleri:

  • Tinyjpg.com
  • https://imagecompressor.com/

Seohocası olarak özellikle bu iki siteyi resim küçültme noktasında sağladıkları başarılı performanstan ötürü öneriyoruz. Resimlerde yaratacağınız her bir küçültme sayfalarınızın açılış hızlarına olumlu olarak yansıyacak ve sitenizin sıralama artışını tetikleyecektir.

16 - Görsellerin Alt Etiketlerini Düzenleyin

Arama motoru botlarının sitenize yüklediğiniz görselleri tam olarak anlamlandırmasını sağlayarak görsellerin bulunduğu içeriklerin kalite sinyallerini kuvvetlendirmek için sitenize yüklediğiniz görsellerin alt etiketlerini (alt açıklamalarını) muhakkak doldurmalısınız.  Alt etiketleri belirttiğimiz gibi başta arama motoru botlarının görseli anlamlandırmasına yardımcı olduğu gibi ek olarak ekran okuma yapan görme engelli kullanıcılarında ekranda ne olduğunu anlamlandırmasına yardımcı olan bir iyileştirme olduğundan hem UX (kullanıcı deneyiminin) geliştirilmesinde hemde SEO dostu site yapısının kurulmasında son derece etkilidir.

Alt Etiketleri Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Resimleri açıklayıcı net ve mümkün olduğunca kısa bir açıklama girilmelidir.
  • Resmin kullanıldığı sayfanın anahtar kelimesi mümkün olduğunca kullanılmalıdır (spam yapmadan, alaka düzeyine dikkat ederek)
  • Resim içerisinde spam olacak şekilde sıralı ve manasız anahtar kelime zinciri kullanılmamalıdır.

wordpress resim alt etiketi duzenleme

WordPress SEO uygularken resim alt etiketi düzenlemek için WordPress admin paneli içerisinde sol tarafta yer alan admin menüsünü kullanarak önce Ortam bölümüne daha sonrada kütüphaneye giriş yapmalısınız. Daha sonra açılan ekran alt etiket girmek istediğiniz resmi seçtiğinizde üstteki görselde görebileceğiniz gibi bir resim düzenleme alanı karşınıza gelecektir. Burada sağ tarafta işaretlediğim 3 lü alan resim ile alakalı bilgileri girdiğiniz alandır. Bu alanda sağ tarafta işaretli 3 lü bölümden alternatif metin kısmının altına örnekte olduğu gibi resmi açıklayıcı ve mümkün olduğunca kısa bir ifade girmelisiniz.

17 - WordPress Sayfaların Açılış Hızını Arttırmak için Cache Kullanın

wordpress cache eklentisi kurma

WordPress sitelerde, sitelerin açılış hızlarının arttırılmasında kullanabileceğiniz son derece pratik ve başarılı çok sayıda eklenti mevcuttur. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere seçim yapabileceğiniz çok sayıda eklentiden herhangi bir tanesini kullanarak sitenizin açılış hızlarını ciddi boyutta arttırabilirsiniz. SEO noktasında WordPress çoğu durumda başarılı performans sağlasa da özellikle 2021 yılının mayıs ayında algoritmada yerini alacak olan Core Web Vitals ve benzeri site hızı metriklerine %100 uyum sağlayarak başarı elde etmek ve kullanıcı deneyimini maksimumda tutmak için site hızları (sayfa açılış hızları) WordPress alt yapılarda da yoğunlaşmanız gereken son derece önemli bir konudur.

Günümüzde en yaygın kullanılan WordPress cache eklentileri: WP Rocket, Litespeed Cache, WP Fastest Cache, W3 Total Cache, Autoptimize vb

SEOHocasına Sıkça Sorulan Sorular

1 - WordPress Sitemde Etiket Kullanmalı Mıyım?

WordPress sitelerde etiketlerin meta title ve içeriklerinin genellikle site içi cannibalization sorunu yaratmaları ve kullanıcı deneyimi noktasında, gerek site ziyaretçilerine gerekse de arama motorlarına içeriksel anlamda bir fayda sağlamamaları sebebiyle WordPress sitelerde etiketlerin no index yapılmasını önermekteyiz. WordPress sitelerde etiket kullanımı, Sitede yer alan içerikleri etiketin konusuna göre filtreleme yaparak kullanıcıya sunduğundan özellikle navigasyonel anlamda işlevli olmalarına karşın içerik anlamında sitede yer alan orijinal sayfa içeriklerinden farklı bir içerik sunamamaları nedeniyle etiketlerden istenilen verimin alınamamasına neden olmaktadır.

WordPress sitelerde etiketler e-ticaret sitelerinde olduğu gibi navigasyonel işlevde yani bir sayfayı daraltmakta yada kullanıcıyı aradığı net bir alan ile ilgili içeriklere yönlendirmede son derece işlevlidir ancak kullanıcının ulaştığı sayfadaki içerikler sitede yer alan içeriklerin etikete göre daraltılmış versiyonu olduğundan bu sayfaların Google üzerinden arama trafiği getirme beklentisi düşüktür.

O sebeple başta blog siteleri olmak üzere pek çok farklı kategoride yayın yapan siteler için etiket sayfalarının, orijinal sayfalara göre çok zenginleştirilmediği durumda no index olarak düzenlenmesini öneriyoruz.

Önemli Not: Sitenizin kullanım şeması, kategori yapılanması, içerik dağılımı ve en önemlisi site genel mimarisi net olarak incelenmeden başta haber siteleri olmak üzere çok büyük ve kompleks içerik tipleri barındıran siteler için no index işaretlemesi ile alakalı net bir tavsiye verilebilmesi için kapsamlı bir inceleme yapılması şarttır.

2 -Eski WordPress Sitelere Nasıl SEO Yaparız

Rehberimizin genelinde anlattığımız WordPress'e özgü çalışma methodlarını içeren işlemlere ek olarak Google’ın yıl içerisinde gerçekleştirdiği algoritma güncellemeleri çalışmalarına göz atmanızı öneriyoruz. Çünkü Google yıl içerisinde birçok güncelleme yaparak arama sonuçlar sayfasını güncellemektedir. Bunun sebebi ise kullanıcıya en alakalı sonucu göstermektir.
O sebeple SEO kriterlerini inceleyip siteniz için uzman desteğine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca SEO nedir sayfamızı inceleyerek güncel SEO çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

3 - HTML Sitemap Oluşturdum Hata Alıyorum, Ne Yapmalıyım ?

Rehberimizin XML sitemap bölümünde anlattığımız gibi sitenizde kullanacağınız site haritaları, XML formatında oluşturulmalı ve robots.txt dosyasında belirtilmelidir. HTML olarak oluşturulan site haritalarında aldığınız hatanın düzeltilebilmesi için muhakkak site haritanızı XML'e çevirmelisiniz. Bunun için WordPress sitelerde yazımızın üst bölümünde belirttiğimiz Yoast SEO, All in One SEO Pack gibi eklentileri kullanabilirsiniz.

4 - WordPress Sitemde Numaralandırılmış Kategori Sayfalarım İndeksleniyor ve Kopya Hatasına Neden Oluyor, Ne Yapmalıyım ?

Öncelikle numaralandırılmış sayfalarınıza yönelik SEO taramaları yaptığınızda duplicate uyarısı almanız çok normaldir. Çünkü adı üzerinde numaralandırılmış (sayfalandırılmış) olan kategori sayfalarınızın meta etiketleri otomatik olarak /2/, /3/ gibi sayfalarınızın ilgili bölümlerine eklenecektir. Bu noktada böyle bir durumun olması son derece normal ve arama motorlarına noktasında bir problem değildir.

Ek olarak kategori sayfalarınızın numaralandırılmış sayfalarında Google da indekslenmiş olması yine son derece normal bir durumdur. Çünkü ilgili sayfalar, sitenizde yer alan içeriklerin kullanıcılara gösterilmesinde page 1 ile aynı işlevi gördüğünden taranabilir ve indekslenebilir olması önerilir. Özellikle şunu belirtmekte fayda var; Numaralandırılmış kategori sayfalarınızı indekse kapatmak için no index etiketlemesi yapabilirsiniz ancak bunu yaptığınız durumda numaralandırılmış sayfalar %70 daha az taranacağından ilgili sayfalarda gösterilen içeriklerinizin bu kategorilerden gelen link dağılımını (link juice) negatif olarak etkileyebilirsiniz.

Numaralandırılmış kategori sayfalarınızın kesinlikle indekste yer almamasını istediğiniz durumda no index işaretlemesi yapmak yerine canonical etiketlemesi ile numaralandırılmış kategori sayfanın ilk sayfası olan kategori linkini arama motorlarına bildirebilir ve Google'ın canonical'ı takip ederek bu sayfaları dizine kaydetmemesini sağlayabilirsiniz.

Önemli Not: Canonical etiketlemesi ile farklı bir sayfa bildirilse dahi, Canonical bir komuttan ziyade bir arama motoru ipucu olması sebebiyle Google başta olmak üzere arama motorları canonical bildirdiğiniz linkten farklı bir linki indekse kaydedebilir. Bu noktada hangi linkin baz alınacağını Google'ın algoritması belirlemektedir.

4 - WordPress Siteye Eklenti Kurulumu

WordPress alt yapısını kullanan bir web sitesine eklenti yüklemek için içerik yönetim sistemine giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menü üzerinden eklentiler seçeneğine tıklayarak yüklemek istediğiniz eklentiyi yükleyebilirsiniz.

Fakat wordpress.com üzerinden ücretsiz olarak verilen alan adlarında wordpress’in arayüz paneline sınırlı olarak müdahale edebiliyorsunuz. Ücretsiz olan bu sürümde eklenti yükleme gibi bir seçenek maalesef yok.

Herhangi bir alan adı satın alıp bu alan adının üzerine WordPress ( WordPress ücretsizdir. ) kurmanız durumunda burada bulunan panele istediğiniz gibi müdahale edebilir, istediğiniz eklentiyi kurup istediğiniz temayı web sitenize yükleyebilirsiniz.

5 -WordPress SEO Eklentisi Olarak Ne Kullanılmalıdır?

WordPress SEO eklentisi olarak Yoast önermekteyiz. Yoast’ın geliştirici ayarları sayesinde sayfanız için odak anahtar kelimenizi yazabilir, title, description gibi metaları optimize edebilirsiniz. Ayrıca Yoast sayfanız için eksik olan noktalar hakkında bilgi vermektedir. Bu sayede en iyi optimizasyonu sağlamanız için sizlere yardımcı olur.

All in One’da da sayfa optimizasyonlarını gerçekleştirebilirsiniz. Fakat Yoast çıktığı günden itibaren WordPress SEO eklentisi olarak en çok tutulan ve kullanılan eklentidir.

WordPress SEO İçin Tema Seçimi

Arama motoru optimizasyonu için yapacaklarımız arasında olması gereken koşullar arasında uygun tema seçimide mevcut. Peki aklınıza takılan uygun tema seçimi konusuna buradan değineceğim. İnşallah bu yazının sonrasında memnun ayrılırsınız.  Buyrun yazıya.

Öncelikle sizlere sitemizde kullanabileceğimiz tema örneklerini resimler halinde göstereceğim sonrasında ise bir temada neler bulunması gerektiğini vurgulayacağım.

  1. solda blog yazıları, Sağda menu olan tema,
  2. nav menu altı slayt menusü olan tema,
  3. Magazin teması 3 kolonlu tema,
  4. Sol menulu olan temalar,
  5. Solda Menu Sağda blok yazıları olan tema.

Sizlere birbirinden farklı tema örnekleri gösterdim. Peki bu temalardan hangisi en uygun tema derseniz. Solda blog yazıları olan sağda menuleri olan temadır. Neden derseniz? Arama motorları sitemize geldiğinde arama motorlarının bir sitede gezinebileceği link sayısı 100'dür.  Bu neden dolayı solda içerik sağda menu olması daha iyidir. Gelen arama motorlarına öncelikle içerikleri sunarız. Bu içerikleri indexler. İndexleme sayesinde ise sitemiz hak ettiği değeri görür.

Eğer sağda menu değil de solda olsaydı. Sitemizde sabit sayfaları  ve menüleri ilk olarak indexleyeceğinden asıl önemli olan içerik kısmını belkide indexleyemeyecek bu durumda da sitemiz hakettiği değeri görecek.

Uygun tema seçimini yaptıktan sonra uygun bir temada neler olması gerektiğine bir bakalım.

SEO için uygun bir temada bulunmaması gerekenler.

  1. Sitemiz için temamızı kendimiz tasarlamalıyız.
  2. Temamız özgün olmalı.
  3. Başka bir temaya benzememeli
  4. Girenler  bu tema şu sitenin teması diyememeli
  5. Sitenin teması göz alıcı olmalı.
  6. Akılda kalmalı.
  7. Sitede kullanılan görsel boyutları yüksek olmamalı
  8. Hızlı yüklenebilmeli
  9. Sizden başka kimsede temanız olmasın.
  10. css ve xhtml uyumlu olması gerekir.
  11. Farklı internet görüntüleyicilerde bile hep aynı görülmeli
  12. Son moda kodlama ile kodlanmış olmalıdır.
  13. Herşeyden önce temanız beğendiğiniz bir tema olsun.

Sizlere SEO için uygun tema seçimini gösterdik. Sizlerde Siteniz için uygun tema seçebilirsiniz.