Blog ve SEO İlişkisi

Web sitenizde bir blog kısmı oluşturup burada güncel bir şekilde yazı yazmak fazla çaba gerektiren bir süreç olabilir fakat SEO sayesinde tüm bu uğraşlarınızın karşılığını göreceksiniz. Bütçesi kısıtlı olan markalar için paralı medya kampanyalarına yatırım yapmak daha mantıklı gibi gözükür. Sonuçta hangi reklamın hangi işletmelere ne kadar getiri sağladığını görebiliyorsunuz. Blog, uzun vadeli bir yatırım olarak görülmelidir. Her ne kadar getirisi küçümsense de blog yazmak yıllar içerisinde finansal olarak büyük faydalar sağlayacaktır. Blog yazmanın arama motorlarında sıralamayı arttırdığı söylenir. Ayrıca SEO ajansları genellikle markalara blog yazmaları gerektiği yönünde tavsiyeler vermektedir. Peki blog yazmak SEO için neden bu kadar önemlidir?

Öncelikle en basit kısımdan başlayarak blogun ne olduğunu açıklayalım. Blog, genellikle bilgilendirici olan makalelerin bir web sitede toplanmasıdır. Tek bir kişi bile günce gibi blog yazabilir fakat bizim inceleyeceğimiz daha çok markaların web sitelerinde bulunan kullanıcıları belli bir alanda bilgilendirme amacı güden bloglar olacak.

Sitenize blog eklemeden önce dikkat etmeniz gerekenler

Şimdi gerçekle yüzleşme zamanı. Blog ekler eklemez web siteniz bir anda mucizevi bir şekilde daha fazla trafik almayacak. Fakat eğer doğru şekilde hareket ederseniz online bilinirliğinizi ciddi şekilde arttıracaktır. Bu da sektörünüzde öncü markalardan biri olduğunuzu kullanıcıların görmesini sağlayacaktır. Böylelikle potansiyel müşterileri, iş ortaklarını ve medya sektöründekileri içeren geniş bir iletişim ağı kurmuş olacaksınız. Tüm bu getirilerine rağmen yanlış bir stratejiyle hazırlayacağınız blog sayfasından eli boş dönebilirsiniz. Bu yüzden blog yazmaya başlamadan önce şu unsurlara dikkat etmekte fayda var:

Blog postlarını kim yayınlamalı?

Ekibinizden birleri blogu güncel tutmakla sorumlu olmalıdır. Bu kişinin illa ki tüm blog yazılarını kendi yazması gerekli değildir. Bu kısmı başka birilerine de yaptırabilirsiniz. Fakat bir kişi yani blog editörünüz postların zamanında yayınlandığından emin olmalıdır.

Blog postları ne zaman yayınlanmalı?

Haftalık bir veya iki olmak üzere bir yayın takvimi belirlemeli ve tutarlı olmalısınız. Önerimiz postların paylaşılacağı belirli bir gün ve saat belirleyip buna göre hareket etmeniz. Blogunuzu bir gazete gibi düşünün ve ne olursa olsun belirlenen günde bir şeyler yayınlayın.

Hangi blog platformu kullanılmalı?

WordPress varken başka çözümler aramakta çok bir mantık göremiyoruz. Diğer blog platformlarından çok daha iyi ve geniş bir kitle tarafından kullanılmaktadır. Farklı bir özellik istediğinizde muhtemelen daha önceden düşünülüp hazırlanmış bir eklenti ile karşılaşacaksınızdır. WordPress, SEO için de gayet uygun bir seçenektir. Tabii WordPress’in SEO çalışmalarınıza faydalı olabilmesi kurduğunuz temaya bağlıdır. Özel bir tema hazırlıyorsanız SEO başarınız bu temayı hazırlayan yazılımcı ya da tasarımcının elindedir.İşte WordPress’in kolaylaştırdığı birkaç işlem:

1- Meta etiketleri ayarlama (başlık, anahtar kelimeler, description)
2- Sitenizden başka sitelere doğrudan linkleme
3- Etiket, kategori ve arşiv kullanarak blog postlarını beraber linkleme
4- Düzgün yazı biçimlendirmesi (başlık etiketleri, kalın ve italik metin)
5- Ayrıca WordPress’te yapmak istediğiniz görevlere işlevsellik kazandıracak birçok eklenti mevcuttur.

Blog tasarımını kim yapmalı?

Burada tasarımdan kastımız yalnızca tasarım değil. Hem tasarım, hem yazılım hem de programlama… Binlerce ücretsiz WordPress temasından birini seçip kullanmadan önce SEO ile uyumlu olma unsurunu aklınızda bulundurun. Eğer kişiselleştirilmiş bir temanız varsa yazılımcınızın WordPress’in sağlayacağı SEO uyumlu işlevleri eklediğinden emin olun. Sırf kişiselleştirilmiş bir temanız olacak diye ucuza kaçmayın. Bunun yerine ücretsiz bir tema kullanmanız daha iyi olacaktır. Daha sonra hem kişisel hem de SEO uyumlu bir tema yapabilirsiniz.

Blog postu fikirleri nasıl bulunmalı?

Her hafta bir ya da iki kez yazacak bir şeyler bulmak çoğu insana zor gelebilir. Eğer siz de onlardan biriyseniz size verebileceğimiz bir tavsiye de çok düşünmeyi bırakmanız yönündedir. Her yazınız, sektörünüzle alakalı akıllara durgunluk veren içerikler olmak zorunda değil. Tabii ki de olabildiğince sık bir şekilde şaşırtıcı ve dikkat çeken içerikler yazmanızda fayda var. Fakat genel olarak baktığımızda tutarlı bir şekilde paylaşım yapmanız can alıcı tek bir içerik bulmak için iki üç hafta harcayıp blogu boş bırakmaktan daha iyidir. Zaten blog yazmaya başladıkça bu alanda kendinizi geliştirecek ve daha iyi fikirlere ulaşacaksınız. Yavaş yavaş okuyucuların neleri sevip sevmediğini keşfedeceksiniz. Hala yardıma ihtiyacınız varsa işte size örnek bir takvim:

  • Postları Pazartesi ve Cuma günleri sabah 7’de yayınlayın.
  • Yazınızı bir hafta önceden yazıp WordPress’te otomatik yayını ayarlayıp o gün paylaşılmasını sağlayın.
  • Çarşamba günü sabahı yaklaşık 30 dakika blog ekibinizle beyin fırtınası yapın.
  • Bir sonraki toplantı için herkesten 3 post fikri isteyin.
  • Herkes fikirlerini paylaşınca en iyi iki tanesini seçin ve yazılar için yazar atayın.
  • Yayınlayın ve paylaşın.

Şu an yazının burasına kadar okuduysanız muhtemelen ya bir blogunuz var ya da ciddi bir şekilde sitenize blog eklemeyi düşünüyorsunuz. O zaman şimdi de SEO ve blog ilişkisine yakından bakmanın zamanı.

Anahtar Kelime

Bildiğiniz gibi artık bir içerikte çok fazla anahtar kelime tekrarının faydadan çok zararı var. Devir bu anahtar kelimeleri bir amaca uygun kullanma devri. Yapabileceğiniz en iyi şey long-tail anahtar kelimeler seçmek olacaktır. Bunlar kullanıcıların arama yaparken girmesi muhtemel olan kelimelerdir. Yani “ceket” gibi rekabeti zor bir anahtar kelime seçmek yerine “erkek spor ceket fiyatları” gibi bir long-tail anahtar kelime öbeği seçmeniz hem hedef kitlenizi belirleyecek hem de rekabet açısından işinizi kolaylaştıracaktır. Peki bu bize ne gösteriyor? İnsanlar artık bulmak istedikleri sonuç üzerine detaylı arama yapıyorlar. Sordukları bir soruya cevap bekliyorlar. Okudukları içerikte üst üste anahtar kelime görmek yerine işlerine yarayacak bir cevap istiyorlar. Bu yüzden blog bu amaca hizmet etmekte çok işinize yarayacak. Güncel bir şekilde yazacağınız postlarla kullanıcılara bilgi vererek markanıza ulaşmalarını sağlayacaksınız.

Taze İçerik

Arama motorları, güncel içerikleri sever. Peki bu amaca hizmet etmek için web sitenizin içindeki sayfaları ne sıklıkla değiştiriyorsunuz? Muhtemelen web sitenizin ana bir yapısı olduğu için haklı olarak sayfa içinde pek sık değişiklik yapmıyorsunuzdur. İşte bu yüzden her hafta yeni bilgiler girebileceğiniz bir bloga ihtiyacınız vardır. Arama yapan kullanıcılar en güncel ve alakalı içeriğe sahip şirketleri ya da markaları arayacaklardır. Eğer siteniz yeni bilgilerle güncellenmiyorsa sıralamadaki rekabette gücünüz azalacaktır. Blog yazarak okuyucularla bir bağ kurabilir ve kendinizi alanda bir uzman konumuna koyabilirsiniz.

Ziyaretçi Blogu

Backlink gibi ziyaretçilerin blogunuza girdiği postlar da sayfanızın arama motoru optimizasyonu için oldukça faydalı olacaktır. Sektöründe uzman, tanınmış kişilerin yazdığı yazılara blogta yer vermek, sizin de popülerliğinizi arttıracaktır. Bu stratejiyi uygulayabilmeniz için gözünüzün sürekli açık olması gerekmektedir. Potansiyel bloggerları keşfedip daha önceki yazılarını inceledikten sonra güzel içerikler çıkarabileceğine inandığınız kişilerle anlaşabilirsiniz. Eğer Google’ın kalite koşullarına uyarsanız, tanınmış bir kaynaktan gelen ziyaretçi blogu sitenizin trafiğini ve arama motorlarındaki sıralamasını arttıracaktır.

Bilinirlik

Blog postları paylaşıldıkça ve tıklandıkça arama motoru sıralamalarında yükselmeye başlarlar. Eğer içeriğiniz kaliteli ise okurlarınız sizi başkalarına da göstermek isteyeceklerdir. Okurlarınızın sorularına cevap verir, güncel içerikler yaratır ve mümkün olduğunca çok paylaşırsanız blogunuzda yayınladığınız yazılar hem web sitenizin hem de markanızın bilinirliği artacaktır.

Sosyal Medya

Google, sosyal medya sonuçlarını da arama motoru sonuçlarına eklemektedir. Eğer blogunuzu Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarındaki hesabınıza bağlarsanız arama motorlarındaki varlığınız, insanların şirketinizi bulma olasılığı artacaktır. Arama kelimelerini başlıklarda ve meta açıklamada kullanırsanız sosyal medya listelemeleri ile de SEO’nuzun gücünü arttırabilirsiniz. Blog yazmak da sosyal medyada paylaşım yapabilmeniz için size bir içerik grime platformu olacaktır. Girdiğiniz güncel bilgileri yayınladıktan sonra hesaplarınızda paylaşmanız hem trafiğinizi doğrudan arttıracak hem de arama motorlarındaki görünürlüğe katkı sağlayacaktır.

İndekslenmiş Sayfalar

Blog yazmanın belki de en önemli katkısı her postun web sitenizin içinde ayrı bir sayfa özelliğinde olmasıdır. Google, güncel içerikleri sever ve bu tarz içerikler paylaşanlara karşılığını verir. Site içerisinde sektör bloguna sahip şirketler, blog yazmayanlara göre %55 daha fazla trafik almaktadırlar. Bunun sebebi de indeksli sayfalardır. Google’ın bu sayfaları indekslemesi için içeriğin en az 300 kaliteli kelime içermesi gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki kopyala yapıştır yapmak, kısa yazılar yazmak işinize yaramayacak.