Duplicate Content Türkçe anlamıyla yinelenen, kopya içerik anlamına gelmektedir. Bu durum site içerisinde aynı içeriğin yayınlanması veya farklı bir sitede aynı içeriğin yayınlanması sonucu oluşan durumdur. Yinelenen içerik, bir sayfada bulunan içerikle başka bir sayfada bulunana birebir aynı olan içeriktir.

kopya icerik

Aynı zamanda "Yinelenen İçerik", belirli bölümleri farklı olsa dahi diğer içeriğe benzer olarak değerlendirilir. Bu nedenle içeriklerin özgünlük derecesi yüksek olmalıdır.

Kopya İçerikler SEO’yu Nasıl Etkiler?

Genel olarak, Google yinelenen içeriğe sahip sayfaları sıralamada göstermek istemez. Google resmi açıklamasında şu şekilde vurgulama yapar. “Google, farklı bilgiler içeren sayfaları dizine eklemeye ve göstermeye gayret eder”.

kopya icerik 1 1

Dolayısıyla, sitenizde özgün olmayan sayfalarınız varsa, arama motoru sıralamalarınıza olumsuz etki ederek zarar verebilir.

Kopya İçerikler Hangi Sorunlara Yol Açar?

Yinelenen içerik, arama motorları için iki ana sorunu ortaya çıkarabilir:

  • Google bot dizinine hangi sürümlerin dahil edileceğini / çıkarılacağını anlamayacaktır.
  • Google bot sorgu sonuçları için hangi sürümlerin sıralanacağına karar veremez.

1 - Daha Az Organik Trafik: Bu oldukça basittir. Google, Google'ın dizinindeki diğer sayfalardan kopyalanan içeriği kullanan sayfaları sıralamak istemeycektir.

Örneğin, sitenizde benzer içeriğe sahip üç sayfanız olduğunu varsayalım.

kopya icerik 3

Google, hangi sayfanın "orjinal" olduğundan emin değil. Yani üç sayfa da sıralamada görünmek için mücadele edecek.

kopya icerik 4

2 - Web Sitesinin Ceza Alması: Google, yinelenen içeriğin bir web sitesinin cezalandırılmasına veya dizininin tamamen kaldırılmasına neden olabileceğini söylemektedir.

kopya icerik google

Bir web sitenin kasıtlı olarak başka web sitelerinden içerik kopyaladığı durumlarda yapılır.

3 - Daha Az Dizine Eklenmiş Sayfa: Bu durum özellikle çok sayıda sayfası olan web siteleri için (e-ticaret siteleri gibi) önemlidir.

Bazen Google, yinelenen içeriği yalnızca alt sıraya koymaz. Aslında dizine ekleme isteğini reddeder.

kopya 8

Kopya içerik yayınlanmasının 2 boyutu bulunmaktadır. Birincisi yasal boyut, ki özellikle haber sektöründe bu konuda ciddi yasal düzenlemeler getirilmektedir. Alıntı yapılarak veya kaynak gösterilerek bile telif hakkı ihlaline yol açabilecektir. İkincisi, arama motorlarının kopya içeriği değersiz görmesi, aşırıya kaçılması durumunda internet dünyasını gereksiz yere kirleten çöp site olarak algılamasına kadar gidebilmektedir. İçerik kopyalama genelde 2 farklı şekilde oluşur, biri site içi kopya durumu biri de harici kaynak kopya durumudur. Site içi kopya durumu ise, genelde bir sektörde hizmet veren (nakliyat, uçak bileti vs.) sitenin aynı hizmeti tüm il veya bir ile ait tüm ilçelere yönelik çalışma sebebiyle açtığı sayfalarda benzer içeriği kullanması durumunda oluşur. Örneğin, İstanbul uçak bileti, izmir uçak bileti, ankara uçak bileti gibi sayfalar açtıysa ve 3 – 5 paragraflık tek makaleyi sadece il isimleri değişecek şekilde diğer sayfalarda yayınladıysa, bu durum Google gözünde kopya veya büyük oranda benzer içerik olarak algılanmaktadır. Bu durumda Google Search Console'da kayıtlı sitelere uyarı maili göndermektedir.

kopya icerik seo iliskisi icerik

Örnek mailde de görüldüğü üzere site içi içerik benzerliği veya kopya içerik durumu sitenin büyük ölçüde gerilemesine bazen de, en büyük Google cezası olan DeIndex yani tüm site içeriğinin arama motorundan kaldırılması cezasının verilmesine sebep olabilir.

Harici kaynaklarda içerik kopyalanması durumunda bu denli büyük cezalar olmasa da, sitelerin sıralama kaybetmesi veya ilerleyememesi en belirgin sorunlarından birkaçıdır. Farklı sitelerden alınacak içerikler de kısmi alıntılama yapılması, öncesinde ve sonrasında alıntıdan daha uzun miktarda özgün açıklamalar da bulunulması son derece önemlidir. Kısaca alıntı yapılan ve alıntının yayınlandığı sayfalar arasındaki benzerlik oranı, o içeriğin kopya mı yoksa alıntı mı olduğunu göstermektedir. Tabi bunun dışında, bu alıntılamanın o sitenin toplam kaç sayfasında yapıldığı da yine önem taşımaktadır. Eğer her sayfanızda özgün açıklamalar da yer alsa alıntılamalar varsa, bu sitenizin Google gözündeki kalitesini azaltmasına neden olacaktır.

Kopya içerik konusunda sık karşılaşılan diğer bir sorun, kopya içerik bulunduran web sitelerinin sıralamasıyla ilgilidir. Çoğu webmaster, kendi içeriğini kopyalayan sitelerin daha üst sırada listelendiğinden şikayet etmektedir. Ne yazık ki, zamanlama açısından sizden çok sonra dahi aynı içeriği yayınlasa daha üst sıralarda yer alabilmektedir. Bunu haber sektörü üzerinden örneklendirecek olursak, yayın yapan yüzlerce haber sitesi, 3 – 5 farklı ajanstan haberleri almaktadırlar. Dolayısıyla bir haber içeriği hiçbir farklılık olmadan yüzlerce başka sitede daha yayınlanabilir. Ancak herhangi bir haberi aradığınız zaman, haberi ilk yayınlayan ajanslar olmasına rağmen, ilk sıralarda kaliteli haber siteleri yer almaktadır. Bunun sebebi, bu prestijli marka olmuş haber sitelerinin SEO, sosyal medya ve bir çok farklı kriterlerdeki kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumu da günlük hayatımıza uyarlayacak olursak, güvenilirliği az olan kişilerden duyduğumuz önemli bilgilere şüpheyle yaklaşırken, daha fazla güven duyduğumuz kişilerin aynı bilgiyi vermesine inanmamız ve güven duymamız gibidir. Günlük hayatımızda, tanıdıklarımıza duyduğumuz güvenin oluşmasındaki tüm kriterler, Google için de geçerlilik kazanarak web sitelerinin tüm adımlarında etkisini göstermektedir. Buradan yola çıkarak diğer önemli bir konuya değinmek istiyorum. Bir sektörde yer alan web siteleri, sektörde ilk sıradaki siteleri büyük ölçüde taklit ederek başarılı olacağını düşünürler. Bu sebeple site tasarımlarından, içeriklerine ve hatta anahtar kelime kullanım oranlarına kadar tüm unsurları en yakın şekilde uygulamaya çalışırlar.

Kopya İçerik ve SEO İlişkisi İle İlgili Soru ve Cevaplar

  • Çeviri içerikler kopya içeriğe neden olur mu?

Farklı diller olduğu zaman içerik kopya olarak değerlendirilmemektedir. Her ne kadar içerik aynı olsa dahi her dilin kendine özgü yazım ve anlatım kuralları vardır. Doğal olarak aynı içeriği farklı dillerde yayınladığınız zaman bu durum kopya içerik olarak algılanmaz. Bu durum SEO açısından olumsuz bir etki yaratmamaktadır. Gerek farklı domain olsun gerekse aynı web sitesinin alt klasörü yada sub domaini olsun bu durum web siteleri için problem oluşturmayacaktır.

  • E-Ticaret sitesinde benzer ürünlerin açıklamaları aynı ekleniyor kopya içeriğe girer mi?

Bir E-ticaret sitesinde yer alan benzer ürünlerin açıklamlarının farklı kullanılmasını ve tek düzen olmasını kesinlikle tavsiye etmemekteyiz. Ürünler benzer olsa dahi farklı içerikleri kullanabilir ve o içeriklerle sitenizin daha özgün olmasını sağlayabilirsiniz.

Ürünün özelliklerini ve niteliğini ön plana çıkartan özelliklerine yer verebilir, müşteri yorumları eklenmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle ürün sayfalarınız özgünleşecektir.

İçerik optimizasyon stratejileri hakkında paylaşmış olduğumuz blog yazısını https://www.seohocasi.com/icerik-optimizasyon-stratejileri/ da okumanızı tavsiye ederim.

  • Aynı haberler birçok haber sitesinde yayınlanıyor, kopya sorununa neden olmaz mı?

Haber siteleri için SEO içeriğine sahip bu konuda önemli bir nokta da haber içeriklerinin akışı, eklenişi ve yayınlanma sürecidir. Haber ajası aboneliğinde bir haber onbinlerce farklı haber sitesine yayılmakta ve aynı içerikler ile aynı başlıklar yayınlanmaktadır.

Aynı haberler yayınlandığı için doğal olarak aynı/benzer başlıklarda bir web sitesinin SEO kalitesine göre sıralamalar gerçekleşmektedir. SEO gücü daha yüksek olan web sitesi ajanslardan aldığı haberlerle doğal olarak daha güçlü ve yüksek pozisyonlarda olacaktır.

Peki ne yapılması gerekir?

  • – Alınan haberlerin başlıklarını özgünleştirin
  • – Bot ile çekilen haberi tarafınızdan okuduktan sonra özet yada birebir bilgi olarak güncelleyin
  • – Yazıya gerekirse kısmen kendi yorumunuzu yada haber özetini ekleyin
  • – Daha ilgili görsel ile haber görselini değiştirin
  • – İçerikleri direkt olarak sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ve ana sayfada yer verin

Yukarıdaki işlemler gerçekleştirilmesi size fazla zaman kaybettirmeyecek ve çok daha özel ve özgün bir habere sahip olacaksınız. Hızlı haber girişleri de yapabilirsiniz fakat yukarıdaki işlemlerin bir kaçı dahi etkili olmasına fayda sağlayacaktır…

  • Wikipedia'dan içerik almak kopya içerik sorununa neden olur mu?

Siteniz Google’da yükselmesi açısından kopya içerik girmek pek uygun bir yöntem olmasa da bazı sektörler için halen geçerlidir. Sanatçılar’ın biyografisi içeren yazılar siz de kurgulayabilirsiniz, Wikipedia gibi büyük sitelere bakarak. Ancak aynısını kopyalayıp yapıştırırsanız Google’ın spamına da düşme ihtimaliniz artacaktır. Bu nedenle, Wikipedia’da olan yazıları okuyup özet çıkarabilirsiniz. Veyahut orada yazan cümlelere benzer kurgulayabilirsiniz.

Ek olarak; Wikipedia gibi büyük sitelerden alınan içerikleri kendi sitenizde “kaynak belirtelerek” ekleyebilirsiniz. Bunun zararı olmaz, aksine yararı olur. Google robotları sizin sitenizi incelediği zaman eğer bu tür sitelere link verdiğini görürse, Sizin websitenizi daha fazla önemseyecektir.

  • 2 farklı domaine aynı web sitesini kurmak kopya sorununa neden olur mu?

Belirtmiş olduğunuz işlem sonucunda siteniz çift içeriğe sahip olacaktır. Bunun sonucunda Google sitenizi cezalandırabilir veya indeksten düşürebilir. Bu yüzden aynı içeriğe sahip farklı URL ana domainine sahip bir çalışma gerçekleştirmemelisiniz.

  • İçeriklerin kopya olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?

Satın almış olduğunuz, alacağınız yada kendi yazdığınız makalelerin özgün olup olmadığını Google aracılığı ile anlayabilirsiniz. Google’da arama yaparken, arama yaptığınız sorguyu tırnak içerisine alırsanız Google aradığınız kelimeyi tümüyle arayacaktır. Yani Google normal aramalarda yazmış olduğunuz cümle olsa bile kelime kelime aradığı için bu cümleyi tırnak içerisine alıp aradığınızda yazdığınız cümlenin birebir yer aldığı siteleri arama sonucu olarak listeleyecektir.

Ek olarak aşağıdaki toollar aracılığıylada yapabilirsiniz;

  • Web sitemden çalınan içerikler kopya içerik sorununa neden olur mu?

Farklı sitelerin sizin sitenizdeki içerikleri kopyalaması sitenize zarar verici nitelikte olmayacaktır. Bu tür işlemler sitenize zarar vermesi için sitenizdeki yazı indekslenmeden almaları ve sizden önce indeksletmeleri gerekmektedir. Bunun önüne geçebileceğiniz bir kaç yok vardır.

1- RSS veya ROR ağınızı kapatın. Bir çok içerik hırsızı bu yolu deneyerek yayın yapılır yapılmaz içeriklerinizi bu ağdan çektiriyordur. Kapanması halinde en büyük açık kapanmış olacaktır.
2- Sitenizde seçilebilirliği kaldırın. Bir çok web sitesinde içeriklerin çalınması için caydırıcı bir özellik olan içeriklerin seçimini engelleyen JavaScript kodları bir yöntemdir.
3- Eğer siteniz için bot yazılmışsa ve içeriklerin önemi çok yüksekse de düzenli olarak makale ve paragraf içerisindeki kodları değiştirebilirsiniz.

  • Bir içeriği birden fazla kategoriye eklemek sorun oluşturur mu?

Google özellikle son algoritmalarında doğallığa önem vermektedir. Bu nedenle kopya içerik, footer link gibi doğal olmayan çalışmaları uygulayarak ve spam yapan siteler Google nezdinde her algoritma da daha da değer kaybetmektedir. Özellikle 1 yıla yakındır kopya içerik konusunda algoritmalarını güncellemektedir. Bir yazıyı, iki farklı kategoride yayınlasanız bile bu durum kopya içeriği oluşturacaktır. Kopya içerik ise yukarıda bahsettiğim gibi Google'ın en çok üzerinde durduğu ve en çok sitelerin etkilendiği durumların başında gelmektedir. Bu durumda kopya içerik oluşturacak şekilde kullanım sağlarsanız SEO açısından zararı olacaktır. Bu zararı öncelikle sitenizin dalgalanmaya girmesi ile sıralama kaybı olarak görebilirsiniz. Eğer çok sayıda spam oluşacak şekilde kopya içerik sorunu oluşursa bu kez siteniz ceza durumu ile karşı karşıya bile kalabilir. Sitenizde kopya içerik bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.

  • "Yemek tarifleri" neredeyse tüm sitelerde aynı nasıl özgünleştirebilirim?

Öncelikle benzer içerikler hakkında bilgi verelim. Patatesli kek tarifinin içerisine koyulacak ürünler ve görseller benzer olabilir, bu benzerlikleri de farklı site sahipleri yayınlıyor olabilir fakat ziyaretçilerin sitenizdeki tarifleri daha ayrı görmesi ve sizi diğer sitelerden ayırıp tariflerinize yada anlatım kolaylıklarına göre ayıracağını da unutmamak gerekiyor.

Varsayım olarak aldığınızda 10 kişiden 1 kişi aynı içerikleri paylaşmak istese doğal olarak arama sonuçlarında benzer onlarca sayfa olacak. Bunun yerine ziyaretçilerin ve Google’nin sitenizi daha faydalı ve kaliteli olarak görmesini istiyorsanız kendi yorumunuzla içerikleri güncellemeniz ve ekstra farklılık katacak kelimeleriniz var ise bunu tüm tariflerde kullanabilirsiniz.

  • Sidebar alanında "en çok okunan" bölümünde içeriğe yer vermek kopya sorununa neden olur mu?

"En çok okunan" bölümünde ilgili kısmın textinin ilk iki satırına yer vererek altına buton ekleyebilir ve tıklayarak ilgili içeriğin yer aldığı sayfaya yönlendirebilirsiniz, böylelikle yinelenen içerik sorununu aşabilirsiniz.

  • Aynı ürünleri farklı kategorilerde sergilediğimiz zaman hem duplicate cezası yememe hem de trafik çekme adına ne yapılmalıdır?

Vermiş olduğunu örnek kelimeler özelinde yorumlayarak sorunuzu yanıtlamak isterim;
“Kalemlik” kelimesinin yıllık ortalama aranma hacmi : 49.500
“Kalem Kutusu” kelimesinin yıllık ortalama aranma hacmi : 33.100

Aynı ürünleri hem kalemlik hem de kalem kutusu için ayrı kategoriler oluşturarak listeleme yapmak yerine iki aylı kelime için aynı sayfada çalışmalar yapabilirsiniz.

Peki nedir bu çalışma yöntemi?

Url de hem kalemlik hem de kalem kutusu kelimelerine yer verilebilir,
Title, description ve heading etiketlerinde her iki kelimeye de yer vermeliyiz.
Ürün isimlerinin bazılarında kalemlik, bazılarında kalem kutusu kelimesi eklenerek anahtar kelime yoğunlukları denkleştirilebilir,

Bu süreçte deneme yolu ve düzenli olarak sıralama takibi yapılmalı ve yapılan düzenlemelerin verdiği sonuçlar incelenmelidir, yukarıda belirtilen bir kaç maddeyi tamamlanmasından bir süre sonra gelişmelerden bizide haberdar ediniz…