Rich Snippets Nedir?

Rich Snippets, “Rich  Sonuçlar" olarak da bilinir. Görüntülenen ek verilerin bulunduğu normal Google arama sonuçlarıdır. Bu ekstra veriler genellikle bir sayfanın HTML' sinde bulunan yapılandırılmış verilerden alınır. Yaygın Rich Snippets türleri incelemeleri, tarifleri ve etkinlikleri içerir. Bu kavram, arama yapanlara bir sayfanın içeriği hakkında ek bilgi sağlayan gelişmiş arama sonuçlarıdır. Google ve diğer arama motorları, bu parçacıkları oluşturmak için bir web sayfasının HTML veya Javascript içinde yer alan yapılandırılmış verileri kullanır. Bunlar başlık, açıklama ve URL'nin yanında görüntülenen ek değerli bilgiler ve görsel olarak daha çekici arama sonuçlarıdır. Belirli içerik parçaları için kullanılabilen yapılandırılmış verilere göre oluşturulur. Kullanıcıların web sitenizi tanımasını ve kullanmasını kolaylaştıracak şekilde biçimlendirilmiş ve düzenlenmiştir.

Kullanıcının sorduğu sorunun cevabını en hızlı şekilde almasını sağlayacak şekilde göstermeyi planlar. Yalnız bu özellik her sorunun cevabında çalışmıyor, şu an için daha çok “nedir, kimdir” gibi sorgularda karşımıza çıkıyor. Örneğin “SEO Nedir?” diye Google’a sorduğunuzda arama sayfasının en üstünde şöyle bir açıklama çıkıyor.

SEO-nedir

Google’ın yapay zeka geliştirme çalışmalarından olan HummingBird ve RankBrain algoritmalarının bir özelliği olan Zengin Cevaplar kullanıcıların yaptığı birçok soruya en makul cevabı sunmak için geliştirilmeye devam ediyor. Şu an kısa, nedir ve kimdir’li sorulara cevap veren özellik yakın zamanda birçok soruyu ve sorguyu kapsayacak hale geleceğe benziyor.

Rich Snippets Rehberi ve SEO İçin Önemi

Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak çok önemlidir, ancak nihayetinde insanların tıklamasını sağlayan şey, snippet'in içeriğidir. Rich Snippets, web sayfalarınızın arama sonuçlarında daha cazip görünmesine yardımcı olur. Görsel olarak çekici snippet'lere sahip olmak daha fazla tıklamaya yol açabilir, ancak Rich Snippets Rehberi bir sıralama faktörü değildir. Arama motorları üzerindeki başka bir rekabetçi katman olarak fiyatlar, yorum sayısı, derecelendirme gibi özellikleri de kullanabilirsiniz. Önemli bilgilerle tıklamaya ikna etmeniz için size daha fazla alan sağlanır. Örneğin, ikinci sırada yer alan ancak birincisinden daha ucuz olan bir ürün sonucunu tıklayan daha fazla insan olacaktır.

Rich Snippets Nasıl Görünür?

Oldukça dikkat çekici olan Rich Snippets aşağıdaki gibi görünür;
153
Rich  snippet'ler yalnızca belirli bilgi türlerine sahip sayfalar için görünebilir ve bir cihaz türü ile daha da sınırlandırılabilir. Örneğin, "nasıl yapılır" Rich  snippet'leri yalnızca mobil cihazlarda gösterilebilir:
154
Rich Snippets, ziyaretçilere birçok farklı türde bilgi sunabilir. Aşağıdaki sınıflandırmalar için rich snippets, şu anda arama motoru sonuçlarında mevcuttur:

- Yazarlar

- İnsanlar

- Fiyat

- Şirketler

- Etkinlikler

- Organizasyonlar

- Müzik

- Videolar

- Değerlendirmeler

- Envanter

- Görüntüler

- Tarifler

Yahoo, Google ve Yandex gibi büyük arama motorları schema.org portalının sponsorlarıdır. Schema.org mikro biçimleri, Rich Snippetsin oluşturulmasına hizmet edebilir. Nominal olarak yetenekli bir web yöneticisi, web siteleriniz için eşleşen konuyu içeren şemaları bulabilir ve bununla birlikte yan kodu geliştirebilir. Tüm arama motorları, yapılandırılmış verileri JSON-LD, mikro veriler ve RDF şemalarına göre okuyabilen Rich  parçacıklar görüntüleyebilir. Ancak şu anda, arama sonuçlarında Rich Snippets’in görüntülenmesi için yapılandırılmış verileri kullanan arama motorları ağırlıklı olarak Google ve Bing'dir.

Rich Snippets Nasıl Fayda Sağlar?
Google'a göre, Rich Snippets bir web sitesinin sıralamasını etkilemez. Bu nedenle, sıralama faktörü olarak sayılmazlar. Bununla birlikte, ek bilgilerle Rich leştirilmiş arama isabetleri çeşitli SEO faydalarına sahiptir.

Daha fazla dikkat çekme: Google'daki veya diğer arama motorlarındaki ek bilgiler içeren snippet'ler, arama sonucunun kullanıcılar tarafından daha fazla ilgi görmesini sağlar. Bu, web yöneticilerinin rakip arama sonuçlarından öne çıkmasını sağlar.

Daha yüksek tıklama oranı: SSS'lerdeki Rich Snippetsin görüntülenmesi sayesinde, ziyaretlerdeki buna karşılık gelen bir artışla trafik de önemli ölçüde yükselir. Ayrıca, daha yüksek trafik, önemli bir olumlu kullanıcı sinyali ve önemli bir sıralama faktörü olma eğilimindedir.

Daha fazla alaka düzeyi: Rich Snippetsin ek, alakalı bilgiler gösterdiği göz önüne alındığında, tıklama olasılığı artar. Arama motoru, bir terim için yapılan aramanın (ör. "Yapışkan rulolar") bir konuyla ("yiyecek", "aşçılık / fırın"), kodda "yemek tarifi" olarak tanımlanan bir site ile ilgili olduğunu tespit ederse, içerik muhtemelen uygun şekilde tanımlanmamış bir siteden daha alakalı olabilir.

AMP web siteleri: Bir web sitesinde AMP etkinleştirilmişse, yapılandırılmış veriler görünümünü ve içeriğini iyileştirebilir.

Hangi Rich  Snippet Biçimi Size Uygun?

Web siteniz için SEO ayarlaması yaparken bir göreviniz de hangi tür rich snippets'in size uygun olduğunu bulmaktır. Bunu yapmanın en basit yolu işletme türüne göredir. Bu süreç zor olmasa da aşağıdakiler size web siteniz için en etkili olacak rich snippets türü hakkında iyi bir fikir verecektir.

E-ticaret Siteleri

Bir E-ticaret mağazası işletiyorsanız, ürün ayrıntılarını (fiyat, stok durumu) isteyecek ve ideal olarak snippet'inizdeki yıldızları gözden geçireceksiniz.
Bu, uygulamanız gereken şeyin "Ürün şeması" olduğu anlamına gelir.

İnceleme Sitesi

Bir inceleme sitesi mi çalıştırıyorsunuz? Her makale için derecelendirmelerinizin ve genellikle incelemeyi yapan kişinin adının Google'da görünmesini istersiniz. Dolayısıyla, eklemeniz gereken şeyin "Şemayı gözden geçir" olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında, bir ürünü inceliyorsanız, Ürün şemasını da kullanabilirsiniz (bölüm olarak "İnceleme" ile).

İçerik Siteleri

Genel içerik sitesi için birkaç seçeneğiniz vardır. Ancak arama sonuçlarında maksimum görünürlük için, SSS şemasını ve HowTo şeması sizin için önerilir.

SSS Şemasını Ne Zaman Kullanmalısınız?

SSS şeması, tüm işlemlerin bir parçasıdır ve çeşitli farklı içerik türlerine uygulanabilir. Makalenize veya sayfanıza bir SSS bölümü eklemeniz yeterlidir, doğru şemaya sahip olduğunuzdan ve her işlemi doğru yatığınızdan emin olun. Bilgilendirici makalelerin çoğu, bir SSS bölümü dahil etmek için uygun olacaktır. Ancak bir işletme hizmeti sayfasına SSS eklemeyi de deneyebilirsiniz.

HowTo Şemasını Ne Zaman Kullanmalısınız?

Adımları içeren herhangi bir nasıl yapılır makalesi, HowTo şeması eklemek için mükemmel bir fırsat sunar. Ve muhtemelen tüm Rich snippets biçimleri arasında en dikkat çekici olanıdır. Size uyan içeriğiniz varsa kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Rich Snippets Nasıl Alınır?

Rich Snippets, belirli içerik parçaları için kullanılabilen yapılandırılmış verilere göre oluşturulur. Veriler, Google'ın SSS'ler ve diğer amaçlar için anlamasını ve kullanmasını kolaylaştıracak şekilde biçimlendirilmiş ve düzenlenmiştir.
Her şeyden önce, standart arama sonucu parçacıkları zaten içeriğe oldukça iyi bir genel bakış sunabilir. Örneğin, makalelerimizin çoğunun durumunda, kullanıcı için ek değer sağlayabilecek pek bir şey yoktur. Kategorilerden herhangi biri sizin için alakalı görünüyorsa, resmi belgelere gidin, içerik türünüz için olası geliştirmeleri ve özellikleri kontrol edin ve bunun uygulamaya değer bir şey olup olmadığına karar verin;

  • Haberler
  • Medya ve eğlence
  • Kitaplar, Eğitim
  • Etkinlikler
  • Veri kümeleri
  • İşle ilgili içerik

SSS Rich Snippetsini uygulamak, daha fazla SSS mülkü elde etmek için oldukça popüler bir modern SEO taktiğidir. Ürün türü altında listelenmesine rağmen, SSS bölümü olan herhangi bir sayfada kullanılabilir. Kodu web sitenizin <head> bölümüne yerleştirmenin en basit yöntemi bu şekilde sunulabilir. Bu kodu dağıtmak için Google Etiket Yöneticisi'ni de kullanabilirsiniz. Yalnızca kullanıcılar tarafından görülebilen içerik için şema eklemeyi unutmayın ve seçilen şema türü için Google'ın yönergelerine uyun.

Örneğin, SSS işaretlemesini reklam amaçlı kullanmamalısınız ve sitenin kendisi tarafından yazılması gerekir.

WordPress kullanıyorsanız eklentiler sizi ele geçirir. Yapısal veriler, Yoast veya Rank Math gibi çok amaçlı SEO eklentilerinde desteklenir veya sadece şema uygulaması için yapılmış eklentiler bile vardır. Yoast, SSS ve HowTo şeması gibi temel bilgiler için uygundur, ancak daha geniş şema türleri yelpazesi için daha özel bir eklentiye ihtiyacınız olacaktır. En popüler eklentilerin ücretsiz sürümlerini inceledikten sonra,  Rank Math gibi seçeneklerin kullanıcı deneyimini ve işaretleme seçeneklerini beğenebilirsiniz. Biçimlendirme oluşturucuları ve eklentileri kullanmak, biçimlendirme dağıtım sürecini bir çeşit kusursuz hale getirir. Ancak bunu Google'ın Zengin Sonuçlar Test Aracı ile çalıştırmak iyi bir uygulamadır. Bu, kodun veya sayfanın Zengin Sonuçlar için uygun olup olmadığını hemen söyleyecektir. İşaretlemeyi zaten doğruladıysanız, herhangi bir sorunla karşılaşmamalısınız. Bununla ilgili harika olan şey, hiçbir şey ayarlamanıza gerek olmamasıdır. Siz Rich Sonuçlar işaretlemesini dağıttıktan ve Google bu sayfaları tarayarak onu aldıktan sonra GSC'de görünecektir.
155
Rich Snippets kullanımı ile daha fazla ilgi ve tıklama almak avantajlıdır, ancak bunların arkasındaki yapılandırılmış verilerin çok daha büyük bir şeyin parçası olduğunu unutmayın. Google, Bilgi Grafiği'nin oluşturulmasına yardımcı olmak için yapılandırılmış veriler kullanır. Google'ın daha alakalı arama sonuçları sağlamasına yardımcı olan budur ve ayrıca Bilgi Panelleri gibi diğer özelliklerini besler. Bilgi Grafiğinin nasıl çalıştığını ve onu kendi yararınıza nasıl kullanacağınızı anlamak, şimdi ve gelecek yıllarda avantaja sahip olmak için çok önemli bir SEO becerisidir.

Rakiplerinizin Rich Snippets’ini İnceleyin

Ürün Rich Snippets ‘i, ürün açısından zengin sonuçları görüntülemek için kullanılan yapılandırılmış bir veri işaretleme türüdür. Arama yapanlara ürünün fiyatı, derecelendirmesi, açıklaması ve çekici fotoğraf hakkında daha ayrıntılı bilgi sağlar. Kullanıcılar herhangi bir şey satın almadan önce ürünün tüm özelliklerini, fiyatını, derecelendirmesini ve açıklamasını öğrenmek isterler. Bunu ne kadar erken yaparlarsa, bu verileri veren web sitesini o kadar çok takdir ediyorlar. Google, ürünlerin yalnızca normal arama sonuçlarında değil, aynı zamanda mobil görsel aramada da öne çıkmasını sağlar. Şema işaretlemeli ürünlerin görüntülerine Ürün etiketi ekler. Sizin için hangi Rich snippet biçiminin doğru olduğundan emin değil misiniz? Web siteniz için ilgili alandaki bazı arama sonuçlarına göz atın ve rakiplerinizin ne yaptığını inceleyin. İnceleme sırasında beğendiğiniz bir Rich snippet biçimini gördüğünüzde URL'yi alın ve Google'ın yapısal veri test aracına ekleyin. Şimdi tek yapmanız gereken aynı şemayı sayfanıza eklemektir.

Google, her şema türü için Rich snippet göstermez. Ancak düzenlerini sürekli değiştirdikleri için, gelecekte daha fazla format eklemeyecekleri (veya kaldırmayacakları) anlamına gelmez.

Rich Snippets Nasıl Avantajlı Hale Getirilir?

Birinci ve ana kural, tek bir ürün için yapılandırılmış veri işaretlemeyi kullanmaktır, bir grup için değil. Yetişkinlere yönelik ürünler ve hizmetler desteklenmez. Diğer tüm durumlarda ürün işaretlemesini herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabilirsiniz. Google ürün snippet'lerine sahip olmanız için bir dizi fırsat sunar. Bunları kullanmanız Tüm SEO'yu geliştirir ve kullanıcıların aktivitesini artırır. Bunun nedeni, Rich snippets ile sunulan ürününün arama sonuçlarında daha dikkat çekici olması ve insanların onunla bir bağlantıya tıklamaya daha istekli olmalarıdır. Sayfanızı doğru bir şekilde işaretlediyseniz ve Google test aracındaki yıldızları gösteriyorsa, Google tarafından dizine eklenmesi için yaklaşık 24 saat beklemeniz gerekeceğini unutmayın. Bekleme süresi Google'a bağlıdır. Google, arama terimleri vb. Dahil olmak üzere sayısız faktöre dayanarak, snippet bilgileri de dahil olmak üzere sonuçların SERPS'de (arama motoru sonuç sayfası) ne zaman ve nasıl görüntüleneceği konusunda algoritmik belirlemeler yapar. Ürün incelemelerinizin Google aramasında görüntülenme olasılığını artırmak için çabalarınızı olabildiğince benzersiz ve ilgi çekici bir site yapmaya odaklanmanızı öneririz. Aggregate Rating işaretlemenizi değiştirmek veya değiştirmek, Google'ın Rich Snippet sonuçlarınızı cezalandırmasına neden olabilir. Yapılandırılmış işaretlemenin bir gün sıralama algoritmasını etkileyebileceği ima edilmiş olsa da Google, Rich Snippets’in şu anda site sıralamalarını etkilemediğini açıkça belirtti. Bununla birlikte, Rich Snippets için yapılandırılmış veri işaretlemesi bir sıralama sinyali olarak çalışmazken, sayfanızı daha kolay dizine eklenebilir hale getirerek ve daha doğru ve hedeflenmiş meta veriler sağlayarak dolaylı SEO faydaları oluşturabilir.

Rich Snippets Kullanımının Web Siteniz İçin Faydası

Sayfa içi davranışsal verilerin (tıklama oranı, hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre vb.) sıralamaları etkiler. Bu nedenle, ne kadar kaliteli ve hedeflenmiş trafik alırsanız o kadar iyidir. Başka bir deyişle, sayfalarınızla daha yüksek kullanıcı etkileşimi, dürüst bir SEO başarısı çemberinde daha yüksek sıralamalara ve dolayısıyla daha fazla trafiğe yol açabilir. Rich Snippets, ziyaretçileri önceden nitelendirerek bunu başarmanıza yardımcı olur. Google araması bireyleri yalnızca minimum bilgi sunan listelemelere sahip bir SERP'ye yönlendirirse, tıklayana kadar verilen herhangi bir listenin gerçekte istediğimle eşleşip eşleşmediğini bilmek mümkün değildir. Bir siteyi ziyaret ettiğinizde, aradığınızla alakalı olmadığını anladığınızda ve hemen çıktığınızda, memnun kalmazsınız. Tekrar aramaya dönmek zorunda kalırsınız. Ve ziyaret ettiğiniz site şimdi daha kötü bir site içi davranış istatistiklerine sahip çünkü arama çubuğuna geri döndünüz. Bu model kimseye iyi hizmet vermiyor.

Rich Snippets ile, ziyaretçileriniz ne yaptığınızı bilir ve hatta doğrudan snippet'te yorumlar gibi sosyal kanıtı görebilir. E-ticaret siteleri, bloglar, eğlence siteleri ve diğerleri, trafiği önceden nitelendirmek, kullanıcılarına hizmet verme biçimlerini iyileştirmek ve aynı zamanda kendilerine dolaylı SEO faydaları kazanmak için Rich Snippets kullanır. Yapılandırılmış verileri derlemek ve işaretlemek her zaman kolay değildir. Temel becerileriniz değilse, bunu doğru yaptığınızdan emin değilsiniz veya yalnızca tek tek sayfaların yapılandırılmış veri işaretlemesini kontrol etmek istiyorsanız, Google sizi kapsıyor. Google, en iyi uygulamalar olarak gördüğü şeyleri teşvik etmek istediği için size çok sayıda destek sunar ve yapılandırılmış verileri test etmeniz için size üç ücretsiz, kapsamlı araç sunar.

Yapılandırılmış Veri Raporu

Google Search Console, sitenizde bulunan yapılandırılmış verileri tanımlayan yapılandırılmış bir veri raporu sunar. Bu rapor, hangi yapılandırılmış veri türlerinde hata olduğunu kontrol etmenize, Eksik alan veya Eksik en iyi veya en kötü derece gibi belirli hataları ayrıntılı olarak incelemenize yardımcı olur ve daha fazla bilgi ve ayrıntı elde etmek için üzerlerine tıklayarak sitenizdeki işaretlemeyi düzeltmek için önerilerde bulunur. Ayrıca, güncellenmiş işaretlemenin doğru olduğunu da doğrular.

Veri İşaretleyici

İşaretlemeyi uygulamaya alternatif olarak Veri İşaretleyici aracı, veri alanlarını farenizle vurgulayarak etiketlemenize olanak tanıyarak Google'ın sitenizdeki yapılandırılmış verileri anlamasına yardımcı olur. O zaman Google siteniz hakkında daha fazla şey bilir ve Rich Snippets aracılığıyla aramalarda daha iyi sunabilir.

Yapılandırılmış Veri Test Aracı

Google'ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı, web yöneticilerinin yapılandırılmış işaretlemeyi geliştirmesine, test etmesine ve değiştirmesine yardımcı olur. Belirli bir URL'de bulunan yapılandırılmış veri işaretlemesini test etmek için FETCH URL işlevini veya bir araya gelip geçmediğini görmek için geliştirdiğiniz biçimlendirme kodunu test etmek için CODE SNIPPET işlevini kullanabilirsiniz. Buradan, herhangi bir sorunu gidermek için kodu gerektiği gibi değiştirebilirsiniz.

Arama Galerisi, düzgün bir şekilde uygulanan yapılandırılmış veri işaretlemesinin bir sonucu olarak görüntülenebilen Rich Snippets ve Rich Search’ın yanı sıra her biri için işaretleme şablonlarından oluşan bir galeri içerir. Veri Türü referansı, uygulayabileceğiniz tüm veri türlerini görmenizi sağlar, gerekli ve önerilen alanları gösterir ve Yapılandırılmış Veri Test Aracı ortamına doğrudan yüklenen örnekler sunar.

Google Zengin Cevap Neye Göre Belirleniyor?

Google Zengin Cevap, yapılan sorgu ile alakalı içeriği 1. sayfada yer alan sitelerden alınmaktadır. Genellikle nedir şeklinde olan arama sorgularında bu şekilde sonuç gösterilmektedir.

Örneğin Nofollow nedir? sorgusu için SEOhocasi.com’un içeriği çıkmaktadır. Bunun 1. sebebi, SEOhocasi.com’un nofollow açıklaması ile ilgili bir içeriğinin bulunması ve bu içeriğin Google’da 1. sayfada çıkması.

nofollow-nedir

Buradan şöyle bir sonuç çıkıyormuş gibi anlaşılabilir; ilgili içerik ile 1. sayfada ve ilk sırada olan sitenin içeriği otomatik çekiliyor gibi. Ama bu durum tam olarak doğru değildir. Mesela “Google Trends Nedir” şeklinde bir arama yaptığımızda Google, zengin cevabı 1. sıradaki siteden değil de 3. sıradaki SEOhocasi.com’dan çekmiştir.

google-trends-nedir

Google Zengin Cevaplar’ın hepsi sitelerden çekilmemektedir. Google bazı soru sorgularında direkt kendi cevap sunabilmektedir. Google’ın kendi zengin cevapları genelde Kimdir içeren aramalarda çıkmaktadır ya da İngilizce bir kelime aradığınızda size direkt Türkçe’sini sözlük gibi göstermektedir.

Örnek Google Zengin Cevaplar

bill-gates

breadcrumbs-nedir

Zengin cevaplar kısmında yer almak trafik ve marka bilinirliği açısından oldukça etkili bir yere sahip. Yapılan araştırmalara göre Zengin Cevaplar kısmında yer almak organik trafikte %20 - %40 arası bir artış sağlıyor.

Peki Zengin Cevaplar’da nasıl yer alınır?

Şimdi gelelim en kilit sorunun cevabına. Çoğu kaynakta bunun net bir cevabının olmadığından, nasıl yapıldığının tam olarak bilinilmediğinden bahsedilmiş, ama kendileri yapıyor nasıl oluyorsa 🙂 Biz sizden bu değerli bilgiyi saklamayacağız ve kendi tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyor olacağız. Kaan Gülten’in de dediği gibi “Paylaşmak, kazanmanın en hızlı yoludur.” 🙂

Evet gelelim şimdi Zengin Cevap’ta yer alabilmek için yapılması gerekenlere;

Kendimize önce örnek bir sorgu seçelim. Mesela “dijital pazarlama nedir”.

  • Öncelikle dijital pazarlamanın tanımını yapan ve dijital pazarlama ile ilgili güzel bir içerik yazıyoruz.
  • Bu içeriğimize “dijital pazarlama nedir” isimli bir etiket tanımlıyoruz. Ve bu etikete de dijital pazarlama ile başlayan ve bu terimin ne olduğunu anlatan bir açıklama yazıyoruz bir-iki cümlelik.
  • sayfada yazdığınız içeriğin çıkması için çalışmanız gerekiyor. Bu da artık topun sizde olduğu kısım. Reklam ile de yayabilirsiniz.
  • sayfada çıkan alakalı diğer aramalardan sıyrılıp sizin açıklamanızın çıkması için de, sizin açıklamanızın daha popüler olması gerekiyor. Popülerden kastım çoğu yerde yer almış çok görüntülenmiş, paylaşılmış vs. Google bu açıklama bu kadar görüntülendi, yayınlandı ise gerçekten doğrudur deyip referans alıyor sizi kısacası. Bu kısım da size kalıyor. 🙂

Kısacası ilk 2 madde işin temel sırrı, son 2 madde de biraz işin içine çaba ve strateji giriyor. 🙂

Google internet dünyasında sıkça tekrar eden açıklama yazısını daha nitelikli ve doğru bilgi gördüğünden, içeriğinizin çokça tekrar etmesi daha fazla referans kabul edilmesini sağlayacaktır. Bu algoritma da gösteriyor ki içerik kraldır, site dışı SEO yoktur diyenlerin tezlerini bir kez daha suya düşürüyor!