Backlink sayısı kadar çeşitliliği de önemlidir.
Kaydol Oturum Aç

Sayfa Uzantısının Seoya Etkisi

23 Ağustos 2010 Etiketler:
Sayfa Uzantısının Seoya Etkisi

Sayfa uzantı yapısı, Seo çalışması için sitelerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Sitelerin sayfa uzantısı olarak .html , .php, .asp, veya bunlardan hiçbirini kullanmaması seçeneklerini ele alarak hangisinin daha faydalı olduğunu söyleyeceğim.

Sayfa uzantısı olarak birçok forum ve sitede .html önerilmektedir. Bunun sebebi olarak da, sitenin statik bir yapıda gösterilmesi Google gözünde daha değerli olduğu vurgulanmaktadır. Aslında bu bilgi uzun süredir doğru sanılarak pek çok site tarafından uygulansa da, işin aslı böyle değildir.

Site url adresi karakter sayısı olarak ne kadar kısa olursa o kadar hatırda kalıcı olur, aynı zamanda seo açısından da o kadar değerlidir. Dolayısıyla yayınlanan yazılarda yazı başlıkları ne kadar uzun olursa olsun, yazıların urlsi daima kısa ve öz tutulmalıdır. Yazı urllerine son ekler de dahildir.

Bir yazının .html ile bitmesi fazladan 4 karakter daha uzun olmasına sebep olacak dolayısıyla seo açısından daha zayıf bir konuma gelecektir. Bir site hangi kodlama diliyle yazılmış olursa olsun .htaccess dosyası ile uzantısı değiştirilebilir. Google bunu bildiği için sitelerin html veya php uzantısını dikkate almamaktadır. Bu sebeple, sitelerde .html kullanmamız sadece kendimizi kandırmaktır. Seo açısından hiçbir yararı olmadığı gibi urlnin uzun tutulmasını sağlayarak seo açısından sitenin kalite puanını düşürmektedir.

Seohocasi.com üzerinde de 8 ay önce kurulurken .html yapısıyla kuruldu, ancak bu zamana kadar ki deneyim ve incelemelerim sonrasında doğru olmadığını anlayarak bu makaleyi sizlerle paylaşmaktayım. .html yapısını site üzerinde de değiştirmiş bulunuyorum.

Bir önceki yazımız olan Linkwheel Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde link döngüsü, link wheel ve linkwheel hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Seo Yazıları

Seo Dersleri
27 Yorum
1.562 Okunma

“Sayfa Uzantısının Seoya Etkisi” için 27 Yorum Yapılmış.

    15 Kas 2010

    Sitemin uzantısını htm den aspx yapmaya karar verdiğimden google aramamda sayfanıza ulaştım. Ticari bir sitem var ve konu ile ilgili aramalardaki kelimelerde 1. sırada çıkıyorum. aspx e geçmekteki amacım master sayfa kolaylığı ve başka sebepler. Sayın hocalarım ne önerirler yorum yaparsanız çok sevinirim. Çünkü satışlarımızın % 90 ı site üzerinden oluyor. Ve htacsess konusu bana çok yabancı, siteyi kendim yapıyorum ama uzman değilim. Ne yapmam gerekiyor detaylı anlatan olursa çok sevinirim, teşekkürler.

    05 Şub 2011

    Merhabalar,

    Yazınız üzerine sitemdeki uzantıları kaldırmak istiyorum. Şu an kullandığım kalıcı bağlantılar “siteadi.com/%category%/%postname%.html” şeklinde, bunu “siteadi.com/%postname%” ile değiştirmek için .htacces e eklemem gereken yönlendirme kodu ile ilgili yardımcı olabilir misiniz?

    Kaan Gülten
    05 Şub 2011

    @Abdullah Pehlivan, permalink yapısını değiştirmek için htaccesse kod eklemeden ayarlardan kalıcı bağlantılara girerek bu işlemi yapabilirsiniz.Bu sayede wordpress httaccesse otomatik olarak ekleyecektir.

    05 Şub 2011

    @Kaan Gülten

    Site içindeki konu linklerinde sorun çıkmıyor fakat yazı içlerine eklediğim resimlerin tümünde eski yazı linkleri var. htacces değişikliği ile anasayfaya yönlendirmiştim hatalı linkleri. Şu an yazı içlerindeki resimlere bastığımda, eski URL’ler artık geçersiz olduğundan ötürü anasayfaya yönleniyor linkler. Bu problemi düzeltmek için eklemem gereken kodu sormak istemiştim aslında fakat gece yorgunluğu ile meramımı anlatamamışım tam olarak :)

    05 Şub 2011

    Şuan 404 hataları için oluşturduğum sayfa açılıyor resimlere tıkladığımda :) Problemimi anlatamadıysam yorum profilimdeki sitede herhangi bir yazıdaki resme tıklayıp bakarsanız sevinirim…

    Evren
    20 Şub 2011

    Merhabalar,

    Google çok uzun url istemiyorsa vereceğim örneklerdeki web siteleri neden aramalarda 1.2. sayfalarda yer alıyor ? veya bu url ler uzun değil mi ?

    örnekler: http://www.google.com.tr/#q=best+fm+dinle&hl=tr&biw=1024&bih=583&prmd=ivns&ei=y3pgTZFbguyyBs2krbYI&start=10&sa=N&fp=4692764c05ab58ba

    best fm dinle aramasında 6. sıradaki web sitesi : http://www.canlifm.com/turkce-pop-muzik-radyolari/best-fm-canli-dinle-best-fm-online-dinle-best-radyo-fm-ulusal

    —-

    http://www.google.com.tr/

    seo url tips aramasında 1. sıradaki web sitesi : http://www.impliedbydesign.com/articles/three-search-engine-optimization-tips-for-urls-the-seo-firms-wont-tell-you.html

    —-

    http://www.google.com.tr/#hl=tr&biw=1024&bih=583&q=kpss+2011+tercih+k%C4%B1lavuzu&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=kpss+2011&fp=4692764c05ab58ba

    kpss 2011 tercih kılavuzu aramasındaki tüm web sitelerinin url leri kısa mı ? ben yanılıyor veya farklı açıdan mı bakıyorum ? veya delinin birisi kuyuya taş atmış misalimi ? daha önemlisi bu google ın webmasterları spamdan çekinmeleri için yaptığı birşey mi ? TR aramalarından çok google.com da yabancı aramalar yapın url uzunluğunun Türk webmasterların yaptıklarından çok uzun olduğunu göreceksiniz.

    WordPress eklentisinden örnek verecek olursak url kısaltma eklentisi var.Bu durumları bütünü ile düşündüğümüzde url nin uzun olmasının çok büyük bir dezavantaj olmadığı düşüncesindeyim.Tabiki sizlerinde araştırma, düşünce ve tecrübelerinizden dolayı tebrik ederim.

    Hakan
    20 Nis 2011

    Bir an empati yaparak kendimi google bot yerine koyuyorum. Siteye girdim bakıyorum ki uzantılar .aspx “Aaa 1 puan düşür bu sayfa 5 karakter daha uzun” mu derim. Yoksa benim bütün internet teknolojilerinin özelliklerini içeren bir algoritmam vardır da ona mı bakarım. Kural basit okunabilir url. Elbette uzatısız olması kiçik de olsa bir fayda sağlar ama aslolan içerikle uyumlu, okunabilir bir urldir. Gerisi hikaye. Google bot’da sonuçta yazılımdır ve uyanık insanlar nasıl manipüle edeceklerinin yolunu bulurlar.

Yorum Yapabilirsiniz

Son Eklenen Videolar

Profesyonel yöneticilerin %56'sının sosyal ağ tercihi Facebook. Profesyonel yöneticilerin sosyal ağ tercihinde 2. sırada ise %21 ile LinkedIn, 3. sırada %12 ile Googleplus ve Twitter %4 ile 4. sırada - 04/02/2012 - 10:05
Türkiye yaklaşık 7 milyon üye ile Twitter’ın listesinde 11. sırada yer aliyor. - 04/02/2012 - 10:02
Google'ın yayın hayatına yeni başlayan hizmeti Google+ 2011 yılında 90 milyon kullanıcıyı devirmesinin ardından Ocak ayı sonunda da 100 milyon sınırını geçti. - 02/02/2012 - 16:12
Tüm Son Dakika Seo Haberleri
Tam İndir
  • RapidShare Downloader - Windows

    RapidShare Downloader rapidshare linklerini daha kolay ve hızlı indirmeniz için geliştiril..

  • Q-Dir - Windows

    Dosya ve klasörlerinizi düzenlemek ve yönetmek için ücretsiz ve kullanışlı bir program arı..

  • Is MyLcd OK - Windows

    Is MyLcd OK programı basit, küçük bir uygulama. Tek özelliği LCD monitörlerde ölü pikseli ..

  • Get Window Text - Windows

    Windows üzerinde özellikle uyarı mesajlarında ekran görüntüsü yerine program sayesinde met..

  • Motion Man - Windows

    AVI, MOV, FLV, MPEG, VOB, WMV, RM, MKV formatlarını birbirine dönüştürebilen Motion Man, d..