Google, içerik başta olmak üzere web sitelerini kendi belirlediği onlarca standarta göre bir süzgeçten geçiriyor, en nihayetinde aralarında en iyisini sıralamaların üstüne yerleştiriyor. Ülkemizde ve Dünya’da en çok kullanılan servislerin ve arama motorunun da Google ‘a ait olduğunu düşünecek olursak, “Patron ne derse o! “ demekten başka şansımız kalmıyor.

Peki Google Açısından SEO'nun Temel Dinamizmi Ne?

Google, web sitelerini üst sıralarda yer alabilmeleri için öncelikle şunlara dikkat etmesini istiyor:

  • Web siteleriniz, her cihazdan ziyaretçiye uygun olmalı. Yani, Responsive (Mobil Uyumlu) bir tasarıma sahip olmalı diyor.
  • Teknik anlamda, sitenin ilk ziyaretteki açılışı hızlı olmalı, site sayfaları içerisinde geçiş hızlı olmalı.
  • Sitenizdeki ziyaretçi deneyimi, üst seviyede olmalı. Karmaşık, anlaşılır olmayan web sitesi tasarımları ilk etapta elenmiş demektir. UX / UI deneyimleri ve tecrübeleri hem tasarım hem de sisteminize iyi biçimde adapte etmiş olmanız gerekiyor.
  • Siteniz başından itibaren özgün ve benzersiz içeriklere sahip olmalı. En önemli konu ise bu!

Peki Google SEO Performansında Neleri Olumsuz Değerlendirir?

Google, bunu yapan veya farkında olsun / olmasın yer alan hataları gerçekten affetmiyor.

  • Sitenizin kullanıcıya faydalı bir yapı oluşturmadan SEO planlamasına geçmeyin.
  • Sitenizin ne kadar çok benzer alanda yayın yapan örneği olsa da kesinlikle içerikleri ve tasarımları özgün olmalı.
  • İçeriklerinizin yayın ilkesine aykırı konu ve başlıklardan seçmeyin. Özellikle, SPAM olarak adlandırılan, sadece anahtar kelime kasmak amacıyla yapılmış çalışmalar sitenizin daha en baştan sonunu getirebilir.
  • Servislerini kullanmayan (Google Analytic ve Search Console öncelikle), sitesinin yazılım teknolojisi oldukça geriden gelen kullanıcıları istemeden de olsa üzüyor.

Bu tip hatalar, yapacağınız SEO çalışmaları için en basit tabirle, boşa kürek çekmenize neden olacaktır.
Buraya kadar, Google için önemli olan konularda web siteleri için nelere dikkat edilmesi gerektiğini kısaca görmüş olduk. Şimdi ise, SEO ‘nun aslında temel nedenine gelelim.

SEO, internet sitelerinin hedef kitlelerine orta ve uzun vadede sürekli ulaşımını ve onlar nazarında bulunabilirliğini arttırmak, üst sıra performansını sürekli sabit tutmak hatta ilerletmek için yapılır.

Birçok seo uzmanı ve seo çalışması yaptırmak isteyen firmanın / kurumun önceliği de anahtar kelimelerin aranmalarında sitelerinin üst sıralara çıkmasıdır.

Anahtar Kelime nedir?

Madem bu kadar değerli bir şey , önce değerini en basit tabirlerle anlatmalı ki sizlerde bizimle hem fikir olun.

Anahtar kelime; web sitelerinin hedef kitlelerinin Google üzerinde yaptığı aramalarda kullandığı kelime ve kelime gruplarıdır. Ana ve yardımcı anahtar kelime olarak, web siteleri bir veya birden çok anahtar ve anahtar kelimelere sahip olmuş veya hedeflemiş olabilir.

Anahtar Kelime Rekabeti Nedir?

Google arama sayfasına girdiğinizde, şöyle ufak bir detay hepimizin dikkatini çekmiştir.
Arama yaptığımız “SEO“kelimesi ( terimi ) sonrasında, internette Google’ın yaklaşık 562 milyon sonuç bulduğunu görüyoruz.
seoveanahtar1
Yine aynı arama alanına “ OTEL “ yazdığımızda ise, 93 milyonun üzerinde sonucun Google ‘da listelendiğini görüyoruz.Arama kelime rekabeti, bu ufacık bilgi ekranında gizli işte. Sizi, hedef kitlenizle buluşturacak, sizi üst sıralarda yer aldıracak anahtar kelimelerinizin ortalama aranma hacimleri o kelimelerin rekabetini göstermektedir. Sonuç sayısı ne kadar yüksek ise, anahtar kelime rekabeti de o kadar yüksektir. Ancak!! Google arama sonuçları tek başına rekabeti göstermez. Bir kriterdir ama önemli olan o kelimenin ne kadar ticari bir kelime olduğudur. Ne kadar ticari ise reklamveren rekabeti o kadar artar. SEO rekabeti o ölçüde artar. Yani "holding" kelimesi çok fazla haberde yer aldığı için birkaç milyon indexe sahip olabilir ancak hiçbir şirket ben bu kelimede ilk sırada olmalıyım diye rekabet etmeyecektir çünkü ticari bir kazanımı yoktur.
seoveanahtar2

Anahtar Kelime Belirleme

Şimdi gelelim, kendimize nasıl bir yol çizeceğimizi belirlemeye. Öncelikle, anahtar kelime belirleme aşamasında, sitemizin müşterilerin aramalarında her zaman ön plana çıkaracak lokal yani bölgesel kelimeleri ön plana çıkarmakla başlayalım. Bir firma, gerçek lokasyonun da sadece caddesine veya semtine hizmet verir, evet! Fakat, internette her kullanıcı onun dijital vitrinini ziyaretçi hatta potansiyel müşterisi. O yüzden, planlamayı daha küçükten belirmek her firma, her e-ticaret sitesi, her kurumsal site kısaca ticari kaygısı olanların önceliği olmalı. Tabi, ulusal çapta hizmet / ürün satışı ve pazarlaması olan firmalar için bu geçerli bir neden olamaz ilk etapta. Ama, onların da SEO çalışmaları için bu tip lokal hedefleri göz ardı etmediğini görebilirsiniz.

  • Anahtar kelime belirlerken, web sitenizdeki içerikleri bu kelime ve yardımcı kelimelere uygun içerikler olması son derece önemli. Elma’dan bahsederken, Üzüm aramalarında çıkmanız neredeyse imkansızdır!
  • Öncelikle, kullandığınız site yazılımının daha teknik sayılabilecek niteliklere sahip olması gerekli. Bu konuda, en gelişmiş açık kaynak kodlu web sitesi yazılımı olan WordPress incelenebilir.
  • SEO çalışmalarınızı bir uzman yardımı ile yapıyorsanız, ilk çalışmasının siteniz üzerinde olacağını görebilirsiniz. Yazılım, tasarım, site performansı, içerik konularında eskiye nazaran daha iyi bir duruma gelmeden, diğer çalışmalara başlamadığını görebilirsiniz.
  • Özellikle site içerikleriniz, SEO uyumlu içerik şekilde düzenlenmeye başlanır. Daha doğrusu başlanmalı. Niteliksiz, düz ve hatalarla dolu içerikler ziyaretçileriniz kadar Google ‘ın gözünde de değersizdir.

Anahtar Kelime Belirleme İçin Kullanılacak Servis ve Araçlar

Anahtar kelime belirleme, SEO çalışmalarınız kadar sonrasında ihtiyacınıza göre planlayacağınız reklam çalışmalarınızda da son derece önemli bir konu. O yüzden, en baştan ciddiyetle bu işin üzerine gitmek her zaman sizin için orta ve uzun vadede kazanç anlamına gelir.
Gelin, şimdi o araç ve servislere göz atalım:

Google Ads – Anahtar Kelime Planlayıcısı (Keyword Planner)

Google Ads Keyword Planner
En çok kullanılan ve en doğru sonuçları bulan servislerin başında gelen Google Anahtar Kelime Planlayıcısı (Keyword Planner) sizlere aratılan kelimelerin ne kadar sıklıkla aratıldığını, reklam ağı içerisinde ortalama olarak tık başı maliyetlerini gösterir. Bu sayede, sizde hedef kitlenize ulaşacağınız kelimelerinizi neredeyse nokta atışı olarak analiz edebilirsiniz.

UbberSuggest

ubersuggest
Son zamanlarda, ülkemizde ve Dünya genelinde en çok tercih edilen ücretsiz anahtar kelime planlama servislerinden birisi. Günlük olarak belirli bir limite kadar analiz imkânı veren UberSuggest, basit kullanımıyla da oldukça anlaşılır sonuçlar çıkarıyor karşımıza.

SemRush

semrush
Ücretli bir servis olmasına rağmen, sitenizle alakalı neredeyse her analizi, veriyi ve sıralama takibini yapabilecek kabiliyette olan SemRush, kaliteli servislerden birisi olarak dikkat çekiyor.

MOZ

moz
Bir diğer ücretli servis olan MOZ, bir yere kadar ücretsiz olarak tüm ziyaretçilerine kısıtlı analiz imkânı sunuyor. Ücretli paketlerini satın aldığınızda ise, sitenizin geçmişinden o güne kadar ki tüm değerlerini en anlaşılır haliyle sizlere başarılı analizlerle sunuyor.