Sitemap, sitemizde yayınlamış olduğumuz içeriklere ait sayfaların (link) bulunduğu xml uzantılı bir dosyadır. Günümüzde site haritası, her sitede mutlaka bulunması gereken önemli SEO kriterlerinden biri haline gelmiştir.

Site Haritaları, sitenizde başka türlü bulamayacağımız sayfaları Google'a bildirmenin bir yoludur. En basit ifade ile, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfleri büyük S ve H olur), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir.

Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe'de  Site Haritası anlamını taşır. Dosyanın uzantısı, .xml'dir. Arama motorlarının indexleme hızında sitemap'ın etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder.

Sitemap'ın Faydaları

Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girince sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Kısacası sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren index sayınız ve index hızınızda, farkedilebilir artışlar olacaktır.

Index Kontrolü

Google’da sitenizin index alıp almadığını kontrol etmek istiyorsanız öncelikle istediğiniz linki ekleyip arama yapmalısınız. Eğer karşınızda sizin adresiniz çıkarsa, indexlenmiş demektir. Ancak çıkmıyorsa, halen index alma aşamasında olabilir. Aradan çok zaman geçtiyse ve halen indexlenmemişse Google Search Console araçlarından Google gibi getir kısmına girerek istediğiniz URL’nin index almasını sağlayabilirsiniz. Bunun bir diğer yöntemi ise, sosyal medya hesaplarınızda paylaşıp index almasını beklemektir. Genelde bu tür çalışmalar sitenizin index almasını hızlandırmaktadır. Ve tabi SEO’ya daha doğru bir index aldırma şeklidir.