Zayıf İçerik Nedir?

Zayıf içerik, kullanıcıya katma değeri çok az olan veya hiç olmayan içerik olarak tanımlanabilir. Yinelenen içerikler, otomatik oluşturulmuş içerikler, bazı spinlenmiş içerikler zayıf içerik türlerine verilebilecek örneklerdir. Yukarıdaki içerik türlerinde oluşturulmasa dahi kullanıcının sorgusuna yanıt veremeyen içerikler de zayıf içerik kapsamına girmektedir. İçerikleri uzun yapmak, kelime sayısını uzun tutmak içeriğin kaliteli olduğunu göstermez. Panda ve Hummengbird güncellemeleri ile Google içerikte kaliteyi daha fazla ölçmeye başlamıştır.

Zayıf İçeriğin Web Siteye Zararı Nedir?

Google, web sitenizde spam seviyesinde zayıf içerik tespit ettiği zaman ceza verebilir. Bu cezalardan birisi de De-Index cezasıdır. Search Console üzerinden size mesaj gönderilmesiyle beraber indexlerinizde ve trafiğiniz sorun olduğunu görürsünüz. Ayrıca zayıf içerikleri taramak için bütçe harcayan Google kaliteli içeriklerinizi taramadığı takdirde sorun yaşarsınız. Bu yüzden zayıf içeriklerinizi birleştirme veya indexten kaldırabilirsiniz.

Zayıf İçeriğe Sebebiyet Verebilen Durumlar

Özelikle E-Ticaret sitelerinde sonuçları daraltmak için yapılan filtrelemeler farklı URL adreslerinde açılmaktadır. Bu durum tarama bütçesini de tüketirken aynı zamanda zayıf içerik üretimine sebebiyet vermektedir. Bu durumu canonical etiketi ile çözebilirsiniz.

Site içerisinde arama sonuç sayfaları zayıf içerik barındıran web sayfaları oluşturabilmektedir. Arama sorgusu ile alakalı sayfaları ilişkilendirerek getirmek veya arama sonuçlarını indexe kapatmak çözüm olabilmektedir.

Www vs non-www adreslerin ikisininde Google’da indexe açık olması da kopya içerikten ötürü zayıf içerik oluşturmaktadır. 301 yönlendirme yapılarak bu işlemi çözebilirsiniz.

HTTP ve HTTPS sayfalarının ikisinin de açık olması yinelenen içerikten ötürü zayıf içeriğe olanak sağlamaktadır. 301 yönlendirme yapılarak sorun çözülebilir.

AMP kullandığınız web sitelerinde canonical belirterek mobil ile AMP sayfanın ayrı olduğunu Google’a bildirmezseniz kopya içerikten zayıf içeriğe düşebilirsiniz.

Zayıf İçerikleri Tespit Etme Yöntemleri

1- Search Console üzerinde Kapsam kısmında zayıf içeriklere yönelik yeni Search Console’da uyarılar görebilirsiniz. Google ayrıca bu konuda size ceza verdiğinde de Manuel İşlemler altında bunu görebilirsiniz.

siteliner

2- Siteliner;
https://www.siteliner.com/ adresine girerek web sitenizi taratarak kopya ve zayıf içeriklerinizi görebilirsiniz.

3- Screaming Frog;
Metin içeriği düşük sayfaları bulmak için ‘Kelime Sayısı’ sütununu düşükten yükseğe doğru sıralayın. Taramayı Google Analytics’e bağlayın ve hiçbir organik ziyareti olmayan sayfaları bulun. Bazı sayfalarda çok fazla metin olabilir ancak herhangi bir organik trafik almıyorsa bu tür sayfalarınız da zayıf içerik olabilir.

4- Netpeak Spider;
Sürekli yinelenen içerik sorununa neden olabilecek içeriği bulmak için Netpeak Spider üzerinden "Sorunlar" kenar çubuğundaki "Çoğaltılmış Başlıklar" ve "Çoğaltılmış Açıklamalar" bölümlerini kontrol edin. Bu bölümdeki içerikler kopya-zayıf içeriklerinizi gösterecektir.

ahrefs top pages 1024x269 1

5- Ahrefs Top Pages;
Ahrefs üzerinde en iyi sayfalarınızı görebilirsiniz. En iyi sayfaları tersine sıraladığınız zaman zayıf sayfalarınızı görmenizi sağlayacaktır.