HTML5 ve SEO. İlk bakışta HTML5 ve HTML4 arasında çok büyük farklılıklar görmek mümkün değil. Ancak HTML5 birkaç yıllık gelişiminin ardından yeni etiket ve içerik modelleri ile karşımıza çıktı. Yeni etiketler ile SEO alanında değişikliklere yol açılacağı ve bizlerinde kod satırlarımızda bazı güncellemere ihtiyaç duyacağımızı öngörüyorum.  Bununla birlikte HTML-4 + DOM Level2 + XHTML 1.0 olarak yaptığımız ayrım artık geride kalıyor.

Çünkü HTML-5,  XHTML 1.0 ve Dom Lvl2’nin de yerini alıyor. Bir örnekle açıklayacak olursak :

HTML 4 : <*meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html;charset utf-8”>

HTML5 : <*meta charset=” utf-8”>

Gördüğünüz gibi kod kalabalığı yok. HTML 5 de daha kısa ve öz bir kodlama yapısı hakim.

HTML-5 Değişiklikleri SEO Çalışmalarını Nasıl Etkileyecek?

HTML5’in SEO çalışmalarımız üzerindeki etkisini bizlere sunduğu yeni etiket modellerinden birkaç tanesi üzerinden anlatmaya çalışacağım.

Geliştirilmiş sayfa segmentasyonu: Arama motorlarını kandırmaya çalışmaktan vazgeçmekte fayda var. Günümüzde arama motorları çok akıllı davranıyorlar. Bu yüzden sayfa segmentasyonu önem kazanıyor.  Sayfalarınızı/gruplandırmalarınızı kullanıcıların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeli ve fonksiyonelliği arttırmalıyız. Örnek olarak sosyal ağların kullanımı ve bu ağlar üzerinden sayfalarınızın paylaşımlarını yapmak size büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. İşte burada HTML-5 devreye giriyor. Yeni içerik modelleme etiketleri ile sayfa hiyerarşisini daha düzenli ve kolayca kodlamamıza yardımcı oluyor. Buda SEO çalışmalarımız için önemli bir etken.

<*article*> Etiketi: Bu etiket aslında SEO açısından en önemli yeniliklerden bir tanesi diyebilirim. Article etiketi ile sayfalarımızın içeriğinin ne olduğunu/hangi sınıfta olduğunu arama motorlarına daha kolay anlatabileceğiz. Örneğin bir blog sayfası için vazgeçilmez etiketlerden bir tanesi olacak yakın zamanda. Ayrıca <*article*> kodunun kullanımı ile makaleler işaratlenmiş olduğundan <*div*> kullanımıda bir nebze azalacaktır. Bu etiket ile makaleler direkt ön planda olacak ve arama motorları sitelerimizi ziyaret ettiklerinde içeriğin ne olduğunu daha hızlı anlayıp indeksleyecekler. Böylece istediğimiz şekilde  doğru içerikle indeks almış olacağız.

<*section*> Etiketi : Section yani bölüm etiketi, sayfamızı ve içeriklerimizi bölümlendirmek için kullanabileceğimiz bir etiket diyebiliriz. Section etiketi ile aynı temayı içeren ve bir bütünlük oluşturan içerikleri bir arada sunabiliriz. Section ile her bölümün kendine ait bir HTML başlığı var mış gibi görünecektir. Article etiketinde bahsettiğimiz gibi arama motorları her bölümün içeriğini ayrı değerlendirebilir. Böyle bir tahmin yürüttüğümüzde section etiketinin yararı daha iyi anlaşılacaktır. Kullandığımız etiketlerden alakalı bölümlere göre indeks alırız ve buda arama motorlarında yükselmemizde büyük yarar sağlar.

<*header*> Etiketi: Başlık eklerken kullanabileceğimiz yeni bir etiket. Bana kalırsa SEO ile uğraşan ve bu alanda çalışanlar için en çok dikkat edilmesi gereken ve üzerinde durulması gereken etikettir. Sitemizin üst bilgi bölümünü tanımladığımız etikettir. Header etiketini her section etiketinin üst kısmında tanımlayarak açtığımız section’lara birer başlık atayabiliriz. Bu sayede sayfamızdan göstermek istediğimiz bölümleri başlıklandırmış ve bunu arama motorlarının kolayca anlayabileceği şekilde belirtmiş oluruz.

<*footer*> Etiketi : Sayfalarımızın alt bilgi satırları için kullanabileceğimiz etikettir. Header gibi düşünmeliyiz bu etiketi. Biliyoruz ki SEO için sayfaların üst kısmı kadar olmasada alt kısımlarda önemli. Arama optimizasyonu iyi yapılmış sitelere baktığınızda bunu rahatlıkla farkedebilirsiniz.

<*nav*> Etiketi : Bir menü alanı gibi görebiliriz. Site içi sayfalarımıza vereceğimiz linklerde ve dışarıya vereceğimiz bağlantıların bulunduğu alanların sahasını tanımlamak için kullanacağımız etikettir. Site içi bağlantılar ve bağlantı zincirlerinin SEO için önemini vurgulamakta fayda var. HTML5 ile gelen nav etiketide bu noktada bizlere büyük kolaylık sağlayacak gibi görünüyor.

HTML5 ile gelen birkaç yeni etiketi tanıttıktan sonra şimdi konuyu toparlayalım. HTML4 ve HTML5 in farklılıklarını gördük. Bu farklılıkları yorumladığımızda kısa zaman içinde ( tüm tarayıcıların yeni etiketleri desteklemesi ile) HTML -5 etiketlerinin kullanımının sıklaşacağı ortada. Bu safhada bizlerinde sayfalarımızda yeniliklere gitmemiz ve kod satırlarımızı güncellememiz gerekiyor. Çünkü arama motorları yeni gelen etiketleri hafızalarına kaydedecek ve bu etiketleri kullanan sayfalara daha fazla ilgi gösterecektir. En azından kodlarımızı ilk evrede güncelleyenlerden olursak gözle görülür bir kazanç elde edebiliriz. Çünkü tüm internet dünyası birden güncelleme yapamayacaktır. Bu bir süreçtir. HTML5 ‘in yeni etiketleri ve içerik modelleri ilerleyen zamanlarda SEO sektörünün önemli bir kozu haline geleceğine inanıyorum.

Benim HTML5 ‘in SEO üzerindeki etkilerinin neler olacağına dair yorumum şimdilik buraya kadar. Sizlerde tecrübeleriniz ve çalışmalarınız doğrultusunda yorumlarınızla bu konuda görüşler bildirerek daha fazla bilgi edinmemize ve strateji üretmemize katkıda bulunabilirsiniz.