Nofollow, Google tarafından geliştirilmiş link aktarım şeklini belirten değişkendir. Sürekli gelişmekte ve değişmekte olan Google algoritmaları nedeniyle Nofollow değeri de zaman içerisinde değişmiştir. Nofollow link; Sayfanızda bulunan puanın link verdiğiniz bir başka sayfaya aktarılmasını engeller.

Bütün Yönleri İle Dofollow Ve Nofollow Link Nedir Nasıl Verilir. Bu makalemizde backlink SEO çalışmalarımızda çok kullanılan iki tabir olan dofollow ve nofollow link nedir konusuna değineceğim.

Nofollow kavramı oluştuğu andan itibaren pek çok farklı açıklama yapıldı ve çoğu da yanlış açıklamalardı. Okuduğum bazı yazılarda "Bu sayfadaki linkleri gezme, görmemezlikten gel", "Bu linki takip etme" ve "üst sıraya çıkmanıza fayda sağlamaz" gibi açıklamalarda da bulunuyor. Bunlar tamamiyle yanlıştır. Şimdi nofollow ve SEO ilişkisini detaylıca açıklayalım.

Nofollow, Google'ın yorumlara eklenen linklerden, ve hızlı spam linklerin artışından rahatsız olarak ortaya çıkardığı yeni bir koddur. Biliyoruz ki, Pagerank, sitelerin birbiri ile yaptıkları link çıkışı sonrasında oluşmaktadır. Bir site ne kadar çok öneriliyorsa, o kadar değerlidir, o kadar pagerankı fazla olur. Ama nofollow ile öneriliyorsa durum başka.

Nofollow ve dofollow arasındaki farkı örneklerle görelim.

Nofollow

Nofollow ile verilen linkler hiçbir şekilde link alanın pagerankından fayda sağlayamaz demektir. Yani Google'da üst sıraya çıkmasına engel değildir. Sadece WordPress sitelerin nofollow linkli yorumlarına yorum ekleseniz bile, yani dofollow backlinkiniz olmasa bile hedeflediğiniz konumlara mutlaka gelirsiniz.

Çoğu kişi nofollowu noindex ile karıştırıyor. Bu sayfayı ziyaret etme, bu linki görmezden gel diyen noindextir. Nofollow sadece pagerank olarak bir görmezden gelmedir.

Örneğin,

Link çöplüğüne dönmüş dofollow çıkışlı, pr 5 "abc" domaini xyz sitesine şöyle bir link veriyor :

<a href="xyz.com">xyz</a>

Açıklama : Yukarıdaki örnekte, xyz sitesi pr 5 pageranktan link çıkış oranına göre payına düşeni alır. Google'da üst sıralara çıkmasında da katkı sağlar.

Az link çıkışı olan, nofollow çıkışlı, pr 5 "efg" domaini xyz sitesine şöyle bir link veriyor.

<a href="xyz.com" >xyz</a>

Açıklama : Bu örnekte, nofollow olduğu için xyz sitesi efg sitesinin pagerankından faydalanamıyor. Ancak Pagerank 5'in Google'dan gördüğü itibar ve az link çıkışı ile Google'da daha üst sıralara çıkmasına katkıda bulunuyor.

Tabi son örnekte nofollow olmasaydı az link çıkışı olduğu için ilk örneğe göre daha fazla katkı sağlayacaktı. Konu başlığını verdiğim örneklere göre belirlediğim için çarpıcı bir başlık oldu, ancak gerçekçi bir başlıktır.

Nofollow Özellikleri
- Google backlink saymaz
- Yahoo backlink olarak görür
- Pr ye etki etmez (ne verene ne alana)
- Hite niye etki etmesin, site ziyareti olursa hit olur. Kullanıcılar tarafından tabiki
- SEO çalışmasından mutlaka kullanılmalıdır. SEO'ya etkisi kesindir.
- Google nofollow linki, siteyi takip eder indexler.
- Google nofollowu sever
- Nofollowu çıkaran Google dır.
- Google'dar ki, senin sayfanda gereksiz olduğunu düşündüğün link varsa nofollow yap gözüme girersin der.
- <a href="https://www.seohocasi.com" title="SEO Eğitimi" >SEO</a>
- Yukarıdaki örnekte, hem AutoCAD kelimesinde hem de SEO Eğitimi kelimesinde seohocasi.com yükselir.

1. Az çıkışlı kaliteli bir siteden NOFOLLOW link mi?
Az çıkışlı kaliteli bir siteden DOFOLLOW link mi?

Az çıkışlı dofollowu tercih ederim
Sonuç : Pagerank artar, Google'da yükselir

2. Az çıkışlı kaliteli bir siteden NOFOLLOW link mi?
Çok çıkışlı kaliteli bir siteden DOFOLLOW link mi?

Az çıkışlı nofollowu tercih ederim.
Sonuç : Pagerank değişmez, Google'da yükselir.

3. Aynı içerikli bir siteden NOFOLLOW link mi?
Farklı içerikli bir siteden DOFOLLOW link mi?

Aynı içerikli nofollow
Sonuç : Pagerank değişmez, Google'da daha hızlı yükselir.

Buraya kadar anlaşıldıysa konuya başka bir açıdan bakalım. Şimdi siz değerlendirin. Alakasız içerikteki dofollow bloga mı link eklemek daha faydalı, yoksa aynı içerikte bir bloga nofollow eklemek mi? Benim tercihim tabi ki nofollow 🙂