Site hızının SEO’ya etkisi, web siteniz için en önemli unsurlardan biridir. SEO çalışmaları yapıyor ve sitenizi daha iyi duruma getirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk kural site hızı olmalıdır. Google site hızını tamamen kullanıcı deneyimi açısından değerlendirmektedir. Bu nedenle SEO çalışmalarının başlıca görevlerinden biri site hızını yükseltmektir. Site hızı yavaş olduğunda hem kullanıcı hem de Google sitenizi olumsuz yönde etkilemektedir.

1

Gerek e-ticaret sitelerinde, gerekse bilgi veren sitelerde bu durum aynıdır. Hem müşteriler hem de kullanıcılar için olumsuz sonuçlar doğurabilecek site hızının SEO’ya etkisi azımsanamayacak bir konudur. Dolayısıyla sitenizin SEO analizi esnasında mutlaka gözden kaçırmamanız gereken önemli bir konudur. Site hızınızın tespiti ve geliştirilmesi, sitenizin rakipleriniz karşısında da öne geçmesini kolaylaştıracaktır.

Sitenizin ziyaretçi sayısının artması oldukça önemlidir. Peki, sitenizin ziyaretçi sayısının nasıl artacağını biliyor musunuz? Elbette bunun oldukça basit ancak hafife alınmayarak üzerinde özenle çalışma yapılması gereken bir cevabı vardır. Site hızınızın yüksek olması demek ziyaretçi sayınızın artacağı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda da SEO açısından önemli olduğu için sıralamalarınızın artmasını kolaylaştırarak, sitenizin Google tarafından sevilmesini sağlamaktadır.

Site Hızının SEO’ya Etkisi 1: Kullanıcı Deneyimi

2

Hepimiz aynı zamanda birer kullanıcı olduğumuz için, bir sitenin hızının ne kadar önemli olduğunu fark etmememiz olanaksızdır. Site hızının SEO’ya etkisi de ilk başta kullanıcı deneyimi ile ilgilidir. Bir siteye gelen kullanıcıların sitede geçirdikleri zaman, sitenin iyi yerlere gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Ancak site hızınız düşük olduğunda sitenizin Bounce Rate yani “Hemen Çıkma Oranı” dediğimiz oranı yükselir. Hemen çıkma oranınınız sitenizde hiçbir etkinlik yapmayan kullanıcılarla ilgili bir analizdir.

Site hızınızın düşük olması Bounce Rate oranını yükseltmekte ve siteniz için olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Açılış hızı yavaş olan sayfalar, haliyle hemen çıkma oranını yükseltecek ve bu da site hızının SEO’ya etkisi durumunu açıklayacaktır. Bunun tam tersi bir durum da site ziyaretçilerinizin artması ile gerçekleşebilmektedir. Site trafiğiniz arttığında sitenizin yavaşlamaması için içerik dağıtımının iyi bir şekilde yapılması gerekir.

Özellikle e-ticaret siteleri için müşterilerin sitenizde zaman geçirmesi son derece önemlidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, pek çok müşteri site hızının yavaş olmasından dolayı başka bir siteden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bu da potansiyel müşteri sayınızın azalmasına neden oluyor. Aynı şey bilgi veren siteler için de geçerlidir. Dolayısıyla site hızınız kullanıcı deneyimini, kullanıcı deneyimi de SEO’yu etkilemektedir.

Site Hızının SEO’ya Etkisi 2: Sıralama Faktörü

3

Site hızının SEO’ya etkisi arasında bir diğer faktör de sitenizin arama motoru sıralamalarıdır. Google 2010 yılında yayınladığı bloğunda site hızının sıralama için önemli olduğunu açık bir şekilde belirtmiştir. Google için en önemli faktörlerden biri hızdır ve Google buna çok fazla dikkat eder. Arama sonuçlarına bakıldığında çıkan sonuçların hızının da belirtiliyor olması Google’ın hız konusunda fazlaca dikkat ettiğinin göstergesidir.

Bir diğer önemli unsur ise site hızınız yükseldikçe Googlebot gibi arama motoru botlarının sitenizde rahatlıkla dolaşabilmesi ve dolayısıyla sitenizin hızlı indeks almasının kolaylaşması açısından önemlidir. Site hızının SEO’ya etkisi arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almanız demektir. Organik arama sonuçlarında Google ilk olarak site hızına bakmaktadır. Bu da Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) ile ilgili de olabilmektedir.

Site Hızı Neden Düşük Olur?

4

Site hızınızın düşük olmasının birden fazla nedeni olabilir. Bunun için kapsamlı bir şekilde sitenizin SEO analizinin yapılması çok önemlidir. Analiz sonucunda site hızınızın düşük olma nedenleri rahatlıkla tespit edilebilir ve tüm bunlara rapor halinde erişebilirsiniz. Site hızının SEO’ya etkisi büyük olduğu için nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması siteniz için fazlasıyla gereklidir. Geniş ve kapsamlı bir analiz yapmadan da site hızınızın neden düşük olduğuyla ilgili fikir elde edebilmeniz mümkün.

Kullanıcıların büyük çoğunluğu web sitelerine mobilden girmektedir. Bu nedenle site sahiplerinin sitelerinin mobil uyumuna dikkat etmeleri son derece önemlidir. Site hızının düşük olma nedenleri arasında sunucu kaynaklı problemler, internet sitelerine bağlı dış kaynaklı istekler, görseller, kodlama, host, sosyal medya butonları, web sitenizin tasarımı gibi nedenler olabilmektedir. Bu tarz problemlerin tespiti ve site hızınızın geliştirilmesi için bazı ücretli veya ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz.

1.     Görseller (İmaj Dosyası Optimizasyonu)

Görseller optimize edilmediği takdirde, site hızını en fazla etkileyen unsurlardandır. Web sitenizdeki görsellerin sıkıştırılıp biçimlendirilmesi halinde orijinal halinden pek fazla bir şey kaybetmeyen görseller elde etmiş olacaksınız. Ayrıca görsellerin boyutları küçülmüş olacağından site hızınızın da artması daha kolay hale gelecektir. PNG ve JPG formatlı görseller için oldukça etkili olacak bu yöntem sitenizin de rahatlamasını sağlayacak kolaylıklardan biridir.

2.     Web Sitenizin Tasarımı

Web sitenizin ihtişamlı ve gösterişli tasarımı olmasını isteyebilirsiniz. Ancak böyle durumlarda kullanıcı siteniz için kullandığınız gösterişli tasarımları henüz görmeden bile sitenizden ayrılabilir. Bu gibi durumlarda site hızının SEO’ya etkisi göz ardı edilmemeli ve sırf gösterişli bir tasarımınız olacak diye sitenizin geç açılmasının arka plana atılmaması gerekmektedir.

3.     Kodlama

Kodlama yapınız site hızınız için oldukça önemli bir unsurdur. Eğer sitenizin geç açılmamasını, hızının düşmemesini ve dolayısıyla SEO konusunda başarılı olmayı istiyorsanız, karmaşık kodlama yapısından kaçınmanız gerekiyor. Gereksiz kod kullanımı site hızınızın düşmesine neden olduğu için basit bir kodlama yapısı kullanmak çok önemlidir.

4.     Host

Siteniz için gerekli tüm ihtiyaçlar için tercih edeceğiniz hosting servisi oldukça önemlidir. Siteniz zaman içerisinde büyüdükçe, sitenize gelen ziyaretçi sayıları arttıkça bunu kaldırabilecek bir içerik dağıtımı yapılmalıdır. Ayrıca sunucu bilgisayarının performans düşüklüğü gibi pek çok başka neden de site hızınızı etkilemektedir. Bu nedenle ucuz host servisleri tercih etmek kimi durumda siteniz için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

5.     Sosyal Medya Butonları

Web sitenizde bulunan sosyal medya butonları, site hızının SEO’ya etkisi açısından değerlendirilmektedir. Site hızının yavaşlamasına neden olan sosyal medya butonları, site içeriğine dahil olmayan 3.parti kaynakları dışarıdan yüklenebilir. Bu da sitenizi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Sitedeki Tüm Sayfaların Hızı Aynı Mı?

5

Sitedeki tüm sayfaların hızı aynı olmayabilir. Kimi durumlarda ana sayfa hızı yüksek görünüyorken, sitede geçirilen süre düşük görünebilmektedir. Bu yüzden site hızınızı kontrol ederken yalnızca ana sayfa ile yetinmemeli ve diğer sayfaları da kontrol etmelisiniz.

Yapacağınız işlem ise şu şekilde olmalıdır: Analytics üzerinden açılış sayfalarını bulun. Daha sonra sitenizin en fazla ziyaretçi alan sayfalarını tespit edin. Herhangi bir sorun olmadığı halde ortalama süresi düşük ise muhtemelen bazı sayfalarla ilgili bir problem mevcuttur.

Site Hızı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Site hızının SEO’ya etkisi göz önünde bulundurulduğunda yapılacak ilk iş site hızı ölçümü yapmak olacaktır. Google üzerinden ziyaretçi almayı hedefliyorsanız ilk olarak Google servislerinden yararlanmanız faydalı olacaktır. Yahoo Yslow Firefox eklentisiyle de ziyaretçisi olduğunuz sitenin hızını görebilmeniz mümkündür. Bir başka seçenek de site hızı kontrolü yapan sitelerden ve ücretli veya ücretsiz araçlardan yararlanmak olacaktır.

Site Hızı Tespiti Yapan ve Site Hızını Geliştiren Araçlar

6

Site hızınızı tespit etmek ve site hızınızı yükseltmek için çok sayıda ücretli veya ücretsiz araç bulunmaktadır. Site hızının SEO’ya etkisi açısından oldukça gerekli olan bu araçları kullanarak sitenizi bir kuş kadar hafifletebilir, site trafiğinizi artırabilirsiniz. Bu araçlardan bazıları şunlardır:

  • Google Lighthouse
  • Google Analytics Site Hızı Verileri
  • Page Speed Insights
  • Pingdom Website Speed Test
  • GTmetrix