SERP Nedir?

Orijinal adıyla “ Search Engine Result Page “, kelimelerinin baş harflerinden oluşan SERP, Türkçe karşılığı ile Arama Motoru Sonuç Sayfası anlamına gelmektedir. SEO'da SERP, "anahtar kelimesi" veya sonuçları oluşturan sorgu ile tanımlanır. Yani bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sayfa SERP'dir.

SERP Özellikleri

Bir SERP'in içeriği organik sonuçlar, ücretli sonuçlar ve SERP özelliklerinden oluşabilir. SERP özellikleri (Features) teriminin resmi olmadığını belirtmek sağlıklı olacaktır. Google'ın kendisi, bu tür sorgu sonuçlarını "arama sonucu özellikleri" veya "zengin sonuçlar" olarak adlandırır. Aynı zamanda Google, belirli arama sonucu özellikleri için aslında aynı anlama gelen farklı terimler uygulayabilir.

Örneğin Google, SERP features "zenginleştirilmiş arama sonucu" adını verirken "etkileşimli zengin sonuç" olarak etiketlenir. Bir SERP features, yalnızca mavi arama sonucu bağlantıları ve açıklamaları ile bir sonuç sayfasının tipik biçimine yeni bir şey ekleyen herhangi bir ek öğe olarak düşünebilirsiniz. Google, arama motorunda daha kullanıcı dostu bir deneyim sağlamak için bu özellikleri test etmeye ve iyileştirmeye devam etmektedir.

Sonuç Açıklamalarını Ara

Düzgün hazırlanmış bir meta açıklama, genellikle arama motoru sonuçlarının açıklama öğesinde tam olarak görülebilir. Meta açıklamalar sıralamaları yönlendirmede önemli bir rol oynamasa da arama sonucunda rol oynayabilirler.

En İyi Uygulamalar

  • Açıklamaları 200 karakter civarında tutun.
  • Açıklamalar ikna edici olmalı ve kullanıcıyı tıklamaya ikna etmelidir.
  • Birincil anahtar kelimeyi kullanın

Neden Farklı Türde Arama Sonuçları Var?

Ne arandığına bağlı olarak kelime araştırılması yapılmaktadır. Sadece bu bilgiye hizmet eden sonuçlar daha faydalı olacaktır. "Meksika yemeği" arayan biri muhtemelen Taco'nun tam tarihini aramıyordur. Çok sayıda veriyi kullanan Google, bu kişinin muhtemelen yakınlarda iyi bir burrito bulmak istediğini tahmin ediyor. Dolayısıyla, bir makale listesi veya hatta Meksika restoranlarının bir listesini göstermek yerine, Google Haritalar onlara en yakın üç Meksika restoranını göstermektedir.

Nihayetinde, Google'ın her zaman olduğu şey daha yararlı sonuçlar sağlamaktır. Bilgileri nasıl aradığımız, hangi kaynaklara başvurduğumuz ve her aramada kullanıcıları, ne tür bilgilerin tatmin ettiği hakkında daha fazla veri elde ettikçe, Google bize istediğimizi vermenin yeni ve daha iyi yollarını keşfetmeye devam edecektir.

Web Sonuçları

Bu SERP Özellikleri, Google'ın herkese açık web siteleri temelinde Google bot ile oluşturduğu klasik organik web dizininden kaynaklanır. Şu anda kullanımda olan SERP özelliklerinin büyük çoğunluğu bu kategoriden gelmektedir.

Organik Sonuçlar

Organik sonuçlar, Google arama sayfalarında standart durumdur. Google'ın Web Dizininden gelirler. Bunları bulmak için, Google web tarayıcıları genel internette otomatik olarak arama yapar ve yeni içerik ekler.

Sonuçlar, bir URL'den (veya URL bileşenlerinden), bir sayfanın Başlığından ve sayfa içeriğinden ilgili alıntıları içeren bir metin önizlemesi olan " Snippet " den oluşur.

Organik Sonuçların Ek Özellikleri

URL, Başlık ve Snippet'in yanı sıra, Google birçok organik sonucu daha iyi sınıflandırmak için diğer özelliklerle genişletiyor. Bu genişletilmiş sonuçlar bazen Zengin Parçacıklar olarak tanımlanır. SERP'lerde öne çıkarlar ve genellikle standart sonuçlardan daha iyi tıklama oranları elde ederler.

Bu sonuçların ek özellikleri, Google tarafından sayfa içeriğinden otomatik olarak veya kaynak koddaki yapılandırılmış verilere dayalı olarak oluşturulur. Aşağıdaki Zengin Snippet'ler, SISTRIX'te izlenir ve burada filtrelenebilir ve analiz edilebilir:

  • AMPHızlandırılmış Mobil Sayfaların kısaltması. Mobil sayfaların yüklenme süresini azaltmak için Google tarafından oluşturulan bir standart. Arama sonucunda AMP sayfaları, flaşlı bir daire simgesiyle vurgulanır. Bir sayfanın AMP olarak tanınması için belirli teknik standartlara uyması gerekir.
  • Satır Öncesi: Başlık ve ilgili Parçacık arasında bir satır. Google, Pre-Line'ı genellikle içerikten meta verileri gösteren bilimsel metinler, kitaplar veya benzer konular için kullanır.
  • Ön Metin: Pasajın kendisi gri renkte olduğunda. Ön metin genellikle yayın tarihini veya Google'ın sonuçtan çıkardığı benzer kısa ayrıntıları vurgular.
  • Derecelendirme: Bu Zengin Snippet, web sitesi kaynak kodunda yapılandırılmış verilerin kullanılması sayesinde kullanıcı derecelendirmelerini doğrudan SERP'lerde gösterir. Sözde "Kendi kendine hizmet" derecelendirmeleri web sitesi sahibinin kendileri tarafından oluşturulan doğal olmayan derecelendirmeler görünmez.
  • Resim: Snippet'in yakınındaki resim, bu özelliğe izin veriyorsa yapılandırılmış verilerden (örneğin tarifler ve etkinlikler için) oluşturulabilir. Alternatif olarak, bir anahtar kelimenin arama amacı bir görselin kullanıcılar için faydalı olabileceğini gösteriyorsa, Google'ın kendisi sayfa için doğru görsel dosyasını arayabilir.
  • Video: Bir web sayfasına gömülü bir video VideoObject olarak işaretlenirse, Google bunun bir önizlemesini SERP'lerde Zengin Sonuç olarak görüntüler. Bu sonuçların çoğu YouTube'da bulunabilir, ancak entegrasyon diğer video platformları ve yerel video oynatıcılarla da çalışır.
  • Atlı Karınca / Kartlar: Aynı içerik türüne sahip birkaç sonuç genellikle Google tarafından sözde bir atlı karınca olarak görüntülenir. Sonuçların buraya yerleştirilebilmesi için kaynak kodlarında doğru yapılandırılmış verileri içermesi gerekir.
  • SSS: SSS uzantısı (sorular ve cevaplar) organik sonuçları web sayfasında cevaplanan sorularla zenginleştirir. Bu sayfaların kaynak kodlarında doğru yapılandırılmış verilere sahip olması gerekir. Bu SERP Özelliği, özellikle Akıllı Telefonda çok fazla yer kaplar ve bu nedenle kolayca dikkatleri üzerine çeker.
  • Liste: Sayfa doğru yapılandırılmış verileri içeriyorsa, Google sonucu bir liste olarak gösterecektir. Bu SERP Özelliği özellikle forumlar ve etkinlikler için kullanılır.
  • Anahtar / Değerler: Anahtar> Değer (bir Bilgi Grafiğinde) ilişkisiyle temsil edilebilen veriler, bu biçimde Zengin Sonuçlar olarak görüntülenir.
  • Mini Site Bağlantıları: Bir web sitesinin belirli bölümlerine doğrudan başvurmak için, sayfanın kaynak kodunda ayarlanan HTML tutturucuları Zengin Sonuçlar olarak vurgulanır. Kullanıcılar bir bağlantıya tıklarsa, hemen web sitesinin belirli bir bölümüne gelirler.
  • Birleştirilmiş SERP: Bazı durumlarda Google, aynı web sitesinden iki ardışık sonucu tek bir sonuç kartında birleştirir.
  • Ayrı Favicon: Web sitesi logosu doğru ayarlanmışsa ve Google Tarayıcı tarafından tanınabiliyorsa, sonuç sayfalarında gösterilecektir.
  • Genişletilmiş Snippet: Bir sonuçta URL, Başlık ve Snippet'in yanı sıra daha fazla öğe tanırsak, onu Genişletilmiş Snippet olarak işaretleyeceğiz. Bu, yukarıda listelenen Zengin Parçacıkların çoğunu kapsar, ancak henüz sınıflandırılmamış başka sonuç uzantıları da vardır.

Gelişmiş SERP Özellikleri

Artık geleneksel arama sonuçları hakkında sağlam bir anlayışa sahip olduğumuza göre, Google'ın sunduğu daha karmaşık özelliklerden bazılarına geçelim.

İşte üzerinden geçeceğimiz SERP özelliklerinin bir listesi.

  • Öne Çıkan Snippet
  • Bilgi Grafiği
  • Bilgi Kartı
  • Yerel Paket
  • Yerel Teaser
  • En iyi hikayeler
  • Videolar
  • Görüntüler
  • Tweetler
  • Kullanıcılar Şunları da Sordu
  • İlgili aramalar
  • İlgili Aramalar
  • Yorumlar
  • Sözlük
  • Site Bağlantıları
  • Google Ads (Ücretli Sonuçlar)
  • Alışveriş Sonuçları

Bilgi Paneli

Bu özellik, belirli bir soruya kapsamlı bir cevap sağlar ve arama yapanlara SERP'e tıklamak zorunda kalmadan bir konu hakkında temel bilgiler verir. Genellikle masaüstü sonuçlarında bir SERP'nin sağ üst köşesinde ve mobil cihazlarda en üstte, ancak her zaman olduğu gibi ADS'in altında görünür.

Görüntü Paketi

140

Resim paketleri, sizi bir Google Görseller aramasına götüren, genellikle yatay bir resim bağlantısı satırı olarak görünen birkaç resimdir. SERP'de herhangi bir organik pozisyonda görünebilirler. 141

Öne Çıkan Snippet

Bu özellik, üçüncü taraf bir web sitesinden çıkarılan bilgileri kullanarak arama sorgularına belirli yanıtlar vermek için tasarlanmıştır; bu, tipik olarak bir SERP'in üst kısmında, bilgilerin alındığı web sitesine bir bağlantıyla birlikte bir kutuda görüntülenir.

Yerel Bilgi Paketleri

142

Yerel Teaser Paketleri, Yerel Paket'e oldukça benzer. Ancak Yerel Teaser Paketleri, restoran ve otel endüstrilerindeki işletmeleri içerme eğilimindedir. Bu "teaser" saatler, fiyatlar, incelemeler ve resimler gibi daha spesifik işletme bilgilerini içerir. Arayana karar vermesi için daha fazla bilgi sağlayarak bir değer katmanı ekler. Bu tür bir SERP özelliğini kazanmak, bir Yerel Paket özelliği kazanmaya benzer: yapılandırılmış veri işaretlemesi ve optimize edilmiş bir Google My Business profili.