ga.js eski Google Analytics izleme versiyonunu temsil eden javascript dosyasıdır. Hali hazırda analytics kodunuzu yakın zamanda değiştirmediyseniz ga.js kullanıyorsunuz demektir. Şuna benzer;

Ziyaretçileriniz hakkında daha detaylı gezinme ve demografik bilgilere ulaşabilmek için analytics.js (Universal Analytics) sürümüne geçmeniz gerekir.

Analytics.js sürümü şuna benzer ;

 Universal Analytics Nasıl Yenilikler Taşıyor?

Timeout Handling (Oturum Zaman Aşımı Ayarı): Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların belirli bazı işlemleri yapmadan çıkmaları veya belirlenen bir zamanaşımını geçtiklerinde işleme yeniden başlamaları veya bir ziyarette işlemini bitirmeyip browser kapatıp kısa sürede tekrar sitenizi ziyaret edip işlem yaptığında, yeni bir ziyaret gibi saymayabilir. Bunun nedeni Oturum Zamanaşımı ‘nı kontrol edemiyor oluşumuzdandı. Klasik analytics sabit bir zaman aşımı politikası vardı ve bunu açıkça paylaşmıyordu. Universal analytics sayesinde, sitenizde geçirilen bir oturumun ortalama kaç dakika sürmesi gerektiğine siz karar verirsiniz.

Örn: Bir ziyaretçiniz sitenizden çıkıp, 6 dakika sonra tekrar sitenizi ziyaret ederse, bu size +1 ziyaret daha yazar. Fakat 5 dakika içerisinde tekrar ziyaret gerçekleşirse, trafik sayınızı arttırmaz.

Belirli bir işlem için sitenizde maksimum kalınması gereken süre kadar Oturum zaman aşımı verin. Sitenizi terkeden kullanıcı tekrardan geldiğinde, hedef işlemlerinize tekrardan başlayacağı için bu yeni bir ziyaret olarak istatistiklerinize yansır.

Campaing Timeout Handling (Kampanya Zaman Aşımı Ayarı):  Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı, ne kadar süre içerisinde sitenize tekrar gelirse, “Returning Visitor (Geri gelen ziyaretçi)” olarak görünmesine karar verdiğiniz zaman ayarıdır. Örnekte sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçi 1 ay içerisinde tekrar gelirse, Returning Visitor (Geri  gelen ziyaretçi) olarak istatistiklerinize yansır.

Custom Search Engines (Organik Arama Kaynakları): Analytics ile trafik kaynaklarınızı takip ederken, sitenizi Google harici başka arama motorlarından bularak ziyaret eden kullanıcıları daha detaylı analiz edebilmek için bu ekran sayesinde default arama motoru listesinde olmayan arama motorlarını ekleyebilir veya çıkarabiliyorsunuz.

Referral Exclusions (Yönlendirme Hariç Tutma): Sitenize trafik sağlayan ve istatistiklerinizde görmek istemediğiniz bir kaynak varsa, bu alandan hariç tutma kaydı ekleyebilirsiniz. Timeout Handling ‘de anlatılan süre, kullanıcı daha siteden çıkmadan dolarsa, site içindeki bir başka linke tıklarsa oturumu tekrar açmış olur ve bir trafik daha gelmiş görünür. Fakat kullanıcı hala sitenizdedir ve bu aslında gerilen ziyaret anlamı kazanmaz. Bu nedenle kendi domaininizi buradan hariç tutmanızı öneririm. Kendi sitenize trafik gönderiyormuşsunuz gibi olur, komik ve yanıltıcı bir istatistik sağlar.

Search Term Exclusions (Arama Terimi Hariç Tutma): Web sitenizde yapılan aramaları Google Analytics ile takip edebilirsiniz. Fakat takipleriniz esnasında herhangi bir şekilde bir search sayfasının linkini bir başka yerde yayınlıyorsanız, bu linke tıklayan her bir ziyaretçiniz sanki sitenizde bilinçli olarak bir search yapmış gibi anımsanır ve Arama Yapan Kullanıcılar ‘ın gerçek verilerini bozar. Bu alan sayesinde, Google analytics’in bir arama terimi gibi algılamaması için bu arama terimlerini buradan bildirebilirsiniz.

Analytics Page Tags (Analytics Sayfa Etiketleri): Google Analytics ‘i profesyonel olarak kullanmanızı sağlayan bu özellik sayesinde, ziyaretçilerinizin sitenizdeki alışkanlıklarını görmenize ve her hareketini takip edebilmenize olanak sağlıyor. Örneğin bir butona tıklanması, gösterilen hatalar, uyarılar, izlenilen videolar, indirilen dosyalar vb. hareketlerin istatistiklerini tutmanıza, hatta belirli bazı etkinlikleri tetikleyenleri Google Ads Yeniden Pazarlama reklamlarınızda liste olarak saklayabilmenize ve bu kullanıcılara özel reklamlar yapabilmenize olanak sağlıyor.

Önemli Not : Eski sürüm Analytics ile kullandığınız Etkinlikler, analytics.js ‘de çalışmamaktadır. Tüm etkinlik kodlamanızı tekrardan yapmanız gerekir. Bu konuda işinizi hafifletecek bir uygulama : https://www.searchdiscovery.com/airlock/

Universal Analytics ‘ e göre tekrardan hazırlanması gerekenler ;

  • Custom Variables (Özelleştirilebilen Değişkenler)
  • Event Tracking (Etkinlik İzlemeler)
  • E Commerce (Eticaret İzleme)
  • Virtual Pageviews (Sanal Sayfa Gösterimleri)
  •  Social Interactions (Sosyal Etkileşim Etkinlikleri)

Universal Analytics, yazılımcılarınıza daha rahat ve stabil uygulamalar yazabilmeleri için olanak sağlıyor. Ayrıca gönderilen datanın da güveniliriğini ve tutarlılığının arttığını söyleyebilirim.

Bir pazarlamacı olarak, daha derin ziyaretçi bilgisine sahip olmayı, bir hazineye sahip olmak gibi görüyorum. Anlamlandırılabilecek yoğun bir bilgi akışına hakim olmak, olası sorunların farkına varmanıza, mevcut sistemin daha iyi çalışması için optimizasyon yapmanıza olanak sağlıyor.

Teknik detaylar ve anlatım için Analytics ‘in Developers sayfasını ziyaret edebilirsiniz.