12 yıldır internetten para kazanıyorum. Tabi doğal olarak bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi internetten para kazanma yöntemleri nelerdir oluyor. Hemen hemen her ay internetten para kazanmak istiyorum ne yapmam gerekir, internetten para kazanmanın yolları nelerdir Serhat diye sorular alıyorum. Bugüne kadar sorulan her soruyu cevapladım. Kimi zaman saatlerimi verdim, kimi zaman aylarca bildiklerimi aktardım çevremdekilere. Aldığım bu sorulara karşılık paylaştığım bilgi birikimi ile şu anda aklımda olan 8 kişi var. Hepsi internetten para kazanıyor. Hatta kimisi hayallerinin de ötesinde.

İnternetten Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?

İnternetten nasıl para kazanacağınızı detaylı bir şekilde anlatacağım sizlere. Alışılagelmişin dışında bir anlatım olacak. Ancak sonuna kadar okumanızı ve imkanınız var ise kesinlikle yerine getirmenizi tavsiye ediyorum. Anlatacağım bu yöntemleri kullanarak makalemin başında da belirttiğim gibi 12 yıldır para kazanıyorum. Her yıl internetten kazandığım para oranı da artıyor. Şimdi dilerseniz internetten para kazanabilmek ne yapmanız gerektiğini bu 12 yılın vermiş olduğu tecrübe ile birlikte kendi hayat hikayem üzerinden sizlere anlatayım.

Birinci Yıl

İnternetten ilk para kazanmaya başladığım yıl 2005. İnternet sitesi olan bir arkadaşımın bana sunmuş olduğu teklif ile kazanmaya başladım. 2 tane internet sitesi vardı. Benden istediği şey bu internet sitelerine içerik yazmamdı. İstediği şey her gün 2 içerikti. Kendimizce 600 kelime sayısı sınırı belirlemiştik. Okula gitmeden önce ve okuldan geldikten sonra yaptığım şey 2 adet makale yazmaktı. Bunun için günde 10 YTL alıyordum. O zamanlar okul harçlığımı çok iyi hatırlıyorum 2 YTL idi. Ben harçlığımın 5 katını günde 2 içerik yazarak kazanıyordum. Hafta sonları 10 içerik yazardım. Bu sayede önümdeki 4 gün benim için tatildi. Bir yıl boyunca 2 internet sitesine günde 2 içerik yazdım. Arkadaşım benden memnun olmasa her sabah 10 YTL bana vermezdi. Birinci yılımızı doldurduğumda ise o güzel kutlamayı yaptırmazdı. İnternette para kazanmamın ilk yılı günde 2 olmak üzere 1 yıl boyunca 730 makale yazmak ile başladı. İlk başlarda zorlanırsınız ama zamanla açılır ve yarım saat içerisinde dahi güzel bir makale ortaya çıkartabilirsiniz.

İkinci Yıl

Yıllardan 2006. İçerik editörlüğüne devam ettiğim 2. senem. Bu yılımda hem içerik yazdığım internet sitesi sayısı artmıştı hem de günlük aldığım ücretim. Artık 4 site için içerik sağlıyordum ve her gün internette yazdığım içeriklerden kazandığım para 25 YTL olmuştu. Anlaşmamız devam ediyordu. Her makalem en az 600 kelime olacaktı ve günde 4 adet makale yazacaktım. 2006 yılının ilk 6 ayı kesintisiz bir şekilde makale yazmaya devam ettim. Bu noktada hemen şunu sorabilirsiniz. Makaleler hangi konular hakkındaydı? Örneğin bir tanesi sağlık sitesiydi ve makalemden bir tanesi boğazım ağrıyor nasıl geçer konusu üzerineydi. Oturur boğaz ağrısı ve ağrıyı geçirme yöntemleri hakkında araştırma yapardım ve 600 kelimelik makalemi yazardım.

İkinci yılımın ikinci 6 ayında içerik sayısı aynı kalmasına rağmen kazandığım para birden artmıştı. 25 YTL yerine artık 30 YTL kazanıyordum. 2006 yılında askeri ücreti araştırsanız eğer kazancımın ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz. Ayda 900 YTL o zamanlarda mükemmel bir kazançtı. Mutluydum. Para kazanıyordum ve her gün yeni bir şey öğreniyordum. Ancak burada şunu not düşmemde fayda var. 2. yılımda yaklaşık 1 ay kadar içerik yazmadım. Artık tatil hakkım olduğunu düşünüyordum ve içerik yazmamı isteyen arkadaşımda bu konuda bana oldukça yardımcı oluyordu. Geriye dönük notlarıma baktığımda 2006 yılı içerisinde 1251 içerik yazdığımı görüyorum. Günde 4 hedefimi ikinci yılda tutturamadım ama kazancımda herhangi bir değişiklik yoktu.

İnternette Para Kazanmanın 1. Yöntemi

İnternetten para kazandığım ilk 2 yılımı özetle şu şekilde anlatabilirim. İçerik yazmamı isteyen biri oldu. Bende kabul ettim. Her gün yeni bilgiler araştırarak makaleler yazdım. Kişisel blog sitemde, hayatımda yaşadığım tecrübeleri ve öğrendiklerimi yazmamın sebebi o yıllardan gelen alışkanlıklarımdır. Hatta geçenlerde bir makale yazmıştım mide yanmasına ne iyi gelir konu başlıklı. Yüzümde o yılları hatırlatan bir tebessüm vardı makaleyi yazarken. Sonuç olarak internette para kazanmak istiyorsanız makale yazabilirsiniz. Yani içerik editörü olabilirsiniz. İş alım sitelerine bakın. İçerik editörü arayan binlerce firma var. Yeter ki araştırma ve araştırdığınız bilgileri yazabilme yeteneğiniz olsun.

Üçüncü Yıl

Yıllardan 2007. Üniversite öğrencisiyim artık. İTÜ'de Meteoroloji Mühendisliği bölümünü kazanmışım. İlk yılımda Beşiktaş'taki Apdi İpekçi Yurdu (Abdi Palace)'de kalıyorum. Hazırlık okuduğum için içerik yazmaya ara vermişim. Bu sene para kazanmıyorum. Kendimi tamamen okuluma adamışım. Arada bir kaç yerden 10 tane makale lazım işleri geliyor. Ayın 20'si ile 30'u arasında ise kabul ediyorum. Devletin vermiş olduğu kredi kadar kazanıyorum ara ara gelen işlerden. Tabi ailem o yıllarda oldukça destek oluyor eğitimim için. 2007 yılını sadece 83 içerik yazarak bitiriyorum. İnternetten kazandığım para ise 2006 yılında kazandığım 1 aylık paranın 100 YTL fazlası sadece. Ancak bu sene İTÜ'nün oldukça zor olan Proficiency sınavından 65 alarak geçiyorum. Bu yılımı anlatmamın sebebi oldukça zor koşullarda ve oldukça ağır bir eğitim almama rağmen yine de internetten içerik editörlüğü yaparak para kazandığımı gösterebilmekti. 2006 yılında olduğu gibi çok para kazanabilirdim. Ama İstanbul benim için yeni bir memleketti. Burada yaşamaya alışmak, ağır bir eğitim almak ve yaşadığım bir kaç sorun çok sevdiğim işimi yapmama engel oluyordu.

Dördüncü Yıl

2008 yılındayız. Hayatımın dönüm noktasıdır diyebilirim. Benim için Türkiye'nin en iyi PHP yazılımcısından bir teklif aldım. İşim yine içerik editörlüğü yapmak olacaktı. Hazırlığı bitirmiş ve artık İTÜ'nün Maslak Kampüsü'nde Meteoroloji Mühendisliği bölüm derslerini almaya başlamıştım. İstanbul'a da alışmaya başladığım ve eğlenceye düşkün olduğum için kabul ettim iş teklifini. Ama kabul etmeden şu sorumun cevabını istedim kendisinden. Ben içerik yazacağım ama sen nasıl para kazanıp bana para vereceksin. Tek söylediği kelime şu olmuştu. Google Adsense diye bir şey var Serhat. Araştır, sen seversin araştırmayı. Araştırdım. Tüm detaylarını öğrendim. Google'dan reklam almak isteyen sitelerden yayıncı site olarak para kazanıyordu. Ama internet sitesinde dikkat ettiğim farklı reklam seçenekleri de vardı. Sonradan öğrendim ki Google Adsense dışında direkt olarak internet sitesine reklam vermek isteyen sitelerden de para kazanıyordu. Anlaşmamıza ve internetten nasıl para kazanmaya devam ettiğime gelelim isterseniz.

Günde 20 YTL alacaktım. 2 internet sitesi için günde 2 içerik yazacaktım. Sınav zamanlarımda içerik editörlüğü yapmayacaktım. İlk 2 ay her gün kaldığım yurdun internet kafesinde oturdum içerik yazdım. Daha sonra işleri daha iyi anlayabilmem için çalışma şeklimi değiştirdik. Kadıköy'de boğanın orada reklam verenlerden bir tanesinin iş yerinde geceleri içerik yazmaya devam ettim. O günlerde çok ama çok değerli bir insan ile daha tanıştım. İşim çok güzeldi. Sabah okuluma gidiyordum. 4-5 gibi yurda geliyor ve ardından Kadıköy'e geçiyordum. İçerikleri yazdıktan sonra ise geri eve dönüyordum. Her akşam 20 YTL ücretimi alıyordum. Beni oldukça zorluyordu bu şekilde çalışmak. Kazancım güzeldi ancak her gün Beşiktaş > Maslak> Beşiktaş > Kadıköy > Beşiktaş yapıyordum. Bir teklif geldi arkadaşımdan. Sana bir tane notebook alayım, bir tane ev tutalım oradan çalışmaya devam edelim. Tereddütsüz bu teklifi kabul ettim.

Kusura bakmayın 2008 yılı biraz uzun oldu ve şu ana kadar içerik editörlüğü dışında internetten para kazanma yöntemlerine dair herhangi bir şey anlatmadım sizlere. Aslında Google Adsense ve firmalardan internet sitenize reklam alabilirsiniz detayını 1 cümle ile paylaştım ama ileride detaylandıracağım bu konuyu. 2008 Mart ayında Bakırköy'de 2+1 bahçeli bir ev tuttuk. Ev kirası vermiyordum ve içerik yazarak günde 20 TL para kazanıyordum. Tabi sadece evde değil aynı zamanda Kadıköy'deki yazılımcıların arasında pişebilmek için geceleri Kadıköy'e de gidiyordum makale yazmaya. 2008 yılı okul, Kadıköy ve Bakırköy arasında gelgitler ile devam etti. 342*20 YTL bir sene içerisinde oldukça iyi bir kazançtı. Bu seneyi not almamışım ama 800'e yakın makalem bulunmakta.

Beşinci Yıl

2009 yılındayız. Günlük kazancım bu sene arttı. Artık günde 30 TL alıyordum. 2009 yılında yeni kelimesi kaldırılmıştı ve Yeni Türk Lirası yerine Türk Lirası olmuştu paramız. İçerik yazmaya devam ediyordum. Yalnız dikkatimi bir şey çekmişti. Google'a arama yaptığım zaman sık sık kendi makalelerim ile karşılaşıyordum. Hatta öyle bir şey vardı ki 2005 ve 2006 yıllarında yazdığım makalelerden dahi bilgi sahibi oluyordum. İşte arama motoru optimizasyonu yani SEO ile bu 2009 yılında tanıştım. Arkadaşımın yaptığı internet sitelerine içerikler yazıyordum. Bu içeriklere yorumlar geliyordu. Bir süre sonra onları da cevaplamaya başlamıştım. Artık makalelerim çok kişi tarafından okunmaya başlamıştı. Yeni bir makale eklediğim zaman sitelere, hemen Google'da kaçıncı sıraya gelmiş diye bakıyordum. Artık sadece yazdığım makalele için değil arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmek içinde yazmaya başlamıştım. O zamanlarda kendi kendime taktikler oluşturmaya başlamıştım. Mesela 600 kelimelik içerik yazıyordum. Bakıyordum bu içerik Google'da aradığım bir kelimede 15. sıraya gelmiş. 20 gün sonra bu içeriği daha da uzatıyor ve konu ile alakalı 300 - 400 kelime daha ekliyordum. Aradan bir süre geçtikten sonra birinci sayfaya nasıl geldiğini gözlemlemeye başladım. İçeriğin arttırılması önemliydi. O zamanlarda yazdığım makalelerime bu sebeple yorumlar yazıyordum. Yorumlarda yaptığım şey ise insanların aratabilecekleri sorular oluyordu. Kendim soruyor kendim cevaplıyordum.

Sanırım 2009'un ikinci yarısıydı. Siteye giren kullanıcı sayısını merak etmeye başlamıştım. Herkes Google Analytics'den bahsediyordu. Arkadaşıma internet sitelerimize giren kullanıcıları merak ediyorum dedim. İlk başta sözel bir şekilde söylüyordu. Bugün 3000 kullanıcı girmiş, dün 3600 kullanıcı giriş yapmış. Kısa bir süre sonra da analytics hesabını benle paylaştı. Artık siteye giren kullanıcı sayılarını takip edebiliyordum. Bu arada SEO üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyordum. Araştırmayı o kadar çok seviyordum ki analytics hesabında yazanları kelime kelimesine ezberlemeye başlamıştım. SEO ve Analytics en çok sevdiğim konular arasında yer almaya başlamıştı. Yabancı bir kaç tane siteyi takip ediyordum. O günlerden beri hala güncel olan bu sitelerin yazılarını yakından takip ederim. Bu arada içerik editörlüğüne SEO bilgilerimi de eklediğim ve benden bazı önemli kelimelerde üst sıralarda yer almam istendiği için günlük kazancım 2009 yılının sonuna doğru bir de 50 TL'ye çıktı.

2009 yılındaki en önemli gelişmelerden bir tanesi ise WordPress yazılım altyapısını öğrenerek uzun uğraşlar sonucunda ilk internet sitemi açmam oldu. İlk başlarda alan adı ve hosting nasıl alınır bilmiyordum. Sadece açılmış olan sitelerde internette bulduğum HTML temaları ekleyerek değişiklikler yapabiliyordum. O zamanlarda kullandığım iki program vardı. Frontpage ve Dreamweaver.

İnternetten Para Kazanmanın 2. Yöntemi

İnternetten para kazanmanın ikinci yöntemi sizlerle paylaşayım. İlk yöntem olarak internet sitesi olan firmalar için içerik editörlüğü yapmak olduğunu söylemiştim. İkinci yöntem ise kendi sitenizi açarak belirlemiş olduğunuz bir sektör ile ilgili içerikler yazmaktır. Bu site blog sitesi de olabilir kurumsal sitede.  Yeter ki SEO uyumlu bir altyapıya sahip olan internet sitesi kurulumunu yapan biri ile tanışabilin. Örnek olarak 2010 yılında belirlediğim bir sektör üzerine WordPress ile kurumsal internet sitesi kurmuştum. Periyodik bir şekilde her hafta bu siteye 5 adet içerik ekledim. Henüz internete açılmamış bir sektör olduğu için oldukça fazla kullanıcı sağlıyordum. Tabi bir taraftan da SEO çalışmalarını gerçekleştiriyordum. İnternette sadece benim içeriklerim vardı ve günde 4000 tekil kullanıcıya kadar ulaştım. E-postama bir mail geldi. Reklam almak isteyen ve tüm yazılarımı yakından takip eden bir firma tarafından. Paylaştığı telefon numarasından kendisini aradım. Reklam almak istediğini söyledi. Bende siteyi satmak istiyorum dedim reklam almıyorum. Araba alabilecek kadar bir ücret ile internet sitesini firma sahibine sattım. Bana vermiş olduğu ücreti sadece 2 ay içerisinde çıkardığını biliyorum.

İnternetten para kazanmanın 2. yöntemini sizlere açıklıyorum. Bir internet sitesi açın veya açtırın. Şu anda internette çok fazla olmayan bir sektör ile alakalı olsun bu internet sitesi. Sitenin nasıl yönetileceğini öğrenin nasıl içerikler girileceğini mesela. O siteyi besleyin. İçeriklerle, yorumlarla, sosyal medya paylaşımları ile. Mesela hemen bir sektörü paylaşayım sizlerle. Çocukluğumdan beri motosiklet kullanırım ve şu anda bir Xmax 250 sahibiyim. İnternette en büyük eksikliklerden bir tanesi şu anda motosiklet servisleri ile ilgili. Mesela bir kaç sene önce Honda PCX motosikletim vardı. Sadece 2 tane içerik yazdım blog sitemde bu motosikletimle alakalı. Bir tanesi Honda PCX bakımı ile ilgili bir tanesi ise sırtınızı yaslayabildiğiniz Honda PXC Sissy Bar hakkında. Honda PCX Sissy Bar kelimesinde sissybar aldığım firmanın iletişim bilgilerini paylaştım. En son aradığımda bütün sissybarları sattığını depodaki malların dahi bittiğini söylemişti.

Lütfen buraya dikkat edin. Bakın benim Honda PCX bakımı yapan bir teknik servisim olsa sadece bir makalem sayesinde ayda binlerce TL para kazanabilirim. O kadar çok kullanıcı akışı oluyor ki bu makalelerime sizlere anlatamam. Şu anda bu sektör oldukça büyük bir boşluk içerisinde. Açın bir tane site ve motosikletlerin bakımı ve aksesuarları hakkında bilgi paylaşımlarının olduğu içerikler yazın. Haftada bir ya da iki tane. Çok boş zamanınız varsa günde 2 tane yazmanızı tavsiye ederim.

Not: Serhat Bey site açın ve belirlediğiniz bir sektör hakkında içerikler yazın demişsiniz hiçbir bilgimiz yok ki dediğinizi duyar gibiyim. SEO Hocası'nda yazmış olduğum ilk makaleye özel olarak hemen aşağıda bulunan yorum alanından konu ile ilgili (İnternetten Para Kazanma Yöntemleri) yorum yazan 3 kişiye alan adı, hosting ve profesyonel tasarımlı WordPress sitesi açacağım. Bu siteler tamamen SEO uyumlu bir altyapıya sahip olacak. Sizlere internet sitenizi nasıl yöneteceğinizi tüm detayları ile birlikte anlatacağım. Sitenin bütün hakları yani alan adı, hosting ve lisanslı olan tasarım sizler adına olacak. Kurumsal, e-ticaret, blog, haber hangi kategori olacağını belirleyebileceksiniz. Bu makalenin devamını getirebilmemiz amacı ile bir tanesi motosiklet servisi üzerine olacak. Umarım bu not kısmına kadar makalemi okumuşsunuzdur.

Altıncı Yıl

Yıllardan 2010. İnternet ortamında binlerce makalem var artık. Farklı farklı sektörlerde içerikler yazıyorum. SEO hakkında ne kadar doküman varsa okuyorum. Yurt içi ve yurt dışında uygulanan bütün teknikleri çalışma yaptığım sitelere uyguluyorum. Şu anda makale yazdığım bu siteyi de yakından takip ediyorum. SEO ve WordPress hakkında çok güzel bilgiler veriyor. Bir taraftan da yeni sektörler için içerikler yazmaya devam ediyorum. Tanıtım yazıları ile tanışıyor, sitelerime bağlantılar alıyor, içerik yazarken nelere dikkat etmem gerektiğini araştırıyor, Pagerank nedir öğreniyor, Alexa hakkında bilgi sahibi oluyor, SEO analiz siteleri ile testler yapıyor, Google güncellemelerini takip ediyor, Trustrank nedir öğreniyor, sosyal paylaşım sitelerine yöneliyor, kampanyalar yapıyor, breadcrumbs, meta tags ve benzeri kavramları öğreniyordum. Sitemi hızlandırıyor, güncellemeleri uyguluyor, içerikleri yeniliyor, makalelere özel görseller hazırlıyordum.

2010 yılının ilk 4-5 ayında WordPress ve WordPress SEO üzerine oldukça fazla yoğunlaşıyorum. Google ve WordPress içerik editörlüğünün yanında hayatımın büyük bir parçası haline geliyor. Gece gündüz ne zaman vakit bulursam bulayım hemen bilgisayarı açıyor içerik yazıyor, araştırma yapıyor, yabancı WordPress temalarını düzenleyerek siteler yapıyorum. Şimdi soracaksınız 2010'da ne kadar kazanıyorsun diye. Artık aylık almaya başlıyorum. Ayda 2500 TL. Ama yemek, yol, ev kirası ve diğer bütün giderlerim adına çalışmakta olduğum 3 firma tarafından karşılanıyor. Artık WordPress ile istediğim siteyi yapabilme kabiliyetine de sahip oluyorum. Bu noktada sigortamın yapıldığını da unutmayalım. Okul ne oldu derseniz bir daha bu konuyu açmadan hemen paylaşayım. 7 senede bitirdim lisans eğitimimi? 1 sene hazırlık 4 sene lisans olması gerekiyordu 2 sene uzattım.

Bu arada yazmayı unuttuğumu sonradan fark ettim. Artık kendi Google Adsense hesabım var. İçerik yazdığım sitelerimi bu hesabıma bağlıyorum. Yurt dışından iyi bir gelir kaynağı. Tabi Türkiye'den de bir çok reklam vermek isteyen firma ile anlaşıyorum. Sitemde yayınladığım tanıtım yazılarından ve aynı zamanda bannerlardan kazanç sağlıyorum. 2010 yılı oldukça ama oldukça verimli geçiyor. İnternetten bilgim ile para kazanıyorum.

İnternette Para Kazanmanın 3. Yöntemi

İnternetten para kazanmanın ilk yöntemi olarak içerik editörlüğünden bahsettik. Herkesin yapabileceği bir iştir. İkincil olarak ise belirlediğiniz bir sektör üzerine site kurulumunun yapılmasını sağlayarak o siteye içerik sağlamak ve ardından reklam alarak ya da ilgili siteyi satışa sunarak para kazanabileceğinizden bahsettim. Şimdi ise 3. para kazanma yöntemini ve bugüne kadar binlerce TL bana kazandıran yöntemi sizlerle paylaşıyorum. İhtiyacı olan firmalara internet sitesi kurmak. Bu aşamada kesinlikle WordPress altyapısını kullanmanızı tavsiye ediyorum. Hem kurulumu kolay, hem SEO açısından profesyonel eklentiler ile desteklenebiliyor hem de internet üzerinden satın alabileceğiniz on binlerce tema mevcut. WordPress ile internet sitesi nasıl kurulur bir çok eğitim veren kurum bulunmakta. WordPress ile site kurmayı öğrenin. Kendinize ilk alan adınızı ve hostinginizi alın. Çevrenizdekilere belirli ücretler karşılığında internet siteleri kurun. HTML, PHP, Css, Js nedir düzenleyebilecek kadar bilgi sahibi olarak öğrenin.

İnternetten para kazanmanın 3. yöntemini özellikle bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerde okuyan öğrencilere tavsiye ediyorum. Google'a yazın WordPress nedir, kurulumu nasıl yapılır diye. Videoları izleyin. Türkiye'deki herhangi bir hosting firmasından kendi adınıza alan adı ve hosting alın. Bazı hosting firmalarında sadece 1 tuşa basarak dahi WordPress kurulumu yapabiliyorsunuz. Ardından sitenize temalar kurun. Bu temaları FTP üzerinden hostinge bağlanarak düzenlemeye çalışın. Notepad ++ programını tavsiye ederim bu noktada. Sitenize SEO eklentileri, hızlandırma eklentileri, galeri eklentileri ve en çok kullanılan eklentileri kurun.

Yedinci Yıl

Şunu bilir şunu söylerim hep. Bir SEO uzmanı kesinlikle SEM uzmanı olmalı, SEM uzmanı ise kesinlikle SEO uzmanı olmalıdır. Hayda SEM nerden çıktı diyeceksiniz şimdi. Yazdığım içerikler, SEO ile ilgili öğrendiğim bilgiler ile bir çok kelimede istediğim konuma gelebiliyordum. Long Tail SEO ile istediğim bir sitede binlerce kelimede çıkabilme ayrıcalığım vardı. Ancak Google'da çalışma yaptığım sektörler ile ilgili aramalar yaptığımda doğal sıralamada hiçbir yere sahip olamayan siteler benim çalışma yaptığım siteler üzerinde yer alıyordu. Bu arada SEM'in açılımı Search Engine Marketing yani Türkçe karşılığı ile arama motoru reklamcılığı demekti. SEM ile ilgili 2010 yılında yazmış olduğum makalelerim mevcuttu ancak tam olarak nasıl uygulanması gerektiğini bilmiyordum. Artık yeni amacım SEO'nun yanına SEM'i de koymaktı. Kendimi SEO uzmanı, içerik editörü ve aynı zamanda istediğim WordPress tasarımı düzenleyerek siteme uygulayabildiğim için webmaster olarak görüyordum. O yıllarda bütün webmaster siteleri, forumlar ve sözlüklerde üyeliklerim ve tabi ki yüzlerce bilgi paylaşımı yaptığım makalem bulunmaktaydı. Buradan yetkililere sesleniyorum. Fuub.net'i özledim.

İlk Google Ads hesabımı oluşturdum ve ardından çalıştığım sitelerin sahiplerinin bir tane internet sitesinde kelime aramalı reklamlar oluşturmaya başladım. Google Ads'e oldukça fazla dalmıştım. İlk sitem 2011 yılında spama girdi. Oldukça yoğun bir kullanıcı trafiği olan sitelerden bir tanesinin tüm içeriği Google'dan silinmişti. İşte o zamanlarda arama motorlarının güncellemelerine daha çok önem vermeye başladım. Bazen daha fazla kullanıcıya sahip olabilmek için birden binlerce içerik sağlarsınız internet sitenize. O zamanlarda arkadaşım bir program yazmıştı. Eş anlamlı kelimeleri değiştirerek farklı farklı içerikler sağlıyorduk siteye. Gizli metinlerle, anahtar kelimelerle doldurmuştum bir sitemi? Tabi reklam alanların sitelerinde de bir kaç sıkıntı vardı ki Google Ads'e yöneldiğim için sadece kazanılan paraya bakıyordum.

Yukarıdaki sebepten dolayı SEO ve SEM'e %50, %50 önem vermeye başladım. Tabi hala daha içerik yazıyorum. 7 sene boyunca bıkmadan, usanmadan onlarca farklı sektör için makale yazdım. Milyoner filmini mutlaka izlemişsinizdir. O kadar çok bilgi vardı ki artık, bilgi yarışmalarında saniyeler içerisinde soruları cevaplıyordum. Sağlık, emlak, teknik servis, kimyasallar, filmler, teknoloji, seo, sem, sosyal medya, optik, oto, beyaz eşya, elektrik sistemleri, av malzemeleri, kullanıcıların devlet işlemleri, kozmetik, mobilya ve bir çok sektör hakkında bilgi sahibiydim. İlk defa duymuş olacaksınız ama epoksi soya yağı nedir biliyorum. Nereden geldi aklıma bilmiyorum.

2011 yılı sonundaki kazancım ise doktor maaşından daha fazla. Kazanıyorum harcıyorum. Eğlence hayatımın ve birikimlerimin yanı sıra öğrenmek içinde harcıyorum. Şöyle bir insanım. Sadece öğrenebilmek amacı ile 10.000 TL'yi 1 ay içerisinde Google Ads hesabımdan harcadım. Yeter ki bilgi sahibi olabileyim.

Bu sene en çok yorulduğum senedir. 14 sitenin içerik editörlüğünü ve SEO çalışmalarını aynı zamanda da 6 sitenin Google Ads hesabını yönetiyordum. Bir bilgi paylaşımında bulunacağım. 2010 yılından beri yılda bir kaç haftanın dışında, günde 5 saatin altında uyurum. Kimi zamanlar uyumadığım günlerde olur. İnternetten para kazanılır kesinlikle katılıyorum ama daha fazla kazanmak için daha fazla çalışmak gerekir.

Sekizinci Yıl

Yıllardan 2012. İçerik editörlüğü tamam. Arama motoru optimizasyonu tamam. Arama motoru reklamcılığında ise bütün yenilikleri takip ederek sitelerime uyguluyorum. Özellikle kelime aramalı reklamlar, görüntülü reklamlar ve bannerların kalitesi, yeniden pazarlama (remarketing) kendimi adeta adamışım. O dönemlerde 1 ay içerisinde 300.000 TL depoda bulunan bir ürünü sadece Google Ads ile 1,5 ay içerisinde sattım örnek olarak.

Burada araya girmek istiyorum. 2010 yılında bir film sitesi kurmuştum. Tamamen hobi olarak izlediğim filmleri siteme ekliyordum. 2012'nin mayıs ayında bu sitemi sattım. 300'ün üzerinde online kullanıcıyı bu sitemde görmüştüm. Satma sebebim ise son zamanlarda her gün DMCA kayıtlarının gelmesiydi. Burada araya girdim çünkü film sektörüne girmenizi tavsiye etmiyorum. Banner reklamlar ile gerçekten yüksek meblağlar kazanabiliyorsunuz ama bazı sorunlar ile karşılaşıyorsunuz.

2012 yılı hayatımın dönüm noktası olan yıllardan bir tanesidir. Her gün onlarca saat çalışmaktan sıkılmıştım ve artık hayatımı bir düzene sokmak istiyordum. Bu düzene sokma isteği tabi ki hayatımda çok sevdiğim bir insan ile almış olduğum ortak kararla olmuştu. Bir ara vermenin zamanı gelmişti. Yaklaşık 4 ay hiç çalışmadım. Bu süreç içerisinde de evimi okulumun çok yakını Maslak'a taşıdım. Çalışma hayatım boyunca  bulduğum boş vakitlerde üniversiteme gittim ve zor olmayan dersleri geçtim. Artık amacım üniversiteyi bitirmekti. Tabi bu süreç içerisinde çalışma yapmasam bile SEO ve SEM'deki gelişmeleri hep yakından takip ettim. Sadece bitirme projem kalmıştı. Evde oturmak yerine kurumsal bir firmada çalışmaya karar verdim. Sadece 2 firmaya başvurdum. O firmalardan bir tanesi ve 2012 yılını hayatımın dönüm noktalarından bir tanesi olarak adlandırmama sebep olan Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş.'de SEO Uzmanı olarak ise başladım. Yıllardan 2012 aylardan ise Mayıs. 1 ay deneme süreci sonrasında 2012 Haziran ayında çalışma hayatıma geri döndüm. Burada belirtmekte fayda var 2012 Eylül ayında da üniversiteden mezun oldum.

2012 yılında E- ticarette yazılım ve teknoloji çözümleri sunan bir şirkette çalışmaya başlamamın sebebi satışa sunulacak olan E-tahsilat yazılımlarının ne kadar değerli olduğunu görmem ve bu sistemin gerçekten satılabileceğini gösterebilmektir. Bir ürün ne kadar kaliteli ise SEO ya da SEM uzmanının o ürünü pazarlaması o kadar kolay olacaktır. En büyük prensiplerimden bir tanesi insanları her daim kaliteli ürüne yönlendirmek, her daim doğru olan bilgilere onları ulaştırmaktır.

İnternette Para Kazanmanın 4. Yöntemi

Yedinci yılıma itafen internetten para kazanmanın 4. yolunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Hatırlayalım. İçerik editörlüğü yaparak internetten para kazanabiliriz. Yaptıracağımız bir siteye, belirlediğimiz bir sektör ile ilgili yazılar yazarak, o siteyi geliştirip ardından satabiliriz. Ya da internet sitesi nasıl yapılır öğrenir ve ardından internet sitesi yaparak internetten para kazanabiliriz. İnternetten para kazanmanın 4. yöntemine gelecek olursak arama motoru reklamcılığı üzerine araştırmalar yapar, bu sektöre bir kaç yılımızı verir ve ardından firmalara SEM desteğinde bulunarak para kazanabiliriz. SEO ve SEM firmasında verdiğim tavsiyede manidar oldu bu arada.

Arama motoru reklamcılığında doğru otimizasyonlar yapıldığı taktirde mutlaka kazanırsınız. Ürünlerinizi internetten pazarlamak istiyorsunuz. İnternet sitenizi E-Ticaret altyapılarını kullanarak veya kendi öğrendiğiniz bilgiler sonucunda açtığınızı varsayalım. Ürünlerinizi sitenize eklemeye başladınız. Henüz sektörde yeni olduğunuz için internet sitenize potansiyel müşterileri çekemiyorsunuz. SEO çalışmaları yapıyor ya da yaptırıyor ancak belirli süreçler dahilinde yükseliyorsunuz. İlk aşamada kazanma isteğiniz var. İşte bir kaç aylık bu süreçte yönelmenizi tavsiye ettiğim şey arama motoru reklamları. SEM'den iki şekilde para kazanabilirsiniz. Birincisi bu sektörü tüm detayları ile birlikte öğrenir ve firmalara destek verirsiniz. İkincisi ise bir SEM ajansı ile anlaşarak reklam ayarlamalarınızı yapmalarını sağlar ve doğru yapılan optimizasyonlar ile ürün satışından para kazanabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var. SEM uzmanı olmak zordur ama isteyince neden olamayasınız. İkinci bir hatırlatma. Profesyonel bir SEM ajansı ile çalıştığınız taktirde mutlaka para kazanırsınız. Tabi ki SEO'da da bu durum geçerlidir. Hatta fazlası, daha fazlası ile.

Sekizinci Yıl

Yıllardan 2013. Türkiye'nin en büyük yazılım firmalarından bir tanesinde çalışıyorum. İlk yaptığım şey 2 tane internet sitesi kurmak ve ardından benden istenen kelimeler ile birlikte belirlemiş olduğum kelimeler üzerine SEO çalışmaları yapmaya başlamak. SEM bilgim var ama firmam özel olarak SEM desteği aldığı için o kısma bakmıyorum. Ama yapılan bütün çalışmaları yakinen takip ediyorum. Sözleşmem gereği paylaşamam ama maaşım beklentilerimin üzerinde. Yani yine internetten, internet sayesinde para kazanıyorum. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Çünkü 2000'in üzerinde firma çalışmakta olduğum şirketin E-Ticaret altyapısını kullanıyor. Onlarca farklı sektöre çalışma yapmakla övünen ben şimdi binlerce E-Ticaret sitesini takip ediyorum. Bir taraftan kurumsal sitelerimizin içeriklerini giriyor, benden istenen kelimeleri arama motorlarında üst sıralara çıkartıyor bir taraftan da SEO hakkında bilgi sahibi olmak isteyen firmalara eğitimler veriyorum. Hemen hemen her hafta farklı bir internet sitesine destek oluyorum.

İşte tamda istediğim iş. Rüyalarıma giriyor Google. Kelimelerde kavga ediyorum. 09.00 - 18.00 arasına sığmıyor çalışmalarım. Bilgisayar başından ayrılamıyorum. Artık hobi haline gelmiş her şey. Günde yüzlerce sorgu yapıyorum şirketimde. Nescafe, çay, sigara içmekten kalbimde çarpıntılarım başlıyor. Kendime hedefler koyuyor, her daim hedeflediğim noktayı üzerine hedefler ekliyorum. Bu arada bir not düşmüşüm 2013 Temmuz ayına. 67 firmaya özel olarak SEO eğitimi verilmiştir diye. Eğitim verdiğim firmaların kazandıklarını görünce, firmama yeni müşteriler geldikçe mutlu oluyorum. İnternette E-Ticaret sitesi açarak nasıl para kazanılabileceğini tüm detayları ile birlikte takip etme şansı yakalıyorum. SEO'nun, SEM'in sosyal medya çalışmalarının ürün satışlarına etkilerini analiz etme şansı buluyorum. Sadece 1 tane ürünü ile yüz binlerce ciro yapan E-Ticaret sitesi ile de karşılaşıyorum, binlerce ürün ile ayda on binlerce ürün satan sanal mağaza ile de. Şirketteki E-Ticaret uzmanları, yazılımcılar ve satış departmanı ile sürekli sohbetler ediyor bildikleri her şeyi öğrenerek internette makaleler yazıyorum. Sanki vermiş olduğum 4-5 aylık aranın acısını çıkartıyorum.

Not: Çalıştığım firmanın sektörü ile ilgili kurumsal sitelerinde yazmış olduğum makale sayısı 849'dur. tanıtım, forum, blog, haber, sosyal medya siteleri ve benzeri sitelerde yazmış olduğum makalelerle ile birlikte internet üzerinde E-Ticaret ve e-tahsilat sektörü ile ilgili 3000'in üzerinde makalem bulunmaktadır. Nedense şu bilgi paylaşımını yapmak istiyorum. Bir internet sitesinin kazanç sağlayabilmesi için en önemli olan faktörlerden bir tanesi sitenin güncel tutulması ve SEO uyumlu makaleler yazılmasıdır.

İnternetten Para Kazanmanın 5. Yöntemi

İnternetten para kazanmanın 5. yöntemi bir E-Ticaret sitesi kurarak sahip olduğunuz ürünleri ya da tedarikçi firmalardan elde ettiğiniz ürünleri alışveriş siteniz üzerinden pazarlamaktır. Burada çok sevdiğim bir E-Ticaret sitesinin adını vermeden başarı hikayesini sizlere anlatmak istiyorum. Anlatacağım hikaye bir girişimcinin uzun yıllara yayılan başarısıdır.

E-ticaret sitesi açarak internette ürün satmaya karar veren bir girişimci bu hayalini gerçekleştirebilmek amacı ile kendisine bir E-Ticaret sitesi açar. Hiç ürünü yoktur. Satmaya karar verdiği ürünlerin en yoğun olduğu bir pasajda sadece 10 metrekarelik bir yer tutar. Bu pasajda satmayı düşündüğü bütün ürünlere ulaşması mümkündür. Kendisine bir notebook alır. E-ticaret sitesini açtıktan sonra eğitimlere katılarak sitesini nasıl yöneteceğini tüm detayları ile birlikte öğrenir. Kendisine bir hedef koyar. Her gün E-Ticaret sitesine bir ürün girecektir. Etrafında bulunan mağazalardan yine her gün bir ürün alır. O ürünü açar. Kullanma kılavuzunu okur. Öğlene kadar ne işe yaradığı, şeklinin nasıl olduğu, ebatları ve benzeri bütün araştırmaları internet üzerinde yapar. Öğle yemeğini yedikten sonra ise o ürünün fotoğraflarını çeker ve internet sitesine öğrenmiş olduğu her bilgiyi, o ürünü satın alabilecek olan tüketicilerin soracakları her soruyu yazar ve cevaplar. Birinci gün sipariş yok. İkinci gün sipariş yok. Onuncu gün sipariş yok. 1 ay olur yine sipariş yok. Bu arada her gün bir ürün aldığı için stoğunda 30 ürün birikmiştir. Vazgeçmez. Ama ikinci ayda bir karar daha alır ve günde iki ürün için bu çalışmayı yapacaktır. İlk siparişini ise 45. gününde alır. O günün mutluluğunu öyle bir anlatmıştı ki bana. Sipariş geldikten 1 saat sonra aramış müşteriyi. Çok yoğun olduğunu düşünsün diye. Ancak sipariş verilen ürün daha önce açıldığı için onu göndermez. Aynı üründen hemen iki dükkan sağ tarafta bulunan mağazadan alır ve kargo gönderimi yapar. Yani ilk üründen de kar edemez.

İkinci siparişini 47. günde alır. Her siparişte daha fazla heveslenir ve ürünleri daha detaylı bir şekilde araştırarak internet sitesine ekler. Artık günde 2 - 3 sipariş gelmeye başlamıştır. Elinde bir çok stoğu vardır. 10 metrekarelik ofisinde yeri olmadığından onları ikinci el satış siteleri üzerinden satar. Ürünler sıfırdır ama açıldıkları için kendi internet sitesi üzerinden satmaz. 5. Ayının sonunda günde aldığı sipariş sayısı 20'nin üzerine çıkmıştır. Şöyle demişti bir konuşmamızda. Serhat Bey 19 sipariş aldığımda moralim bozuluyordu. O en çok sevdiğim hikayesinin önemli bir anını paylaşmak istiyorum. Birinci senesinin sonlarında doğru büyük bir birikim sahibi olmuştur. Pasajda herkes ona imrenir. Hatta kendi E-Ticaret sitesi gibi ürün aldığı mağazaya da online satış sitesi açmaları için yardımcı olur. Bir gün aldığı bir sipariş üzerine gittiği o 2 yan dükkandaki mağazanın penceresinde devren satılık yazısını görür. Birikimi vardır ve risk almayı da sever. Ne kadara devrettiğini öğrenir ancak birikimi yeterli değildir. İnternette ilan verir ve arabasını satmaya karar verir. Araba satışından sonra eksik kalan tutarı da bir yakınından temin eder. Sadece 2 gün sonra o devren satılık olan mağazayı devralır. Kaç metrekare olduğunu sorduğumda 120 metrekare demesi beni oldukça şaşırtmıştı. Artık hem fiziksel mağazasından hem de sanal mağazasından satış yapmaktadır. Yanına üniversiteden yeni mezun olmuş bir genci çalışan olarak alır. Ondan isteği gelen siparişleri kargolayıp göndermesi ve her gün E-Ticaret sitesine bir ürün giriş yapmasıdır. İnternet sitesinde şu anda 2165 tane özgün içeriğe sahip ürün mevcut. Tüm görseller ona ait. Şu anda saat 16.05. Telefondan kendisini arayarak izin aldım ve şu anki sipariş sayısını paylaşmak istiyorum. 171 sipariş. Günde ortalama 200 - 250 arasında sipariş aldığını benimle paylaşıyor. 8 çalışanı var. 3'ü şirketi için olmak üzere ve şu anda 4 arabası var. Ve bu başarıyı sadece 5 yılda elde etmiş durumda. 2. yılında SEO desteği aldığını biliyorum. Ne zaman reklamlara girdiğini zaman olarak hatırlamıyorum ama uzun bir süredir kelime aramalı reklam çıkıyor Google'da. Yeniden pazarlamaya gösterdiği ilgi de çok hoşuma gidiyor açıkçası. Sosyal medyada zaten bir marka haline gelmiş.

Yukarıda anlattığım örnekte olduğu gibi onlarca girişimci ve işletme sahibi ile tanıştım. E-ticaret belki de internetten en çok para kazandıran mecralardan bir tanesi. Ama emek vermeniz gerekiyor. Makalemin başından itibaren anlattığım gibi azimli olmanız. E-ticaret sitenizi açtığınızda onu bir tohum gibi görmelisiniz. Ekleyeceğiniz her içeriği o tohumun yaşaması için gerekli olan su gibi düşünün. Gösterebildiğiniz tüm özeni tohuma gösterin. Toprağını işleyin SEO çalışmalarınızla. Gübresini verin SEM ile. Sosyal medya ile filizlenmesini sağlayın. Unutmayın 3 gün suyunu vermezseniz o filizlenen ağacınız solacak. Hava koşullarına göre korumasını alın. Onu tehlikeli böceklerden, yapılan anti seo çalışmalarından koruyun. Etrafını büyüdükçe yeniden inşa edin yani altyapınızı güncelleyin. Bir süre sonra en lezzetli meyveleri yani siparişlerinizi almaya başlayacaksınızdır. Unutmayın internette açılan her site bir tohumla başlar. Ondan meyve alabilmeniz ve meyvenin kaliteli olması ise sizlerin gösterdiği özenle birebir alakalıdır. Nedense bu paragrafta şiir yazasım geldi.

Dokuzuncu Yıl

Yıllardan 2014. E-ticaret SEO eğitimlerine devam. Artık kurumsal sitelerimizde de SEM çalışmalarını yönetiyorum. Sonunda yıllara yayılan bilgi birikimini kurumsal sitelerimizde uygulayabileceğim. Bu arada son bir yıllık süreç içerisinde e-tahsilat kavramı neredeyse E-Ticaret kavramı kadar bilinmeye başlıyor. 1,5 yıllık süreç içerisinde kurumsal sitelerimizden sadece 1 tanesi için 100'ün üzerinde araştırılmış makale yazmışım. Oldukça önemli olarak belirlediğim 42 kelimede Google Ads kelime aramalı reklamları çıkıyorum. Yaptığım şey SEO uyumlu bir altyapı oluşturmak, gündemi ve sektörü takip ederek yapmış olduğum araştırmalar sonucu makalelerimi internet sitemizde yayınlamak. Sosyal medya sitelerinde paylaşımlara oldukça önem veriyorum. Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram, Tumblr, Pinterest ve bir kaç sosyal medya sitesi ile birlikte blogspot, blogcu ve benzeri blog sitelerinde sürekli bilgi paylaşımlarında bulunuyorum. Forumlar hala daha vazgeçilmezlerim arasında. Sektöre yakın olan internet sitelerinden tanıtım yazıları alıyorum. Değerli gördüğüm blog sitelerinde reklamlarımızın yayınlanmasını sağlıyorum. Ahrefs, Moz, Semrush ve benzeri analiz siteleri üzerinden sürekli yapmış olduğum çalışmaları takip ediyorum. Ama dikkat, premium hesaplardan. E-tahsilat kısmına verdiğim önemin belki de 10'da birini e-ticarete veriyorum. Yapmış olduğum çok basit bir hata ile kurumsal E-Ticaret sitemizin Google'da spam siteler arasına girmesine sebep oluyorum.

Yapılan Hata: 1000'in üzerindeki referansın hemen altında bulunan bu site .... Altyapısı ile kurulmuştur yazan alanlardan bir anda dofollow link alıyorum. Halbuki başarıya giden yolun sabırdan ibaret olduğunu çok bilenler arasındayım.

Neyse ki 4 gün içerisinde ilgili sitenin eski haline dönmesini sağlıyorum. Yaptığınız hatayı düzelttikten sonra Google Search Console üzerinden Google'a bildirmeniz yeterli. Sanırım daha önce paylaşmadım. İki kurumsal site üzerinden 5000'in üzerinde arama motorlarından tekil kullanıcı trafiği geliyor. Her iki sitede tamamen özgün içeriklerle beslenmiş durumda. Domain ve sayfa otoritesi oldukça kaliteli olan internet siteleri ve sayfalarında tanıtımları var. Bir anda herkes 1,5 yıllık emeğin boşuna gittiğini düşünürken 4 gün sonrasında yaptığım hatanın yanlışlıkla olduğunu kanıtlıyorum.

Onuncu Yıl

İnternetten para kazanmaya başlamamın onuncu yılı. 10 yıl boyunca hep özgün makaleler yazmam, sitenin güncel tutulması, arama motorları istekleri doğrultusunda geliştirmeler yapılması, sosyal medya paylaşımları ve reklamları, Google Ads, yüksek hitli ve güncel sitelerden alınan bağlantı ve reklamlar, sahip olduğum çevre, çalıştığım şirketin yardımları, SEO hakkında analiz yapabildiğim siteler, Türkiye'deki seo firmalarının paylaşmış olduğu değerli bilgiler, nescafe, s.g.ra (sağlığa zararlıdır), çay, karşılıksız yardımcı olduğum yazarlar, büyüyebilmek için her daim lazım olan para, etrafımda işini seven ve gelişmeme her daim yardımcı olan insanlar (her şey için teşekkür ederim Üstad), aşk, hesabımı 821. siparişten sonra kapattığım yemek firması, her sorumu cevaplayan hosting şirketi, bugüne kadar her istediğim çalışmayı onaylayan genel müdürüm ve patronum, internetten para kazanmaya başlamamı sağlayan lise arkadaşım, ailem ve İstanbul sayesinde internetten para kazanabildim. Şimdi bir reklam arası ve viral bir SEO çalışması yapmanın tam zamanı bence. Bu arada ufak bir bilgi paylaşımı. 2015 yılında yazmış olduğum makale sayısı 483.

İnternetten Para Kazanmanın 6. Yöntemi

İnternetten para kazanmanın 6. yöntemini yine bir hikaye ile sizlere anlatmak istiyorum. Sosyal medya fenomeni olmak. Şirkette bulunan bir arkadaşımın çok yakın bir arkadaşı var. Kendisi marangoz. Günümüzden 2 yıl öncesinde kendisine hobi olarak bir Instagram sayfası açıyor. Doğa ile yakından ilgilenen bir insan. Aynı zamanda başarılı bir marangoz. Her sabah işe giderken 1 tane, her akşam ise işten dönerken çok beğendiği bir doğa resmini Instagram hesabından paylaşıyor. Tamamen hobi olarak olarak yapıyor paylaşımlarını. Gel zaman git zaman fotoğraflarının beğeni sayısı ve takipçileri artıyor. 5 ay boyunca günde sadece 20 dakikasını ayırarak paylaşımlar yapmaya devam ediyor. Birinci ayında takipçi sayısı 10.000'i geçince ufak bir araştırma yapıyor. Doğa ile ilgili en çok paylaşım yapılan ve en çok beğeni ile takipçi alan etiketler neler diye. Periyodik bir şekilde günde 2 paylaşım yapmaya devam ediyor. Tek yaptığı etiketlerinizi değiştirmek. Her fotoğrafına 1.000'in üzerinde beğeni geliyor. Her paylaşımında onlarca kişi hatta kimi zamanlarda yüzlerce kişi onu takip ediyor.

4. Ayında sonunda takipçi sayısı 250.000'i geçiyor. Yabancı bir kaç firma kendisi ile iletişime geçiyor ama ne dediklerini anlamadığı için önemsemiyor. 6. Ay. Takipçi sayısı 800.000. 6 ayda yaptığı tek şey sadece günde 2 fotoğraf paylaşmak. Şimdi ne mi yapıyor? Marangozluk ailesinden gelen bir meslek olduğu ve marangozluğu çok sevdiği için sadece bir hobi. Yabancı firmalar başta olmak üzere firmalardan yaptığı paylaşımlar için para alıyor. Özel olarak tuttuğu tercümanı var. İnternetten para kazanıyor. Paylaşım sayısını şu anda günde 5'e çıkarmış durumda. 2 tanesi reklamlar, 3 tanesi ile sevdiği doğa fotoğraflarından oluşuyor. En son, bir tanıdığım, 300 TL ödeyerek paylaşım yaptırabilmişti kendisine. Randevu ile çalışıyor. Takipçi sayısına an itibari ile bakıyorum 1 milyonu geçmiş durumda.

İnternetten para kazanmanın 6. yöntemi sosyal medya fenomeni olabilmek. Youtube, Twitter, Facebook, Instagram, Periscope, Vine (kapandı ama fenomenler Youtube oldu) ve benzeri sosyal paylaşım sitelerinde bir fikriniz sayesinde ve azimle çalışarak fenomen olabilmenizde. Geçende bir youtuber ile karşılaştım internette. Oldukça sağlam takipçi sayısı var. Yaptığı şey ise oldukça basit. Yemek siparişi veriyor ve yemeği geldiğinde açıyor kamerayı. Sipariş zamanını, yemeğin nasıl geldiğini, menüyü, yiyeceklerin sıcaklık durumunu ve benzeri bilgileri paylaşıyor. Yaptığı tek şey öğle arasında sipariş ettiği yemeği hakkında yorum yapmak. İzleniyor mu evet izleniyor. Beğeniliyor mu evet beğeniliyor. Para kazanıyor mu evet kazanıyor. Kendisine bir adsense hesabı açmış ve Youtube kanalını bu hesaba bağlamış. Yakında yemek firmalarından da sponsorluk gelir kendisine ki geldiğini düşünüyorum son videolarından.

On Birinci Yıl

Bu yıl benim için çok önemlidir. Çünkü 2016 yılında E-Ticaret altyapımız benim, E-Ticaret uzmanlarımız, müşteri ve arama motorları istekleri doğrultusunda geliştirilmiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük firmaları, firmamın e-tahsilat yazılımlarını kullanmaya başlamıştır. 2015 ve 2016 yılında üzerinde yoğunlaştığım çalışma long tail SEO'dur. Yani verilen 20 kelime üzerine değil de o kelimelerin türevlerinin kullanıcılar tarafından en çok arandığı türev kelimeler üzerine çalışma yapmaktır. Bu sitede de long tail seo hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapılmış okumanızı tavsiye ederim.

2016 yılında yaptığım ilk şey en çok önem verdiğim 2 kurumsal siteyi mobil uyumlu (responsive) yapmaktı. Duyarlı web tasarım ile grafik ekibimizden yardım alarak dizayn ettim sitelerimizi. SEO hakkında sahip olduğum bilgileri arttırabilmek için SEO Hocası ile 2 farklı tanıdığımın sitesinde çalışmaya başladım. Yapmış oldukları analizleri (mükemmel analizler) çalışma yaptığım sitelere uyguladım. 15 günümü sadece meta title ve meta description alanları ile birlikte link uzantılarını güncellemek için harcadım. Bazı makalelerin aynı benzer başlık ve açıklamalar ile yazıldığının farkına vardım. Zamanla eski yazdığınız yazıları unutuyor ve maalesef kendinizi tekrarlayabiliyorsunuz.

11 yılın vermiş olduğu tecrübe ve yapılmış olan çalışmalar meyvesini fazlasıyla vermeye başladı. On birinci yılımda hala internetten para kazanmaya devam ediyordum, hala para kazandırıyordum. Bu arada hiç durmadan makale yazmaya devam ediyordum. SEO'nun yanında SEM, SEM'in yanında sosyal medya paylaşım ve reklamları olmazsa olmazlardı. AMP (hızlandırılmış mobil sayfalar) ve Featured Snippets (öne çıkan snippet'lar) üzerine oldukça fazla yoğunlaştım. Google'un her güncellenmesini takip ediyor ve sürekli kurumsal sitelerimize uyguluyordum. Yani her şey olması gibiydi.

İnternetten Para Kazanmanın 7. Yöntemi 

İnternetten para kazanmanın 7. yöntemi sahip olduğunuz bir internet sitesini profesyonel firmalar ile çalışarak ön plana çıkarmaktır. Örnek olarak internette satış yapmakta olduğunuz bir internet sitesi mevcut. Ancak sitenize kullanıcı akışı sağlayamıyorsunuz. İlk dikkat etmeniz gereken şey kullanmakta olduğunuz altyapının günümüz teknolojileri ve arama motorları istekleri doğrultusunda geliştirilip geliştirilmediği. İkinci dikkat etmeniz gereken şey sabırlı bir şekilde internet sitenize ürün içerikleri ve fotoğraflarınızı eklemeniz. Bu noktadan sonra ise profesyonel bir SEO firmasından danışmanlık, analiz ve destek hizmetleri almanız. SEO internette arama yapan kullanıcılara ulaşabilmeniz için olmazsa olmazlar arasındadır. Sizler sitenize ürünü girersiniz ve 2. ya da 3. sayfada belirli kelimelerde yer alabilirsiniz. Ama şunu unutmayınız. Potansiyel müşterilerin sizlere ulaşabilmeleri için en 1, 2 ve 3. sıra oldukça önemlidir. Burada benim için oldukça değerli bir insanın başarı hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yıllardan 2015 aylardan Temmuz. İstanbul'un ilk yıllarında benim için çok değerli olan abim internette sunmuş olduğu hizmetlerini paylaşmak ve bu hizmetler üzerinden para kazanmak istediğini bana söyledi. Sektörü ise hemen hemen herkesin ihtiyacı olan bir sektör. Kendisi bir gün evimi ziyaret etti. Sabaha kadar neler yapabileceği hakkında kendisine detaylı bilgiler verdim. Söylediğim her şeyi dikkatli bir şekilde dinliyor ve oldukça mantıklı sorular soruyordu. Online satış yapmak isteseydi firmamın alt yapısını önerecektim ancak sadece hizmetlerini tanıtmak istediğini söyleyince ilk yapması gereken şeyin WordPress ile bir site açması olduğunu söyledim. Hemen şimdi açalım o siteyi dedi. Oldukça hevesliydi ve gerçekten internetten para kazanmak istiyordu. Kendisine 10 gün boyunca SEO uyumlu makale nasıl yazılır üzerine araştırmalar yapmasını ve aynı zamanda 1 tane hizmetini tüm detayları ile birlikte yazmasını istedim. Tamam dedi kabul etti. 10 günlük süreç içerisinde wordpresstte oldukça profesyonel olan bir arkadaşımı evime davet ettim. Alan adı, hosting ve tema alım işlemlerini gerçekleştirdik. Alınmış olan temayı tamamen Türkçeleştirdik. Ardından WordPress'te en çok sevdiğim Yoast SEO eklentisini kurduk. Yine ardından cache için her daim tercih ettiğim WP Rocket eklentisini. Çok sevdiğim bir abim olduğu için sitenin bugüne kadar açılan en hızlı site olmasını istiyordum. Gereksiz .css ve .js yüklemelerinin olmaması için Gonzales eklentisini kurduk ve ayarlamalarını yaptık. Oldukça hızlı yüklenen bir site haline geldi. Bu arada duyarlı web tasarımı kullanan mobil uyumlu bir tasarım tercih etmiştik.

Sitesi üzerinden ürün satışı olmayacaktı ama hizmetlerinin ürün gibi gösterilmesi gerekiyordu. Bir E-Ticaret sitesinde sahip olduğum tecrübeler sonucu en çok dikkat ettiğim şey Structured Datas'ı (Yapısal Verileri) kullanmaktır. Yapısal verileri uzun uzun anlatsam mı yoksa araştırmanızı mı önersem kararsız kaldım. Aklıma tam bu noktada kendi sitem üzerinde bu konu ile yazı yazmaya başladığım geldi. O yazıyı henüz tam olarak bitirmemiştim ama kendi sitemde yayınlamaktan vazgeçip tanımını buradan yazıyorum.

Yapılandırılmış veriler: Yapılandırılmış veri, arama motoru robotlarının, internet sitenizi tararken web sayfası içerisinde bulunan bilgileri daha iyi anlayabilmeleri için HTML sayfalara ek olarak geliştirilmiş olan biçimlendirme yöntemidir. Sheme.org, microformats.org, data-vocabulary.org'da verilen kurallara göre HTML kodlar üzerinde yapılan bazı değişiklikler sayesinde internet sitelerine uygulanabilirler. Ürün ve hizmet sayfalarında yapılandırılmış verileri kullanabiliriz. Bununla birlikte Breadcrums'ı da ekleyebiliriz.

Ürün sayfalarında Yapısal Veri Test aracını kullanarak Product @type, @id, image, name, description, sku, URL, offers (@type, price, priceCurrency, availability) ve Breadcrumbs alanlarının eksiksiz bir şekilde yerleştirilmesini sağladık. Aradan 10 gün geçti. Sevdiğim abim için yapabileceğimiz en büyük yardım SEO ile tam uyumlu altyapının sağlanmasıydı. Bu arada Google Page Speed, Gtmetrix ve Pingdom Tools gibi siteler üzerinden tüm hız testlerinden başarılı bir şekilde geçen internet sitesi. Artık bundan sonrası ona kalmıştı.

10 gün geçtikten sonra abimi tekrar evime davet ettim. Gelirken istediğim şey çay ve nescafe idi. Akşam 8'de 3 kişi evde site üzerine konuşmaya başladık. Kendisine altyapının nasıl yönetileceğini, hizmetlerini nasıl eklemesi gerektiği yani WordPress yönetim panelini tüm detayları ile birlikte anlattık. Yazmış olduğu ilk hizmetini tüm detayları ile birlikte inceledik. SEO uyumlu bir şekilde ilgili hizmeti düzenledik. Kendisinden de iki şey istedik. Her gün 1 adet hizmet gireceksin. Girdiğin hizmeti o gün video kaydına alacaksın Youtube'a ekleyerek sitene embed kodu ile yerleştireceksin. Nasıl yapması gerektiğini de tüm detayları ile birlikte anlattık. Altyapı hazırdı ve artık sitenin içerikler ile beslenmesi gerekiyordu. Bu arada meta tags (description, title, link...) nasıl olması gerektiğini de anlattık. Kısacası ON PAGE SEO üzerinde sahip olduğumuz bilgileri kendine aktardık. Sabah 6 gibi gitti yanımızdan. Ben evine yatmaya gittiğini düşünürken o ilk ürününü tam anlamı ile yazabilmek için iş yerine gitmişti. Akşam 6 gibi aradı beni nasıl olmuş diye. Sunulan hizmet sayfasına baktım. Bir hizmet bu kadar güzel anlatılabilirdi. 2 haftada bir aynı görüşmeyi yapacağımızı ve her iki haftada aynı şekilde ürünlerini eklemesini istedim. Aradan 2 hafta geçti. 10 ürün eklenmiş ve hepsi isteklerimiz doğrultusundaydı. SEO üzerine yine sabah kadar sohbetler ettik kendisi ile. İnternette araştırmalar yapması gerektiğini anlattık. Bu arada Analytics ve Google Search Console hesabını açarak yaklaşık 4 saat tüm detayları ile anlattık. Sosyal medya hesapları oluşturmasını ve bu hesaplarda sürekli paylaşımlar yapması gerektiğini anlattık.

3. Ay sonunda sitesinde 64 ürünü vardı. Hepsi isteklerimiz doğrultusunda eklenmişti. Sitesine ortalama günde 100 - 200 arasında kullanıcı geliyordu. Site çok güzel bir şekilde özgün içerikler ile beslenmişti. Her sayfada detaylı anlatım ve videolar olduğu için sitede kalma süreleri oldukça fazlaydı. Her şey tamamdı ancak bu sitenin SEO çalışmasına ve tabi ki de sağlam bir şekilde analiz edilmesine ihtiyacı vardı. Bunun için her SEO her zaman olduğu gibi SEO Hocası'na yönlendirdim abiyi de. Ne dersem yapıyordu. Çünkü yaptığı çalışmaların karşılığını alabiliyordu. Yani internetten para kazanıyordu. SEO Hocası ile 7 ay aralıksız çalıştı. İlk ayda öyle değerli analizler yapıldı ki sizlere anlatamam. Güncel bir şekilde tüm SEO ile ilgili gelişmeleri takip eden ben bile şaşırmıştım. O abinin aldığı hizmet ve yapılması istenen değişiklikler, yapılan çalışmalar aslında benimde bu sektör içerisinde olmamdan dolayı çok işime yarıyordu. Bu arada 7 ay sonunda siteye giren kullanıcı sayısı 100 - 200'den 2500 üzerine çıkmıştı. Sitesine eklediği 102 üründe birinci sıradaydı. SEO Hocası ve ekibine bu makale aracılığı ile gerçekten çok ama çok teşekkür ederim. Benim İstanbul'da bir süre tutunmamı sağlayan abime yapmış olduğum ufak katkıyı büyüttükleri için. O abim aralıksız bir şekilde sitenize ürün eklemeye devam etti. Artık sitesi öyle bir yere gelmişti ki eklenen hizmet direkt 1. sayfaya geliyordu. Peki bunu nasıl sağladı?

Birinci olarak oldukça hızlı açılan, SEO uyumlu, duyarlı web tasarım ile dizayn edilmiş mobil uyumlu bir web sitesine sahipti. İkincisi sitesine sürekli güncel ve gerçekten işini anlatan arama motorları istekleri doğrultusunda ürünlerini ekliyordu. Hiçbir zaman sitesine ürün eklemeyi bırakmadı. Yazılan yorumları gece gündüz bıkmadan usanmadan onayladı ve tüm detayları ile birlikte cevapladı. Ben sitesindeki gelişmeleri an ve an takip ettim. Bakın hiçbir çalışma yapmadım sadece ne yapması gerektiğini anlattım. Anlattıklarımı araştırarak daha fazlasını sitesine uyguladı. Sitesinin dönüm noktası ise SEO'yu gerçekten bilen, işini hakkından fazlası ile yapan bir firma ile onu tanıştırmam oldu.

İnternetten para kazanmanın 7. yöntemi biraz uzun oldu ama hikayeyi bitirmek istiyorum. Bu abim, benim Google'a Reklam Vermek İstiyorum başlıklı makalemi okumuş. Gitmiş kendi Google Ads hesabını açmış. Yine benim haberim olmadan Google Ads eğitimine katılmış. Bir gün internette araştırma yaparken reklamları ile karşılaştım. Hemen aradım abi tebrik ederim Google Ads'ü öğrenmişsin diye. Hafta sonu yanına gelsem, sana 1 kutu nescafe ve 4-5 tane s.g.ra alsam  sabaha kadar bana kelime aramalı reklamları anlatır mısın dedi. Tabi ki diyerek kabul ettim. Hafta sonu her zamanki gibi saat 8'de yanıma geldi. Google Ads hesabını açtım hemen. İlk yaptığı hatayı hemen paylaşayım sizlerle. Geniş eşleme kullanıyordu kelimelerde. Hizmeti ile alakasız bir çok kullanıcı sitesine giriş yapıyor ve hemen çıkıyordu. Kendisine sıralı eşleme ve tam eşlemenin ne anlama geldiğini tüm detayları ile birlikte anlattım. En çok aratılan kelimeleri anahtar kelime planlayıcı ve Google'da yapacağı aramalar sonucu nasıl bulacağını gösterdim. Kalite puanını artırabilmesi için 2 saatimi harcadığımı biliyorum. Açılış sayfası deneyimi, altyapısı sayesinde oldukça iyiydi. Ama reklam alaka düzeyi ile beklenen tıklama oranı oldukça düşüktü. Reklam başlığını, açıklamasını ve uzantısını nasıl ayarlaması gerektiğini öğrettim. Reklam uzantıları nasıl oluşturacağını. Bölgelere göre anahtar kelime TBM'sini arttırması gerektiği anlattım. Genel olarak İstanbul'a hizmet verdiği için %40 iyi ayarlamasını yaptım. Remarketing (Yeniden Pazarlama) mantığından bahsettim. Gerekli kodu internet sitesine koydum. Hangi saatler arasında yoğunluk var ise o saatlere göre reklam ayarlamalarını yapmasını sağladım. Baktım çok sahte tıklama gelmiş direkt sahte tıklamalarda Google'dan nasıl iade alabileceğini nasıl onlarla iletişime geçebileceğini anlattım. Kısacası kelime aramaları reklamların nasıl olması gerektiğini kendisine gösterdim. Tabi bütün bunları yaparken ekranı video kaydına aldık. Hala daha o abimle her ay bir görüşme yaparız. Evime gelir ve kendi siteme yazmış olduğum konular hakkında benden bilgi almak ister. Rüşvetim bellidir. 1 kutu nescafe + 4-5 s.g.ra. En son öne çıkan snippetlar hakkında konuşmuştuk. Baktım bütün videolarını güncellemiş. Sonlarına koymuş nedir, nasıl yapılır diye. Hata video içeriklerini bile güncellemiş. Ve bütün videolar arama sonuçlarının en üzerinde çıkıyor.

Şu anda o abi sektörünün lideri. İnternet sayesinde bundan 2 sene önce kazandığının kat ve kat fazlasını kazanıyor. 1 çalışanı varken şu anda 10 çalışanı var. Büyük bir marka haline gelmiş durumda. Sadece firma ismi yazılarak günde 500'ün üzerinde kullanıcı girişi oluyor sitesine. Kendisinin izni ile sitesinin yönetim paneline girdim. 5487 tane onaylanmış ve cevaplanmış yorum var. 146 tane ürün ve 89 tane de blog yazısı. İnternetten nasıl para kazanılabileceğini çok iyi biliyor. Sabırla, azimle, araştırarak, uzman firmalar ile çalışarak, aklına takılan her soruyu cevabını bilenlere sorarak.

On İkinci Yıl

İnternetten para kazanmaya devam ediyorum. Arama motoru optimizasyonu, arama motoru reklamcılığı, içerik editörlüğü ve sosyal medya paylaşım ve reklam çalışmalarım sayesinde. Bunlardan sadece bir tanesini yaparak sizlerde internetten para kazanabilirsiniz. Yeter ki araştırmaya açık olun yeter ki öğrenin. 12 yılımın sonundan gerçekten yüksek bir meblağ kazanıyorum. Kazancımı herkes ile paylaşmak isterdim ancak sözleşmemde bunu yapmam yasak. Sadece ipucu verebilirim. Her ay bir motosiklet alabilirim.

İnternetten Para Kazanamamanın Yöntemleri 

Makalemin başından sonuna kadar internetten para kazanamamanın yöntemlerini paylaştım sizlerle. Şimdi internetten nasıl para kazanılamayacağını paylaşmak istiyorum. Bu arada aslında yazmak istediğim o kadar çok şey var ki sizlere anlatamam. Ama buraya kadar kimler okur, yazdıklarım kimler için doğrudur, ne kadar eleştiri alabilirim tam olarak bilmediğim için artık yavaştan makalemi sonlandırmak istiyorum. Google'da "internette para kazanmak" aramasını yaptığınızda karşınıza çıkan...

Yukarıdaki paragrafta anlatmak istediğim çok şey vardı aslında ama nedense kesmek istedim. Bu makalede internetten para kazanmanın 7 yöntemini kısmen hayat hikayemi sizlerle paylaşarak anlatmaya çalıştım. Umarım bir nebze de olsa sizlere katkıda buluna bilmişimdir.  Buradan bu makaleyi okuyanlara sesleniyorum. Makale içeriğinde yaklaşık olarak 200 tane sektörüm ile ilgili kelime paylaştım. Bunların kimisi Türkçe kimisi ise İngilizce'ydi. Onların ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışın. Özellikle internette site açarak para kazanmak isteyen girişimci arkadaşlarım ve işletme sahipleri.

Asıl en önemli olan şeyi sizlerle paylaşmayı unuttuğumu fark ettim! Bunun için çok yakında makaleme devam edeceğim.