WordPress, Google ve kullanıcı dostu en gelişmiş açık kaynak kodlu sistemdir. Bu sistem kolay düzenlenebilir ve esnek yapısıyla en uygun SEO'yu barındırabilmektedir. Tabi bu SEO düzenleme işlemlerini otomatikleştirmek harici kaynakları kullanmadan mümkün değildir. 

Bir WordPress eklentisi arıyorsanız, muhtemelen All in One SEO Pack eklentisiyle karşılaşmanız an meselesidir, çünkü şimdiye kadar oluşturulan en popüler WordPress eklentilerinden biridir (27 milyondan fazla indirme). Bu başlangıç kılavuzunda, WordPress’te All in One SEO Pack eklentisini nasıl yükleyebileceğinizi, ayarlama yapabileceğinizi ve kullanabileceğinizi göstereceğiz. 

Neden WordPress’te bir SEO Eklentisine İhtiyacımız Var?

SEO, web sitenizin Google’da ve farklı arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmaktadır.

WordPress’te, sitenizi kurar kurmaz SEO dostu bir kurulum sağlarken, meta etiket eklemek, site haritası oluşturmak, yinelenen içeriklerden kaçınmak gibi SEO’nuzu geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey mevcuttur.

All in One SEO Pack eklentisi, yukarıda saydığımız tüm kriterleri WordPress panomuza harmanlayarak kullanımı kolay bir arayüzle yapmamızda yardımcı olmaktadır.

WordPress’te All In One SEO Pack Eklentisini Ayarlama

Temel All In One SEO Pack eklentisi ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

Video site haritaları, e-Ticaret SEO, 1 yıllık profesyonel destek ve diğer birçok özellik gibi ek özellikler ekleyen All In One SEO Pack eklentisinin PRO sürümü de bulunmaktadır.

Pro versiyonundan da bahsettikten sonra, kurulum sürecine geçebiliriz.

1

Yapmanız gereken ilk şey, All In One SEO Pack eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir.

Etkinleştirildiğinde, eklenti WordPress yönetici menünüze All in One SEO menü ögesini ekleyecektir.

Eklenti ayarlarını yapılandırmak için All in One SEO →  Genel Ayarlara tıklamanız gerekmektedir.

Ayarlar sayfasında, bir sürü ayar göreceksiniz. Her ayar seçeneğinin yanında bir soru işaret bulunur ve üzerine tıkladığınızda o ayarın ne işe yaradığına dair bilgi verici mesajları karşımıza çıkarır.

Genel Ayarlar sayfasındaki ilk seçenek standart URL’leri belirlemektir. Her gönderi için standart bir URL belirtmek, Google’dan yinelenen içerik cezalarından kaçınmanıza olanak sağlar.

Tipik bir WordPress kurulumunda, ana sayfanız, arşivler sayfanız, yazar sayfanız, kategori ve etiket sayfalarınız gibi çeşitli konumlarda tek bir yazı görüntülenir. WordPress arşiv sayfalarındaki tam yayınlar yerine makale özeti veya alıntılar kullanmanızı öneririz. Makalelerin tamamını tüm sayfalarda yayınlamak, yinelenen içeriğe sebep olacaktır.

Ana sayfa Ayarları

Anasayfa ayarları bölümünde, Home Title belirleyebilirsiniz. Bu title, WordPress web sitenizin başlığından farklı olabilir. Bunu akılda kalıcı hale getirmek ve başlıkta en önemli anahtar kelimeleri kullanmanızı öneririz.

Bu alanı boş bırakırsanız, All in One SEO varsayılan WordPress web sitesi başlığını kullanır. Blogunuzla farklı bir başlık veya aynı başlık kullanıyor olun, web sitenizin ana anahtar kelimelerini içerdiğinden emin olun. Örneğin, Home Title etiketimiz All in One SEO Pack Rehberi’dir.

2

Home Description alanında, web sitenizin kısa bir açıklamasını sağlamanız gerekir. 156 karakterin altında tutun ve açıklama web sitenizin en önemli anahtar kelimelerini kullanmaya çalışın. Ancak açıklamadaki anahtar kelimelerde aşırıya kaçmamak önemlidir. Okunabilir ve anlaşılır olduğundan emin olunuz.

Açıklama alanını boş bırakırsanız, All in One SEO bunları ana sayfamızda kullanmayacaktır. Maksimum fayda elde etmek istiyorsanız, bunları doldurmanız gerekmektedir.

Eğer bir kullanıyorsanız statik ön sayfasını, o zaman 'Yerine Kullanım Statik Ön Sayfa' seçeneğinin yanındakini etkinleştirmek için tıklayabilirsiniz. Artık ön sayfanızı düzenleyebilir ve All in One SEO meta kutusunun altına başlık ve açıklama ekleyebilirsiniz.

Title Ayarları

Başlık ayarları, WordPress tarafından oluşturulan her sayfa için varsayılan başlık şablonlarını ayarlamanızı sağlar. Bu tek bir yayın, ana sayfa, arşivler, etiketler ve kategori sayfaları olabilir.

3

WordPress tarafından oluşturulan her sayfanın Title etiketlerinin WordPress tema dosyalarında bir kümesi vardır. İlk seçenek, başlıkları yeniden yaz, All in One SEO Pack’in başlıkları yeniden yazmasına izin verir.

Temaların SEO seçeneklerini eklememesi gerektiğine inandığımız için bu ayarı olduğu gibi bırakmanızı öneririz.

Ayrıca, farklı sayfa başlıkları için kullanılan önceden tanımlanmış etiketleri değiştirerek tekli, arşiv ve diğer sayfalarınız için başlıkların nasıl görüneceğini de değiştirebilirsiniz.

Optimum sonuçlar için olduğu gibi bırakmanızı öneririz. Çok sayıda açılış sayfası oluşturuyorsanız, değiştirmeniz gereken tek şey sayfa başlığı biçiminizdir. Site başlığınız 60 karakter sınırını aşmıyor ve sayfa başlığınızın tamamı arama görünüyorsa bir sorun yoktur.

Özel Yazı Türü Ayarları

Özel gönderi türü ayarları altında, sitenizde kullanılan tüm özel gönderi türleri için All in One SEO eklentisini etkinleştirebilirsiniz.

4

Örneğin, WooCommerce kullanıyorsanız, ürünlerinizin özel bir yazı tipi vardır ve bu alanda gösterilecektir. Ürünler için SEO seçeneklerini etkinleştirebilirsiniz.

Tüm yayın türlerinin Gelişmiş SEO ayarlarına ihtiyacı yoktur. Örneğin, Envira Gallery eklentisini kullanıyorsanız galerileriniz burada 'Envira Galleries' başlıklı özel bir yazı türü olarak görünür. Galeriler genellikle WordPress yayınlarına ve sayfalarına eklendiğinden, onlar için gelişmiş SEO seçeneğine sahip olmanıza gerek yoktur.

Ancak, bağımsız galeriler oluşturmak için Envira'nın bağımsız galeri eklentisini kullanıyorsanız, evet, bu özel gönderi türü için SEO'yu etkinleştirmelisiniz.

Görüntü Ayarları

Görüntü ayarları, yayınların SEO başlığını ve açıklamasını yayınlar ekranında göstermenizi sağlar. Varsayılan olarak etkindir ve bu ayarı olduğu gibi bırakabilirsiniz.

5

Web Yöneticisi Doğrulaması

Bu alan, web sitenizin sahipliğini doğrulamak için Google, Bing veya Pinterest tarafından sağlanan web yöneticisi doğrulama kodunu ekleyeceğiniz yerdir.

6

SEO’nuza yardımcı olabilmesi için Google Search Console ve Bing Search Console’a kaydolmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Sitenizi bağlamak, bu arama motorlarının web sitenizle ilgili bir sorun olduğunda sizi bilgilendirmesine yardımcı olacaktır.

Bu web yöneticisi araçları, siteniz ve arama motoru sıralamanız hakkında size faydalı bilgiler de sağlamaktadır. Daha sonra bu bilgileri içerik stratejinizi planlamak ve sitenizin SEO’sunu geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Google Ayarları

Google ayarları bölümünün altında ise, Google tarafından doğrulanmış yazarlık eklemek için Google Plus profil URL’nizi ekleyebilirsiniz.  Bağlantıyı oraya ekledikten sonra, Google+ hakkında sayfanıza gitmeli ve sitenizi katkıda bulunanlar listesine eklemelisiniz.

7

Bu alana web siteniz için Google Analytics kimliğinizi de ekleyebilirsiniz, All in One SEO, Google Analytics kodunuzu otomatik olarak sitenize ekleyecektir.

No Index Ayarları

Bu bölümde, arama motorlarının dizine eklenmesini istemediğiniz kategori ve arşiv sayfaları belirleyebiliyorsunuz. Bazı SEO uzmanları bunun yinelenen içerik olduğuna inanıyor ve bu sayfaları dizine eklememenin daha doğru olduğunu düşünüyor. 

Ancak, diğerleri gerekli olmadığını düşündüğünüzü devre dışı bırakmanız ve kategori arşivleri ve etiket arşivleri gibi yararlı arşivler tutmanız gerektiğini savunmaktadır. All in One SEO, kategori ve arşiv gibi sayfaları için varsayılan olarak noindexing özelliğini etkinleştirir. 

8

Tek bir yazar blogu çalıştırırsanız, yazar arşivleri için de noindex’i etkinleştirmenizi öneririz. Ancak çok yazarlı bir site çalıştırıyorsanız, arama motorlarının yazar arşivlerini dizine eklemesine izin vermelisiniz. 

Gelişmiş Ayarlar

Gelişmiş ayarlar bölümünde, deneyimli web yöneticilerinin web sitelerinin optimizasyonunun belirli yönlerini değiştirmesine olanak tanır. Sayfaları hariç tutmak, başlıklara kod eklemek, açıklamaları otomatik oluşturmak gibi. 

9

Ancak ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız, bu bölümü olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederiz. 

Anahtar Kelime Ayarları

Birçok SEO uzmanı, meta anahtar kelimeler etiketini kullanmanın hiçbir faydası olmadığına inanıyor. Öte yandan, bazı uzmanlar hala yararlı olduklarına inanmaktadır. 

All in One SEO’nun anahtar kelimeleri varsayılan olarak devre dışıdır. Anahtar kelimeleri kullanmak istiyorsanız, bunları burada etkinleştirebilirsiniz. Web sitemizde meta anahtar kelimeler kullanıyoruz, çünkü yararlı olmasalar bile, her gönderiye birkaç anahtar kelime eklemenin bir zararı yoktur. 

10

All in One SEO’daki Özellikler Yöneticisi

All in One SEO Pack güçlü bir eklentidir ve gördüğünüz gibi tonlarca seçeneğe sahiptir. Bazı özellikleri kullanıcılar tarafından kullanılmasa da All in One SEO → Özellikler Yöneticisi sayfasını ziyaret ederek bunları etkinleştirmek gerekecektir. 

11

All in One SEO’nun yaratıcıları, bazı kullanıcıların Sitemap.xml  için zaten başka eklentiler kullanabiliyor olduğuna inanıyor. Sitemap.xml için farklı bir eklenti kullanmıyorsanız, maksimum SEO avantajı elde etmek için bu iki eklentiyi etkinleştirmeniz gerekmektedir. 

Bu özelliklerin etkinleştirilmesi, All in One SEO ayarlarınızın altına Sosyal Meta ve sitemap.xml öğelerini ekleyecektir. 

All in One SEO’daki Sitemap.xml Ayarları

Tek yapmanız gereken All in One SEO → XML Sitemap sayfasını ziyaret etmek ve “Google’a bildir” ve “Bing’e bildir” seçeneklerinin yanındaki kutuyu işaretlemektir. 

12

Diğer ayarları olduğu gibi bırakın ve güncelleme seçenekleri düğmesine tıklayın. 

All in One SEO’da Social Meta Ayarları 

Öncelikle All in One SEO → Social Meta sayfasını ziyaret etmeniz ve anasayfa ayarları bölümüne ilerlemeniz gerekir. Burası, sitenizin ana sayfası için başlığı, açıklamayı ve görselini ayarlayacağınız yerdir. 

13

Ancak, Genel ayarlarda zaten anasayfa başlığı ve açıklamasını ayarladığımızdan, “All in One SEO başlığını ve açıklamasını kullan” butonunu işaretleyebilirsiniz. 

Daha sonra bir görsel yüklemeniz gerekiyor, bu görsel bu platformlarda paylaşıldığında bağlantınıza eşlik etmek için Facebook ve Twitter gibi sosyal siteler tarafından kullanılacaktır. 

Bu sayfada aşağı kaydırdığınızda, sosyal profil URL’lerinizi her satıra bir bağlantı ekleyebileceğiniz sosyal profiller bağlantı bölümünü göreceksiniz. 

14

Sonraki bölüm, Facebook yönetici ve uygulama kimliğini ayarlamanıza olanak tanır. Bu bölümdeki ayarlar, Facebook yazar etiketi eklemenize ve web siteniz için Facebook Trendleri almanıza olanak tanır. 

All in One SEO ile Yazıları ve Sayfaları Optimize Edin

All in One SEO eklentisi WordPress yazı/sayfa düzenleme ekranınıza bir meta kutu ekler. Bununla birlikte, birçok yeni başlayanın bunu düzgün bir şekilde nasıl kullanılacağı konusunda genellikle kafası karışıktır. 

Ne tür bir başlık belirlemeliyim? Veya bir açıklama nasıl yazılır? 

Tek içerik ve sayfaları optimize etmek için, yazdığınız her içerik için SEO başlığı, açıklama  ve anahtar kelime girmelisiniz. 

15

Bu meta kutusundaki ayarlar global All in One SEO ayarlarınızı geçersiz kılar. Onları boş bırakırsanız, All in One SEO sizin için bu alanları doldurmak için önceki ayarlarınızı kullanacaktır. 

Yazı başlığınızı başlık, açıklama olarak alıntılar ve etiketleri anahtar kelime olarak kullanacaktır. Maksimum sonuç almak istiyorsanız, bu alanları boş bırakmak yerine manuel olarak doldurmanızı öneririz. 

Bunların dışında, belirli bir gönderiyi veya arama motorlarında dizine alınmış bir sayfa almak istemiyorsanız nofollow ve noindex seçeneklerini de ayarlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için, bu seçenekleri kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. 

All in One SEO Pack için bu kullanım kılavuzunun, sitenize kurmanıza yardımcı olmasını umuyoruz.