Google Search Console'a gelen doğal olmayan yollardan elde edilmiş link uyarıları, penguen güncellemesi derken, webmasterlar suskun bir bekleyiş içerisine girdi. Bunun sebebi, büyük bir kesimin iddia ettiği üzere Google’ın bir süredir, yapay oluşturulmuş linklerle, webspam ve black hat SEO yöntemleri ile haksız yer edinmiş sitelere karşı açtığı savaş. Google Search Console Black hat SEO uyarısı SEO uygulamalarında yeni bir döneme girildiğinin bir işareti.

Bu konu hakkında çok farklı yorum ve görüş bulunuyor. Büyük çoğunluk sitelerinin direkt olarak cezalandırılmadığı, Google Search Console'a gelen uyarının sadece bir uyarı olduğu ve paralı listeleri, blog network’leri backlink için kullanmamaya başlamamız için iyi bir neden, bir dönüm noktası olduğu görüşünde. Küçük bir kısım da bu uyarı ile geldikten sonra sitelerinin cezalandırıldığı ve çok büyük sıralama kaybettikleri yönünde.

Bu uyarıda site sahibine, sitenin doğal akışa, doğal link yapısına aykırı teknikler kullanıldığı ve yapay metotlar izlendiği yönünde bilgi gönderiliyor. Bunlar arasında link şemaları ve PageRank geçişini sağlayan linkler satın aldıkları söyleniyor. Bunun ile birlikte, site sahibinin gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra tekrar değerlendirme isteğinde bulunmaları söyleniyor. Kısacası, artık bu yakalandınız, webspam yaptınız, yapay spam içeriklerden backlinkler aldınız ve artık oyun bitti mi demek?

Normal olan bir durum var. Google, backlink satan büyük network’leri cezalandırıyor ve listesinden çıkarıyor. Bu linkleri kaybeden siteler de bu linkleri satın almadan önceki sıralamalarına geri dönüyorlar. Problemin kaynağı, Link satan büyük blog network’ler ve programlar aracılığı ile oluşturulan binlerce spam içerik ve bunlardan gönderilen linkler.

Black hat SEO yöntemlerini kullananlar ve white hat SEO yöntemlerini kullananlar arasındaki fark da bu sayede belirginleşmiş oluyor. Doğal yolları, aylarca siteyi geliştirmek, sosyal medyada tanıtmak gibi işlemleri yapan SEO uzmanlarının emeklerini, bir iki gün gibi bir sürede yapay linkleri kullanarak, onları sıralamalarda geçerek boşa çıkaranlar bu sayede artık başarısız olacaktır.

Bu güncellemelere, bu uyarılara en çok sevinenler, işlerini hakkı ile yapan SEO uzmanlarıdır. Doğal emek harcanarak yazılan içerik, site-içi ve site-dışı SEO yöntemleri bu sayede hak ettiği değeri buluyor. Birkaç dolara binlerce backlink, ya da yüksek PageRank’lı edu hacklinkler kullanan siteler bu sayede bu metodların boşluğunu ve işe yaramazlığını, yarardan çok artık zarar getirdiğini anlayacaklar.

Bu dönemde en çok dikkat çeken, sitelerini amatör ve kötü amaçlı SEO uzmanlarına teslim edenlerin gördüğü zararlar ve forumlarda artık bunu yapmamaları gerektiğini her ortamda belirtmeleri. Sebebi, bu doğal olmayan, kötü yöntemleri amatör SEOcuların (!) yapmaları ve onların bundan çok zarar görmeleri. Düzeltme talep ettiklerinde de yüzlerce kişiye bu haksız yöntemleri uygulayan SEO şirketlerinin bunun altından teknik olarak kalkamayacakları gerçeği ile karşılaşıyorlar. Nedeni, her bir site sahibi ile konuşup, haksız elde edilen linklerin kaldırılmasını sağlamak.

Eğer siz de bu uyarıyı aldıysanız bizim tavsiyemiz, siteniz indexten çıkarılıyorsa, bu yaptığınız işlemleri tersine ve Google kalite standartlarına uygun hale getirmeniz ve tekrar değerlendirme isteğinde bulunmanız. Siteniz sıralamalarını koruyor ve halen index sayısı korunuyorsa, uyarıyı almışsanız, tekrar değerlendirme isteğinde bulunmadan, bu tip uygulamalar yaptıysanız bunları düzeltmeniz gerekmektedir.

Bu uygulamadan etkilenen blog network’lerin algoritmik olarak değil de, manuel olarak bloklandığı söylenmektedir. BuildMyRank bunların başında gelmektedir. Bu tip tek yönlü, yapay linkleme satın aldıysanız yapmanız gereken bu linkleri kaldırmak olacaktır.

Bu durumda, bu tip uyarıları aldıysanız yapmanız gereken Direk ya da indirekt olarak yakalanmış olup olmadığınızdır. Bu durumda büyük çoğunluk, sitelerin etkilenmesinin sebebi, büyük networklerin cezalandırılması ve bu yüzden indirekt olarak diğer sitelerin sıralamalarının değiştiği yönündedir.

Düşük kaliteli, güncellenmeyen sitelerden çok fazla link satın aldıysanız, aynı “anchor text” ile çok fazla link satın almış iseniz sizin içinde tehlike çanları çalıyor demektir.

Bu durumda, Penguen güncellemesi, Google Search Console uyarısı derken ortamda bir panik havası oluşuyor. Bundan hiçbir zaman muzdarip olmak istemiyorsanız, işi gerçek SEO uzmanlarına bırakın ve sitenizi Google Search Console kalite standartları dışında kalan işlemlerden uzak tutun. Burada son olarak söylemek istediğimiz, doğal olmayan link yapısının yakalanması, şirketlerin amatörce yaptıkları işlemlerden sitelerin sahiplerinin zarar görmesi, negatif SEO uygulamalarının artacağı yönünde ortak bir görüşe neden olmaktadır. Benim görüşüm, Google’ın yakaladığı, tespit ettiği siteleri hemen cezalandırmamasının bundan önce uyarmakla yetinmesinin nedeni de budur. İleride, Penguen güncellemesi, Google webspam engelleme mücadelesi, gelen uyarılar, negatif SEO konularında çok şey yazmaya, etkilerini gördükçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.