Artık SEO'da başlık etiketinin çok da önemli olmadığını ve sıralamaları etkilemediğini zannedebilirsiniz. Fakat linke tıklanma oranını düşündüğümüz zaman; başlığın hâlâ büyük bir etkisinin olduğunu görmezden gelemeyiz. Eğer başlığa tıklanma oranı artarsa, trafiğiniz de artar. Trafik ise sıralamada yükselmenizi sağlar.

Bu yüzden ziyaretçilerinizin gördüğü ilk şeyi değiştirerek, sitenizin trafiğini arttırmayı deneyebilirsiniz. Aşağıdaki 7 ipucu size bu süreçte yardımcı olabilir; ancak hepsinin sizin siteniz için doğru olacağını düşünmeyin. Gerçek başarıyı farklı taktikleri deneme yoluyla elde edebilirsiniz. Bu ipuçlarından bazılarını deneyip başlık etiketi stratejinizle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Seo Title Nasıl Olmalı

Sayılar

Başlık etiketinde sayı bulunması ziyaretçilerin dikkatini çeker. "Kilo vermenin 5 yolu", "İşsizlik oranı %13'e yükseldi" gibi başlıklar ziyaretçiyi linke tıklamaya teşvik eder. Bunun sebebi psikolojide 'bilişsel önyargı' denen olgudur. Beynimiz, ilgi çeken ve spesifik veri sağlayan şeyleri seçer. Arama sonuçlarına göz gezdirirken çok fazla bilgiye boğuluruz. Beynimiz bu sırada güvenebileceği ve dikkatini çekebilecek bir sonuç arar. Bu noktada ise kesin bilgi vermesi en muhtemel olan veriye, yani sayılara yönelir. Başlık etiketinde sayı kullanarak trafiğinizi bu şekilde artırabilirsiniz.

Tarihler

Bu sefer de daha belirgin bir sayı türüne bakalım. "2017 SEO trendleri", tarzında bir başlık dikkat çekecektir. Daha ayrıntılı bir tarih vermek de mümkündür: "7 mayıs 2017 Beşiktaş-Fenerbahçe maçı." Bu strateji her durum için uygun olmayabilir; ama hem içeriklerinizi tarihe göre sıralamada, hem de ziyaretçilerin güncel bilgiye ulaşma isteğini tetiklemede size yardımcı olacaktır.

Etiket Uzunluğu

SEO'da başlık etiketi hususunda en çok tartışılan konu başlıkların uzunluğudur. Bazen "pantolon" gibi aşırı kısa başlıklarla karşılaşırken, bazen de "en ucuz kemerli dar paça, bel üstü siyah kot kadın pantolon modelleri ve fiyatları" gibi tüm anahtar kelimelerin istiflendiği upuzun başlıklar görebilirsiniz. Bunlardan ilkinin sorunu, fazla geniş bir alana hitap etmesidir. Yani pantolon dendiğinde erkek mi kadın mı, kumaş mı kot mu olduğu anlaşılmamaktadır. İkinci başlık ise o kadar uzun ki ziyaretçi arama sayfasında bu etiketi okumak istemeyecektir. Aynı zamanda arama motoru da başlığın ne ile ilgili olduğunu kestiremeyecektir. İçerik kemerle mi yoksa ilgili kot pantolonla mı ilgili; anlaması zor olacaktır.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada binlerce URL'in başlık etiketi kısaltıldı. Bu çalışma sonunda sıralamalarda bir artış gözlemlendi. Başlık etiketinde en iyi karakter sayısı 50 ile 60 arasındadır. Bu başlıkta da seçeceğiniz anahtar kelime ziyaretçinizin arama yaparken kullandığı kelime olmalıdır. Yani "bel üstü siyah kot pantolon fiyatları" ve kategori olarak "kadın pantolon" eklemek daha doğru bir başlık etiketi olacaktır.

Eş Anlamlı Kelimeler

Bir önceki örnek başlıkta pantolonu hem başlıkta hem de kategoride kullandığımız için etiket içerisinde iki kez geçmiş oldu. Bu her durumda istenen bir şey değildir. Diyelim ki "ucuz uçak bileti" alanında sıralamanızı yükseltmek istiyorsunuz. Vereceğiniz başka bir bilgi yoksa eş anlamlı kelimeler kullanarak hem başlığınızın karakter sayısını uygun hale getirip, hem de farklı şekillerde arama yapan ziyaretçilere ulaşabilirsiniz. Mesela "ucuz ve indirimli uçak biletleri, en uygun uçak rezervasyonu" başlığı ucuz yerine uygun fiyatlı ya da indirimli diyerek arama yapan ziyaretçilere de ulaşmanızı sağlar. Bu tür eş anlamlı sözcükler ve değişkenleri bulmak için Keyword Explorer, SEMrush ve Google Search Console gibi anahtar kelime araçlarını kullanıp farklı başlık etiketleri yaratabilirsiniz.

Harekete Geçirici Mesajlar (Call-to-action)

Trafik artışına inanılmaz katkı sağlayan bir stratejidir. "Satın al", "Bul", "İndir", "Ara", "Dinle", "İzle" kelimelerini başlıkta kullanmak ziyaretçilere heyecan verir. Bir eylemi gerçekleştirebileceklerini anladıkları için linke tıklama isteği oluşturur. Arama motoruna bu kelimeleri yazmasalar bile sonuçlarda görmeleri dikkatlerini çekecektir. "Aslan Kral" diye arattığında başlık etiketinde "izle" kelimesini gören kullanıcı o linke tıklarsa filmi izleyebileceğini bilir. Bu şekilde de tıklanma oranı artar.

Anahtar Kelimeler

Google Search Console gibi araçları kullanarak sitenizin en çok tıklanma aldığı anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçilerin sitenizde bulmak istediği bilginin sizde olduğu mesajını başlık ile sağlayabilir ve tıklanma oranınızı artırabilirsiniz. Biz de seohocasi.com için sonuçları çıkardık. Bu anahtar kelimeler, ziyaretçilerin SEO Hocasina girmeden önce yazdıkları kelimelerdir.

anahtar-kelimeler

Sorular

Başlıkta "SEO nedir?" gibi bir soru sorarak kullanıcıda merak uyandırırsınız ve bu sayede kullanıcılara sorunun cevabını verdiğiniz bir sayfanızın olduğunu belirtmiş olursunuz.

seo-nedir-sorusu