Google’da Sıra Kaybetmenin Sebepleri
SEO çalışmaları sürerken web siteleri bu çalışmalara rağmen sıra kaybedebilmektedir. Bu düşüşlerin ardından web sitesi sahipleri bu durumu genellikle sadece 1 - 2 ihtimale bağlarlar. Ancak bu ihtimaller sanılandan daha fazladır. Sitenizin sıralama kaybetme nedenini bulmanız bu sorunu daha rahat çözerek eski sıranıza ulaşmanız açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden aşağıda belirttiğimiz verileri detaylı değerlendirerek sitenizin hangi duruma mağruz kaldığını bulmaya çalışınız.
- Algoritma güncellemesi (%39)
- Backlink azalması (%24)
- Altınızda yer alan sitelerin üstünüze çıkması (%11)
- Title ve meta değişiklikleri (%9)
- Anti SEO yapılması (%6)
- Tema değişiklikleri (%4)
- İçerik güncellemeleri (3)
- Sunucu sorunları (%2)
- Anahtar kelime yoğunluğu değişmesi (%2)
Algoritma Güncellemesi
Belirli periyodlar halinde gerçekleştirilen bu güncellemeler genelde birçok webmaster blog ve forumunda duyurulduğu için bu dönemdeki düşüşleri bu kritere bağlayabilirsiniz.
Backlink Azalması
Genelde hiç bilinmeyen ve dikkate alınmayan bir kriterdir. Daha önceden aldığınız linkler silinmiş veya siteler kapanmış olabilir. Bunları anlamanın en iyi yolu da Ahrefs.com üzerinden kaldırılan linkleri tarihsel olarak kontrol etmenizdir.
Rakiplerin Güçlenmesi
Alt sıranızda yer alan sitelerin daha güçlü SEO çalışmaları gerçekleştirerek üstünüze çıkma ihtimalini unutmayınız.
Title Değişiklikleri
Her ne kadar meta değişiklikleri sıranızı etkilemese de, ziyaretçiyi çekme oranını etkileyebileceğinden dolaylı da olsa sıralama kaybına yol açabilir. Ancak çok daha önemlisi bir sitedeki en önemli kriter olan Title değişikliğidir. Eğer SEO uyumlu iyi bir title yapısı oluşturamadıysanız bu durum sıralamanızda büyük dalgalanmalara yol açabilir.
Anti SEO Yapılması
Rakiplerinizin sizi düşürmek için yapabileceği çalışmaları kapsamaktadır. Bunu öğrenmenin en iyi yolu Google Search Console üzerinden sitenize gelen bağlantıları ve hangi kelimeler üzeirnden bağlandığı kontrol edilebilir.
Tema Değişiklikleri
Tema veya arayüzler site içi SEO açısından büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla daha iyi bir yapıya sahip olmayan temalar düşüş yaşamanıza sebep olabilir.
İçerik Güncellemeleri
Anahtar kelimenizle alakası olmayan içeriklerle sitenizi güncellemeniz halinde düşüş yaşamanız olasıdır.
Sunucu Sorunları
Sunucuların kesintilere uğraması, bölgesel veya genel erişime kapanması, arama motoru botlarını engelleyecek veya taramasını zorlaştırabilecek durumlara sebebiyet verme ihtimaliyle bu kriter de düşüşlere yol açabilmektedir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Anahtar kelimelerinizin kullanım oranlarının farklılaşması ideal orandan uzaklaşma veya spam olgusu oluşturma sonucu düşüşe sebep olabilir.
Google Pozisyon Kaybetme Nedenleri İle İlgili Sorular
- Sitemiz Bir Anda Kayboldu Nedeni Nedir?
Siteniz için almış olduğunuz inorganik bir bağlantı ağacı yoksa, footer, sidebar yada menu link almamışsanız aksi bir durum söz konusu değildir. Sitenize gelen bağlantıları kontrol etmeli, Google Search Console üzerinden sitenizi detaylı bir şekilde kontrol etmeli, sitenize backlinklerin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.
Sitenize eğer yoğun bir backlink akışı sağlanmışsa bu bağlantıları Disavow aracından reddetmeli ve yeniden değerlendirme olarak sitenizi tekrar incelemeye göndermeniz gereklidir.
Ardından sitenizin sağlığı normale dönecektir.
- Google Çekirdek güncellemesinin ardından ana kelimede ve alt sayfalarda ciddi anlamda sıralama kaybı yaşadım. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Güncelleme 13 Ocak’ta başladı, etkisi alanları henüz belirlenmedi, genel tüm arama sonuçlarını etiledi.
Sıralama kaybı yaşadığınız durumlarda dikkat edeceğiniz maddeler;
-Sitenizde yer verdiğiniz içeriğin özgün olması gerekiyor,
-Kullanıcının ihtiyacına uygun cevaplar sitenizde yer almalı,
-İçerik içindekiler bölümü ile filtrelendirilmiş ve kullanıcı aradığına vakit kaybetmeden ulaşabilir olmalı,
-Sitenizde eski değil güncel bilgileri barındırmak önemli kriterledendir.
Özet olarak bu güncelleme ile gerileme yaşadığınızda üst sıralara çıkan rakiplerinizin yaptıkları stratejiyi inceleyerek bir yol haritası çıkartabilirsiniz.
- 1 aylık tam keyword domaine sahip web sitem 2 gün önce 6. sayfadan sıralamaya girdi ve ertesi gün kayboldu. Bu neden olmuş olabilir?
Öncelikle belirtmek isterim ki web siteniz henüz çok yeni olduğu için ana sayfanız ve alt sayfalarınız index almış olsa bile sıralamalarda asıl konumunu bulana kadar çok fazla dalgalanma yaşayacaktır. O yüzden ilk başlarda bu durumundan endişelenmenize gerek yok. Web sitenizi hedeflemekte olduğunuz anahtar kelime ile ya da direkt marka adınızla aradığınızda zaman bazen ilk sayfada bazen 6. sayfada çıkabilir. Ancak web siteniz yine de asıl konumunu bulana kadar sizler daha net bir cevap arıyorsanız mobilden sıralamanıza bakmanızı öneririm. Biliyorsunuz ki mobil sıralamalar masaüstü sıralamaları fazlasıyla etkilemektedir. Hatta artık mobil sıralamalar daha ön planda olduğu için sizlere biraz da kesin bir sonuç verecektir.
Örneğin; mobilde 3. sıradayken, masaüstü sıralamalar da 4,5 dalganma yaşıyorsanız web sitenizin 3. sıraya geleceğini düşünebilirsiniz.
Web siteniz henüz yeni olduğu için elbette web sitenizin değerlerini güçlendirebilmek, arama sonuçlarında konumunu bulmasına yardımcı olabilmek adına farklı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızdan web sitenize yönlendirmeler yapabilirsiniz, sizlere referans olabilecek web siteleriyle işbirliği yapabilirsiniz.
- 10 minute mail anahtar kelimesinde Dünya genelinde 5. sırada çıkan web sitemiz ortada hiçbir sebep yokken bir günde 8. sayfaya geriledi. Search Console’a baktığımda hiçbir hata görmüyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
Sitemdeki eski yazıları içerikleri silersem Google sıralamam nasıl etkilenir.
Hocam ben Title Değişikliği yaptım sıralamaların aşırı değişti. Sizce bu dalgalanma normale biner mi? Siteyi yerine gitirir mi?
. Bir web sitem var Örnek: aaa.com sitesi arama sorgularım düşüşe geçti bir çok siteden siteme adult kelimede anti SEO yapılmış disallow ettim Fakat hala bir gelişme olmadı ayrıca baktığımda
Örnek:
Kiralık ev
kiralık arsa
kiralık araba
kiralık dukkan
kelimelerinde sıralamalrda geriye dustu fakat yine örnek
kiralıkev
kiralıkarsa
kiralıkaraba
kiralıkdukkan
kelimelerinde site ilk sayfada yerini koruyor
yani yanyana yazıldıgı zaman keliemeler de var ama diğer ayrık kelimelerde dustu ve ayrıca 2 sayfanın basından ne dusuyor ne 1 ci sayfaya geliyor sitem sizce herhagnbir ceza mıdır bu
Tskler
hocam merabalar yaklaşık 2 ay önce Google uzerınden 3 tane web sıtem Google manuel spam işlemı uyguladı sonra bı ara bırısı duzeldı digerleri ise baştan aşşa temasını ıcerıgındekı makalelerı hepsını %100 guncel olarak gırdım fakat Google hala sıten bışeyler bişeyler gerekçesını etkılıo dıe manuel spama devam edıor bu manuel spamdan sılermı nasıl kurtarabılırım bana bıraz yardımcı olabılırmısınız soruyu sormadıgım yer kalmadı son olarak sıze sorayım dedım
. com ları masus ayrık yazdımkı sonra bazı arkadaşlar backlınk almak ıcın yorum yapmıs falan demesınler benım su sıkıntıma bı çözum yolu önerın lutfen geri dönüş beklıyorum.. Saygılar
Selam hocam sizi daima takip ediyorum. Yazılarınızı takip ettiğim kadarıyla yapmaya çalışıyorum. Tam detaylı şekilde anlamadıysam bile sizin yazdıklarınızı harfiyen uyguluyorum. Hocam belki insanların bazen kafası almayabilir. Aldıkları kadar yapmalarını sağlamıştır bu kafa yapısı.
İşletmemin adını arayınca benden başka siteler çıkıyor onlara hit gider mi bana zararı nedir? Ben SEOcu değilim ama öğrenmeye çalışıyorum.
701 backlink diyor 169 dofollow diyor ama kafam karıştı niye hala kelime bazında yükselmedi site?
pr güncellemesimi beklemek zorundayım? her şey iyi durumda görünüyor ama teoride, pratik olarak daha yansımadı Google’a.
Google’da sıra kaybetmenin bir çok sebebi var ne yazık ki, keşke bir sayfaya sığdırılabilse.
Meta etiketlerinde minicik bir değişiklik yaptım bir hafta sonra hitim yarıya düştü bunu nasıl düzeltebilirim yarıdmlarınız için çok teşekkürler..
kimse bana cevap vermemiş neden acaba
30 Eki 2012 de yazdığım yazı
selam ben travesti iclal web sitemin uzantıları Google’da tüm sayfalarda çıkıyor bu durum iyimi kötüm.bir de bu uzantıların hepsinin ayrı ayrı sayfalarda çıkması yerine birleşik olarak tek bir sayfada çıkması için ne yapabilirim.teşekkürler. Sonuçta var olan gerçekleriz yardımcı olursanız sevinirim. Tepkiye gerek yok tepki etki doğurur iclal.
Hocam bazı konularda nedenleri hakkında bilgiler de verseniz çok daha iyi olacak. mesela anahtar kelime yoğunluğum da bana rekabet olan ve altımda olan site neden bir süre sonra üst sıraya çıkar?
Ayrıca konular altına bunun gibi açıklayıcı bir kaç yorum yaptım. fakat hiçbiri yayınlanmamış. muhtemelen sadece kendiniz tarafından bilgi sunmak istiyorsunuz.
Ben Yinede yazmak isterim. Arkadaşlar. Bir keyword, title, description. Bunlar çok önemlidir. ne kadar özgün olursanız o kadar yükselirsiniz. Bi kaç gün önce bir şeyi fark ettim.
SEO kelimesinden örnek vermek istiyorum.
Title kısmına SEO kelimesi içeren bir kelime yadım. Daha sonra keyword’e SEO kelimeleri içeren kelimeler yazım.
ancak description kısmına yazmadım. site içi ve dışı SEO çalışmaları da yaparak Google kriterlerinde 1. sayfa 4. sıraya yükseldim.
Daha sonra description kısmına da SEO kelimesini ekledim, ve bir gün içerisinde 4. sıradan 5. sıraya düştüm.
Pek anlamlı bulmadım ancak yinede açıkça belirgin. Anahtar kelimenizi keyword title ve description da sade tutmalısınız. flood yaratacak şekilde kullandığınız zaman hiçbir sonuç alamazsınız.
Gerçekten güzel anlatim ve başarili bi calişmaniz var gerçekten cani gönülden teşekkür ederim
Merhaba bu sitenin sosu nasıl h1 h2 falan kullanılmış ayrıca yazı özgün üst sıralara kadar çıktı nden birdenbire düştü bedava balack linkler kullanıyordum yaklşık 1.000 tane nasıl olucak
selam ben travesti iclal web sitemin uzantıları Google’da tüm sayfalarda çıkıyor bu durum iyimi kötüm.bir de bu uzantıların hepsinin ayrı ayrı sayfalarda çıkması yerine birleşik olarak tek bir sayfada çıkması için ne yapabilirim.teşekkürler. Sonuçta var olan gerçekleriz yardımcı olursanız sevinirim. Tepkiye gerek yok tepki etki doğurur iclal.
Hocam uzun etiketlerin faydaları var mı acaba? İncelediğim yabancı siteler genellikle kısa yada tek kelimelik etiketler kullanıyor. Uzun yada kısa etiketlerde ben bir türlü karar veremedim. Sizce hangisi daha etkili ?
Ben sitemin anahtar kelimeleri dışında yazı yazıyorum bazen sıram bundan düşmüş olmalı bunları hiç bilmiyordum çok teşekkür ederim sağolun
hepsine katılıyorum.ayrıca fazla pingleme, backlink sistemleri, hit sistemleri vb de olumsuz etkiliyor
içerik konu eklerken ozgunmu olması gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
sorunum cozulsun bırdaha tema degısıklıgı asla yapmayacagım bunu sık sık yaptıgımdan kaybettım tema degısıklıgı cok kotu Google’da sıralama sıfırlanıyor tema secerken tamm bu tema kesınlıkle ıyı kalıcı olur dedıgınız tema olsun
hocam site domain kelimesinde 10 gün boyunca ilk sayfadan düştü düşeli geri gelmedi. Sonrasında geldi ceza mı aldım 10 gün?
Hocam bir de örneğin yeni bir aylık siteler oluyor ve birden backlink çalışması yapıyorlar bu durumdada siteleri Google üzerinde yükseliyor fakat 1-2 hafta sonra düşüşler meydana geliyor. Bu sebepten dolayı site yaşıda önemli teşekkürler hocam bilgiler için.
Verdiğiniz bilgiler çok değerli ve önemli, titizlikle üzerinde durulması gereken konular. Paylaşım için teşekkürler.
Peki diyelim özgün makalemiz çalındı. Başka site kopyaladı kendi sitesine. Üstümüze çıkmaz mı bizi düşürmez mi?
içerik güncelleme sitenin düşmeisne sebep olur mu hiç SEO Hocası olcak bir de malmısın olm sen SEO’dan ne anlarsın
Çok nemli bilgiler. Özellikle içerik güncellemesine ilişkin ayrıntı ve Title değişikliklerine ilişkin ayrıntı hiç düşünemediğim bir unsurdu Okudukça ne kadar bilgiye aç olduğumun farkına varıyorum.
hocam benim bu sitem bi düşüyor bi kalkıyor 200.cü sayfalara kadarda gidiyor 2 veya 3 gün geçiyor yine 1.ci sayfaya geliyor bi kaç gün daha geçiyor yine 200 lere gidiyor bunun sebebi nedir acaba? cevap bekliyorum :s
Çok doğru tespit sitede köklü tasarım değisikliklerine gittimiz zaman hersey altüst oluyor.
hocam methinizi çok duydum.. Ben de bir sitem için çalışmak istiyorum sizinle..
Hocam elinize sağlık yararlı bir makale olmuş, bu aralar penguenden çok çekiyoruz. Bu konu hakkında daha fazla makale yazarsanız seviniriz.
Çok güzel bir açıklama yöntemi olmuş gerçektende anlatılanlar doğru bizzat burdakilerin bir çoğunu ben yaşadım…
Sürekli değişen algoritmaya uyum sağlamak için neler yapmalıyız? Bu konuya çok az değinmişsiniz.
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık .. Büyük ihtimaldir ki benim düşme sebebim Algoritma güncellemesi (%39)..
Ben bir şey sormak istiyorum. SEO çalışması yaptırsak. Kelime bazlı en etkili yöntem hangisi olur?