Günümüzde web sitesi sahibi olmak öncelikli önemini çoktan yitirmiş durumda. Artık asıl önemli olan Google’da hangi hedef kelimede hangi sırada bulunduğumuz. Çünkü insanlar artık girmek istedikleri sitelerin adreslerini ezberleme zahmetine bile katlanmıyorlar. Oyun oynamak isteyen bir insan Google’a oynamak istediği oyunun adını yazıyor ve Google karşısına ne getirirse onu tercih ediyor.
Peki, Google arama motorundaki bu sıralamayı hangi kritere dayanarak gerçekleştiriyor? Google, insanlığa faydalı olmak amacı ile oluşturulmuş bir proje olduğu için öncelikli amacı en alakalı ve en kaliteli sonucu kullanıcısına sunmaktır.
Google bir bilgisayar programıdır ve bilgisayar programları sitelerin iyi olup olmadıklarına tam olarak karar veremezler.
Bu bilgisayar programı önce siteyi baştan aşağıya inceler ve sitedeki içeriğin orijinalliği, doğru ve düzenli bir tasarım ( W3C standartlarına uygunluk ), konu bütünlüğü ve zengin medya öğeleri kullanımı gibi kriterlerin her birine puan verir. Bu puanlandırma sonucunda ortaya sitenin TrustRank’i çıkmaktadır. TrustRank bir sitenin güvenirliliğini ortaya koyan en önemli kriterlerden biridir.
Bu öylesine ince bir puanlandırmadır ki site içerisindeki makalelerin orijinal olmaları kadar ne kadar özenli yazıldıkları, imla hatalarının bulunup bulunmaması, paragrafların uzunluğu ve anahtar kelimelerin kullanım yoğunluğu gibi birçok özellik ayrı ayrı puanlandırılmaktadır.
Aynı zamanda sitenin yayında kaldığı süre, güncellenme sıklığı ve güncellenme sırasında eklenen içerik miktarı da sitenin güvenirliliğini arttırmaktadır.
Bu sebeplerden ötürü SEO site içinde başlamaktadır. Kaliteli bir site yapısı kurmaksızın dışarıdan yapılacak SEO çalışmaları beklenen etkiyi göstermeyecektir.
Google her geçen gün kendi arama algoritmasını güncellemekte ve sitelerin sıralanmasında daha farklı özellikleri dikkate almaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Google bir bilgisayar programı olarak bir siteyi ancak mantıksal sınırlar içerisinde değerlendirip belli bir kaliteye uygun olup olmadığına karar verebilecek teknolojiye sahiptir ancak gerçek sıralama sonuçlarını etkileyen siteyi diğer insanların ne kadar tavsiye ettikleridir.
Temel prensip, “Öyle bir site yap ki, herkes senin sitenden bahsetsin” şeklindedir. Değişen internet dünyası sayesinde artık hemen hemen herkesin bir blogu, herkesin Facebook ve Twitter hesabı bulunuyor ve insanlar sevdikleri siteleri başkaları ile paylaşıyorlar. Bunun yanı sıra kullanıcıların sadece sevdikleri siteleri paylaşmalarına olanak sağlayan Bookmark siteleri de çok yoğun olarak kullanılıyor.
Google eskiden sadece web sitelerinin birbirlerine verdikleri linkleri önemserken artık tüm insanların internet üzerinde vermiş olduğu bağlantıları hesaba katmaktadır.
Her verilen link siteye bir fayda sağlıyor olsa da bazı linkler diğerlerinden çok daha fazla önemsenmektedir.
Google son dönemde algoritmasında yapmış olduğu değişiklikler ile artık sitelerin başkaları tarafından orijinal yazılar yazılarak tanıtılmasını fazlasıyla önemsemektedir. Aslında bu Google gözünde sizin ne kadar iyi bir site yapmış olduğunuza dair bir kanıttır. Siz o kadar iyi bir site ortaya koymuşsunuz ki sizi hiç tanımayan bir insan oturup siteniz ve sitenizin ilgilendiği konu hakkında 500 kelimelik bir makale yazmış ve internette hiç olmayan bir fotoğraf oluşturup bu yazıya dahil etmiş. Demek ki siz işinizde çok başarılısınız!
“50 kelime ile makale yazıp size link veren bir insan o kadar da etkilenmemiş anlamına gelir.” diye düşünen Google, normal olarak hiç yazı bile yazmadan sadece size link veren insanlara ise artık çok önyargı ile yaklaşmaktadır.
Bir insan sevdiği siteye bağlantı verebilir ancak bunu sitesinin altına link ekleyerek yapmak yerine bir yazı ile bu siteyi tanıtmak her zaman çok daha etkili olacaktır.
Burada “doğallık” en önemli konudur. Google, arama sonuçlarının manipüle edilmeye çalışıldığının gayet tabi farkındadır, sitelerin text linkleri sattıklarını da çok iyi bilmektedir. Bu tarz manipülatif hareketlere karşı çok güvenilir bir sistem kurgulayan Google en ufak bir şüphede siteleri gözaltına almakta ve çok çok uzun süreler boyunca gözaltında tutabilmektedir. Bu nedenle yapılacak her türlü SEO çalışmasının “doğal” olması en önemli zorunluluktur.
Google 10.000 insanın blog postları altına 1 gece içerisinde sizin linkinizi eklemeyeceğini bilmektedir. Bunu da bir kenara bırakalım Google insanlık tarihi boyunca hiçbir devletin bile ele geçiremediği bir insan davranışları istatistiğine sahiptir. İnsanların nasıl davranacaklarını herkesten çok daha iyi bilen Google bu istatistikler sayesinde kurduğu algoritmayı her geçen gün daha da sağlamlaştırmaktadır.
Google bu istatistiki bilgileri Amerikan Hükümeti yetkililerine bile vermeyi reddetmiştir. Son yıllarda hizmete sunulan Trends ve Insights hizmetleri ise arama davranışları konusunda sadece küçük ipuçları vermektedir. Gerçek sonuçları ve analizleri yalnızca Google bilmekte ve buna göre hareket etmektedir.
Google 2005 yılının Mart ayında Urchin adlı web sayaç şirketini satın aldığında herkes bu hizmeti paralı olarak sürdüreceğinden neredeyse emindi. Ancak Google büyük bir sürpriz yaparak Analytics adını verdiği bu sistemi tamamen ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sundu. Böylece sadece kendi sitesinde değil ve fakat Analytics kullanan her sitede kullanıcıların nasıl davrandığını adım adım takip edebilir hale geldi.
Elindeki bu büyük “davranışsal istatistik” sayesinde Google artık insanların nasıl davrandıklarını herkesten iyi bilmekte ve bir hareketin “doğal olup olmadığını” çok kısa sürede tespit edebilmektedir.
Bir blog açıp içine sadece kendi sitenizi tanıtan bir makale koyup bir de sidebar’dan link vermeniz doğal bir hareket olmaktan çok uzaktır. Ancak blogu açıp değişik konularda 3-5 post attıktan sonra kendi sitenizi tanıtmanız ve blog açıldıktan 2-3 ay sonra sidebardan bağlantı eklemeniz akla çok daha yatkın bir yaklaşım olacaktır.
Her açıdan doğal bir çalışma kalıcı SEO başarısını beraberinde getirmektedir. Doğallığın bazı ölçütlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Doğal SEO Kriterleri;
- Linklerin doğal yollarla organik bir şekilde elde edilmesini sağlamak
- Sosyal medyadaki birçok platform dahil link çeşitliliği sağlayabilmek
- İçerik konusunda özgün başlık ve konulara yer verebilmek
- Ziyaretçilerinizin artış oranıyla birlikte içeriklerinizin artışını kontrollü sağlamak
- İçeriklerle en alakalı kelimeleri başlık ve link yapılarında kullanmak
Google insan davranışlarını ANALİZ ETMEKTEDİR! Kilit cümle budur. SEO çalışmalarında ne kadar doğala yakın çalışırsa başarı o kadar çabuk gelecektir.
Yazınızı baştan sona okudum Rahmi bey. Sizin yazdıklarınız doğrultusunda düşünüyorum bende. İnsanlar ne zaman Google'ın gözünden kaçmış insanüstü bir SEO aktivitesi yapsa onun hemen önlemini alıyor. Yakında bu linkwhell sistemininde cılkını çıkaracaklar. Fakat sizin dediğiniz gibi ana site konusuna yakın konularda başka başka siteler oluşturarak, bu sitelerin trafik grafiklerini artırdıktan sonra ana siteye link vermek çok daha mantıklı.
Çok güzel makale ve çok dikkat edilecek hususlar anlatılmış. Misal sizin evinizin kapısını birisi çaldı siz kim o diyorsunuz ses yok siz o kişiye kapıyı açar mısınız açmazsınız Google'da bizi tanımak için yaptığımız çalışmalarda ne kadar doğal ne kadar gerçek olduğumuza bakıyor ki bize o nispette değer veriyor.
çok güzel bir makale saygılar sunuyorum çok yararlı oldu bilgilerime bilgi kattım saygılar.devamını beklıyoruz
harbiden güzel bir yazı olmuş web işine giren acemi webmasterlara yol gösterici bir bilgi olmuş bence herkes okumalı teşekkürler
Makalenizi baştan sona kadar büyük bir keyifle okudum. Emeğinize sağlık diyorum. Doğallık konusuna tamamen katılıyorum. saygılar.
Makeleyi tek solukla okudum diyebilirim gerçekten harika bir makale olmuş.
makaleniz her zaman ki gibi guzel olmus. Videoyu henüz izlemedim..
Teşekkürler
Açıklayıcı ve yararlı bir yazı. Web sitenin bütün içerikleri doğal ve özgün kriterde olması, veriminin artmasını sağlayan etkili bir yöntemden biridir.
mukemmel bir makalee her zaman Google'ın onemli unsurlarından biri regal .. ve dogal SEO.. tesekkur
makineler çağına girmiş olduk maalesef ama hala içerikten söz ediyorlar.
Tam bir çelişki değilmi?
makineler nasıl değerlendirecekler içeriği tabiiki yine matematiksel olarak
Yazıyı zevkle okudum. yanlış bildiğim bazı uygulamaları artık terk etmem gerektiğini anladım. Değerli paylaşımınız için teşekkürler.
"Kaliteli sitesi olan adama dokunan dalga yoktur" sözüne katılmıyorum. Google'dalgalanması, algoritmanın siteyi değerlendirme aşamasının göstergesidir. SEO veya kaliteli site kavramını 10K gibi düşük bir ziyaretçi sayısına bağlamakta yanlış bana göre. Kaliteli siteyi link veya doğal paylaşıma bağlamamalısın. Kaliteli site kavramı en az Google algoritması kadar birçok değere bağlıdır. Doğal backlink dediğin algoritmanın bir kısmı sadece. Örnek verdiğin haber siteleri dahi dalgalanmaya maruz kalıyor ve değerlendirme aşamasına giriyor. Bu değerlendirme süresi boyunca site güncelliğini, özgünlüğünü ve diğer değerlerini koruyabilirse hak ettiği sırada kalmaya devam eder. Yazının başında da dediğim gibi "Google'dalgalanması kaliteli siteye dokunmaz" cümlesine katılmıyor.
Video bu dalgalanma konusu ve söylemek istemediğim ama birçok kez test ettiğim bir konu hariç, başarılı ve sorun yaşayan arkadaşlar için doğallığın önemini belirten aydınlatıcı bir anlatıma sahip. Tebrik ederim.
Sevgili Behlül Göktepe,
Değerli yorumların için çok teşekkür ederim. Aydınlatmam gereken bir konu var. "Kaliteli sitesi olan adama dokunan dalga yoktur" söylemi, gelen dalganın kaliteli siteyi yıkmayacağıdır. Bu durum tecrübe ile sabittir. Kaliteli siteler dalga zamanları tüm indexlerini tüm pozisyonlarını kaybetmezler. Yoksa elbette her site dalgalanmadan etkilenmektedir. Ancak kaliteli siteler bu dalgalanmayı en az zarar ile atlatırlar.
Google analitic verilerini kullanıyor bu konuda hem fikiriz site kalitesiz bir site ise kesinlikle sıralama ile oynadığına bir çok kez şahit oldum.
Footer linkleri konusunda da bir kaç deneyimim oldu, sitebar linkleri kadar gerçekçi ve kaliteli bakmıyor Google söylediğin gibi paralı veya birşeylerin karşılığında alındığının çok çok farkındadır.
Beleş blogları doğru kullanıldığında çok fazla rekabet olan kelimelerde bile çok çok iyi yerlere gelinebilir. Ağzına yüreyi sağlık rahmi hocam çok güzel bir anlatım olmuş, devamını bekliyoruz.
Rahmi bey,
Videoda ilgili söze girişiniz ve sonrasında söylediklerinizden bu anlamı çıkartmıştım ancak attığınız yorum sonrasında ikimizinde hem fikir olduğunu düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler.
Az önce izlemeyi bitirebildim en sonunda. Duraklata duraklata ancak bitti sabahtan bu yana 🙂 Valla kendi işini iyi bilmeyi bırakın potansiyel müşterilerinin ne zaman ne yapabileceğini kestirecek kadar işine hakim biri izlenimi bırakıyor Rahmi bey bu videoda. Ayrıca cümle bütünlükleri, değindikleri noktalar, verdiği orijinal bilgi ve örneklerle pazarlama yeteneğininde çok üstün olduğunu anlıyorum. İnşallah videoların ve başarılarınızın devamı gelir...
Merhaba Rahmi bey güzel bir konuya değinmişsiniz. örneğin bir bloggoer açtım bugun saat 9 sularında. ve şuanda 35 sayfa izlenimi var ve sadece 1 adet makale paylaşımı ve düzen kullanışlık ön planda ve İngilizce niche site yani İngilizce keyword kelimede yarın umarım adsanse aktif olucak ve kazançlarıma bakıcam eğer gerçek anlamda eskisi gibi kazandırırsa blogger için SEO video'su yapmayı bende düşünüyorum 😉 Ayrıca Google'da en çok aranan kelimelere nasıl bakıyorsunuz acaba?
Şimdiden cevabınız için teşekkürler.
videoda anlattıklarınız gerçekten yararlı bilgiler, bundan sonraki çalışmalarımda dikkat edeceğim konular var. paylaşım için teşekkürler..
doğallık her zaman kazandırır aynı videoda uygulandığı gibi 🙂 çok hoş bir video olmuş tebrikler
rahmi abimiz gerçekten çok hoş anlatmış bilmediğim bir çok şeyi öğrendim diyebilirm kelimesi kelimesine katılmakla birlikte bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim devamını beklerim
çok iyi noktalara değinmişsiniz elinize kolunuza ve her şeyden önemlisi fikrinize sağlık. Bu videodan kendime çıkaracağım bir çok ders oldu. Devamını da bekliyorum. Saygılarımla.
5 yıldan beri SEO sektöründe bir çok firma bünyesinde bir çok SEO ile uğraşan arkadaşlar ile ortak porjeler yaptım bir çok SEO 'cu ile tanıştım ama!!!SEO yu bu kadar içinde yaşayanı görmedim!!Adam anlatırken kızıyor yaa :)))
Videoyu baştan sona dikkatle izledim diyebilirim.. Ağzınıza sağlık yalnız İnsan aklı Google algoritmasının çözümüne yetmez diyorsunuz. Google'da sonuçta bir insan yapımı değil mi? Bazı yerlerde konuyu gerçekten abartmışsınız...
Arkadaş çok bilgili ve sempatik birisiydi, paylaşımınız için teşekkür ederim ve sizlerede başarılar dilerim.
Anlatımı Çok Etkileyici 🙂 Cami kürsüsünde vaaz veriyor gibi 🙂
Teşekkürler devamınıda bekleriz. Peki 100 Kelimelik Tanıtım Yazıları Olurmu???? Lütfen Bunu Açıklığa Kavuşturun
Çok güzel bir video olmuş. Seri ve akıcı bir şekilde videonun sonuna geldim. Video paylaşımlarınız devamını bekliyoruz. Anlatan kişiyi de teşekkür ediyorum.
Güzel paylaşım elinize sağlık SEO ustasıyım diyenlere kapak olur umarım 🙂
hocam vallahi tribe girmişsiniz millete dert anlatmaktan ama suanda söylediklerini ara ara gülerek izledim ama süper anlatmışsın. 11 Kasımda bir film sitesi açtım kuzenime emanet etmiştim hergün 3-4 film atmış film açıklamalarınıda kendi yazmış hep 3 tane etiket girmiş suanda 15 k hit alıyo. Ben olsam onun yarısı kadar yükseltemezdim siteyi 😀
genelde wemaster arkadaşların çogunun ildigi şeyler olsa da ücretsiz olarak görsel olarak anlatıp bilmiyen kişilere kişilere anlatılan ilk video olması taktire şayan gerçekden bu davranışınızdan ötürü sizleri kutluyor ve devamının yapılmasını temenni ediyorum
Rahmi bey gerçekten mükemmel anlatmışsınız devamını bekliyoruz. İyi Çalışmalar.
Cami hocası üslubuyla 100 milyar dolarlık bir arama motoru firmasının bu şekilde kesin bir şekilde anlatmak biraz garip geldi.
" - Google diyor ki ... "
Bahsedildiği gibi; sitenin içeriği ile alakalı makaleler yazılıyor ve yazılan makalelerden sitene link veriliyor ise, işte bu oldukça doğal bir backlink oluyor. Yabancı web sitelerinde gözlemlediğim bir şey de bu; sadece pazarladığı ürüne kendi websitesinde yer veriyor ve farklı sitelerden link almak için makaleler hazırlayıp kaliteli ve editoryal destekli makale dizinlerinde yayınlıyor. Türk webmasterlarının da bu noktaya dikkat ederek bakış açılarını değiştirme zamanı geldi sanırım. Bu güzel ve bir o kadar da doğal video için tebrikler 🙂
anlatım tarzı hoşuma gitmediği için sonuna kadar izlemedim. Ama deneyimlerim sonucu öğrendiklerime göre bazı backlink açıklamaları yanlış
Doğallıkla birebir de bir yere gelinseydi, 5-6. yılını dolduran tüm siteler birbirini domine ederdi. Baştan sonra faydasız bir video. Doğallık varsa SEO yoktur. Backlink satışları vs elbette olacaktır. Organik yayılım gösteren çok az site örnekleyebilirsiniz. SEO Hocası tema dağıtıp, link kampanyaları düzenlemese asla bu sıraya sahip olamayacaktı. Hangi doğallıktan bahsediyorsunuz? SEOHocası'nın tüm aldığı linklerle, doğal olarak aldığı linkleri kıyaslayın. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlarsınız. Laf ebeliği yaparak, 3310'da video çekerek falan bu işler olmuyor.
Anlatım tarzı gayet doğal ve ileride yapılacak tüm videoların bu tarzla yapılırsa sevinirim
Video'nun icerigine pek takilmadim. Dogrudur, yanlistir, her neyse... Ancak video ve ses kalitesi gercekten kabul edilemeyecek kotulukte. Biraz daha ozen gosterilmesi gerekiyor diye dusunuyorum.
doğal video için teşekkürler darısı doğal backlinklerin başına. videoların devamını bekliyorum.
Çok güzel açıklamalar olmuş SEO ile alakası olmayan bir insanı bile bilgi sahibi yapabilecek kapasitede bir video çekimi yapmışsınız elinize sağlık.
Video ile daha kolay anlayabiliyoruz. Anlatım için çok teşekkürler. Çok güzel anlatımlarınız var.
Ben geçtiğimiz 3 4 gündür sizin anlatımlarınızı inceledim ve gerçekten faydalı bilgiler sunuyorsunuz. Yorumların çoğunda bilinen şeyler gibi ifadeler olsa da biz biliyoruz ama bilmeyenler adına teşekkürler diyebilirim
Evet Rahmi Bey gayet iyi anlatmışın ama almış olduğun makale işlerini keşke organik yapsan. Sana para veriyoruz gönderdiğin makaleler hep aynı program kullanılmış gibi ki öyle... Orada oturup konuşmakla olmuyor biraz ahlak lazımm. Transact-SQL kullanmakla olmuyor. EDEP YAHUUUU
Anlatım güzel teşekkürler. Fakat 15-18 yaşında evde 2000-3000 TL para kazanılabilecek bir sektör eğer bir de bu dalaverenin hukuksal veya toplumsal yaptırımı olmaz ise bu iş bir mesleğe dönüşür. İşe yarıyor mu? evet veya video da denilenler gibi hatalı yapılırsa hayır. Konu o değil, konu organik, organik diyor SEO ustaları ama parayla yapılıyor hala. Kim internet üzerinden daha çok para kazanıyor? Konusu geçen siteyi yapanlar mı? yoksa ordan alıp oraya vuran mı? SEO yapan yada yapmasını bilip kullanan mı? yoksa yazılım bilen gözü kapalı weble alakalı her kodu yazabilen mi? Bu soruların cevabı işin durumunu açıklıyor. Google rahminin anlattığı konuları SEO öğrenmeleri veya yapmaları için değil işinde mükemel sonuca ulaşmak için matematik, istatistik ve yapay zeka gibi onlarca bilimi kullanarak planlıyor ve kodluyor. Eğer kimse rahminin anlattığı habertürk çıkışı örneği dışında yötem kullanmış olmasaydı. O zaman website üzerinden en çok parayı iyi websitesi yapan kazanırdı? Ücretsiz veya 50 TL lik bir film teması bul hosta at. Sonra kurallara göre içerik ekle, SEO yap, backlink al, 10K sonra 100K ayda 8.000 TL. PHP de "echo" nedir diye sorsan cevap yok? Ben SEO yapmıyor muyum? Elbette mecbur yapıyorum. Her neyse video iyiydi rahmi tekrar ağzına sağlık.
rahmi hocamız teşekkürler. siteniz de harika faydalı ve iş görür. elinize sağlık... Musa Akar arkadaşa sesleniyorum. Adamın yapıtıgnı kötülemişsin, öyle video yapmakla olmuyor demişsinde, e be adam yap daha iyisini de görelim. saçma sapan konuşup insanları baltalamayın.