Sitemap Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle sitemap dosyamızı oluştururken indexlenmiş ve indexe açık olan tüm sayfalarınızı sitemap içerisine eklemeniz gerekmektedir. Sitemap dosyanız maksimum 50.000 URL içermeli ve 50 MB’dan büyük olmamalıdır.

Yüksek URL adresine sahip web sayfaları;
E-ticaret siteleri gibi fazla indeks sayısı olası bir durumda. 50.000’den fazla URL içeren siteler sitemap dosyalarını alt dizinlere ayırabilir.
Tutarlı, tam URL’ler kullanın. Google URL’lerinizi listelendiği şekilde tarar. Örneğin, siteniz siteadresi adresindeyse, URL’yi “siteadresi” biçiminde (www olmadan) veya ./mypage.html (göreli bir URL) olarak belirtmeyin.
URL’lerin oturum kimliklerini site haritanıza dahil etmeyin.

Hreflang ek açıklamalarını kullanarak Google’a bir URL’nin alternatif dil sürümleri hakkında bilgi verin.
Site haritalarında dosyalarının UTF-8 olarak kodlanması ve uygun şekilde URL çıkışlı olmasına dikkat ediniz.
Önerilen standartlaştırma yöntemlerini kullanarak, sitenize alan adınızın hem www hem de www olmayan sürümü üzerinden erişilebilip erişilemediğini, Google’a bildirin. Video, resim ve haber gibi ek medya türlerine işaret etmek için site haritası uzantılarını kullanın.
Bir sayfanın mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL’leriniz varsa, yalnızca tek bir sürüme işaret etmenizi önermekteyim. Ancak, her iki URL’yi de işaretlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, URL’lerinizi masaüstü ve mobil sürümlerini belirtmek için ek açıklama ekleyin.

Bunlara ek olarak ise; site haritasında içerisinde noindex etiketine sahip sayfalar, robots.txt dosyası içerisinden engellenmiş sayfalar ve 3XX / 4XX / 5XX yanıt kodu dönen linkleri yer almamalıdır. Bunun nedeni ise Google botunun sitemize atadığı tarama bütçesini (crawl budget) etkin bir biçimde kullanmaktır.

Sitemap Oluşturma ve İletme
1. Sitenizde Google tarafından taranmasını istediğiniz sayfaları ve her sayfanın standart sürümünü belirleyin. Google’ın standart sayfa olarak değerlendirdiği sayfayı öğrenmek için URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz. Farklı bir sayfayı belirleseniz dahi Google kullancı davranış metriklerini inceleyerek kendi seçtiği sayfayı standart olarak belirleyebilmektedir.
2. Ardından kullanmak istediğiniz site haritası biçimine karar veriniz. Sitemap dosyanızı manuel olarak kendiniz oluşturabilir veya üçüncü Taraf yazılımları kullanarak otomatik olarak oluşturabilirsiniz.
3. Site haritanızı robots.txt dosyanıza ekleyip Search Console’a göndererek Google tarafından kullanılabilmesini sağlayın.
Sitemap Dosya Biçimleri
Google tarafından site haritası biçimi olarak aşağıdaki biçimler kullanılmaktadır.
• XML bknz: https://prntscr.com/nvskc0
• RSS, mRSS bknz: https://prntscr.com/nvsl0h
• Metin bknz: https://prntscr.com/nvsq8w