SEO Uzmanı, web sitelerini Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarına ve ziyaretçi kitlelerine göre en uygun hale getiren, arama motorlarında iyileştirme çalışmaları için gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarının tamamına hakim olarak bu çalışmaların eksiksiz yürütülmesini sağlayan, optimizasyon stratejileri hazırlayan, sitelerin ziyaretçi sayılarını artıran kişidir.

SEO uzmanı, kullanıcı davranışları hakkındaki bilgileri derleyerek web sitelerinde yaptıkları iyileştirmeler sayesinde, ziyaretçilerine benzersiz deneyimler sunmayı hedefler. Son yıllarda hemen hemen her alanda artan web sitelerindeki en büyük eksiklik kalite düzeyidir. SEO sektöründeki hızlı gelişme ve artan talep doğrultusunda SEO uzmanı ve SEO firması sayısı artsa da, yapılacak çalışmalar için gerekli olan bilgi, deneyim ve uzmanlık bu süreç içerisinde yeterli düzeye gelememektedir. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olamayan onlarca kişinin SEO uzmanı sıfatıyla çalışmaları yürütüyor olması, bizim SEO uzmanlarına rehber niteliği taşıyacak bu yazıyı hazırlamamızı gerektirdi.

SEO Uzmanı Ne Demek?

Arama motorlarında iyileştirme çalışmaları için gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarının tamamına hakim olarak bu çalışmaların eksiksiz yürütülmesini sağlayan kişidir. Ancak SEO uzmanının bilgi ve çalışma alanı sadece bununla kısıtlı kalmamalıdır. Sektörün gelişim süreci, rakiplerin çalışmalarını analiz etmek, siteye yapılabilecek olası anti SEO girişimleri konusunda tedbir almak ve bu yöndeki çalışmaları engellemek de SEO uzmanı görev kapsamına girmektedir.

SEO Uzmanı Olmak için Neler Gerekir?

SEO uzmanı olmak için bazı düşünce, araştırma ve bilgi özellikleri gerekmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • Programlı Çalışma : Yapılacak tüm SEO çalışmaları belirli bir program içersinde gerçekleşir, istikrarlı ve prensipli çalışmak SEO uzmanı için gereken birincil kriterdir.
  • Analitik Düşünme : Onlarca veriyi iyi değerlendirerek, karar verme; karşılaşılan hata ve sorunlara etkili çözümler üretme tüm SEO süreci içerisinde gereken diğer özelliklerdir.
  • Etik ve İyi Niyet : SEO uygulama ve işleyiş olarak maalesef kötüye kullanıma açık bir sektördür. SEO uzmanının mutlaka iyi niyet çerçevesi içerisinde çalışmaları yürütüyor olması ve tamamiyle etik çalışmalarla başarıyı hedeflemesi gerekir.
  • Ar - Ge : Araştırma ve Geliştirme SEO sektörünün en can alıcı noktasıdır. Arama motoru algoritmalarıyla birlikte çok değişken ve yenilikçi bir sektördür. Bu sebeple, bir SEO uzmanı bu doğrultuda bilgilerini ve uygulama tekniğin geliştirmek zorundadır. Aksi halde gün geçtikçe başarı potansiyeli giderek düşecektir.

SEO Uzmanları Neleri Bilmelidir?

  • Temel düzeyde domain ve hosting yönetimi
  • Temel düzeyde yazılım ve kodlama bilgisi
  • Google Search Console'un tüm özelliklerini kullanabilmelidir
  • Google Analytics'e tam hakim olunmalıdır
  • Site içi SEO kriterlerini ve bu kriterlerin en ideal yapılarını bilmelidir
  • SEO analiz araçlarını kullanmayı ve yorumlamayı bilmelidir
  • Rakipleri ve sektörleri incelemeyi, hangi değerlerin daha üstün olduğunu tespit edebilmeli
  • Google Ads Keyword Planner aracını kullanmayı bilmelidir
  • Sektörde en çok aranan ilgili kelimeleri tespit edebilmeli ve site sahibine bunları önerebilmeli
  • Site içi anahtar kelime yoğunluğunu tespit edebilmeli, her rekabete göre farklı yoğunluk belirleyebilmelidir
  • Google indexleme kriterlerini bilmeli, indexleme sorunlarının hangi kriterlerden olabileceğini değerlendirmelidir
  • Site haritası, robots.txt ve htaccess dosyası kontrollerine hakim olmalıdır
  • İçeriklerin SEO uyumluluğunu kontrol edebilmeli, anahtar kelime tespitlerini yapabilmelidir
  • Link kaynakları bulabilmeli bunlar üzerinden en doğru paylaşımları yapabilmelidir
  • Algoritma güncellemelerinde etkilenen kriterleri tespit edebilmelidir
  • Sitenin yaşadığı düşüşlerde sorunlar net tespit edilmeli ve çözüm üretilebilmelidir

Temel kriterler açısından ele alındığında çok zor görünmese de, SEO uzmanları en ufak bir hatanın sitenin hayati sorunu olabileceği konusunda hassas davranmalıdır.

Tüm bu özellikler tam zamanlı veya freelance SEO uzmanlarının tamamında bulunmalıdır.

SEO Uzmanı Ne Iş Yapar?

SEO uzmanları, özellikle ajanslarda sorumlu olduğu web sitesindeki SEO optimizasyonlarını yapmakla görevlidir.

Peki, nedir bu SEO optimizasyonları ve üzerine düşen görevler?
SEO optimizasyonları, her web sitesi için olumlu etkiler doğurur. Sorumlu olduğu sitede bir eksik var mı? Nasıl daha fazla site trafiği elde edebiliriz? Kullanıcıların bizi tercih etmesi için ne yapabiliriz? gibi soruları kendine sorup, belirli planlama ve strateji doğrultusunda optimizasyon çalışmaları yapar. Sitede bulunan eksikler, yanlış kurgulanmış yapılar gibi hataların tespitini yapıp gidermekle görevlidir.

Ajans ve firmalarda SEO uzmanı markaların internet sitende çalışmalara yapması sonucunda hedeflenen kelimelerde üst sıraya getirmeye ve markanın görünürlüğünü arttırmaktadır.

Site içi optimizasyon

Bir SEO uzmanı, site içi optimizasyon yapar. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu site üzerinde yapılacak gerekli düzenlemeleri ve daha çok sitenin içeriği ile alakalı iyileştirmeleri, SEO uygulamalarını kapsar.

  • İçerik yazımı, site içi optimizasyonda en önemli işlerden birisidir. Sadık ziyaretçiyi sağlayacak, sayfada ziyaretçilerin okuma sürelerini arttıracak çok yararlı, olması gereken bir uygulamadır. Kaliteli yazılmış içerik olmadan, iyi bir SEO uygulaması yapılması imkânsızdır. Bu şekilde, kalitesiz içerik ile hazırlanmış siteler içi yapılacak SEO uygulamaları, daha çok SEO manipülasyonuna girer ve asla tavsiye ettiğimiz bir yöntem, çalışma biçimi değildir.
  • Etiketler, bir diğer, site içi optimizasyon araçlarındandır. Ziyaretçilerinize sunulmayan ama erişilebilir olan ve arama motorlarının gördüğü <head> bölümündeki meta, description gibi etiketler, taglar da site içi optimizasyonda önemli yer tutarlar.
  • Site içinde, linkler ile alakalı çalışma yapılmalı, bağlantılar, kontrol edilmelidir. Hem arama motorları, hem de ziyaretçiler için düzenli bir bağlantı düzeni olmalıdır.
  • Anahtar kelimeler üzerinde çalışma yapmalı, sitenizde hangi kelimelerin yüzde kaç oranla bulunduğunu analiz etmelisiniz.

Site dışı optimizasyon

Siteniz dışındaki uygulamalar bütününe, site dışı optimizasyon, site dışı SEO çalışmaları denir.

  • Sitenizin, belirli saygın dizinlerde yer alması önemli bir site dışı optimizasyon uygulamasıdır. Bir SEO uzmanı, bir siteyi, dizine nasıl kaydedeceğini iyi bilmelidir.
  • Site dışında, sizden bahseden makaleler, size link veren yazılar önemli bir yer tutar. Bir SEO uzmanı, üzerinde çalıştığı, SEO uygulaması yaptığı siteyi, içerik çalışmasından sonra saygın bir site haline getirir ve o konuda otorite bir site olarak, ondan bahsedilmeye başlanır.
  • Forum ve bloglar, sitenizden bahsedilmesi için, önemli araçlardır. Forum ve blog dünyası, her geçen gün çok gelişiyor ve büyüyor. İlgili sitelerden bağlantı almak, sizin yazılarınızdan parçalar yayınlanması önemlidir.
  • Sosyal ağlar, forum ve bloglar gibi, yararlanılması ve SEO uzmanı tarafından takip edilmesi gereken, site dışı optimizasyon uygulamalarındandır.

SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Aslında bu sorunun cevabı kurum ve kişiye oranla değişiklik göstermektedir. SEO uzmanı maaşları kişilerin yetkinlik ve deneyim sürelerine göre değişebilmektedir. Özellikle proje bazlı, büyük şirket ya da zincir markalarla çalışan freelance SEO uzmanı çok yüksek rakamlarla anlaşma sağlayabilir. SEO uzmanlığı için başlangıç miktarı 2.500 TL dolaylarındadır. SEO uzmanının internet sitesine yahut çalıştığı kuruma sağladığı fayda ile maaş artışı doğru orantılıdır. Net maaş aralığı ile ilgili biraz daha geniş bir bilgiye sahip olmak için "SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?" adlı soruya verilen cevapları inceleyebilirsiniz.

Ayrıca;

SEO uzmanı olmak için, teknik ve uygulamaya dönük çalışmalardansa, arama motorlarının işleyiş mantığını çözmek ve bunu kavramak çok daha önemlidir. Çünkü teknik detaylar güncellemelerle değişebilirken, arama motorlarının neye göre algoritmasını değiştirdiğini bilmek SEO çalışmalarının kalıcı olmasının en önemli sebebidir. Bu sebeple arama motorlarının nasıl düşündüğünü ve nasıl geliştiğini çok daha iyi anlayarak bir arama motoru gibi düşünce yapısına sahip olmak için Sorularla SEO kitabını mutlaka okumanızı öneririm.